Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο κ. Σκυλακάκης να υπογράψει επιτέλους την αποσύνδεση της ορφανικής σύνταξης από τα αναπηρικά επιδόματα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο κ. Σκυλακάκης να υπογράψει επιτέλους την αποσύνδεση της ορφανικής σύνταξης από τα αναπηρικά επιδόματα!

Αθήνα: 06.04.2023

Αρ. Πρωτ.:           615

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ο κ. Σκυλακάκης να υπογράψει επιτέλους την αποσύνδεση της ορφανικής σύνταξης από τα αναπηρικά επιδόματα!

Την υπογραφή του στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας ζητά με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, σχετικά με την αποσύνδεση των επιδομάτων των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις ορφανικές γονεϊκές συντάξεις.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και η υπογραφή της από τον κ. Σκυλακάκη θα άρει οριστικά  την παράλογη και άδικη πρόβλεψη για τα άτομα που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα της βαριάς νοητικής αναπηρίας. Η ΕΣΑμεΑ έχει θέσει πολλές φορές στην κυβέρνηση της χώρας, το σοβαρό ζήτημα της άδικης και παράλογης διακοπής του προνοιακού επιδόματος των τέκνων με βαριά νοητική αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί η σύνταξη των θανόντων γονέων τους που δικαιούνται, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από την κατώτερη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.

Είναι απαράδεκτο ότι ακόμη και για μία μηδαμινή διαφορά της τάξης του ενός ευρώ, άτομα με βαριά νοητική αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα να καταδικάζονται  σε πλήρη οικονομική ένδεια, τη στιγμή μάλιστα που χάνουν τους γονείς – προστάτες τους.

Τονίζεται για ακόμη μια φορά, ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο  δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν ληφθεί υπόψη η έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 06.04.2023

Αρ. Πρωτ.:           611

ΠΡΟΣ:   κ. Θ. Σκυλακάκη, Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ζητείται η άμεση υπογραφή της Απόφασης για την αποσύνδεση των επιδομάτων των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις ορφανικές γονεϊκές συντάξεις»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) -η οποία αποτελεί την τριτοβάθμια κοινωνική και συνδικαλιστική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, σας υποβάλλει με την παρούσα επιστολή της, ένα σοβαρό ζήτημα προς επίλυση που συνδέεται με τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας που περιμένει την υπογραφή σας, η οποία αποσυνδέει τα επιδόματα των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις ορφανικές γονεϊκές συντάξεις.

Έχουμε θέσει πολλές φορές στην κυβέρνηση τη χώρας, το σοβαρό ζήτημα της άδικης και παράλογης διακοπής του προνοιακού επιδόματος των τέκνων με βαριά νοητική αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί η σύνταξη των θανόντων γονέων τους που δικαιούνται, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από την κατώτερη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.

Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι ακόμη και για μία μηδαμινή διαφορά της τάξης του ενός ευρώ, άτομα με βαριά νοητική αναπηρία και πλήρη ανικανότητα βιοπορισμού και χωρίς άλλα εισοδήματα να καταδικάζονται  σε πλήρη οικονομική ένδεια.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο  δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.

Κύριε Υπουργέ,

Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση υπογραφή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, για την οριστική  άρση αυτής της παράλογης και άδικης πρόβλεψης για τα άτομα που λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα της βαριάς νοητικής αναπηρίας.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος