Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα


 Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
www.eoty.gr
Αθήνα, 09/05/2017
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 345
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Δελτίο Τύπου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα
Μετά τη μεγαλειώδη αγωνιστική κινητοποίηση που οργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών στις 16 Μαρτίου 2017 με αίτημα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να λάβει δεσμεύσεις εκ μέρους του για μια σειρά καυτών και επειγόντων προβλημάτων που απασχολούν το χώρο των τυφλών, ορίστηκε κατ’ αρχήν συνάντηση για τις 3 Απριλίου, η οποία ματαιώθηκε. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για επανακαθορισμό συνάντησης, αυτό δεν κατέστη δυνατό μέχρι τις 5 Μαΐου 2017, οπότε και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών διενήργησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την ώρα που στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος μιλούσε ο Πρωθυπουργός.
Κατόπιν τούτου, και με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, μας ορίστηκε η αιτούμενη συνάντηση για τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017. Την αντιπροσωπεία των φορέων μας αποτέλεσαν ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Νίκος Γιαλλούρης, η Γενική Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Βιβή Τσαβαλιά, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας και ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Παναγιώτης Μαρκοστάμος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Α.με.Α. Γιάννης Λυμβαίος.
Η συνάντηση, διάρκειας 1 ώρας, έγινε σε καλό κλίμα και οι απαντήσεις-δεσμεύσεις από πλευράς Πρωθυπουργού έχουν ως εξής:
• Δεν τίθεται από καμία πλευρά θέμα για το αφορολόγητο μισθών και συντάξεων που απολάβουν οι ανάπηροι από 80% και άνω.
• Επίσης δεν τίθεται θέμα περικοπής ή θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών μας επιδομάτων
• Ως προς το αίτημα της εξαίρεσης από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς από 01/01/2019 ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:
α) Να δώσει εντολή στην Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου να το θέσει άμεσα στους θεσμούς για έγκριση τη βδομάδα που διανύουμε και, σε περίπτωση που γίνει δεκτό, να ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
β) Σε αντίθετη περίπτωση δεσμεύτηκε μετά το πέρας της αξιολόγησης να νομοθετήσει η Κυβέρνηση μονομερώς είτε την εξαίρεση των συνταξιούχων του Ν.612/77 και του Π.Δ. 169 από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, είτε την εξαίρεση από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από την 01/01/2019 των ως άνω κατηγοριών συνταξιούχων.
Επιπλέον, όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, έγινε συζήτηση για λήψη μέτρων διασφάλισης της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης των τυφλών, και να δοθούν κίνητρα για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.
• Θετική εξέλιξη υπήρξε η κατανόηση της ανάγκης να μην καταγράφονται στη δήλωση εισοδήματος τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν αποτελούν εισόδημα αλλά ενίσχυση για τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, έτσι ώστε να μην αποκλείονται από αυτή την αιτία τα άτομα με αναπηρία από διάφορα ευεργετήματα, όπως απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α. κλπ.
• Μέσα στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, υπό προϋποθέσεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της απαλλαγής από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. της πρώτης κατοικίας, που έχουν στην ιδιοκτησία τους άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω.
• Κατά τη διάρκεια διαβούλευσης μέσα στο Μάιο του νόμου πλαισίου για την ενσωμάτωση της Σύμβασης του ΟΗΕ στα προγράμματα των επιμέρους υπουργείων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που έχει ήδη κυρώσει η χώρα μας, ο Πρωθυπουργός πρότεινε τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση των θεμάτων των αναπήρων ανά Υπουργείο.
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών δηλώνει ότι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την άμεση και ουσιαστική υπεράσπιση των δικαιωμάτων των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης και όλων των ανθρώπων με βαριά αναπηρία.

Με εκτίμηση
Για το Γενικό Συμβούλιο της Ε.Ο.Τ.
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά