Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους επιστήμονεςανώτατης εκπαίδευσης, που ασκούν την επιστήμη τους σε μισθωτή ή μημισθωτή εργασία 24 Νοέμβριου 2022 0

Προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους επιστήμονες ανώτατης εκπαίδευσης, που ασκούν την επιστήμη τους σε μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία

© Taxheaven - 

τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας                         

 

 

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικήςκαι συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδωνκαι άλλες διατάξεις».

 

Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προβλέπονται τα ακόλουθα:

 

1.α. Χορηγείται στο σύνολό του το προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας όρασης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, σε συνταξιούχους επιστήμονεςανώτατης εκπαίδευσης, που ασκούν την επιστήμη τους σε μισθωτή ή μημισθωτή εργασία (σήμερα τους καταβάλλεται μέρος αυτού).

 

β. Ρυθμίζεται η καταβολή από τον Οργανισμό προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α) της διαφοράς μεταξύ του ήδηκαταβληθέντος επιδόματος και του δικαιούμενου, για το οριζόμενο χρονικόδιάστημα.

 

γ. Καταργούνται εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες ως προς το ύψος του ως άνω επιδόματος.

 

Αιτιολογική έκθεση

 

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

 

1.  Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

 

Άρθρο 1: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με τοπτυχίο τους και είναι παράλληλα συνταξιούχοι.

 

2.  Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

 

Άρθρο 1: Υπάρχει ερμηνευτικό πρόβλημα σε σχέση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο ερμηνεύεται εις βάρος των πτυχιούχων που ασκούν την επιστήμητους ενώ παράλληλα έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου.

 

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

 

Άρθρο 1: Πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα) που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους.

 

Προτεινόμενες διατάξεις

 

Άρθρο 1

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους που ασκούν επάγγελμα ή παρέχουν μισθωτή εργασία

 

1. Πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, που ασκούν τηνεπιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους, παρέχοντας μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία, και έχουνπαράλληλα την ιδιότητα του συνταξιούχου, λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα που προβλέπεται γιαάτομα με αναπηρία όρασης στην υπό στοιχεία αρ. Π3α/Φ.18/Γ.Π.οικ. 63731/9.3.2008 κοινή απόφασητων Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β' 931) στο ύψοςπου καθορίζεται για τους επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου, οι οποίοι, σύμφωνα με το πτυχίοτους, ασκούν την επιστήμη τους.

 

2. Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδίδει, σε όσους πτυχιούχουςτης παρ. 1 λάμβαναν το προνοιακό επίδομα της παρ. 1, τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έλαβαν καιαυτού που δικαιούνται σύμφωνα με την παρ. 1, μετά από αίτησή τους. Η καταβολή καλύπτει διαφορέςπου αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη πριν απάτην ημερομηνίαυποβολής της αίτησης.

 

3. Εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες με αντικείμενο το ύψος του προνοιακού επιδόματος τηςπαρ. 1 καταργούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

 

Η σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο:

 

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ρυθμίζονται καίρια θέματα, που σχετίζονται με την εργασιακή κάλυψη και εξασφάλιση της απασχολησιμότητας ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως επαγγελματιών με προβλήματα όρασης, καθώς και ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί με ίσους όρους η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, προτεραιότητα που βρίσκεται στον πυρήνα την Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση.

 

Ειδικότερα, στην πρώτη τροπολογία:

 

- Προβλέπεται η χορήγηση του πλήρους ποσού οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης, σε συνταξιούχους που παράλληλα ασκούν την επιστήμη τους. Η διάταξη έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, ώστε οι δικαιούχοι με απλή αίτησή τους να λάβουν αναδρομικά τα ποσά που προβλέπονται, ενώ καταργεί και τις σχετικές υποθέσεις που εκκρεμούν δικαστικώς.

 

- Θεσπίζεται πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα υλοποιηθεί από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Το πρόγραμμα συνίσταται στην υποστήριξη των ωφελούμενων κατά την διαδικασία εύρεσης εργασίας, στην καθοδήγηση των υποψήφιων εργοδοτών κατά την διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, στην υποστήριξη των ωφελούμενων και του εργοδότη κατά το διάστημα απασχόλησής των ωφελούμενων και στην κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων εύλογων προσαρμογών υποδομών. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.