Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΕΣΑμεΑ ζητά οι αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ να ισχύσουν και στα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών ταμείων – Είναι δίκαιο!

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΕΣΑμεΑ ζητά οι αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ να ισχύσουν και στα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών ταμείων – Είναι δίκαιο!

Αθήνα: 05.04.2023

Αρ. Πρωτ.:           604

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η ΕΣΑμεΑ ζητά οι αυξήσεις στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ να ισχύσουν και στα επιδόματα του e-ΕΦΚΑ και λοιπών ταμείων – Είναι δίκαιο!

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη (επισυνάπτεται) η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αύξηση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, ενώ τα επιδόματα ήταν στάσιμα από το 2011.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά στην εν λόγω απόφαση να συμπεριληφθούν τόσο το εξωιδρυματικό επίδομα όσο και το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύει σήμερα, το οποίο δικαιούνται άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, άτομα με αναπηρία όρασης κ.α.

Καθίσταται αναγκαίο και απαραίτητο για λόγους ισότητας και αναγνώρισης ότι και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ίδια αύξηση του 8% που δίνεται στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ,  να δοθεί στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/81 που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 05.04.2023

Αρ. Πρωτ.:           603

ΠΡΟΣ:    κ. Κ. Μητσοτάκη, Πρωθυπουργό της χώρας

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διεκδικεί αύξηση στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του ν.1140/81 των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και των φορέων του Υπουργείου Εργασίας, όπως δίνεται στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ»

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν και στο πλαίσιο της απόφασης για την αύξηση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ανακοινώσατε χθες ο ίδιος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Στην εν λόγω απόφασή σας όμως, δεν έχουν συμπεριληφθεί το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/1981, όπως ισχύει σήμερα, το οποίο δικαιούνται άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί, τετραπληγικοί, άτομα με αναπηρία όρασης κ.α.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι κρίνεται αναγκαίο, με συμπληρωματική απόφασή σας, για λόγους ισότητας και αναγνώρισης ότι και τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν τα επιδόματα από τον e-ΕΦΚΑ έχουν τις ίδιες ανάγκες, η ίδια αύξηση του 8% που δίνεται στα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ,  να δοθεί στο εξωιδρυματικό επίδομα και στο επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρου 42 του ν.1140/81 που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε το εν λόγω αίτημα και θα ανταποκριθείτε θετικά, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Σε αναμονή των ενεργειών σας,

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος