Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Απαλλαγή από την κράτηση 6% σε αναπηρικά επιδόματα

Απαλλαγή από την κράτηση 6% σε αναπηρικά επιδόματα

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

11/03

2020

Απαλλαγή από την κράτηση υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για τους συνταξιούχους δικαιούχους εξωιδρυματικού επιδόματος, απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας. Στην πληρωμή στις 31 Μαρτίου θα φανεί η απαλλαγή του 6%                                 

Διευκρινίσεις για την απαλλαγή από τον υπολογισμό των εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% του εξωιδρυματικού επιδόματος, του επιδόματος απολύτου αναπηρίας και του επιδόματος τυφλότητας που λαμβάνουν δικαιούχοι σύνταξης.                                     

Ειδικότερα σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει ότι επεκτείνεται και στους δικαιούχους συντάξεως που συγχρόνως λαμβάνουν και επίδομα απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας η μη καταβολή εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης που θα εφαρμοστεί επί του καταβαλλόμενου επιδόματος τον μήνα Μάρτιο.                                     

Αυτό σημαίνει ότι στις πληρωμές των επιδομάτων στις 31 Μαρτίου δεν θα υπάρχει η παρακράτηση του 6% για υγειονομική περίθαλψη.                                     

Έτσι για τους δικαιούχους σύνταξης που συγχρόνως λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, ή απολύτου αναπηρίας ή τυφλότητας δεν υπολογίζεται εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των ανωτέρω επιδομάτων.                                     

Στην περίπτωση κατά την οποία συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόλησης, καταβάλλεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί της συντάξεως που λαμβάνουν, καθώς και επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους.