Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση Βουλευτή Γ. Λαμπρούλη


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ
 «Δραστική περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ» καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ
«Πετσοκόβουν αναπηρικές και επιδόματα»
«Δραστική περικοπή των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων των ΑμΕΑ» καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Οι οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, βιώνουν με το πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα ΚΕΠΑ ουσιαστικά αποτελούν μηχανισμό υλοποίησης αυτής της πολιτικής με την εκτεταμένη και δραστική μείωση των ποσοστών αναπηρίας με αποτέλεσμα σε χιλιάδες αναπήρους και χρόνια πάσχοντες να μειώνεται ή και να περικόπτεται η σύνταξη αναπηρίας και το επίδομα και σε ένα μέρος να αυξάνονται οι πληρωμές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Συγκεκριμένα πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα, αφού από 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000, ενώ οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη. Τελευταία έχει πάρει έκταση η άρνηση των υπηρεσιών πρόνοιας των δήμων, στη βάση κατευθύνσεων του υπουργείου, να αποδίδουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ. Χιλιάδες ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες αναγκάζονται να πραγματοποιούν πλημμελώς ή και να διακόπτουν τις θεραπείες τους γιατί δε μπορούν να πληρώνουν τις αυξημένες συμμετοχές ή και τις εξολοκλήρου πληρωμές που απαιτούνται.
Τα περί εξαιρέσεων από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επικαλείται η κυβέρνηση είναι κοροϊδία, αφού με το νέο νόμο για το ασφαλιστικό, μειώθηκαν περαιτέρω οι αναπηρικές και οι επικουρικές συντάξεις, μειώνεται δραστικά το ΕΚΑΣ στην προοπτική της πλήρους κατάργησής του. Αυτά τα μέτρα υλοποιούν τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αποτελούν και μνημονιακή δέσμευση για το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑΜΕΑ και την υποκατάστασή τους με τα «ψίχουλα» του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος που ακόμα και αυτό θα παρέχεται συνυπολογίζοντας περιουσιακά, εισοδηματικά, οικογενειακά κριτήρια κλπ.
Ερωτάται ο υπουργός αν πρόκειται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ΑμΕΑ ώστε να επανέλθουν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα στο προ των περικοπών επίπεδο για τους ανάπηρους και τα μέλη των οικογενειών τους και να παρθούν μέτρα ολόπλευρης στήριξης των ανέργων. Να μη γίνει καμία περαιτέρω περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, όλοι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες ανεξαρτήτου ποσοστού αναπηρίας να έχουν απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνολογικά βοηθήματα, υγειονομικό υλικό κλπ. Να επεκταθούν οι παραπάνω παροχές και σε κατηγορίες των ΑμΕΑ όπως κωφοί, πάσχοντες από γεροντική άνοια, νόσο του alzheimer και σκλήρυνση κατά πλάκας».
Πηγή: www.eleftheria.gr