Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 21/12/202

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ

21/12/2023

1.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση διαλόγου με θέμα «Επιβάτες με Οπτική Αναπηρία και Αστικές Συγκοινωνίες» που συνδιοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις «ΙΝ-ΕΣΑμεΑ», την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 στην έδρα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία στην Ηλιούπολη.

Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας ΟΑΣΑ Χριστίνα Βαρλά, η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας και εμπειρίας επιβατών ΣΤΑ.ΣΥ. Κατερίνα Μπούκη και ο τμηματάρχης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου Ιωάννης Φορτινάκης.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ.κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του ΙΝ-ΕΣΑμεΑ και Δημήτρης Σηφάκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Συντονιστής της συνάντησης διαλόγου ήταν ο κος Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Ά αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Σταυρούλα Κουστένη, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος, αναπληρωτής ταμίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημήτρης Κατσίφας, μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Άννα Μπαλάν, χειρίστρια σκύλου οδηγού, καθώς και οι κ.κ. Αγγελική Βερυκοκάκη, εκπαιδεύτρια κινητικότητας-προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Εβελίνα Καλλιμάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις «ΙΝ-ΕΣΑμεΑ» και Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Σκύλων Οδηγών.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κα Αλεξοπούλου Χριστίνα, άκουσε με προσοχή τους εισηγητές και στην ομιλία της τόνισε εκτός των άλλων, ότι προτεραιότητά της είναι η ανεμπόδιστη μετακίνηση όλων των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων των συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΣΤΑ.ΣΥ., Ο.Σ.Υ.), οι οποίοι παρουσίασαν τα προγράμματα των βελτιώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην τηλεματική, στην εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία, στις εφαρμογές στο ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην προσβασιμότητα των νέων σταθμών του μετρό καθώς και σε οποιαδήποτε μετατροπή θα γίνει στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς, η οποία, όπως δεσμευθήκαν, θα γίνεται πάντα με την τεχνογνωσία της Υπηρεσίας Κινητικότητας-Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

Τέλος, τα μέλη που παρευρέθηκαν στη συνάντηση απηύθυναν ερωτήσεις στους εισηγητές των φορέων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και οι τελευταίοι δεσμεύθηκαν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν απαντήσεις για πάρα πολλά θέματα που ακούστηκαν στη συνάντηση.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις «ΙΝ-ΕΣΑμεΑ», αναμένουν να πραγματοποιηθούν οι δεσμεύσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα ώστε τα λόγια να γίνονται πράξεις, για την εύκολη και ανεμπόδιστη μετακίνηση όλων των πολιτών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.