Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Αφησαν Βολιώτη βαριά ανάπηρο επί 7 χρόνια χωρίς επίδομα!

Αφησαν Βολιώτη βαριά ανάπηρο επί 7 χρόνια χωρίς επίδομα!

Βολιώτης με βαριά νοητική υστέρηση έχασε για σχεδόν επτά χρόνια το επίδομα αναπηρίας που λάμβανε. Γνωμοδότηση του ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) έβαλε τον ίδιο και την οικογένειά του σε απίστευτη περιπέτεια, τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, μέχρι τελικώς να δικαιωθεί…

Πρόκειται για δικαιούχο επιδόματος βαριάς νοητικής υστέρησης, ο οποίος εισέπραττε κανονικά το επίπεδο μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου έως και το τέλος Αυγούστου του 2016.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η καταβολή του επιδόματος διακόπηκε. Ο ίδιος πέρασε από την επιτροπή του ΚΕΠΑ στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο τα μέλη της γνωμάτευσαν ότι ο δείκτης νοημοσύνης του δεν είναι πλέον μικρότερος του 30 για να μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα. Με απλά λόγια, κάτω από άγνωστες συνθήκες, ο δείκτης νοημοσύνης του… αυξήθηκε, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΠΑ!

Σε βάρος της απόφασης που ουσιαστικά έθεσε εκτός επιδότησης τον δικαιούχο, άσκησε προσφυγή η μητέρα του, ως δικαστική συμπαραστάτης. Προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου ζητώντας την ακύρωση της απόφασης διακοπής του επιδόματος.

Επίς της προσφυγής εκδόθηκε προδικαστική απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε ότι η γνωμάτευση τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ήταν «πλημμελώς αιτιολογημένες». Ανέβαλλε την έκδοση οριστικής απόφασης και διέταξε τη συμπλήρωση αποδεικτικών στοιχείων, αναπέμποντας την υπόθεση στη διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Με ευθύνη της διεύθυνσης ο δικαιούχος πέρασε εκ νέου από εξέταση από τη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕΠΑ, η οποία μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωμάτευση ότι «ο ασθενής κατά το διάστημα από 21 Ιουνίου 2016 και εφ’ όρου ζωής έπασχε από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Παρουσίαζε βαριά έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του, κατάσταση που ισοδυναμεί με βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 30».

Με βάση τη γνωμάτευση εκδόθηκε απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της μητέρας του δικαιούχου και ακυρώθηκε απόφαση για τη διακοπή του επιδόματος που λάμβανε.

Το δικαστήριο μάλιστα διέταξε την καταβολή του επιδόματος αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και σήμερα.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, στη μία το μεσημέρι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής αναδρομικά του επιδόματος στον δικαιούχο.

Πηγή: www.taxydromos.gr