Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την ευρωπαϊκή οδηγία για την άδεια σε γονείς και φροντιστές

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την ευρωπαϊκή οδηγία για την άδεια σε γονείς και φροντιστές

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

19/04

2023

Το Υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης της ΕΕ σε 11 κράτη μέλη για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής.                                

Με αφορμή την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης σε 11 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για την μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2019/1158 για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε διευκρινίσεις.                                    

Όπως αναφέρεται, οι προβλέψεις της Οδηγίας ενσωματώθηκαν στο εθνικό δίκαιο με το νόμο 4808/2021. Σχετικές πληροφορίες όπως και η εγκύκλιος με την οποία εφαρμόστηκαν οι νέες άδειες που προβλέπονται για τους εργαζόμενους (άδεια πατρότητας, γονική άδεια, άδεια φροντιστή, ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας κ.α.) βρίσκονται στη διεύθυνση https://ypergasias.gov.gr/se-ischy-oi-diataxeis-gia-tis-nees-adeies-ton-ergazomenon-pou-provlepei-o-nomos-gia-tin-prostasia-tis-ergasias/                                    

Σημειώνεται επίσης ότι σε ορισμένα σημεία η ελληνική νομοθεσία είναι πιο ευνοϊκή από την ευρωπαϊκή. Για παράδειγμα η Οδηγία προβλέπει άδεια πατρότητας διάρκειας 10 ημερών ενώ ο νόμος 4808/2021 προβλέπει 14 ημέρες.

Επίσης ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας δικαιούνται σύμφωνα με την Οδηγία οι γονείς με παιδιά ηλικίας έως οκτώ ετών ενώ ο ελληνικός νόμος επεκτείνει το δικαίωμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών.                                    

Η αιτιολογημένη γνώμη αφορά τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας στους ναυτικούς, για την οποία το θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς.