Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Αφιέρωμα στην Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου

Αφιέρωμα στην Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου
Του Μανώλη Μπασιά
 Η Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου έφυγε από κοντά μας στις 20.1.2017 σε ηλικία 87 ετών. Ήταν μέλος του Φάρου Τυφλών, που αγαπούσε πολύ και έπαιρνε μέρος σε πολλές του δραστηριότητες. Ήταν προικισμένη με αγγελική φωνή και βοηθούσε πολύ στις χορωδίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις.
Για πρώτη φορά την άκουσα να τραγουδά μαζί με την Αφρούλα Οικονόμου τα Χριστούγεννα του 1969 στη χορωδία του εθνικού συμβουλίου Τυφλών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και θαύμασα τα φωνητικά της προσόντα. Τη χορωδία τότε διηύθυνε ο συνάδελφος Κώστας Κοσμίδης.
Όπως μου έλεγε ο συνάδελφος Κώστας Γραμμένος τότε γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Τυφλών Ελλάδος, οι επιτυχημένες εμφανίσεις της χορωδίας ήταν αιτία να επιχορηγηθεί ο σύλλογος από το Υπουργείο πολιτισμού. Με τα χρήματα της επιχορήγησης αυτής αγοράζαμε ταινίες και μαγνητόφωνα με τα οποία σπούδαζαν τότε οι τυφλοί.

Στις λέσχες που γινόταν τις Δευτέρες έπαιρνε μέρος και συζητούσε τα προβλήματά μας.  Ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Φάρου, από την οποία ζητούσε στήριξη και βοήθεια που της την παρείχε, όπως θέλω να πιστεύω,  ικανοποιητικά.
Συνεργαζοταν με τη βιβλιοθήκη του Φάρου και επί σειρά ετών διόρθωνε τα περιοδικά, αλλά και άλλα βιβλία που τύπωνε ο Φάρος. Το μεγάλο πολύτομο λεξικό του Δορμπαράκη το διόρθωσε αυτή με μεγάλη επιμέλεια. Γι' αυτό πολλοί συνεργάτες της βιβλιοθήκης του Φάρου εσπευσαν να την αποχαιρετήσουν κατά την εξόδιο ακολουθία.