Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Αφιέρωμα στο Βαγγέλη Δεωνά


   Αφιέρωμα στο Βαγγέλη Δεωνά
Του Μανώλη Μπασιά

Ο Βαγγέλης Δεωνάς και αυτός μέλος του Φάρου έφυγε από κον΄τα μας την 1.3.2017 και αυτός σε ηλικία 87 ετών. Γεννήθηκε στον Πειραια αλλά καταγόταν από τη Σαντορίνη. Ήταν συμμαθητής και φίλος με τη Λιλή Φενερλίδου. Ήταν κορυφαίος μουσικός του χώρου μας, άριστος γνώστης της ευρωπαϊκής και της βυζαντινής μουσικής. Έπαιζε όλα τα όργανα, βιολί, μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο κλπ. σε πολλά κέντρα και συνόδευσε τους μεγαλύτερους τραγουδιστές.
Στην εισαγωγή της εκπομπής του Πάνου Γεραμάνη ακούγονταν για πολλά χρόνια από τη ραδιοφωνία της ερτ να παίζει πιάνο.
Προ καιρού άκουσα την ομιλία ενός μουσικού που κατασκεύαζε φλογέρες. Όταν τον ρώτησαν ποιος ήταν ο δάσκαλός του, χωρίς να ξέρει ότι εγώ είχα πρόβλημα όρασης, απάντησε στο ακροατήριο: Δάσκαλός μου είναι ο Βαγγέλης Δεωνας.
Ήταν όμως και σπουδαίος ψάλτης και άριστος γνώστης και λάτρης της βυζαντινής μουσικής. Μετά τα ξενύχτια των κέντρων για πολλά χρόνια κατ' ευθείαν πήγαινε στην Εκκλησία να ψάλει. 31 χρόνια έψαλε σε Εκκλησία της Υπαπαντής στην Πηγάδα του Πειραια και όταν οι Άγιοι Απόστολοι Τζιτζιφιών ζήτησαν ψάλτη, μέτα το δάσκαλο Σταύρο Πέτσαλη και το Γιώργο Καλεσάκη, τότε τους διαδέχθηκε εκεί ο Βαγγέλης, όπου τελείωσε την ψαλτική του σταδιοδρομία λίγο πριν το θάνατό του. Για ένα διάστημα διηύθυνε τη βυζαντινή χορωδία του Εθνικού Συμβουλίου Τυφλών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και την είχε οδηγήσει σε επιτυχείς εμφανίσεις. Θυμάμαι συναυλία της χορωδίας υπό τη διεύθυνση του στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Παρνασσός με την παρουσία πολλών επισήμων.  Η συναυλία αυτή ήταν ιδιαίτερα επιτυχής.
Στις λέσχες του Φάρου μας διασκέδαζε με τη μουσική του και το τραγούδι του, αφού ήταν τενόρος και είχε σπουδαία φωνή. Λίγους μήνες πριν με τρεμάμενο χέρι έπαιζε πιάνο να διασκεδάσει τους συναδέλφους που μαζεύονταν στη λέσχη και που οι περισσότεροι ήταν νεοτυφλωθέντες και στηριζόταν έτσι στη νέα πραγματικότητα, της αναπηρίας τους που καλούνταν να αντιμετωπίσουν. Πριν από λίγα χρόνια ο τότε πρόεδρος του Φάρου Κώστας Κολόκας τον είχε τιμήσει, όπως του άξιζε, απονέμοντας του βραβείο για την προσφορά του στη μουσική.
Ο Θεός τον αξίωσε να έχει μια πολύ καλή σύζυγο τη Σταυρούλα με την οποία απέκτησε δυό καλά παιδιά τον Αβέρκιο που είναι και αυτός μεγάλος ουσικός και το Γιάννη. Ήταν υπερήφανος για τα παιδιά του και τα εγγόνια του, που τα καμάρωνε.
Το 2007 χήρεψε αφού έχασε τη σύζυγό του γεγονός που τον λύπησε πολύ. Η οικογένειά του όμως, τα παιδιά και η αδελφή του Ελένη του συμπαραστάθηκαν και τον στήριξαν πολύ.
Μέχρι το τέλος της ζωής του επισκεπτόταν το Φάρο στις λέσχες τις Δευτέρες και τη βιβλιοθήκη παίρνοντας βιβλία braille να διαβάσει.
Εκείνο που αγαπούσε πολύ ήταν τα ψαλτικά βιβλία, αφού έψελνε ακόμα λίγους μήνες πριν το θάνατό του, όσο οι φυσικές δυνάμεις του το επέτρεπαν,  κατά τη φράση του ψαλμού <Ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω>.
Κλείνω το αφιέρωμά μου στο Βαγγέλη Δεωνά με την ευχή να γίνει ψάλτης του Θεού στον κόσμο τον απάνω, όπως το τραγούδι <η προσευχή του ψάλτη> λέγει, που και ο ίδιος τραγουδούσε:
Θεέ μου σε παρακαλώ, όταν θε να πεθάνω
να* ξαναγίνω ψάλτης σου, στον κόσμο τον επάνω.
Γιατί οι ψάλτες ειν, τ' αηδόνια που σε υμνολογούνε,
απ τη γη τους διάλεξες, να σε δοξολογούνε. (δις)

Αφιέρωμα στην Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου

Αφιέρωμα στην Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου
Του Μανώλη Μπασιά
 Η Ευαγγελία (Λιλή) Φενερλίδου έφυγε από κοντά μας στις 20.1.2017 σε ηλικία 87 ετών. Ήταν μέλος του Φάρου Τυφλών, που αγαπούσε πολύ και έπαιρνε μέρος σε πολλές του δραστηριότητες. Ήταν προικισμένη με αγγελική φωνή και βοηθούσε πολύ στις χορωδίες και άλλες μουσικές εκδηλώσεις.
Για πρώτη φορά την άκουσα να τραγουδά μαζί με την Αφρούλα Οικονόμου τα Χριστούγεννα του 1969 στη χορωδία του εθνικού συμβουλίου Τυφλών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) και θαύμασα τα φωνητικά της προσόντα. Τη χορωδία τότε διηύθυνε ο συνάδελφος Κώστας Κοσμίδης.
Όπως μου έλεγε ο συνάδελφος Κώστας Γραμμένος τότε γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Τυφλών Ελλάδος, οι επιτυχημένες εμφανίσεις της χορωδίας ήταν αιτία να επιχορηγηθεί ο σύλλογος από το Υπουργείο πολιτισμού. Με τα χρήματα της επιχορήγησης αυτής αγοράζαμε ταινίες και μαγνητόφωνα με τα οποία σπούδαζαν τότε οι τυφλοί.

Στις λέσχες που γινόταν τις Δευτέρες έπαιρνε μέρος και συζητούσε τα προβλήματά μας.  Ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την κοινωνική υπηρεσία του Φάρου, από την οποία ζητούσε στήριξη και βοήθεια που της την παρείχε, όπως θέλω να πιστεύω,  ικανοποιητικά.
Συνεργαζοταν με τη βιβλιοθήκη του Φάρου και επί σειρά ετών διόρθωνε τα περιοδικά, αλλά και άλλα βιβλία που τύπωνε ο Φάρος. Το μεγάλο πολύτομο λεξικό του Δορμπαράκη το διόρθωσε αυτή με μεγάλη επιμέλεια. Γι' αυτό πολλοί συνεργάτες της βιβλιοθήκης του Φάρου εσπευσαν να την αποχαιρετήσουν κατά την εξόδιο ακολουθία.
 

Ποιήμα Νίκου Μοσκοφίδη > αφιερωμένο στην μνήμη Μπέτυς Λεοτσάκου και Ειρήνης Μοσκοφίδου.


Ποιήμα Νίκου Μοσκοφίδη
> αφιερωμένο στην μνήμη Μπέτυς Λεοτσάκου και Ειρήνης Μοσκοφίδου.
> Ήρθες σιγά κι έφυγες
> μαζί με την Ειρήνη
> αθόρυβα και ταπεινά
> να βρείτε τη γαλήνη.
>
> Είχατε δώσει ραντεβού
> έναν καφέ να πιείτε
> μα ο Θεός το άλλαξε
> κοντά του να βρεθείτε.
> Μπέτυ καλή μας αδερφή
> κι αγαπημένη κόρη
> το όνομα σου γράφτηκε
> στου καραβιού την πλώρη.
> Το έργο που προσέφερες
> αθάνατο θα μείνει
> και την ωραία δράση σου
> κανένας δεν την σβήνει.
>
> Μες την ψυχή θα σ' έχουμε
> στο νου και στην καρδιά μας
> πήρανε σάρκα και οστά
> τα πρώτα όνειρα μας.
>
> Εσύ μας ενδυνάμωσες
> μας έδινες κουράγιο
> και το καράβι έπλεε
> σ' απάνεμο μουράγιο.
>
> Ευχόμεθα καλό παράδεισο
> '19/2/2017
> Θεσσαλονίκη'
> Μοσκοφίδης Νικόλαος
> Ποιητής - Θεολόγος
 

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Λουδοβίκος Μπράιγ ποίημα του Νίκου ΜΟσκοφίδη


ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΜΠΡΑΙΓ
Όντας τυφλός κι ο ίδιος του ο Μπράιγ Λουδοβίκος,
έγινε στράτα διάπλατη και για αιώνες στίβος.
Κι έγινε φως ανέσπερο αιώνιας αξίας
κόπων και μόχθων στη ζωή ατέρμονης πορείας.
Αν και τυφλός οδήγησε στων γνώσεων την πύλη
τους συνανθρώπους τους τυφλούς και γέλασαν τα χείλη.
Κι άνθισαν ρόδα στους αγρούς και στις καρδιές τα κρίνα,
που συντροφεύουν στοργικά το κάθε τους το βήμα.
Έπλαθαν όνειρα στη γη κι οράματα μεγάλα
για ν' ανεβούνε σταθερά του πνεύματος τη σκάλα.
Γέμισαν πίστη οι καρδιές κι απέραντο κουράγιο
κι αρμένισαν σιγά-σιγά στ' απάνεμο μουράγιο.
Έγιναν μάτια οι ψυχές κι ο νους φωνή καθάρια
χρυσές ακτίνες και φωτιές ανέφελα φεγγάρια.
Άναψε φλόγα δυνατή, πελώρια μια δάδα
κι οι ουρανοί γαλήνεψαν κι οι βράχοι του Καιάδα.
Όλα στον κόσμο τ' άλλαξε ο Μπράιγ Λουδοβίκος
σαν τον αρχαίο Ήφαιστο, σαν αλυσίδας κρίκος.
Βρήκε γραφή για τους τυφλούς, να γράφουν, να διαβάζουν
κι έγιναν φως τα δάκτυλα και το Θεό δοξάζουν.
Στέργιωσε μέσα στους τυφλούς τη θέληση γι' αγώνες
κι έκανε το γέλιο το λυγμό και βγήκαν ανεμώνες.
Τι τάχα κι αν δεν έβλεπε στην πρόσκαιρη ζωή του,
είχε Θεού τη φώτιση, τα μάτια της ψυχής του.
Όσοι δε βλέπουνε το φως με τα φθαρτά τα μάτια,
όνειρα χτίζουν ζωντανά κι αληθινά παλάτια.
Σύμβολο μένει των τυφλών παγκόσμιας αξίας,
της οικουμένης κόσμημα, καμάρι της Γαλλίας.
Φέρνει το μήνυμα στη γη κι αγάλλονται οι μάνες
και αντηχούν γλυκόλαλες Ανάστασης καμπάνες.
Όλου του κόσμου οι τυφλοί δάφνης στεφάνια πλέκουν
στον άνθρωπο που έκανε με την αφή να βλέπουν.
Δόξες αξίζει και τιμές ο Μπράιγ ο μεγάλος
ο ευεργέτης των τυφλών, ο εφευρέτης Γάλλος.
--
Μοσκοφίδης Νικόλαος
Ποιητής - Θεολόγος

 

Ο μεγάλος Έλληνας που μάθαινε γράμματα τους τυφλούς της Αμερικής και άλλαξε τη μοίρα της Έλεν Κέλερ



