Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Ισχυρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για πλήρη δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων

Ισχυρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για πλήρη δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων

Υπάρχουν περίπου εκατό εκατομμύρια άτομα με μια μορφή αναπηρίας στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων πέντε εκατομμύρια ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει την περιπλοκότητα του αυτισμού, επομένως και την ανάγκη κάθε αυτιστικό άτομο να λαμβάνει τη σωστή υποστήριξη. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτιστικών ατόμων, περίπου το 40%, δεν έχει σχετική διανοητική αναπηρία και μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει την πρόσφατη αναγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας. Σημειώνεται ότι πολλοί πολίτες της ΕΕ με αυτισμό δεν διαθέτουν πιστοποιητικό αναπηρίας, αλλά μόνο ιατρική διάγνωση γεγονός που είναι πηγή σειράς προβλημάτων.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι υπάρχει έλλειψη ποιοτικών και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών στήριξης από εκπαιδευμένους επαγγελματίες και ζητά από τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν ότι τα αυτιστικά άτομα απολαμβάνουν ίση πρόσβαση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχολογική υγειονομική περίθαλψη.

Προτείνει ακόμα στα κράτη-μέλη να προωθήσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη συμμετοχή των αυτιστικών ατόμων στην αγορά εργασίας, καθώς και την πρόσβαση τους σε ποιοτική, προσιτή και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση.

Πηγή: www.real.gr