Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κ. Χατζηδάκη με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 2030

Αθήνα, 18/11/2022

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: 1) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

κο Κ. Χατζηδάκη

2) Πρόεδρο και μέλη της Διαρκούς επιτροπής

Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Κοιν.: 1) Ε.Σ.Α.μεΑ.

2) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη διαρκή επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη της Επιτροπής,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Ε.Ο.Τ., ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) καταθέτει τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» που συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:

1)        Μετά την ισχύ του Ν.4387/2016 οι επικουρικές συντάξεις που απονέμονται στους συναδέλφους είναι πολύ μειωμένες σε σύγκριση με παλαιότερα και χωρίς την προσαύξηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας. Ως εκ τούτου, ζητάμε τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ισχύ του προαναφερθέντος νόμου, η οποία να υπολογίζεται με βάσει τον Ν.612/1977, καθώς και χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας επί της ως άνω επικουρικής σύνταξης.

2)        Ψήφιση διάταξης η οποία να προβλέπει την εξαίρεση των τυφλών με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, σύμφωνα με τον Ν.4387/2016 και χορήγηση της προβλεπόμενης αύξησης στις συντάξεις από 01/01/2023 σε όλους τους τυφλούς συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3)        Χορήγηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας και στους τυφλούς συνταξιούχους του Ν.Α.Τ., γήρατος και αναπηρίας, οι οποίοι πλέον είναι οι μόνοι που δε λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ύψους 50% επί της καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης, καίτοι έχει υπαχθεί στον Ε.Φ.Κ.Α. με τον Ν.4670/2020, πλην όμως μόνο διοικητικά.

4)        Ο πρώην ΟΓΑ είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός κλάδος ο οποίος, αν και έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, εξακολουθεί να απαιτεί για τα άτομα με προβλήματα όρασης, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν και να λάβουν επίδομα απολύτου αναπηρίας, ποσοστό 100% εξ αμφοτέρων των οφθαλμών, διάταξη η οποία έχει καταργηθεί από όλους τους επιμέρους ασφαλιστικούς κλάδους, καθώς και τον ΟΠΕΚΑ, και οι συντάξεις με βάση ευνοϊκούς νόμους ή και τα προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ παρέχονται σε τυφλούς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

5)        Οι συνταξιούχοι του Ν.612/77 και συναφών νόμων να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, σε περίπτωση λήψης δυο συντάξεων, μόνο από την κύρια και την επικουρική σύνταξη με το μεγαλύτερο ύψος, δεδομένου ότι λαμβάνουν μία υγειονομική περίθαλψη.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλι