Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας: Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των βαριά αναπήρων, λόγω των ανεπαρκειών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

 

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας: Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των βαριά αναπήρων, λόγω των ανεπαρκειών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας

Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και κηδεμόνες των βαριά αναπήρων, λόγω των ανεπαρκειών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

Η ανεπάρκεια δημόσιων δομών στήριξης των αναπήρων, οι περικοπές σε θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα, μισθούς και συντάξεις έχουν φέρει σε δεινή θέση τους βαριά ανάπηρους, ιδιαίτερα αυτούς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, αλλά και τους γονείς, κηδεμόνες και συμπαραστάτες τους.

Γονείς και κηδεμόνες που ζουν τον δικό τους Γολγοθά και περνούν μια ζωή με την αγωνία του τι θα απογίνουν οι άνθρωποί τους, όταν αυτοί δε θα μπορούν να τους στηρίζουν.

Η συρρίκνωση και η υποστελέχωση των δημόσιων δομών στην πρόνοια, την αποκατάσταση, σε συνδυασμό με μια σειρά αντιασφαλιστικούς νόμους, με κορύφωση τους νόμους Κατρούγκαλου- Βρούτση, έφεραν τις οικογένειες των βαριά αναπήρων σε απόγνωση.

Οι αναπηρικές συντάξεις έγιναν φιλοδώρημα στη λογική της αναλογικότητας και της ανταποδοτικότητας, ενώ μια σειρά διατάξεις που στήριζαν, ως ένα βαθμό, τους γονείς των ΑΜΕΑ καταργήθηκαν. Όπως οι διατάξεις του Ν. 3232/2004 που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς που συμπλήρωναν τα 25 χρόνια υπηρεσίας ή 7.500 ένσημα να μπορούν να βγουν στη σύνταξη, αν είχαν παιδί με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γονείς και συμπαραστάτες (συμπαραστάτης μπορεί να είναι ο αδελφός του ανάπηρου, ο συγγενής, ακόμα και ο φίλος), εργαζόμενοι στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι μικροί αγρότες από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων στον χώρο δουλειάς αλλά και κατοικίας, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος – συμπαραστάτης, για παράδειγμα, να δουλεύει κοντά στο σπίτι του για να είναι κοντά στον ανάπηρο που δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί ή κινδυνεύει η ζωή του (π.χ. παιδιά με διαβήτη), την απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας, ειδικές άδειες, μειωμένο ωράριο εργασίας. Αλλά και η ανυπαρξία δωρεάν κρατικών δομών, που αν υπήρχαν, θα μπορούσαν να φιλοξενούν τον ανάπηρο για κάποιες ώρες ή μέρες την εβδομάδα ανάλογα με τους όρους εργασίας του γονιού, του συμπαραστάτη, δομές που θα μπορούσαν να διαθέτουν φροντιστή σε μόνιμη βάση, ακόμα και στο σπίτι σε περίπτωση που ο ανάπηρος είναι δύσκολο να μετακινηθεί. Για να μπορεί αναπόσπαστα, ο γονιός να εργαστεί, να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή, να κάνει το αναγκαίο χειρουργείο αλλά και να αποσυμπιεστεί η ίδια η οικογένεια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για να στηρίξουν αυτές τις οικογένειες τους γονείς, κηδεμόνες και συμπαραστάτες των βαριά αναπήρων; Πιο συγκεκριμένα τι μέτρα προτίθενται να πάρουν για:

– Να εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης συνταξιοδότηση όλων των γονέων, κηδεμόνων και συμπαραστατών με 25 χρόνια υπηρεσίες ή 7.500 ένσημα και σε περίπτωση που υπάρχει ζευγάρι να ισχύει και για τους δύο.

– Σύνταξη γήρατος στα 60 χρόνια, στις μητέρες βαριά ανάπηρων παιδιών που έχουν συμπληρώσει 1.500 ένσημα, τα πρώτα 10 χρόνια της ασφάλισής τους και σταμάτησαν την εργασία τους για να φροντίσουν το παιδί τους.

– Να διευκολύνονται σε βάρδιες, ακόμα και να απαγορεύεται η νυχτερινή εργασία σε όσους έχουν ευθύνη βαριά ανάπηρου.

– Να επεκταθεί το μειωμένο ωράριο και η ειδική άδεια που ισχύει για τους γονείς των παιδιών με αναπηρία στο δημόσιο και στους γονείς, κηδεμόνες, συμπαραστάτες των ατόμων με αναπηρία και στον ιδιωτικό τομέα. Εργοδότης που αρνείται με βάση τα παραπάνω να εξασφαλίσει τα αναγκαία για τον γονιό και συμπαραστάτη βαριά αναπήρου, θα διώκεται αυτεπάγγελτα, ποινικά.

– Να αναβαθμιστούν τώρα οι υπάρχουσες δημόσιες δομές, όπως τα ιδρύματα χρονιών παθήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκσυγχρονισμός, κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες αλλά και δημιουργία νέων σύγχρονων δομών πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων, πλήρως χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δωρεάν υπηρεσίες, ανοιχτής ή κλειστής περίθαλψης ή φιλοξενίας, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής των βαριά αναπήρων για τη στήριξη αυτών και των οικογενειών τους, για την εξασφάλιση των ίδιων των βαριά αναπήρων.

Οι Βουλευτές

Κανέλλη Λιάνα

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

Πηγή: www.kke.gr