 Ο μεγάλος Έλληνας που μάθαινε γράμματα τους τυφλούς της Αμερικής και άλλαξε τη μοίρα της Έλεν Κέλερ
Ο γνωστότερος Έλληνας των ΗΠΑ, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, που μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό φάρο της ειδικής αγωγής και ευεργέτη του τόπου του.
«Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος… καταγόταν από ένα ελληνικό χωριό / και όραμά του ήταν πάντα / το καλύτερο και το ανώτερο», γράφει το λατινικό επίγραμμα στην αναθηματική στήλη του Μάικλ Ανάγνος, όπως ήταν γνωστός στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο κεντρικό κτίριο του κορυφαίου σχολείου για τυφλούς των ΗΠΑ, του περιβόητου Perkins.
Ο Ανάγνος ανήκει στην Ελλάδα, η φήμη του ωστόσο ήταν αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση, αν και το έργο του είναι πια κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Αυτή θα ήταν με δυο λέξεις η ιστορία του μεγάλου παιδαγωγού και ευεργέτη στον τόπο του Μιχαήλ Αναγνωστόπουλου από το Πάπιγκο.
Ενός ανθρώπου που προσέφερε πολλά αλλά παρέμεινε άγνωστος στην πατρίδα του, παρά τις τιμές που απόλαυσε και συνεχίζει να απολαμβάνει στην Αμερική. Και όχι μόνο γιατί ήταν αυτός που δέχτηκε να βοηθήσει ένα τυφλό κοριτσάκι που θα μεγάλωνε και θα γινόταν η ηρωίδα της ζωής Έλεν Κέλερ, η γυναίκας που θα έκανε το προσωπικό δράμα θρίαμβο της θέλησης και της αποφασιστικότητας.
Ο μεγάλος εκπαιδευτής της σχολής τυφλών Perkins γεννήθηκε στο τουρκοκρατούμενο Πάπιγκο Ζαγορίου το 1837 και τον τράβηξαν αμέσως τα γράμματα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναγορεύτηκε διδάκτορας σε ηλικία 24 ετών, πριν δουλέψει ως δημοσιογράφος και γνωριστεί τελικά με τον μεγάλο φιλέλληνα Σάμιουελ Χάου, ο οποίος είχε κατέβει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις αρχές του 1825 για να συμμετάσχει στην Επανάσταση του 1821.
Ο ντελικάτος Βοστονέζος επέστρεψε στη χώρα μας το 1866 για να συνδράμει για άλλη μια φορά τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία, τώρα στις περιπέτειες της Κρητικής Επανάστασης. Στην Κρήτη θα γνωρίσει τον δημοσιογράφο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο, με τον θα συνεργαστεί στη νέα του απόπειρα να βοηθήσει το ελληνικό ζήτημα με χρήμα και προσωπικό ιδρώτα. Πριν φύγει από την Ελλάδα, ο Χάου προτείνει στον Αναγνωστόπουλο να τον πάρει στην Αμερική, καθώς το πνεύμα του ακαδημαϊκού είναι ανήσυχο και πολυσχιδές.
Ο Αναγνωστόπουλος καταφτάνει στις ΗΠΑ στα τέλη του 1867, διασχίζοντας τον αφιλόξενο ωκεανό με την οικογένεια Χάου, την κόρη του οποίου σύντομα θα ερωτευόταν. Ο Χάου ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του ινστιτούτου τυφλών της Βοστόνης, Perkins, και αφήνει διάδοχό του τον φωτισμένο έλληνα γαμπρό του, τον οποίο θα εκλέξει αργότερα διευθυντή της σχολής το διοικητικό συμβούλιο.
Ήταν ώρα για τις μεγάλες συνεισφορές του Ανάγνος στην ειδική αγωγή αλλά και στο θαύμα που άκουγε στο όνομα Έλεν Κέλερ, ένα θαύμα που τον είχε φύλακα-άγγελο. Ο Αναγνωστόπουλος βοήθησε τα μέγιστα ώστε να γίνει η μικρή τυφλή και κωφάλαλη Κέλερ διδάκτωρ φιλοσοφίας και επιστήμονας της ειδικής αγωγής!
Ο οραματιστής δάσκαλος που άφησε μεγάλη συνεισφορά στην εκπαίδευση των τυφλών δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, για τον οποίο υπήρξε άλλωστε μεγάλος ευεργέτης. Έχτισε σχολεία στο Πάπιγκο («Καλίνεια Σχολεία»), τα Γιάννενα και την Κόνιτσα και μερίμνησε ιδιαίτερα για τη μόρφωση των ηπειρωτών συμπατριωτών του.
Στην Αμερική εγκωμίασαν το έργο του και τίμησαν τη μνήμη του εκτεταμένα, περιλαμβάνοντας το όνομά του ακόμα και στο μνημείο του Αγάλματος της Ελευθερίας. Ο δάσκαλος του αγαθού και μεγάλος οδηγός των τυφλών θεμελίωσε νέες τεχνικές γραφής και ανάγνωσης στο πεδίο της ειδικής αγωγής, κάνοντας τον κόσμο σαφώς καλύτερο μετά το πέρασμά του…

Πρώτα χρόνια.
Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος γεννιέται στις 7 Νοεμβρίου 1837 στο ορεινό χωριό Πάπιγκο του ιστορικού Ζαγορίου της Ηπείρου. Φτωχή η κοινότητα και υπό τουρκική μάλιστα κατοχή, ο μικρός Μιχάλης μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του σχολείου και των προβάτων, βοηθώντας από την πρώτη στιγμή τον βοσκό πατέρα του Δημήτρη, τον οποίο θα έχανε ωστόσο σύντομα, μένοντας προστάτης της οικογένειας.
Είναι όμως γερός στα γράμματα και είναι κρίμα να χαθεί τέτοιο πνεύμα, συμφωνούν οι προύχοντες του χωριού και του δίνουν μια υποτροφία για να μπορέσει να φοιτήσει στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και να βγάλει το σχολείο. Εκείνος δικαιώνει την εμπιστοσύνη των Παπιγκιωτών τελειώνοντας τη σχολή με άριστα και το 1856 γίνεται δεκτός στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μοναστηριακό πια βοήθημα, από την οποία θα αναγορευτεί διδάκτορας φιλοσοφίας το 1861. Μέχρι τότε οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι θα έχουν κατακτήσει και την καρδιά και το πνεύμα του.
Τώρα θέλει να κάνει καριέρα στη δημοσιογραφία και αρχίζει να αρθρογραφεί στην αθηναϊκή εφημερίδα «Εθνοφύλαξ», της οποίας σύντομα θα είναι αρχισυντάκτης. Και είναι μόλις 24 ετών! Από τις στήλες της εφημερίδας θα φανεί ο άδολος πατριωτισμός του, ξεσηκώνοντας άρχοντες και λαό για την ενίσχυση της Κρητικής Επανάστασης που ξεσπά. Τα καυστικά σχόλιά του κατά του Όθωνα όμως θα προκαλέσουν όχι μόνο την απόλυσή του, αλλά και την εξάμηνη φυλάκισή του. Βγαίνοντας, μεταβαίνει στην Κρήτη και το 1867 πιάνει δουλειά ως γραμματέας στον περιβόητο αμερικανό φιλέλληλα Σάμιουελ Χάου, γνωστό στον τόπο μας ήδη από την Επανάσταση του 1821, όταν είχε περάσει έξι χρόνια ως γιατρός στο πεδίο της μάχης περιθάλποντας τους τραυματισμένους αγωνιστές.
Ο Χάου επέστρεψε στις ΗΠΑ αλλά δεν ξέχασε ποτέ τον αγώνα των απελπισμένων Ελλήνων. Έστελνε συχνά οικονομικά βοηθήματα, τρόφιμα και ρούχα στον τόπο μας μέσω φιλελληνικών εράνων που διοργάνωνε στις ΗΠΑ και κατέβαινε συχνά-πυκνά στην Ελλάδα για να οργανώσει προσφυγικούς καταυλισμούς και δομές υγείας.
Το 1831, όταν επέστρεψε στη Βοστόνη έπειτα από έξι χρόνια στην μπαρουτοκαπνισμένη ελληνική επικράτεια, ίδρυσε το πρώτο σχολείο για τυφλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Perkins, του οποίου διετέλεσε και πρώτος διευθυντής. Το 1848 ίδρυσε ένα ανάλογο σχολείο ειδικής αγωγής για άτομα με νοητικές διαταραχές. Τώρα, το 1866, γηραιός πλέον, βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, κι αυτό για να συνδράμει τους επαναστατημένους Κρητικούς!
Ο μεγάλος αυτός ευεργέτης των σκλαβωμένων Ελλήνων άφησε και πάλι τη σφραγίδα του στον ελληνισμό, αυτή τη φορά ερχόμενος μάλιστα στην Αθήνα οικογενειακώς. Εκεί θα γνωρίσει ο Αναγνωστόπουλος την κόρη του Χάου, Τζούλια Ρομάνα, με την οποία θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα.
Ο Χάου τον προσκαλεί να τον πάρει μαζί του στις ΗΠΑ, έχοντας εκτιμήσει το πνεύμα και το άδολο του χαρακτήρα του. Ο μέντορας του Αναγνωστόπουλου σύντομα ωστόσο θα γινόταν και πεθερός του!

O δάσκαλος Αναγνωστόπουλος.
Τέλη του 1867 λοιπόν ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος αποβιβάζεται στον Νέο Κόσμο και σύντομα θα γεννηθεί ο Μάικλ Ανάγνος, ο φωτισμένος διευθυντής του Perkins! To 1970 θα παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του, μία από τις δύο κόρες του Χάου, κάτι που θα τον δέσει με συγγενικούς δεσμούς τόσο με τον φιλέλληνα Χάου όσο και με το τρομερό του σχολείο.
Ο Αναγνωστόπουλος θα περάσει δέκα χρόνια ως αναπληρωτής διευθυντής και βοηθός ουσιαστικά του πεθερού του στο Perkins, το διασημότερο πλέον ίδρυμα τυφλών παγκοσμίως. Πέρα από τα διοικητικά καθήκοντα, ασκεί επί σειρά ετών και διδακτικό έργο, θέλοντας να γνωρίσει καλύτερα το λειτούργημα που συντελούνταν στη σχολή της Βοστόνης. Αλλά και να μάθει στα τυφλά παιδάκια ελληνικά και λατινικά! Ο Χάου έφυγε από τον κόσμο το 1876 και τη διεύθυνση της σχολής εμπιστεύτηκε τώρα πανηγυρικά το διοικητικό συμβούλιο στον 39χρονο Ανάγνος.
Άριστος γνώστης των κλασικών του πνεύματος και με πρότυπό του τον Σωκράτη, ο οραματιστής Αναγνωστόπουλος καθιέρωσε πλήθος παιδαγωγικών καινοτομιών στην εκπαίδευση ειδικής αγωγής, αντιμετωπίζοντας πρωτίστως τα τυφλά παιδιά ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας. Ο δικός του αγώνας ήταν να πείσει όλους, από δασκάλους και συνεργάτες μέχρι και την κοινωνία την ίδια τελικά, πως τα τυφλά παιδιά είχαν τις δικές τους ικανότητες θέτοντας ως στόχο ζωής να τα βοηθήσει να αναδείξουν τις αρετές τους και να διεκδικήσουν έτσι μια καλύτερη θέση στον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Έλεν Κέλερ, η οποία στην αυτοβιογραφία της το 1966 εκφράζει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στον Μιχαήλ Αναγνωστόπουλο.
Μέχρι το 1886, όταν θα χάσει τελικά την αγαπημένη του σύζυγο και παντοτινή αρωγό στην εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, ήταν μακράν ο γνωστότερος Έλληνας της ομογένειας και ένας από τους διασημότερους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής του κόσμου. Στα 30 χρόνια που θα περάσει στο τιμόνι του Perkins, ο Αναγνωστόπουλος ίδρυσε ακόμα και ειδικό τυπογραφείο, την ίδια ώρα που εκπροσωπούσε τόσο την αμερικανική εκπαίδευση όσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνέδρια και παγκόσμιους φορείς ειδικής αγωγής (όπως το 1900 στο Παρίσι, όταν παρακολούθησε ως επίσημος εκπρόσωπος της Αμερικής το διεθνές συνέδριο διδασκάλων ειδικής αγωγής).
Στη δουλειά του ήταν πραγματικά ασίγαστος, καθώς το έργο του ήταν ιερό. Έχοντας τη συνολική εποπτεία της σχολής, μελέτησε ενδελεχώς ό,τι αφορούσε στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων παιδιών και αναζήτησε συμπληρωματικά μέτρα και περισσότερη ενισχυτική διδασκαλία. Ο στόχος του ήταν να βελτιωθούν οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του ιδρύματος και η προσφορά του στα παιδιά.
Πέρα από τα γενναία κονδύλια που κατάφερε να αποσπάσει από φορείς και κράτος, ίδρυσε νηπιαγωγείο για τυφλά παιδιά (1887) και έφτιαξε την πληρέστερη βιβλιοθήκη ειδικής αγωγής του κόσμου. Ιδιαίτερη μέριμνα έλαβε και για τη μουσική παιδεία των μαθητών του, εξοπλίζοντας τις μουσικές αίθουσες με όλων των λογιών τα καλούδια. Κι αυτό γιατί θεωρούσε πως η μουσική θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο επαγγελματικής αποκατάστασης για τους τυφλούς, διδάσκοντάς τη μάλιστα ως μάθημα τεχνικής κατάρτισης!
Το καινοτόμο πρόγραμμα του Αναγνωστόπουλου υιοθέτησε μαθήματα αλλά και παιδαγωγικές τεχνικές για τη βέλτιστη σωματική και πνευματική εξέλιξη των τυφλών μαθητών, καθιερώνοντας όπως είπαμε τον θεσμό της επαγγελματικής απασχόλησης των τυφλών ως μέρος του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος. Λειτούργησε ακόμα και προγράμματα απασχόλησης τυφλών στη βιομηχανία, με στόχο να κάνει τους τυφλούς συμπολίτες του αυτάρκεις ως ενήλικες.
Ταυτοχρόνως, όργωσε την Ευρώπη για να επισκεφτεί τα εκεί σχολεία ειδικής αγωγής, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Τέτοιος ήταν ο αντίκτυπός του στην ειδική αγωγή που το 1892 τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με τιμητικό μεταπτυχιακό τίτλο. Μέχρι τότε, ο διευθυντής του Perkins είχε κάνει τη σχολή ειδικής αγωγής τη σπουδαιότερη και πληρέστερη εκπαιδευτική δομή του κόσμου για τα τυφλά και κωφάλαλα παιδιά.
Τα δύο επιστημονικά συγγράμματά του για την ειδική αγωγή (το «Εκπαίδευση των τυφλών: Ιστορικό σχεδίασμα, αφετηρία, ανάπτυξη και πρόγραμμα» του 1882 και το «Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο για τους τυφλούς» του 1886) θεωρήθηκαν τομές στον ακαδημαϊκό χώρο και εν πολλοίς αξεπέραστα στην κατηγορία τους…

