Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Μήνυμα αυτόματου τηλεφωνητή Π.Σ.Τ. 09/05/2017


 Μήνυμα αυτόματου τηλεφωνητή Π.Σ.Τ. 09/05/2017
Μετά από ασφυκτικές πιέσεις, μικρής και μεγάλης κλίμακας, αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης και μετά από καίριες μεσολαβήσεις πολιτικών προσώπων, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Χώρας, κύριο Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαΐου, με την παρουσία του Υπουργού κου Κουρουμπλή & του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κου Πετρόπουλου.
Τέθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα του Χώρου και ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε εν συντομία για τα εξής:
- Κανένα θέμα και καμία συζήτηση δεν γίνεται και δεν θα γίνει για την αλλαγή των ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων (απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος), όπως και για την παροχή του προνοιακού επιδόματος.
- Συζητήθηκε το αίτημα βελτίωσης των διατάξεων για τον ΕΝΦΙΑ, όπου ο Πρωθυπουργός συμφώνησε σε ουσιαστικές βελτιώσεις για τους τυφλούς και τη βαριά αναπηρία γενικότερα.
- Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση και προτάσεις για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης των τυφλών, με έμφαση στους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Τέλος, το κύριο θέμα συζήτησης περιεστράφει γύρω από την επερχόμενη ψήφιση της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς και τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων από το 2019-2020. Αφού αναλύθηκαν οι ιδιαίτερες δυσκολίες που θέτουν οι θεσμοί απέναντι στο αίτημα εξαίρεσης από τα μέτρα, τελικά ο κύριος Τσίπρας δεσμεύτηκε απέναντί μας ότι:
Α) Θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης της Κυβέρνησης με τους θεσμούς μέσα στην εβδομάδα και σε περίπτωση συμφωνίας η διάταξη εξαίρεσης από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς από τη σύνταξη θα περιληφθεί στον καινούργιο νόμο.
Β) Εάν δεν πετύχει αυτή η προσπάθεια ο Πρωθυπουργός και ο Υφυπουργός Εργασίας δεσμεύτηκαν ότι θα καλύψουν την όποια διαφορά όταν σε σύντομο χρονικό διάστημα η Ελληνική Βουλή νομοθετήσει συμπληρωματικά για τους μηχανισμούς του επανυπολογισμού των συντάξεων.
Συνάδελφοι, παρότι οι δεσμεύσεις  έγιναν σε υψηλό επίπεδο από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, η ΕΟΤ & ο Σύνδεσμος παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για οποιαδήποτε εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν το χώρο των τυφλών.
Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι το προνοιακό επίδομα βρίσκεται ήδη στους Δήμους της Χώρας και θα πιστωθεί άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Η χορευτική ομάδα του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, διοργανώνει την ετήσια εκδήλωσή της, με τίτλο «Τι τρανός χορός θα γένει», το Σάββατο 13 Μαΐου, ώρα 7 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του φορέα. Το κόστος της πρόσκλησης είναι 5 ευρώ το άτομο και θα προσφέρεται αναψυκτικό ή νερό. Για προσκλήσεις και κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε με την Γραμματεία του Φάρου στο τηλέφωνο 210 - 94 15 222.