Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξορθολονισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» Άρθρο 1 Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους που ασκούν επάγγελμα ή παρέχουν μισθωτή εργασία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ/ΠΡΟΣΘΗΚΗ Του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξορθολονισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών

ομάδων και άλλες διατάξεις»

Άρθρο 1

Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης αναπηρίας όρασης σε συνταξιούχους που ασκούν επάγγελμα ή

παρέχουν μισθωτή εργασία

1.         Πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους, παρέχοντας μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία, και έχουν παράλληλα την ιδιότητα του συνταξιούχου, λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα που προβλέπεται για άτομα με αναπηρία όρασης στην υπό στοιχεία αρ. Π3α/Φ.18/Γ.Π.οικ. 63731/9.3.2008 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β' 931) στο ύψος που καθορίζεται για τους επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου, οι οποίοι, σύμφωνα με το πτυχίο τους, ασκούν την επιστήμη τους.

2.         Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποδίδει, σε όσους πτυχιούχους της παρ. 1 λάμβαναν το προνοιακό επίδομα της παρ. 1, τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έλαβαν και αυτού που δικαιούνται σύμφωνα με την παρ. 1, μετά από αίτησή τους. Η καταβολή καλύπτει διαφορές που αντιστοιχούν σε χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

3.         Εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες με αντικείμενο το ύψος του προνοιακού επιδόματος της παρ. 1 καταργούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΜΕ ΤΙΤΛΟ

«Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: Αιτιολογική έκθεση

Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης

1.         Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;

Άρθρο 1: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους και είναι παράλληλα συνταξιούχοι.

 

2.         Γιατί αποτελεί πρόβλημα;

Άρθρο 1: Υπάρχει ερμηνευτικό πρόβλημα σε σχέση με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο ερμηνεύεται εις βάρος των πτυχιούχων που ασκούν την επιστήμη τους ενώ παράλληλα έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου.

 

3. Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;

Άρθρο 1: Πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού

τομέα) που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους.

 

Η αναγκαιότητα της αξιολογούμενης ρύθμισης

Το εν λόγω ζήτημα έχει αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση στο παρελθόν;

ΝΑΙ χ ΟΧΙ

Εάν ΝΑΙ, ποιο είναι το ισχύον νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει το ζήτημα;

Γιατί δεν είναι δυνατό

νομοθεσίας

ί) με αλλαγή προεδρικού διατάγματος, υπουργικής απόφασης ή άλλης κανονιστικής πράξης;

ii)         με αλλαγή διοικητικής πρακτικής

συμπεριλαμβανομέν ης της δυνατότητας νέας ερμηνευτικής προσέγγισης της υφιστάμενης νομοθεσίας;

iii)        με διάθεση περισσότερων ανθρώπινων και υλικών πόρων;

να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης

Πρόκειται για τροποποίηση υφιστάμενων ρυθμίσεων, συνεπώς απαιτούνται κανόνες της ίδιας τυπικής ισχύος. Ειδικά ως προς το άρθρο 1 απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ορίσει τη διαδικασία καταβολής των ποσών που παρακρατήθηκαν εκ μέρους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) από τους δικαιούχους.

Οι στόχοι που επιδιώκονται με την αξιολογούμενη ρύθμιση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με αλλαγή διοικητικής πρακτικής.

Οι στόχοι που επιδιώκονται με την αξιολογούμενη ρύθμιση δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν με διάθεση περισσότερων ανθρώπινων και υλικών πόρων, καθώς απαιτούν νομοθετική παρέμβαση.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι της αξιολογούμενης ρύθμισης;

 

ί) βραχυπρόθεσμοι:

Άρθρο 1: Η επίλυση του ερμηνευτικού

ζητήματος που έχει ανακύψει.

Άρθρο 1: Η ισότιμη αντιμετώπιση των πτυχιούχων που έχουν αναπηρία όρασης και ασκούν το επάγγελμά τους εφαρμόζοντας την επιστήμη τους χωρίς να γίνεται διάκριση εάν είναι συνταξιούχοι ή όχι.

14. Σύνοψη στόχων κάθε άρθρου

Άρθρο            Στόχος

1          Με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το προνοιακό

επίδομα που λαμβάνουν πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα) που ασκούν την επιστήμη τους σύμφωνα με το πτυχίο τους ενώ είναι παράλληλα συνταξιούχοι αντιστοιχεί σε αυτό που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (υπό στοιχεία Αριθμ. Π3α/ Φ.18/ Γ.Π.οικ. 63731/ 9.3.2008 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής

Αλληλεγγύης - Β' 931) για πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης και όχι σε αυτό που προβλέπεται για συνταξιούχους. Ορίζεται παράλληλα η υποχρέωση του Ο.Π.Ε.Κ.Α. να αποδώσει τυχόν διαφορές που παρακράτησε λόγω ερμηνείας που έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω, ενώ οι σχετικές ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες καταργούνται.

 

ΕΚΘΕΣΗ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (άρθρο 75 παρ. 2 του Συντάγματος)

Επί τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

Α. Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας προβλέπονται τα ακόλουθα:

Ι.α. Χορηγείται στο σύνολο του το προνοιακό επίδομα λόγω αναπηρίας όρασης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, σε συνταξιούχους επιστήμονες ανώτατης εκπαίδευσης, που ασκούν την επιστήμη τους σε μισθωτή ή μη μισθωτή εργασία (σήμερα τους καταβάλλεται μέρος αυτού), β. Ρυθμίζεται η καταβολή από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α) της διαφοράς μεταξύ του ήδη καταβληθέντος επιδόματος και του δικαιούμενου, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα.

γ. Καταργούνται εκκρεμείς ενδικοφανείς διαδικασίες και δίκες ως προς το ύψος του ως άνω επιδόματος.

 

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης:

1.         Ετήσια δαπάνη ποσού 141 χιλ. ευρώ περίπου, από την καταβολή του συνόλου του προνοιακού επιδόματος λόγω αναπηρίας όρασης, στους αναφερόμενους δικαιούχους. Η εν λόγω δαπάνη προσαυξάνεται κατά 352 χιλ. ευρώ περίπου, λόγω καταβολής της διαφοράς μεταξύ του ήδη καταβληθέντος επιδόματος και του δικαιούμενου, συνεπεία της κατάργησης ενδικοφανών διαδικασιών και δικών ως προς το ύψος του ως άνω επιδόματος.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2022

Η Γενική Διευθύντρια κ.α.α.

DIMITRIOS KARATZAS 23.11.2022 18:54

Δημήτρης Καρατζάς