Ο ευεργέτης Αναγνωστόπουλος.
Μεγάλος πατριώτης καθώς ήταν, ο Ανάγνος δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του και σήμερα φαντάζει ως ο μεγαλύτερος από τους εβδομήντα περίπου εθνικούς ευεργέτες που έβγαλε το Πάπιγκο! Αφού ίδρυσε και κράτησε για χρόνια το τιμόνι της Τοπικής Ένωσης Ελλήνων Αμερικής (παράρτημα Βοστόνης), μέσω της οποίας προωθούσε τα ελληνικά ζητήματα στην αμερικανική κυβέρνηση και έχτισε την ορθόδοξη εκκλησία της Βοστόνης, στράφηκε κατόπιν οικονομικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ήπειρο. Τα μεγάλα εθνικά θέματα τον συγκινούν διαχρονικά και βαθύτατα, γι’ αυτό και ιδρύει στη Βοστόνη την «Εθνική Ένωση» για την ενίσχυση του Μακεδονικού Αγώνα. Το κάλεσμα που απευθύνει στον απόδημο ελληνισμό θα βρει απάντηση και τα κονδύλια που στέλνονται στην Ελλάδα από την ομογένεια θα κατευθυνθούν τελικά στη δημιουργία του ελληνικού πολεμικού στόλου.
Οι χρηματικές δωρεές του γενναίες και εκτεταμένες, καθώς στράφηκαν προς νομικά πρόσωπα, εκπαιδευτικά σωματεία κ.λπ. Ταυτοχρόνως, ιδρύει δημοτικά σχολεία τον Μάιο του 1906 στη γενέθλια γη, τα «Καλλίνεια» του Παπίγκου (στη μνήμη της μητέρας του Καλλίνας), χτίζει και λειτουργεί τη Γεωργική Σχολή της Κόνιτσας, ανοίγει δημοτικά σχολεία στα Γιάννενα κ.ά.
Διορίζει την τετραμελή «Διαχειριστική Επιτροπή των Καλλινείων Σχολείων Παπίγκου», την οποία αναγκάζει να λειτουργεί βάσει του κανονισμού που συντάσσει ο ίδιος, ώστε να εγγυηθεί τη μακροημέρευση των σχολείων του αλλά και του κληροδοτήματός του, από το οποίο πληρώνονται εξάλλου όλοι οι δάσκαλοι των δημοτικών που ευεργετεί. Αγοράζει και ένα μεγάλο κτήμα 7,5 στρεμμάτων μέσα στα Γιάννενα, «γνωστόν με την ονομασίαν ‘‘Παπιγκιώτικη Μάνδρα’’», όπως μας βεβαιώνει ο παραπάνω κανονισμός, το οποίο εμπιστεύεται στη Μητρόπολη Ιωαννίνων για να στεγαστούν δυο νέα δημοτικά σχολεία.
Στην Πολυχρόνειο Σχολή στο Πάπιγκο, που ανεγέρθηκε το 1897, έσπευσαν να στήσουν στον προαύλιο χώρο την προτομή του Αναγνωστόπουλου, καθώς χωρίς την οικονομική συνδρομή του δεν θα είχε αποπερατωθεί το έργο. Η φράση που χαράκτηκε στην προτομή συμπυκνώνει ίσως τη ζωή του: «Ζήσας επί μακρόν χρόνον εν τη αλλοδαπή ούτε εν ταις λύπαις, ούτε εν ταις ευτυχίαις ελησμόνησα την αγαπητήν μου πατρίδα, διετέλεσα δε ενθαρρύνων αείποτε».

Ανάγνος και Έλεν Κέλερ.
Ο Μάικλ Άναγνος λαμβάνει μια επιστολή το 1886 από την ανήσυχη οικογένεια Κέλερ, η οποία ζει σε μια μικρή πόλη της Αλαμπάμα και μεγαλώνει ένα εξάχρονο κορίτσι χωρίς όραση και ακοή. Τη σχολή Perkins τη συστήνει στον βετεράνο λοχαγό του αμερικανικού εμφυλίου Άρθουρ Κέλερ ο ίδιος ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, καθώς ξέρει πως η ευκατάστατη οικογένεια βρίσκεται σε απόγνωση μεγαλώνοντας ένα μικρό «αγρίμι», όπως λένε, που δεν μπορεί να επικοινωνήσει ουσιαστικά με κανέναν.
Ο Αναγνωστόπουλος συγκινείται από το γράμμα και αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά και το παιδαγωγικό ρίσκο να στείλει στο σπίτι των Κέλερ μια εικοσάχρονη μαθήτριά του, την Άνι Σάλιβαν. Η Σάλιβαν, με προβλήματα όρασης κι αυτή, είναι ένα επίσης βασανισμένο κορίτσι που θέλει να ξεφύγει από τα ιδρύματα, διαθέτοντας πάθος για διδασκαλία αλλά και γνώσεις στην ειδική αγωγή.
Η Σάλιβαν θα καταφέρει σταδιακά, με απαράμιλλο πείσμα και υπομονή, να μάθει στην Έλεν τις πρώτες της λέξεις παρέχοντάς της συνεχή ερεθίσματα για εξέλιξη. Κέλερ και Σάλιβαν έμειναν αχώριστες μέχρι το τέλος και η δασκάλα πρόλαβε να καμαρώσει την πρωτόγνωρη εξέλιξη της μαθήτριάς της. Αμφότερες είχαν να χρωστούν πολλά στον Αναγνωστόπουλο, που ήταν πάντα εκεί να συνδράμει οικονομικά, εκπαιδευτικά αλλά και ηθικά, όταν η Σάλιβαν ένιωθε πως δεν σημείωνε καμία πρόοδο.
Οι επιστολές του Αναγνωστόπουλου τόσο με την Έλεν Κέλερ και τη Σάλιβαν όσο και με τους γονείς του κοριτσιού επιβίωσαν ως τις μέρες μας και φυλάσσονται στο Perkins. Όταν η Κέλερ επισκέφθηκε εξάλλου την Ελλάδα το 1946 για μια διάλεξη, δεν παρέλειψε να αναφέρει τον μέντορα όλων των τυφλών της Αμερικής, Μάικλ Ανάγνος…

Τελευταία χρόνια.
Ο Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 1906 από τις ΗΠΑ για αυτό που έμελλε να γίνει το στερνό επαγγελματικό του ταξίδι στα Βαλκάνια. Έπειτα από άλλη μια περιοδεία του στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, όπου επισκέφτηκε τις ελληνικές κοινότητες και έδωσε μια σειρά από διαλέξεις, βρέθηκε στο πλαίσιο των επαγγελματικών αναγκών του στη Ρουμανία και μετέβη στην πόλη Ντρομπέτα-Τούρνου Σεβερίν, όπου όχι μόνο υπήρχε ισχυρή ηπειρώτικη παροικία αλλά εκεί ζούσε και ο θείος του, Κωνσταντίνος Παναγιωτέσκο.
Εκεί θα αφήσει την τελευταία του πνοή ο Μιχάλης Αναγνωστόπουλος στις 29 Ιουνίου 1906 κάτω από αδιευκρίνιστες και μυστηριώδεις συνθήκες. Οι αναφορές έκαναν λόγο για υποτροπή κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας που τον ταλαιπωρούσε εδώ και χρόνια, αν και στις τόσες εκδοχές για τον αιφνίδιο θάνατό του έχει υποστηριχθεί ακόμα και το ενδεχόμενο της δολοφονίας. Ενταφιάστηκε στο ορθόδοξο κοιμητήριο της πόλης και χρόνια αργότερα τα απομεινάρια του μεταφέρθηκαν στην Κόνιτσα, όπου βρίσκεται πλέον ο τάφος του.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έσπευσαν να γράψουν το όνομά του στο Άγαλμα της Ελευθερίας και ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης τον αποχαιρέτισε ως εξής: «Το όνομα του Μάικλ Ανάγνος ανήκει στην Ελλάδα, η φήμη του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το έργο του στην ανθρωπότητα».
Το επίγραμμα στην αναθηματική στήλη του Αναγνωστόπουλου που υπάρχει στο κεντρικό κτίριο του ινστιτούτου Perkins γράφει «Michael Anagnos - November 7, 1837 - June 29, 1906 - Vico Ortus Graeco - Tendebat sember - Ad Meliora - Atque Exelsiora». Ο κήρυκας των ελληνικών αξιών ενσάρκωνε πια το πανανθρώπινο πρότυπο του ηθικού κάλλους και της άδολης φιλανθρωπίας.
Εκείνος θα περιοριζόταν στα σίγουρα στον επικήδειο που έγραψε γι’ αυτόν μεγάλη αμερικανική εφημερίδα: «Έκανε τους τυφλούς να βλέπουν»…

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/


 

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αγωνία για τα μέτρα που θα επιφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στα εισοδήματά τους εκφράζουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα τους προστατεύσει από την «περαιτέρω φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση».

Αγωνία για τα μέτρα που θα επιφέρει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά στα εισοδήματά τους εκφράζουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, που ζητούν από τον Πρωθυπουργό να δεσμευθεί ότι θα τους προστατεύσει από την «περαιτέρω φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση».
Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, περιγράφει έναν «τραγικά άνισο» καθημερινό αγώνα των νεφροπαθών μετά από τρία μνημόνια, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις τους -όπως και των άλλων ατόμων με Αναπηρία- έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο νεφροπαθής τελικού σταδίου -υπό εξωνεφρική αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση- περνά τη μισή του ζωή νοσηλευόμενος, καθώς εξαρτάται άμεσα από μηχανήματα και φάρμακα απαραίτητα για την περιοδική ρύθμιση των στοιχειωδέστερων βιολογικών του λειτουργιών. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνωδά νοσήματα που αναπτύσσονται και αυξάνουν ακόμα περισσότερο το χάσμα που καλείται να καλύψει ο νεφροπαθής προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ατομικές και κοινωνικές του ανάγκες», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι νεφροπαθείς ζητούν μεταξύ άλλων την προστασία του διατροφικού επιδόματος που λαμβάνουν από κάθε περικοπή οριζόντια ή με άλλες παραμέτρους, τη μη φορολόγησή του άμεσα ή έμμεσα, καθώς και την διατήρηση των φοροαπαλλαγών και του αφορολόγητου ορίου στους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, όπως αυτό ισχύει σήμερα.
Επιπλέον, διεκδικούν την αποκατάσταση των αδικιών των συντάξεων των νεφροπαθών τελικού σταδίου όπως αυτές προέκυψαν από το 2ο μνημόνιο, την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων τους από περικοπές που προέρχονται από τον νόμο 4387/2016, καθώς και την συνέχιση της χορήγησης του ΕΚΑΣ και μετά το 2019 στους νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.
Τέλος, οι νεφροπαθείς ζητούν τη δημιουργία ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του Ευρωπαϊκού χάρτη Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων με μόλις 5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 20 δότες ανά εκατ. πληθυσμού. 

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΕΟΠΥΥ Απόφαση με θέμα Καταβολή νοσηλίου-τροφείου στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες


 Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρ. πρωτ.: 16685/17 /2017 - Καταβολή νοσηλίου-τροφείου στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες
Κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με την Νομοθεσία, αποφασίστηκαν οι κάτωθι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι διαδικασίες, το κόστος νοσηλίου-τροφείου και ο τρόπος πληρωμής σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες.
ΜΑΡΟΥΣΙ 21/4/2017
Αρ. Πρωτ.: 16685/17
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
www.eopyy.gov.gr
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ:ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ: Σχεδιασμού Αγοράς και Παρακολούθησης Δικτύου Παρόχων ΔΦΥ
Ταχ. Δ/νση: ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ 12 ΜΑΡΟΥΣΙ
Ταχ. Κώδικας: 151 23
Πληροφορίες: Ξ.ΝΙΚΟΛΙΔΑΚΗ
Τηλ. επικ.: 2108110845
E-mail: xnikolidaki@eopyy.gov.gr
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΝΟΣΗΛΙΟΥ-ΤΡΟΦΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ (ΣΥΔ)»
Κατόπιν αποφάσεως του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με την Νομοθεσία, αποφασίστηκαν οι κάτωθι προϋποθέσεις εισαγωγής, οι διαδικασίες, το κόστος νοσηλίου-τροφείου και ο τρόπος πληρωμής σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρίες
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία εισάγονται, μετά από έλεγχο της ασφαλιστικής τους ικανότητας:
α) Για ΣΥΔ-Διαμερίσματα, Άτομα με Αναπηρία που έχουν ελαφριά και μέση νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία (με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία δεν απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του Φορέα.
β) Για ΣΥΔ -Οικοτροφεία Άτομα με Αναπηρία που έχουν βαρεία νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες (με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του Φορέα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Για την εισαγωγή και απόδοση του ειδικού νοσηλίου-τροφείου από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βάσει της κείμενης νομοθεσίας, είναι απαραίτητα τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Χρονολογημένη κατά προτεραιότητα αίτηση του γονέα ή του κηδεμόνα ή του δικαστικού συμπαραστάτη, στη Σ.Υ.Δ. υποδοχής
2. Αναλυτική ιατρική γνωμάτευση από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Η γνωμάτευση θα χορηγείται από Ιατρό Συντονιστή Διευθυντή, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. ή επιμελητή Α΄ σχετικής με την πάθηση ειδικότητας (π.χ. Παιδοψυχιάτρου, ψυχιάτρου και παιδιάτρους εξειδικευμένους στην αναπτυξιολογία προκειμένου για παιδιά), κρατικών ή πανεπιστημιακών νοσοκομείων ή μονάδων υγείας-ΠΕΔΥ, ή κέντρο παιδοψυχικής υγιεινής ΠΕΔΥ ή κέντρο ψυχικής υγείας-ιατροπαιδαγωγικό κέντρο δημόσιο ή εποπτευόμενο από δημόσιο φορέα.
3. Απόφαση προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ή από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε προ της συστάσεως των ΚΕΠΑ, και η απόφαση βρίσκεται εν ισχύ.
4. Βεβαίωση κοινωνικής έρευνας από Κοινωνικούς Λειτουργούς Δημόσιου Νοσοκομείου ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπου υπάρχει.
5. Βεβαίωση για το δείκτη νοημοσύνης εφάπαξ όπου προβλέπεται, από ψυχολόγο δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα όπου δεν υπάρχει δημόσιος, στην περιοχή όπου κατοικεί ο ασθενής και σε έλλειψη δομής τοπικά από αντίστοιχη δομή στην ευρύτερη περιφέρεια, όπου υπάρχει.
6. Έκθεση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Φορέα λειτουργίας της Σ.Υ.Δ. περί καταλληλότητας της Σ.Υ.Δ. για το συγκεκριμένο άτομο και της ανάγκης ένταξης του ατόμου σε Σ.Υ.Δ. και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του φορέα για την αποδοχή εισδοχής του διαμένοντα στη Σ.Υ.Δ.
Τα ανωτέρω απαιτούνται για την αρχική εισαγωγή στη Σ. Υ.Δ. και στη συνέχεια ανάλογα με την βαρύτητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε περιστατικού και την κρίση της
Διεπιστημονικής Ομάδας του Φορέα της Σ Υ.Δ. παρατείνεται η χρονική διάρκεια κατ΄ έτος.
ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα αποζημιώνει την συμβαλλόμενη Σ.Υ.Δ. με το ειδικό νοσήλιο-τροφείο για τα Άτομα με Αναπηρίες τα οποία διαβιούν σε Σ.Υ.Δ., ανά ημέρα, άτομο και είδος αναπηρίας όπως ορίζεται από την υπ΄ αριθμ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/1048 (ΦΕΚ 172/Β/30-01-2014) Κοινή Υπουργική Απόφαση ως εξής:
1. Για τα άτομα με ελαφριά και μέση νοητική υστέρηση ή άλλη αναπηρία (με ανεπτυγμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία δεν απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του Φορέα, το ύψος του ημερήσιου νοσηλίου-τροφείου ορίζεται στο ποσό των σαράντα ευρώ (40 €), το άτομο.
2. Για τα άτομα με βαρειά νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες (με περιορισμένο βαθμό αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης) για τα οποία απαιτείται υψηλού βαθμού υποστήριξη εκ μέρους του Φορέα, το ύψος του ημερήσιου νοσηλίου-τροφείου ορίζεται στο ποσό των εβδομήντα ευρώ (70€), το άτομο.
3. Ο αριθμός, το είδος της αναπηρίας, ο βαθμός αυτονομίας των κατοίκων των Σ.Υ.Δ., περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Στον Κανονισμό Λειτουργίας των Σ.Υ.Δ., περιλαμβάνεται επίσης και η φύση και συχνότητα των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υποστήριξης, καθώς και ο αριθμός των μελών της Ομάδας Υποστήριξης κάθε Σ.Υ.Δ..
4. Το ανωτέρω νοσήλιο-τροφείο χορηγείται και για άτομα με αναπηρίες, τα οποία διαβιούν σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης, οι οποίες λειτουργούσαν νομίμως πριν την έκδοση της υπ΄ αριθμ. Π3β/Φ. ΓΕΝ/ΓΠ οικ.3394/10-01-2007 (ΦΕΚ 74/Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
• Το ανωτέρω νοσήλιο-τροφείο χορηγείται αναδρομικά από 01-01-2016.
Η αποζημίωση ατόμων που διαμένουν σε ΣΥΔ , διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ Δ2α/Φ.ΘΕΣΜ./ΓΠ26275/104//ΦΕΚ172τ.β΄
ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
1. Η υποβολή της μηνιαίας δαπάνης της Σ.Υ.Δ. θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής
2. Μέχρι την ολοκλήρωση της ανωτέρω εφαρμογής η συμβαλλόμενη Σ.Υ.Δ. θα καταθέτει μέσω της εφαρμογής e dapy Ανοικτής περίθαλψης (ανάλογα το νοσήλιο-τροφείο) αφού πρώτα πιστοποιηθεί με κλειδάριθμο. Για την έκδοση κλειδαρίθμου απαιτείται πρώτα η υπογραφή της σύμβασης της εκάστοτε Σ.Υ.Δ. με τον Οργανισμό
3. Η υποβολή θα έχει αναδρομική ισχύ από 01/01/2016
4. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής έκαστου μήνα είναι μέχρι την 20η του επόμενου μήνα. Το φυσικό αρχείο της υποβολής έκαστου μήνα πρέπει να έχει παραδοθεί στην εταιρεία ταχυμεταφοράς ή στα ΕΛ.ΤΑ., επίσης έως την 20η του επόμενου μήνα, με διεύθυνση αποστολής: Κέντρο Διαλογής ΕΟΠΥΥ, Θέση δύο (2) Πεύκα, Ασπρόπυργος ΤΚ 19300.
Το φυσικό αρχείο πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) Ιατρική γνωμάτευση εισαγωγής
β) Γνωμάτευση ψυχολόγου που να αναφέρει το δείκτη νοημοσύνης
γ) Απόφαση προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ή από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε προ της συστάσεως των ΚΕΠΑ, και η απόφαση βρίσκεται εν ισχύ
δ) Βεβαίωση κοινωνικής έρευνας από Κοινωνικούς Λειτουργούς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα όπου υπάρχει
ε) Έκθεση της Διεπιστημονικής Ομάδας του Φορέα λειτουργίας της Σ.Υ.Δ. περί καταλληλότητας της Σ.Υ.Δ. για το συγκεκριμένο άτομο και της ανάγκης ένταξης του ατόμου σε Σ.Υ.Δ. και σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. του φορέα για την αποδοχή εισδοχής του διαμένοντα στη Σ.Υ.Δ.
στ) Έγκριση παράτασης παραμονής του φιλοξενούμενου από την Διεπιστημονικής Ομάδας του Φορέα, όπου απαιτείται
ζ) Τιμολόγιο με το συνολικό αιτούμενο ποσό
η) Συγκεντρωτική κατάσταση φιλοξενούμενων υπογεγραμμένη από τον Διευθυντή
θ) Φύλλο του βιβλιαρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης σε πολίτες της Ε.Ε.
ι) Βεβαίωση (Υ.Δ) του αιτούντος ή νομίμου εκπροσώπου ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχει λάβει από τον ΕΟΠΥΥ άλλο νοσήλιο από ΣΥΔ ή άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον ίδιο σκοπό
5. Στις περιπτώσεις που οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες ή οι δικαστικοί συμπαραστάτες των φιλοξενούμενων στις Σ.Υ.Δ. έχουν ήδη καταβάλει δαπάνη για νοσήλιο-τροφείο, (από 01/01/2016 και εντεύθεν) και μέχρι έκδοσης της παρούσης, μπορούν να εισπράττουν οι ίδιοι το δικαιούμενο ποσό για τους παραπάνω μήνες, με κατάθεση των παραπάνω δικαιολογητικών στις ΠΕ. ΔΙ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (εκτός των δικαιολογητικών ζ και η), σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, επισυνάπτοντας επίσης
• φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας της Σ.Υ.Δ.
• Φωτοαντίγραφο της σύμβασης της Σ.Υ.Δ. με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
• Εξοφλητικό τιμολόγιο
ΣΤΕΓΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (Σ.Α.Δ.) οι οποίες λειτουργούσαν νομίμως πριν την έκδοση της υπ΄ αριθμ. Π3β/Φ.ΓΕΝ/ΓΠοικ.3394/10-1-2007 (ΦΕΚ 74/β) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1 της ίδιας απόφασης
Το ανωτέρω νοσήλιο-τροφείο (ανά κατηγορία νοητικής υστέρησης), όπως καθορίστηκε από την υπ΄ αριθμ. Δ29α/Φ.ΘΕΣΜ./Γ.Π.26275/1048/22-01-2014 (ΦΕΚ172Β/30-01-2014) Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα χορηγείται και για τα Άτομα με Αναπηρίες τα οποία διαβιούν σε Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης (Σ.Α.Δ.) οι οποίες λειτουργούσαν νομίμως πριν την έκδοση της υπ΄ αριθμ. Π3β/Φ.ΓΕΝ/ΓΠοικ.3394/10-1-2007 (ΦΕΚ 74/β) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 1 της ίδιας απόφασης.
Στις περιπτώσεις αυτές η απόδοση του νοσηλίου γίνεται μόνο με κατάθεση των δικαιολογητικών στις ΠΕ. ΔΙ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, από τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες ή τους δικαστικούς συμπαραστάτες των φιλοξενούμενων, αναδρομικά από 01-01-2016. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι όσα αναφέρονται και στην περίπτωση φιλοξενούμενων σε Σ.Υ.Δ..
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Για τους μήνες από 01-01-2016 μέχρι έκδοσης της παρούσης ( 8-2-2017) και για όσες περιπτώσεις ο γονέας ή νόμιμος κηδεμόνας δεν έχει αποδώσει το νοσήλιο-τροφείο στη Σ.Α.Δ., μπορεί η είσπραξη του προβλεπόμενου νοσηλίου να γίνει από τον νόμιμο εκπρόσωπο της δομής, με εξουσιοδότηση του άμεσα ασφαλισμένου γονέα ή του νόμιμου κηδεμόνα προς το νόμιμο εκπρόσωπο της δομής, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία με την οποία να εξουσιοδοτείται ο νόμιμος εκπρόσωπος να καταθέσει στα Τμήματα Παροχών των Περιφερειακών Διευθύνσεων του Οργανισμού τα παραπάνω δικαιολογητικά.
Παρακαλούμε για ενέργειες αρμοδιότητος σας
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Θ. ΡΗΓΑΤΟΣ

Πηγή: https://www.taxheaven.gr/

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Υπουργική Απόφαση για τις αιτήσεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή (1ο μέρος)


 Υπουργική Απόφαση για τις αιτήσεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή (1ο μέρος)
Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας) για το σχολικό έτος 2017-2018. Υποβολή αιτήσεων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης από τη Δευτέρα 24/4/2017 έως και την Παρασκευή 28/4/2017.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
21 Απριλίου 2017
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Αρ. Φύλλου 1369
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθ. 65475/ Δ3
Πρόσκληση υποψηφίων για πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων από τους κλάδους του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και αναπληρωτών από τον κλάδο ΔΕ1 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας) για το σχολικό έτος 2017-2018.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 46 του ν. 4465/2017 «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου….. και άλλες διατάξεις»
β. Του άρθρου τρίτου «Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικού προσωπικού», παρ. 1 του ν. 4395/2016 (ΦΕΚ 110/Α΄/08-06-2016) «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες διατάξεις».
γ. Του άρθρου 1, παρ. 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α΄/31.5.1982) «Για την πολυθεσία, την πολυαπασχόληση και την καθιέρωση ανωτάτου ορίου απολαβών στο δημόσιο τομέα καθώς και για το Ελεγκτικό Συνέδριο, τα Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και άλλες διατάξεις».
δ. Των άρθρων 1 και 6 του ν. 3454/2006 (ΦΕΚ 75/Α΄/7.4.2006) «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις».
ε. Του ν. 3528/2007 (ΦΕΚ 26/Α΄/9.2.2007) «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.», όπως ισχύει.
στ. Της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 2 και της παραγράφου 8 του άρθρου 35 του ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α΄) «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», με την οποία συνιστώνται οι κλάδοι του Ε.Ε.Π. και ορίζονται τα τυπικά προσόντα διορισμού τους.
ζ. Των περιπτώσεων α), β) και γ) της παραγράφου 4, των περιπτώσεων α),β) και γ) της παραγράφου 5 και των περιπτώσεων α) έως γ) της παραγράφου 10 και της παρ.15 του άρθρου 3 του ν. 2817/2000 «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις».
η. Των παραγράφων 3 και 4 του μέρους Β΄ του άρθρου 4 του ν. 2817/2000 (ΦΕΚ 78/τ.Α΄) «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις» όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με την παρ. 19 του άρθρου 6 του ν. 3027/2002 και την παρ. 4 του άρθρου 23 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ.Α΄) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» με τις οποίες προβλέπεται η πρόσληψη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
θ. Της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ.Α΄) «Ρύθμιση εκπαιδευτικών θεμάτων και άλλες διατάξεις».
ι. Της παραγράφου 4, του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141 τ. Α΄) «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Δημόσιες Βιβλιοθήκες και άλλες διατάξεις».
ια. Της παραγράφου 5 και της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ.Α΄), όπως αυτός συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 παρ.3 και το άρθρο 9 παρ.6 του ν. 3848/2010 που τροποποιήθηκε με την παρ. 22 του άρθρου 36 του ν. 4186/2013 και την παρ. 5 του άρθρου 28 του ν. 4186/2013. (ΦΕΚ 193/τ.Α΄).
ιβ. Της παρ. 1 του άρθρου 17 και του άρθρου 18 του ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199/τ. Α΄) «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», όπως συμπληρώθηκαν με τις περιπτώσεις α) και β) της παραγράφου 5 του άρθρου 56 του ν. 3966/2011. (ΦΕΚ 118/Α΄).
ιγ. Της παραγράφου 4 του άρθρου 24 του ν. 3699/2008.
ιδ. Της περίπτωσης ζ) της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 118 τ.Α΄) «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ «και λοιπές διατάξεις».
ιε. Του άρθρου 6 παρ. 7 «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας» του ν. 3863/2010 (115 /Α΄) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του ν. 3966/2011 (170/ Α΄) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α΄).
ιστ. Του άρθρου 28 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α΄) και της παρ. 11 του ιδίου όπως αντικαταστάθηκαν από τις διατάξεις του άρθρου 50 του ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83/Α΄).
2. Το π.δ. 410/1988 (ΦΕΚ 191/Α΄/30.8.1988) «Κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας, που αφορούν το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου».
3. Το άρθρο 13 του π.δ. 1/2003 (ΦΕΚ 1/τ.Α΄) «Σύνθεση συγκρότηση και λειτουργία συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητες αυτών κ.λπ.».
4. Το π.δ. 125/2016 (Α΄210) με θέμα «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
5. Την 3353/2015 απόφαση του ΣτΕ και την 458/2011 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Τμήμα Γ.
6. Την με αριθ. 106685/Δ3/29-06-2016 υπουργική απόφαση «Συγκρότηση Επιτροπής για εξέταση συνάφειας των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων» (ΦΕΚ 2087/Β΄).
7. Την με αριθ. 64055/Δ3/13-04-2017 υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1326/Β΄/19-04-2017) «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασίας πρόσληψης α) προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π) και β) προσωρινών αναπληρωτών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για τις δομές της Ειδικής Αγωγής -ΚΕ.Δ.Δ.Υ.,Ε.Δ.Ε.Α.Υ, Σ.Μ.Ε.Α.Ε., καθώς και στην εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γεν. Παιδείας».
8. Το με αριθ. 6459/20-04-2017 έγγραφο του ΑΣΕΠ.
9. Τη με αριθ. 65207/Β1/20-04-2017 Βεβαίωση του άρθρου 24 του ν. 4270/2014 όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 6 του ν.4337/2015 περί μη πρόκλησης δαπάνης σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού του ΥΠ.Π.Ε.Θ, αποφασίζουμε:
Καλούμε όσους επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας έως ένα διδακτικό έτος ή ωρομίσθιοι από τους κλάδους: α) ΠΕ 21 και ΠΕ 26, ΠΕ 22, ΠΕ 23, ΠΕ 24, ΠΕ 25, ΠΕ 28, ΠΕ 29, ΠΕ 30, ΠΕ 31 και β) οι υποψήφιοι των κλάδων ΔΕ 1- Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ως προσωρινοί αναπληρωτές με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας έως ένα διδακτικό έτος, για τη στελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.Ε., ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Ε.Δ.Ε.Α.Υ. καθώς και για την εξειδικευμένη υποστήριξη μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Παιδείας) και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για μόνιμο διορισμό σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ., όπως περιγράφονται παρακάτω, να υποβάλουν αίτηση μόνο στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία επιθυμούν να προσληφθούν.
Όπου ΚΕ.Δ.Δ.Υ.: Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης.
Όπου Σ.Μ.Ε.Α.Ε: Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Όπου Ε.Δ.Ε.Α.Υ: Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης και Υποστήριξης.
Όπου ΕΑΕ: Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Τυχόν υποβολή αιτήσεων σε περισσότερες της μίας Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επισύρει τη διαγραφή τους από όλους τους πίνακες.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 24/04/2017 μέχρι 28/04/2017. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι:
α. Έλληνες πολίτες. Υπήκοοι χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα (1) έτος από την απόκτησή της, κατά την τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων με την παρούσα απόφαση.
β. Βορειοηπειρώτες και ομογενείς που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο (ν.δ. 3832/1958).
γ. Πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ν. 2431/1996).
2. Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης:
α. Οι συνταξιούχοι από οποιονδήποτε φορέα και αν έχουν συνταξιοδοτηθεί, καθώς και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στους οποίους έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης (παρ. 5 άρθρο 9 του ν. 3391/2005 και άρθρο 6 του ν. 3255/2004).
β. Όσοι απολύθηκαν από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου του δημοσίου τομέα λόγω οριστικής παύσης ή λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για σπουδαίο λόγο, οφειλόμενο σε υπαιτιότητά τους, αν δεν έχει παρέλθει πενταετία από την απόλυση (άρθρο 9 του ν. 3528/2007). Σημειώνεται ότι στο άρθρο 53 του π.δ. 410/1988 (ΦΕΚ 191/Α΄/30.08.1988) ορίζονται τα εξής για το προσωπικό του δημοσίου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου: «Καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την υπηρεσία.
1. Η σύμβαση εργασίας μπορεί να καταγγελθεί από την υπηρεσία οποτεδήποτε για σπουδαίο λόγο. Σπουδαίο λόγο αποτελεί ιδίως:
α) Η παράβαση του άρθρου 38 παρ. 1 περ. α΄.
β) Η παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλο ειδικό ποινικό νόμο.
γ) Η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον κατά συνέχεια ημέρες.
δ) Η παραβίαση απορρήτων της υπηρεσίας.
ε) Η διάπραξη μέσα σε ένα έτος, από τότε που έχει τελεστεί αδίκημα που τιμωρήθηκε τουλάχιστον με πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μήνα, άλλου αδικήματος που μπορεί να επισύρει την ίδια ποινή.
στ) Η κατά σύστημα ανάρμοστη συμπεριφορά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων.
ζ) Η σοβαρή απείθεια στις νόμιμες εντολές των προϊστάμενων.
2. Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για την πρόσληψη οργάνου, μετά από σύμφωνα, αιτιολογημένη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Η λύση της σύμβασης εργασίας επέρχεται από ανακοίνωση της απόφασης στον απασχολούμενο».
Επιπλέον, στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου τέταρτου του ν. 4057/2012 ορίζεται ότι «Σπουδαίο λόγο, σύμφωνα με το άρθρο 53 του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191) για την καταγγελία από την υπηρεσία της σύμβασης εργασίας, μπορεί να αποτελεί η τέλεση κάθε πειθαρχικού παραπτώματος, διατηρουμένων σε ισχύ των ρυθμίσεων του άρθρου 55 του ίδιου διατάγματος».
γ. Όσοι διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 41 του ν. 4301/2014 (ΦΕΚ 223 Α/07-10-2014- Διορθ. σφαλμ. Στο ΦΕΚ 229 Α/15-10-2014) ορίζεται ότι:
“Στην παρ. 8 του άρθρου 1 του ν. 2942/2001 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Για τη συμμετοχή στη διαδικασία πλήρωσης θέσεων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητείται υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου όπου υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός τα προηγούμενα έτη, περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ποινικό Μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα. Στην περίπτωση που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή υπάρχει καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να συμμετάσχει στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών».
3. Έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης-δήλωσης, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία σε περίπτωση πρόσληψης αν εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητά τους:
α. Οι υποψήφιοι που μετέχουν σε εταιρείες και οι έχοντες την εμπορική ιδιότητα κατά τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρα 32, 31 παρ. 3 του ν. 3528/2007 αντίστοιχα), μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόσληψη ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εάν προηγουμένως δεν παραιτηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ή δεν αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.
β. Όσοι ασκούν έργα ασυμβίβαστα με το βουλευτικό αξίωμα (άρθρο 33 του ν. 3528/2007 και άρθρα 56 και 57 του Συντάγματος).
γ. Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο Δημόσιο και τα Κρατικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και άσχετα από τη φύση της σχέσεως που τους συνδέει (με το Δημόσιο ή το νομικό πρόσωπο) με πλήρες ωράριο εργασίας (άρθρο 1, παρ. 1 του ν. 1256/1982, άρθρο 35 του ν. 3528/2007 και γνωμοδότηση ΝΣΚ 251/2007).
Ι. Δικαιολογητικά
1. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή.
2. Στην αίτηση προσδιορίζεται ο κλάδος και η ειδικότητα του κάθε υποψηφίου. Με την αίτηση η οποία αποτελεί και δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 συνυποβάλλονται:
α) Τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου (φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου).
• Οι ομογενείς από τη Βόρεια Ήπειρο, την Κωνσταντινούπολη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια υποβάλλουν αντίγραφο του Ειδικού Ταυτότητας Ομογενούς (Ε.Δ.Τ.Ο) ή δελτίο ταυτότητας αλλοδαπού με αναγραφή της Ελληνικής καταγωγής της Ελληνικής Αστυνομίας.
• Οι υποψήφιοι που έχουν ξένη υπηκοότητα και δεν είναι πολίτες κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση και ότι έχει παρέλθει ένα έτος από την απόκτησή της. Για τους υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ε.Ε., δεν απαιτείται η παρέλευση του έτους για την υποβολή της σχετικής αίτησης.
β) Φωτοαντίγραφα των τίτλων σπουδών και για τίτλους της αλλοδαπής, βεβαίωση ότι είναι ισότιμα και αντίστοιχα με τα απονεμόμενα πτυχία των πανεπιστημίων της ημεδαπής με απόφαση του αρμόδιου φορέα, ήτοι του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή του Συμβουλίου αναγνώρισης τίτλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΑΕΙ), άρθρο 10 του Π.Δ. 165/2000, ή από την Επιτροπή Ισοτιμιών Σχολών Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού. Στο βασικό τίτλο να αναγράφεται η ημερομηνία κτήσης και ο βαθμός αυτού. Σε περίπτωση που εκκρεμεί η έκδοση του πτυχίου, για τυπικούς καθαρά λόγους θα γίνεται δεκτή βεβαίωση του οικείου εκπαιδευτικού ιδρύματος, στην οποία θα αναγράφεται και ο βαθμός πτυχίου.
• Σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.6 του άρθρου 2 του ν.1735/1987 (ΦΕΚ 195/Α΄/11.11.1987), «Σε περίπτωση που το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Ι.Τ.Ε.) δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ισοτιμία πτυχίων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που κατέχουν πολιτικοί πρόσφυγες και επαναπατριζόμενοι Έλληνες κατά την έννοια των διατάξεων της παρ. 2 περ. α΄ του άρθρου 5, λόγω ανυπαρξίας αντίστοιχης σχολής Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής, καθορίζουν με βεβαίωσή τους τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του πτυχίου με πτυχίο Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής. Με βάση τη βεβαίωση αυτή, τα παραπάνω πρόσωπα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης για θέσεις των οποίων τυπικό προσόν είναι εκείνο προς το οποίο έχει αναγνωρισθεί συνάφεια από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή το Ι.Τ.Ε.».
• Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται στους αλλοδαπούς τίτλους αντιστοιχία βαθμολογικής ή αξιολογικής κλίμακας με τη βαθμολογική ή αξιολογική κλίμακα τίτλων της ημεδαπής, τότε αποδίδεται το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ημεδαπής, δηλ. «5».
• Σε περίπτωση που δεν προκύπτει ακριβής βαθμός, λαμβάνεται υπόψη η κατώτερη βαθμολογία κάθε μιάς από τις κλίμακες «ΑΡΙΣΤΑ», «ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ», «ΚΑΛΩΣ» και η οποία αντίστοιχα είναι 8,50, 6,50 και 5,00 για όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Υποψήφιος που ως τυπικό προσόν διορισμού του κλάδου του κατέχει τίτλο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής αντίστοιχης ειδικότητας ή ταυτόσημο κατά περιεχόμενο ειδικότητας με το ζητούμενο από την πρόσκληση, υποχρεούται να προσκομίζει συγχρόνως βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου, στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο ή δίπλωμα, περί του ότι ο τίτλος αυτός στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται. Σε περίπτωση που δεν προσκομισθεί η βεβαίωση αυτή, ή δεν αναφέρεται σε αυτήν το συγκεκριμένο σύμφωνα με την οικεία πρόσκληση απαιτούμενο στοιχείο, ο επικαλούμενος τίτλος δεν λαμβάνεται υπόψη.
Επισήμανση: Όλοι οι τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής που επικαλούνται οι υποψήφιοι, πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην Ελληνική γλώσσα από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή από πτυχιούχο μεταφραστή του Ιονίου Πανεπιστημίου ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο ή από διορισμένο άμισθο διερμηνέα για τη γλώσσα για την οποία έχει διοριστεί.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξης αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου σπουδών ή των μεταπτυχιακών τίτλων όσοι υποψήφιοι υποβάλλουν αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από:
1. Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή
2. το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας, βάσει της παρ. 2 του αρ.1 του π.δ. 38/2010, όπως ισχύει κάθε φορά ή
3. το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Σ.Α.Ε.Ι.Τ.Τ.Ε.) του άρθρου 10 του π.δ. 165/2000 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας με ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών, σύμφωνα με την οδηγία 89/48/ΕΟΚ του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» η’
4. το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Σ.Ε.Α.Τ.Ε.Κ.) του άρθρου 14 του π.δ. 231/1998 «Δεύτερο γενικό σύστημα αναγνώρισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο συμπληρώνει 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με τις οδηγίες 92/51/ΕΟΚ του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
5. Κάτοχοι διπλωμάτων πιστοποιητικών και άλλων τίτλων που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με τα π.δ. 40/1986 (Α΄14), 84/1986 (Α΄31), 97/1986 (Α΄35), 53/2004 (Α΄43), 40/2006 (Α΄43) και την υπουργική απόφαση Α4/5226/1987 (Β΄613).
Οι ως άνω υποψήφιοι εξαιρούνται μεν από την υποχρέωση προσκόμιση πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, όχι όμως και από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου από αρμόδιο κατά νόμο φορέα (Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κ.λπ.). Σε αντίθετη περίπτωση ο υποψήφιος προκειμένου να μην απορριφθεί ως βαθμό τίτλου σπουδών, λαμβάνει το ελάχιστο της βαθμολογικής κλίμακας της αντίστοιχης κατηγορίας εκπαίδευσης.
Για τους κατόχους πτυχίου ιδρυμάτων του εξωτερικού απαιτείται επιπλέον Αποδεικτικό Ελληνομάθειας: Απολυτήριο Ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου. Όσοι δεν έχουν το απολυτήριο αυτό ή δεν διαθέτουν επιπλέον πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό τίτλο τριτοβάθμιας εκπ/σης της ημεδαπής στην ελληνική γλώσσα απαιτείται να προσκομίσουν πιστοποιητικό για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας, το οποίο χορηγείται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο Γ2΄) ή βεβαιώσεις ελληνομάθειας της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του άρθρου 14 παρ. 10 του ν. 1566/1985 για την πλήρη γνώση και άνετη χρήση της Ελληνικής Γλώσσας και γνώση της Ελληνικής Ιστορίας. Διευκρινίζεται ότι το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται και για τους υποψηφίους των κλάδων ΔΕ και ΤΕ (αρ. Γνωμ. 544/2006 Ν.Σ.Κ. τμήμα Ε΄).
γ) Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου, στην οποία δηλώνεται ότι:
• Επιθυμεί να προσληφθεί ως αναπληρωτής ή και ωρομίσθιος.
• έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει οριστικά, νόμιμα, απαλλαγεί από αυτές.
• δεν απολύθηκε από θέση υπηρεσίας του δημόσιου τομέα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος ή άλλης αιτίας που συνεπάγεται οριστική απόλυση ή λόγω ανεπάρκειας κατά την εκτέλεση καθηκόντων.
• δεν διώκεται ποινικά ή δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα κώλυμα διορισμού στο Δημόσιο.
• είναι υγιής και θα υποβάλει σχετικό πιστοποιητικό ότι είναι κατάλληλος για τα καθήκοντα της θέσης πρόσληψης, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 του ν. 4210/2013 - ΦΕΚ 254/τ.Α΄/21-11-2013, εντός μηνός από την ημερομηνία πρόσληψής του.
• Θα απενεργοποιήσει άμεσα την αίτησή του στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην περίπτωση που περιλαμβάνεται σε αυτούς, μόλις προσληφθεί σε έναν από τους κλάδους της παρούσας.
• Ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές (για τους άνδρες).
Το αντίγραφο ποινικού Μητρώου και το πιστοποιητικό στρατολογίας (τύπου Α) αναζητούνται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία.
δ) Οι υποψήφιοι με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, που όμως δεν οφείλεται σε κανένα ποσοστό σε ψυχικές διαταραχές, υποβάλλουν την σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115/τ.Α΄).
ε) Οι υποψήφιοι που είναι γονείς παιδιών με επ΄ αόριστον αναπηρία, σε ποσοστό 67% και άνω, υποβάλλουν την σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115/τ.Α΄) και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
στ) Δήλωση προτίμησης για την πρόσληψη σε μια ή περισσότερες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. που ανήκουν στην ίδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία δύναται να επικαιροποιηθεί, εφόσον ο υποψήφιος το επιθυμεί κατά το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου (20/6-30/6),με τρόπο που θα ορίσει εκάστη ΠΔΕ.
ζ) Οι υποψήφιοι που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους πίνακες της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην οποία υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μπορούν να υποβάλουν εφόσον το επιτρέπει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης μόνον τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων.
β) Εφόσον έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα νέα πιστοποιητικά της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου. Επισημαίνεται ότι η ιδιότητα αυτή πρέπει να συντρέχει και κατά το χρόνο πρόσληψης.
γ) Οι υποψήφιοι που είναι άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή είναι γονείς παιδιών με αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου την σχετική πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115/τ.Α΄).
δ) Για τις περιπτώσεις που έχουν μεταβληθεί προσωπικά στοιχεία (Α.Δ.Τ., Α.Φ.Μ., Διεύθυνση κατοικίας, αριθμός τηλεφώνου κ.λπ.), αυτά θα δηλώνονται υποχρεωτικά με υπεύθυνη δήλωση.
ε) Μόνο οι μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί τίτλοι που υποβάλλονται για πρώτη φορά από υποψηφίους (συνοδευόμενοι, κατά περίπτωση, από την αναλυτική βαθμολογία και το πρόγραμμα σπουδών ή το περιεχόμενο της διδακτορικής διατριβής), ακόμη και αν τίτλος του ίδιου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών είχε προσκομιστεί στο παρελθόν από λοιπούς υποψηφίους.
Σε περίπτωση που η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ζητήσει από τον υποψήφιο την εκ νέου προσκόμιση όλων των προβλεπομένων εγγράφων (τίτλων, πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.λπ.) ο υποψήφιος υποχρεούται να τα προσκομίσει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Στην περίπτωση που υποψήφιος επιλέξει να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας για πρόσληψη σε άλλη Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) από εκείνη που κατέθεσε την προηγούμενη χρονιά(δηλ.για το διδ. έτος 2016-2017) και στην περίπτωση που είναι κάτοχος μεταπτυχιακού/διδακτορικού τίτλου και του είχε αποδοθεί συνάφεια από την Επιτροπή του ΙΕΠ, τότε η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης υποδοχής της αίτησής του κατά τη φετινή χρονιά, αναζητά είτε από την επιτροπή του ΙΕΠ είτε από την Π.Δ.Ε. αρχικής κατάθεσης (δηλ. για το διδ. έτος 2016-2017) την απόδοση συνάφειας που τυχόν του είχε αποδοθεί.
3. Αποδεικτικό Παιδαγωγικής Επάρκειας
Για τους υποψηφίους που εντάσσονται σε κλάδους ή σε περιπτώσεις στις οποίους απαιτείται η Παιδαγωγική Επάρκεια ισχύουν τα περιγραφόμενα στην Ενότητα ΙΙ.
Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο – ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Επειδή οι θέσεις του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. είναι ενιαίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν, εφόσον επιθυμούν, σε μία προτίμηση όλες τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ΚΕ.Δ.Δ.Υ. σε επίπεδο Νομού.
4. Η ανακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων επισύρει τη διαγραφή του υποψηφίου από τους πίνακες ή την απόλυσή του, εφόσον έχει προσληφθεί και τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις.
5. Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα κατά την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.
6. Ανώτατο όριο ηλικίας των υποψηφίων δεν υφίσταται (άρθρο 10 παραγρ. 11 του ν. 3051/2002 ΦΕΚ 220/τ. Α΄/20-9-2002). Κατώτατο όριο ηλικίας ορίζεται το 21ο έτος. Για τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ηλικίας ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης.
7. Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 7 «Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας» του ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115 Α΄) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του ν. 3966/2011 (ΦΕΚ 170 Α΄) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4058/2012 (ΦΕΚ 63 Α΄), εκτός του Πιστοποιητικού ΚΕ.Π.Α. γίνονται δεκτά και πιστοποιητικά, σε ισχύ, από τις κάτωθι Υγειονομικές Επιτροπές:
1. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.)
2. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.),
3. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.).
4. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.
5. Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ελλείψει των ανωτέρω πιστοποιητικών, βεβαιώσεις πιστοποίησης ποσοστού αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από τις Α/θμιες υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών, της περιφέρειας ή των φορέων κοινωνικής ασφάλισης οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι την έναρξη ισχύος των ΚΕΠΑ (01-09-2011), μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ’ αόριστον, αν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους. Όσα εκ των εν λόγω πιστοποιητικών, χαρακτηρίζουν την πάθηση ως «χρόνια», χωρίς να αναφέρεται ρητά η επ’ αόριστον (ή η εφ’ όρου ζωής) ισχύς τους ή η ισχύς τους λήγει εντός του σχολ. έτους 2017-2018, θα γίνουν κατ’ εξαίρεση δεκτά, μόνο στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης. Για μελλοντική χρήση, οι κάτοχοί τους οφείλουν να μεριμνήσουν για την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού ΚΕΠΑ.
Πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας και του τόπου όπου υπηρέτησε ο υποψήφιος τα προηγούμενα έτη, περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και ποινικό Μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα.
Το εν λόγω πιστοποιητικό αντικαθίσταται από την ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ του υποψηφίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δηλωθέντα στοιχεία επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986(ΦΕΚ 75 /Α΄).
Οι Περιφερειακές Δ/ νσεις Εκπ/σης υποχρεούνται να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών Εισαγγελίας σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των Αιτήσεων- Δηλώσεων των υποψηφίων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 παρ. 3 του ν. 3230/2014 (ΦΕΚ 44/Α΄). Εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο, ότι δηλώθηκαν ψευδή γεγονότα ή απεκρύβησαν αληθινά, ανεξάρτητα από την επιβολή κυρώσεων της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/1986, η σχετική πράξη διορισμού/πρόσληψης ανακαλείται αμέσως.
8. Για την απόδειξη της προϋπηρεσίας στον κλάδο με τον οποίο μετέχει ο υποψήφιος στη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο Δημόσιο (εκτός από αυτήν που έχει αποκτηθεί σε θέση αναπληρωτή σε ΣΜΕΑΕ ή ΚΕΔΔΥ ή στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη) ή ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, η οποία έχει αποκτηθεί μετά την κτήση του βασικού τίτλου σπουδών και κατά τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά τη λήψη της άδειας, απαιτείται βεβαίωση του φορέα απασχόλησης η οποία πρέπει να συμφωνεί με τη βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τα μηχανογραφικά δελτία ασφάλισης που υποχρεωτικά υποβάλλει ο υποψήφιος, στην οποία υποχρεωτικά αναγράφεται: 1) ο κλάδος πρόσληψης 2) η σύμβαση εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης 3) οι ώρες απασχόλησης ανά εβδομάδα 4) Το ακριβές χρονικό διάστημα απασχόλησης.
ΙΙ. Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄- Τυπικά προσόντα διορισμού κατά κλάδο
1. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ 21 και ΠΕ 26 ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΟΓΟΥ
Περίπτωση 1
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Λογοθεραπείας ή Λογοπεδικής ή Λογοπαθολογίας (Speech and language pathologist) ή Θεραπείας Λόγου ή Αγωγής Λόγου ΑΕΙ και β) Βεβαίωση ότι πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή σύμφωνα με το π.δ. 176/2014 τα τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ 49/2016.
ή
Περίπτωση 2
α) Πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος ΑΕΙ ή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών τα αλλοδαπής και επιπλέον Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης στη Λογοθεραπεία και β) Βεβαίωση ότι πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή του σύμφωνα με το π.δ. 176/2014 τα τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 49/2016.
ή
Περίπτωση 3
α) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής β) Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή σύμφωνα με το π.δ. 176/2014 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το π.δ. 49/2016 και γ) πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
2. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ22 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Πτυχίο του Τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής ή Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών ή Ψυχολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή Ειδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πτυχίο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο Πανεπιστημίου της αλλοδαπής.
3. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ23 ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
Πτυχίο ή δίπλωμα Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. (για απόφοιτους πριν το 1993) με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία και β) άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Ψυχολόγου.
Για τον ανωτέρω κλάδο προτάσσονται οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Παιδαγωγική ή την Σχολική Ψυχολογία.
4. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ24 ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΩΝ
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Ιατρικής ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, γ) Άδεια χρησιμοποίησης τίτλου ιατρικής ειδικότητας Παιδοψυχίατρου, δ) Βεβαίωση ιδιότητας μέλους Ιατρικού Συλλόγου, και ε) Εκπλήρωση της υποχρεωτικής άσκησης υπηρεσίας υπαίθρου, αποδεικνυόμενη με βεβαίωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή βεβαίωση του ιδίου Υπουργείου ότι δεν απαιτείται.
5. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ25 ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Νοσηλευτικής ΑΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή - Νοσηλεύτριας ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Νοσηλευτή - Νοσηλεύτριας, και γ) Ταυτότητα μέλους της Ένωσης Νοσηλευτών/τριών Ελλάδος (ΕΝΕ), η οποία να είναι σε ισχύ ή Βεβαίωση Ανανέωσης Εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) του τρέχοντος έτους ή Βεβαίωση εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την έκδοσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4, παρ. 5 του ν. 3252/2004 και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.. ή
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2
α) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής και β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή- Νοσηλεύτριας (ΤΕ) ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Νοσηλευτή-Νοσηλεύτριας και γ) Ταυτότητα μέλους της Ένωσης Νοσηλευτών/τριών Ελλάδος (ΕΝΕ),η οποία να είναι σε ισχύ ή Βεβαίωση Ανανέωσης Εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) του τρέχοντος έτους ή Βεβαίωση εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την έκδοσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4, παρ. 5 του ν. 3252/2004 και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
ή
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 3
Τυπικά προσόντα Επισκεπτών Υγείας Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής και β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Επισκέπτη/τριας Υγείας (ΤΕ) ή βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και γ) Ταυτότητα μέλους του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ) η οποία να είναι σε ισχύ ή Βεβαίωση εγγραφής στον Π.Σ.Ε.Υ. για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά, η οποία να είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους από την έκδοσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 παρ. 5 της υπουργικής απόφασης Γ4α/Γ.Π. 100714/12-12-2014 (ΦΕΚ 3477/Β΄/23-12-2014 και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
6. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ28 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
α) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής και
β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Φυσικοθεραπευτή (ΤΕ) ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Φυσικοθεραπευτή,
γ) Ταυτότητα μέλους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών (Π.Σ.Φ), η οποία να είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την έκδοσή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 3599/2007 ή Βεβαίωση εγγραφής στον Π.Σ.Φ για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά,η οποία ισχύει μέχρι το τέλος του έτους που εκδόθηκε ή Βεβαίωση ανανέωσης εγγραφής στον Π.Σ.Φ. του τρέχοντος έτους και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..
7. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ29 ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ-ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
α) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Εργοθεραπείας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής και,
β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Εργοθεραπευτή (ΤΕ) ή βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Εργοθεραπευτή και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
8. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1.
α) Πτυχίο ή δίπλωμα Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης - Κοινωνικής Διοίκησης με Κατεύθυνση Προχωρημένου Εξαμήνου Κοινωνικής Εργασίας ΑΕΙ ή ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ΑΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας, και β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικής Εργασίας ή Κοινωνικού Λειτουργού ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
ή
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2.
α) Πτυχίο ή δίπλωμα τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ή το ομώνυμο ή αντίστοιχο κατά ειδικότητα πτυχίο ΚΑΤΕΕ ή ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος της ημεδαπής ή αλλοδαπής και, β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικής Εργασίας (ΤΕ) ή Βεβαίωση ότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού ή Κοινωνικής Εργασίας και πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
9. ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ31 εξειδικευμένου:
α) Στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών,
β) στην Κινητικότητα, τον Προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των Τυφλών και
γ) στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών.
Για τον κλάδο ΠΕ 31, ως τυπικά προσόντα ορίζονται τα εξής: Πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Α.Ε.Ι. ή του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή παιδαγωγικών τμημάτων Δημοτικής εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών ή των τμημάτων Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ή των τμημάτων Φιλοσοφίας και Κοινωνικών σπουδών ή των τμημάτων Κοινωνιολογίας ή των τμημάτων Πολιτικών Επιστημών ή Δημόσιας Διοίκησης Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής και εξειδίκευση:
α) στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή
β) στην Κινητικότητα των Τυφλών ή
γ) στη Νοηματική Γλώσσα των Κωφών.
Η εξειδίκευση προκύπτει από ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή από επιμόρφωση στις ειδικότητες αυτές και επαγγελματική εμπειρία τριών τουλάχιστον ετών.
Διευκρινίζεται ότι:
α) Οι ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές αναφέρονται μόνο στις ειδικότητες της ανωτέρω παραγράφου, δηλαδή μεταπτυχιακός τίτλος στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή στην Κινητικότητα των Τυφλών ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
β) Ως επιμόρφωση λογίζεται αυτή που αναγνωρίζεται επίσημα από το Κράτος, είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας και αφορά μόνο στις ειδικότητες της ανωτέρω παραγράφου, δηλαδή επιμόρφωση στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών ή στην Κινητικότητα των Τυφλών ή στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
γ) Δεν λογίζονται ως τυπικό προσόν διορισμού του κλάδου ΠΕ31 τα σεμινάρια ετήσιας επιμόρφωσης-εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.) των άρθρων 20 και 21 του ν. 3699/2008.
δ) Η επαγγελματική εμπειρία των τριών τουλάχιστον ετών αποτελεί τυπικό προσόν διορισμού του κλάδου ΠΕ31 και δεν μοριοδοτείται.
10. ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ1 ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πτυχίο - δίπλωμα ΙΕΚ ή Πτυχίο - δίπλωμα «Τάξης Μαθητείας» ΕΠΑ.Λ. ή Πτυχίο -δίπλωμα ΕΠΑΛ ή Πτυχίο -δίπλωμα Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου Β’ κύκλου σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων-Παιδοκόμων ή Βοηθών Βρεφοκόμων ή Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Επιμελητών Πρόνοιας ή Κοινωνικών Φροντιστών ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
Για τους κατόχους Πτυχίου –Διπλώματος ΙΕΚ ή Πτυχίου-Διπλώματος «Τάξης Μαθητείας» ΕΠΑΛ απαιτείται και πιστοποίηση από τον ΟΕΕΚ ή ΕΟΠΠΕΠ.
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Για τους υποψηφίους των κλάδων των ΕΕΠ που απαιτείται πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας, ισχύουν τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.3, του προαναφερθέντος ν. 3848/2010 όπως τροποποιήθηκε (περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄) με την παρ. 22 του άρθρου 36 του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄/17-9-2013), συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρο 66 του ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258 Α΄/ 8-12-2014) και τροποποιήθηκε εκ νέου (περίπτωση γ΄) με το άρθρο 62 του ν. 4386/2016 (Φ.Ε.Κ. 83 Α΄/11-5-2016):
Στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων σχολικού έτους 2017-2018 εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στη διάκριση των πτυχιούχων σε Καθηγητικών και μη Καθηγητικών Σχολών (παρ. 5 του άρθρου 2 του ν.1894/1990, σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003) για τους εισαχθέντες πριν το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Ειδικότερα, Καθηγητικές Σχολές νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα, των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του ν.1566/1985, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγωγών και των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ04 Φυσικών, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ΠΕ16 Μουσικής (ΠΕ16.01, ΠΕ16.02 πτυχιούχων Πανεπιστημίων), ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας, ΠΕ40 Ισπανικής Γλώσσας, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Πανεπιστημίων, καθώς και οι πτυχιούχοι Ανώτερης Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. και της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) κλάδου ΠΕ17 (παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003, όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.
Οι απόφοιτοι των λοιπών Σχολών, πλην των ανωτέρω, που εντάσσονται σε εκπαιδευτικό κλάδο, θεωρούνται απόφοιτοι μη Καθηγητικών Σχολών. Οι πτυχιούχοι των μη Καθηγητικών Σχολών προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, εφόσον διαθέτουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 παρ.3 του ν. 3848/2010, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει. Ειδικότερα, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται:
α) Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων Α.Ε.Ι. σε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., εγκρίνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 9 του ν. 3374/2005 (Α΄ 189).
β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος Α.Ε.Ι., το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την προς τούτο αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη μέσα στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος διδακτικών αντικειμένων που εμπίπτουν στις ακόλουθες θεματικές περιοχές: 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής. 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση.
Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Τμήματος. Για την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από το εν λόγω πτυχίο, εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Η διαπιστωτική πράξη διατηρεί την ισχύ της και δεν χρήζει ανανέωσης, εκτός αν μεταβληθεί, ως προς την παρεχόμενη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, το πρόγραμμα σπουδών με βάση το οποίο η διαπιστωτική πράξη εκδόθηκε.
γ) Με την κατοχή πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων Α.Ε.Ι. (Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμημάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Τμημάτων Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Τμημάτων Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής).
δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις επιστήμες της αγωγής.
ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕ.Σ.) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ.) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε.) ή της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.).
στ) Με την κατοχή πτυχίου Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.)
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ.4, του ν. 3848/2010, τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωρισθεί ως ισότιμα από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωση του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (ΦΕΚ 78 Α΄/25.05.2010) η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται με πράξη αναγνώρισης του επαγγελματικού προσόντος του καθηγητή Β/θμιας Εκπ/σης συγκεκριμένου κλάδου από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π), δεδομένου ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοσή της εκ μέρους του Σ.Α.Ε.Π., είναι η πλήρης ακαδημαϊκή και παιδαγωγική επάρκεια του αιτούντος.

Υπουργική Απόφαση για τις αιτήσεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή (2ο μέρος)

Υπουργική Απόφαση για τις αιτήσεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή (2ο μέρος)

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Οι παγίδες, οι αδικίες και τα γκρίζα σημεία που κρύβει ο επανυπολογισμός των συντάξεων |

kathimerini.gr
Οι παγίδες, οι αδικίες και τα γκρίζα σημεία που κρύβει ο επανυπολογισμός των συντάξεων | Ελληνική Οικονομία
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Παγίδες, που σε ορισμένες περιπτώσεις φέρνουν τους νυν συνταξιούχους σε δυσχερέστερη θέση από τους νέους, κρύβει ο επανυπολογισμός των συντάξεων που ήδη έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κύβος ερρίφθη, οι μειώσεις στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ «κλείδωσαν» με τη συμφωνία της Μάλτας και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα έως το 2019 προκειμένου περίπου 900.000 σημερινοί συνταξιούχοι να υποστούν περικοπές από 1 έως και 360 ευρώ. Διαπιστώνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν συνταξιούχοι για τους οποίους ο λογαριασμός βγαίνει βαρύτερος απ’ ό,τι στους νέους, παρά το γεγονός ότι στόχος είναι η διαγενεακή δικαιοσύνη στο σύστημα.
Παράλληλα, και καθώς το ιδεολόγημα της προσωπικής διαφοράς στηρίχθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσπεράσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων που επιβλήθηκαν το διάστημα 2012-2013, ο επανυπολογισμός των συντάξεων χρησιμοποιείται σαν «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» μέσω της οποίας παλαιές και νέες περικοπές... εξαγνίζονται και νομιμοποιούνται. Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στην «Κ», αναλύει τις παγίδες, τις αδικίες αλλά και τα γκρίζα σημεία μιας διαδικασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο. Κι όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, ενώ ο υπολογισμός των νέων συντάξεων θα γίνει τελικά λαμβάνοντας υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές όπως αυτές θα αναπροσαρμοστούν με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ο επανυπολογισμός των παλαιών δεν θα τύχει της αντίστοιχης προσαρμογής. Αυτό στην πράξη θα οδηγήσει τους νέους συνταξιούχους σε μικρότερες μειώσεις, ή αντίστοιχα τους παλαιούς σε μεγαλύτερες προσωπικές διαφορές και κατά συνέπεια μεγαλύτερες περικοπές.
Ειδικά για τους πρώην μισθωτούς συνταξιούχους, ο επανυπολογισμός των παροχών θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη ως συντάξιμο μισθό «το 25πλάσιο του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης στην οποία είχαν καταταγεί, όπως έχει διαμορφωθεί από 1/10/2008». Αντίθετα, στον υπολογισμό των νέων συντάξεων ο συντάξιμος μισθός θα διαμορφωθεί με βάση τον ΔΤΚ, ενώ παράλληλα θα προσμετρηθούν και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας (13ος και 14ος μισθός). Ετσι, ο παλαιός συνταξιούχους θα δει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις. Στον αντίποδα, στις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας), ενώ θα γίνει ο επανυπολογισμός βάσει του νέου νόμου, τα ποσοστά που θα ληφθούν υπόψη θα είναι τα παλαιά, με αποτέλεσμα οι μειώσεις να είναι σημαντικά μικρότερες. Δεν ισχύει το ίδιο για παράδειγμα στις περιπτώσεις των προσαυξήσεων λόγω οικογενειακών βαρών. Τα οικογενειακά επιδόματα που λαμβάνουν συνταξιούχοι θα ενταχθούν αυτόματα στις προσωπικές διαφορές, καθώς ο νέος νόμος τα καταργεί. Κατά συνέπεια, θα κοπούν μαζί με τις συντάξεις.
Στην περίπτωση της αναπηρίας, η «αδικία» είναι εσωτερική. Η σχετική εγκύκλιος προβλέπει διαφορετικά ποσοστά μεταξύ των παλαιών ασφαλισμένων, ανάλογα με το Ταμείο. Ετσι, φαίνεται πως ευνοούνται οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, στους οποίους η Εθνική Σύνταξη στον επανυπολογισμό θα καταβάλλεται χωρίς μείωση, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας.
Στις διπλές συντάξεις από ίδιο δικαίωμα, μετά τον επανυπολογισμό ο δικαιούχος θα λάβει μία σύνταξη συν προσαύξηση. Δεν έχει διευκρινιστεί, ποια από τις δύο συντάξεις θα θεωρείται πρώτη, αν θα προηγείται αυτή που εκδόθηκε πρώτη, ή αυτή με τον μεγαλύτερο χρόνο ασφάλισης ή τέλος η μεγαλύτερη σύνταξη, προκειμένου να καθοριστεί το τελικό ποσό και να αποσαφηνιστεί το ύψος των περικοπών.
Σε όλες τις περιπτώσεις, η προσωπική διαφορά θα προκύπτει από την παλαιά σύνταξη αφού θα έχουν αφαιρεθεί οι μνημονιακές μειώσεις, μείον το το νέο ποσό σύνταξης στο οποίο θα επιβάλλονται μόνο οι εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ και υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό έχει ως συνέπεια μικρότερες προσωπικές διαφορές, «νομιμοποιώντας» όμως μειώσεις που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδέα του επανυπολογισμού είναι άρρηκτα δεμένη με την προσπάθεια αποφυγής των δημοσιονομικών απωλειών από την υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ. Ο επανυπολογισμός πρέπει να γίνει με απόφαση των αρμοδίων οργάνων του ΕΦΚΑ, η οποία θα πρέπει να κοινοποιείται στον κάθε συνταξιούχο.
Πρόταση για «κόφτη» στις περικοπές
Το σύνολό ή μέρος της προσωπικής διαφοράς, του ποσού δηλαδή που θα προκύψει όταν από την παλιά σύνταξη, όπως αυτή πληρώνεται σήμερα, αφαιρέσουμε το νέο ποσό που θα βγει από τον υπολογισμό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, θα χάσουν από τον Ιανουάριο του 2019 τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί «πλαφόν» στις μειώσεις ώστε να αμβλυνθούν οι ακραίες περικοπές, στο σύνολο της κύριας σύνταξης. Στην πράξη, εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί και από τους εκπροσώπους των δανειστών, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 20%-25%. Συνεπώς, οι απώλειες θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων, θα ξεκινούν από 1 ευρώ και σε ορισμένες ακραίες αλλά πραγματικές περιπτώσεις θα ξεπερνούν τα 350 ευρώ.
Στο... κάδρο με τους μεγάλους χαμένους των νέων περικοπών, μπαίνουν χωρίς αμφιβολία οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ. Θα χάσουν το σύνολο της λεγόμενης βασικής σύνταξης των 220 ευρώ. Ο επανυπολογισμός εκτιμάται ότι θα βγάλει προσωπικές διαφορές πάνω κι από 400 ευρώ. Αν «περάσει» η πρόταση για «κόφτη» στις περικοπές, ενδέχεται να διασωθούν περίπου 100 ευρώ από τις συντάξεις τους.
Δίπλα στους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να τεθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ, ήτοι περίπου το 15% με 20% της συνολικής τους σύνταξης. Θα είναι οι διπλά «άτυχοι» της υπόθεσης, καθώς θα δουν το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς να κόβεται. Το «μαχαίρι» θα υποστούν περισσότερο οι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης και ακολουθούν οι τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία. Δεν φαίνεται να διασώζονται ούτε οι ένστολοι ούτε οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία. Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28-32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω.
Περίοπτη θέση στο... κάδρο διεκδικούν επίσης συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, του πρ. ΤΑΕ–ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.
Οι πρώτοι υπολογισμοί βγάζουν προσωπικές διαφορές κοντά στα 40 ευρώ και για τις συντάξεις με κατώτατα όρια, παρότι η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ θα έχουν μηδενικές ή ελάχιστες προσωπικές διαφορές. Το μαχαίρι κατά περίπου 7% με 10% της σύνταξης εκτιμάται ότι θα τεθεί σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν σήμερα συντάξεις κοντά στα 1.000 με 1.300 ευρώ. Διασώζονται επίσης συνταξιούχοι πρ. ΤΣΑ–ΟΑΕΕ, αλλά και ταμείων ΔΕΚΟ–Τραπεζών, οι τελευταίοι λόγω της προσαύξησης που δικαιούνται λόγω αυξημένων εισφορών.
 

Οι τρεις ανατροπές στις συντάξεις χηρείας

Οι τρεις ανατροπές στις συντάξεις χηρείας
patrastimes.gr

«Η θέσπιση ορίου ηλικίας στα 55 και η μείωση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται η χήρα στο 50% από 70%» είναι οι δύο βασικές αλλαγές που επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.). Κάνει λόγο για δραματικές μειώσεις που ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 «οδηγώντας στο περιθώριο της φτώχειας μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού».
Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων οι ανατροπές που επέρχονται με το νόμο Κατρούγκαλου, στο καθεστώς των νέων συντάξεων χηρείας, είναι οι εξής:
1. Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου και προκύπτουν οι περιπτώσεις:
 – εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την ημερομηνία θανάτου τότε  χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής.
– εάν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος κατά  την ημερομηνία θανάτου, τότε  χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται.
2. Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει τις χρονικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας, πλήρους ή μειωμένης. Σύμφωνα με το Δίκτυο Συνταξιούχων «Εδώ υπάρχει δυσμενής αλλαγή για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (πριν από το 1993), για τους οποίους διπλασιάζονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης εντός της τελευταίας 5ετίας. Ο θανών έπρεπε να είχε 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 300 την τελευταία 5ετία, ενώ τώρα απαιτούνται 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 600 την τελευταία 5ετία».
3. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο. Η χήρα παίρνει το 50% της σύνταξης του θανόντος (ενώ έπαιρνε στις περισσότερες περιπτώσεις το 70%). Αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογίζεται με τον νέο τρόπο (εθνική και αναλογική) και η χήρα παίρνει το 50% της νέας σύνταξης. Το ποσό αυτό ισχύει για την πρώτη 3ετία. Μετά τα τρία χρόνια, αν δεν εργάζεται και δεν λαμβάνει δική της σύνταξη, θα συνεχίσει να παίρνει το ίδιο ποσό (εφόσον έχει τις ηλικιακές προϋποθέσεις). Αν εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη, η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο μισό (50%).
Τέλος θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης τα 5 έτη, που θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι την ημερομηνία θανάτου. Εδώ η αλλαγή αφορά σε θάνατο ασφαλισμένου, καθώς έχουμε αύξηση: απαιτούνταν 3 χρόνια και τώρα απαιτούνται 5. Ισχύουν εξαιρέσεις αν ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα, αν γεννηθεί παιδί κατά τη διάρκεια του γάμου ή η χήρα τελεί σε εγκυμοσύνη.

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

– Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων;

– Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων;
– Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω (όσοι έχουν γεννηθεί έως και την 31η/12/1947).
Ατομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

Επιστολή Αλεξανδρή προς Πετρόπουλο για τον παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών | Kathimerini

Επιστολή Αλεξανδρή προς Πετρόπουλο για τον παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών | Kathimerini
Στην επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο, την οποίο κοινοποιεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Β. Αλεξανδρής, επισημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους(2015).
  Επειδή μάλιστα σε πρόσφατα δημοσιεύματα αναφερόταν ότι δεν είναι άμεσα εφικτός ο επανυπολογισμός των εισφορών με βάσει τα εισοδήματα του 2016, ο κ. Αλεξανδρής υπογραμμίζει ότι οι Δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016.
  Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας ζητεί  από τον κ. Πετρόπουλο ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016 αλλά και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, καθώς όπως τονίζει, τα παραπάνω συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης.
  Ολόκληρο το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αλεξανδρή:
  «Προς
Τον Υφυπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
Κύριο Αναστάσιο Πετρόπουλο
  Κοινοπ.: Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
                και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
                Κύριο Σταύρο Κοντονή
                                                                             20/4/2017
    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
   Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει δημοσίως, ο ΕΦΚΑ, καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου Εργασίας, προβαίνει σε παράνομο υπολογισμό των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του προ-προηγούμενου έτους.  Μολονότι ο εξουσιοδοτικός νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται με βάση το εισόδημα του προηγούμενου (και όχι του προ-προηγούμενου) φορολογικού έτους (άρθρο 39 παρ. 2), οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, που καλούμαστε να καταβάλλουμε, υπολογίζονται επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2015.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο, ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών (βάσει των εισοδημάτων του 2016), δεν είναι άμεσα εφικτός, ούτε μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, διότι η ΗΔΙΚΑ προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια νέου λογισμικού,  που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Είναι προφανές ότι οι δικηγόροι πλήττονται δυσανάλογα από την επαπειλούμενη καθυστέρηση καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία είχαν υψηλότερα εισοδήματα το 2015 σε σχέση με το 2016.
Εξάλλου στις μέχρι τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους παραμένει πλήρως αδιευκρίνιστο, εάν το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος (και συμψηφίζεται με τις εισφορές του έτους αυτού).
Με δεδομένο ότι ο άμεσος επανυπολογισμός των οφειλόμενων εισφορών επί τη βάσει των εισοδημάτων του 2016, και η μεταφορά του τυχόν προκύπτοντος πιστωτικού υπολοίπου στο προσεχές έτος, συνιστούν αυτονόητη υποχρέωση της διοίκησης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:
1.     Πότε θα ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών επί το ορθό (με βάση τα εισοδήματα του 2016);
2.     Πότε θα αποσαφηνιστεί, όπως επιβάλλεται, ότι το τυχόν προκύπτον πιστωτικό υπόλοιπο μετά την εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους μεταφέρεται στο επόμενο έτος;  
                                                         Με τιμή
                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ»