Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την εξαίρεση προϊόντων των Προστατευμένων Εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος από τον Φ.Π.Α.»

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την εξαίρεση προϊόντων των Προστατευμένων Εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος από τον Φ.Π.Α.»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 02.03.2023

Αρ. Πρωτ.: 332

ΠΡΟΣ: κ. Χ. Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητάει την εξαίρεση προϊόντων των Προστατευμένων Εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών Ελλάδος από τον Φ.Π.Α.»

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν έγγραφό της σας μεταφέρει το αίτημα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (ΦΤΕ), σχετικά με την εξαίρεση προϊόντων των Προστατευμένων Εργαστηρίων Φ.Τ.Ε. από τον Φ.Π.Α. για ευχερέστερη προώθηση αυτών και διασφάλιση θέσεων εργασίας τυφλών εργατών.

Όπως επισημαίνει και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος στην υπ’ αριθ. πρωτ. 72114/12.10.2022 επιστολή του, την οποία επισυνάπτουμε, το Σωματείο, το οποίο λειτουργεί από το 1946 ως Ειδικά Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, υπηρετεί δωρεάν την πολλαπλή στήριξη, τυφλών και μερικώς βλεπόντων ατόμων και δη Νεοτυφλωθέντων, καθώς και των οικογενειών τους και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης της ευρύτερης, αλλά και της μαθητικής κοινότητας. Κύριος σκοπός του είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα με προβλήματα όρασης, ο μέσος όρος των οποίων ξεπερνά τους 2.000 ετησίως (σε Ελλάδα, Κύπρο και ομογενείς του εξωτερικού) και η επαγγελματική αποκατάσταση αυτών μέσω των προστατευμένων παραγωγικών του Εργαστηρίων (www.fte.org.gr).

Στα προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια (Εργαστήριο Βουρτσών και Σκουπών, Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων/συναρμολόγησης, Μονάδα Παραγωγής Λευκών Ειδών) απασχολούνται τυφλοί και μερικώς βλέποντες εργάτες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αφού εκπαιδευθούν και ενταχθούν στην συνολική παραγωγική διαδικασία, αμείβονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Οι εργάτες έχοντας εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία, έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως σε οποιεσδήποτε τεχνικές προδιαγραφές απαιτούνται από τα Νοσοκομεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Είναι άξιο αναφοράς πως οι μονάδες παραγωγής είναι πιστοποιημένες με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας.

Οι προσπάθειες του εν λόγω φορέα αποσκοπούν τόσο στη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων όσο και στη διεύρυνση αυτών, καθώς τα κόστη της καθημερινότητας αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε όσους μη έχοντες θέση εργασίας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα κόστη που συνεπάγεται η απώλεια όρασης.

Ενδεχόμενη δυνατότητα μείωσης στα κόστη παραγωγής, ώστε οι προσφερόμενες τιμές μας να είναι πιο ανταγωνιστικές, θα επέτρεπε τη διατήρηση και αύξηση των παραγγελιών από φορείς και οργανισμούς διασφαλίζοντας έτσι πολύτιμες για τυφλούς και μερικώς βλέποντες θέσεις εργασίας.

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να εξετάσετε το προαναφερόμενο ζήτημα ώστε να εξαιρεθούν τα προϊόντα των Προστατευμένων Εργαστηρίων Φ.Τ.Ε. από τον Φ.Π.Α. για την ευχερέστερη προώθηση αυτών και διασφάλιση θέσεων εργασίας τυφλών εργατών.

Ευελπιστώντας πως θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Στο παρόν επισυνάπτεται η υπ’ αριθ. πρωτ. 72114/12.10.2022 επιστολή του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, που αναφέρεται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Η επιστολή του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος:

Προς

Υπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοπ.:

1. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κο Σκυλακάκη Θεόδωρο

2. Υφυπουργό Οικονομικών, κο Βεσυρόπουλο Απόστολο

3. ΕΣΑμεΑ

4. Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

5. Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών

Θέμα: ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Φ.Τ.Ε. ΑΠΟ ΤΟΝ Φ.Π.Α. ΓΙΑ ΕΥΧΕΡΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, λειτουργεί από το 1946 και αποτελεί Σωματείο Ιδιωτικού Δικαίου, Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό. Ως Ειδικά Πιστοποιημένος Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας (ΦΕΚ 3143/31/07/2018 Τεύχος Β) υπηρετεί Δωρεάν την πολλαπλή στήριξη, τυφλών και μερικώς βλεπόντων ατόμων και δη Νεοτυφλωθέντων, καθώς και των οικογενειών τους και αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ευαισθητοποίησης της ευρύτερης, αλλά και μαθητιώσας κοινότητας. Κύριος σκοπός του είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στα άτομα με προβλήματα όρασης, ο μέσος όρος των οποίων ξεπερνά τους 2.000 ετησίως (σε Ελλάδα, Κύπρο και ομογενείς του εξωτερικού) και η επαγγελματική αποκατάσταση αυτών μέσω των προστατευμένων παραγωγικών του Εργαστηρίων (www. e.org.gr).

Στα προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια απασχολούνται τυφλοί και μερικώς βλέποντες εργάτες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι αφού εκπαιδευθούν και ενταχθούν στην συνολική παραγωγική διαδικασία, αμείβονται και ασφαλίζονται σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία.

Στο Εργαστήριο Βουρτσών και Σκουπών, Μοναδικό στην ελληνική επικράτεια, που χρονολογείται από το 1946, παράγονται προϊόντα όπως η χόρτινη σκούπα (σάρωθρο), βούρτσες υποδημάτων και ενδυμάτων, σκούπες εσωτερικού χώρου, σφουγγαρίστρες κ.λπ. με δυνατότητα προσαρμογής στις προδιαγραφές των πελατών μας όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, η τοπική Αυτοδιοίκηση, νοσοκομεία, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς.

Η μοναδική και πρωτοποριακή Μονάδα Κατεργασίας Μετάλλων/συναρμολόγησης (έναρξη λειτουργίας 1984), προσφέρει καινούργιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, όπου τα άτομα με πρόβλημα όρασης περνούν από τη χειροτεχνική εργασία στην υπό από αυστηρές προδιαγραφές βιομηχανική παραγωγή.

Το 2010 δημιουργήθηκε η Μονάδα Παραγωγής Λευκών Ειδών, όπου απασχολούνται άτομα με προβλήματα όρασης και με λοιπές αναπηρίες ράβοντας σεντόνια, μαξιλαροθήκες και μαξιλάρια, τα οποία και γεμίζουν με το υλικό που ζητά ο κάθε πελάτης.

Οι εργάτες έχοντας εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία, έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως σε οποιεσδήποτε τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τα Νοσοκομεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Είναι άξιο αναφοράς πως οι μονάδες παραγωγής είναι πιστοποιημένες με το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015, εξασφαλίζοντας εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας.

Οι προσπάθειες του φορέα μας αποσκοπούν τόσο στη διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων όσο και στη διεύρυνση αυτών, καθώς τα κόστη της καθημερινότητας αδυνατούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους μη έχοντες θέση εργασίας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα κόστη που συνεπάγεται η απώλεια όρασης.

Η επιβεβλημένη δημιουργία χειροποίητων προϊόντων οδηγεί αναγκαστικά σε μη ανταγωνιστικές ποσότητες παραγωγής και τελικές τιμές, ενώ ταυτόχρονα, τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη των πρώτων υλών οδηγούν σε μια αδιέξοδη κατάσταση δυσκολίας ανταπόκρισης στους ηθικούς και καταστατικούς σκοπούς του φορέα μας που είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας.

Οι προαναφερθέντες παράγοντες και η αγωνία μας για την ροή των παραγγελιών προς τα εν λόγω εργαστήρια, από τις οποίες κρίνεται η βιωσιμότητα αυτών, ήτοι η διασφάλιση θέσεων εργασίας για μη βλέποντες, μας οδηγεί να αιτηθούμε την εξαίρεση των προϊόντων των Προστατευμένων Εργαστηρίων μας από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Ενδεχόμενη δυνατότητα μείωσης στα κόστη παραγωγής, ώστε οι προσφερόμενες τιμές μας να είναι πιο ανταγωνιστικές, θα επέτρεπε τη διατήρηση και αύξηση των παραγγελιών από φορείς και οργανισμούς διασφαλίζοντας έτσι πολύτιμες για τυφλούς και μερικώς βλέποντες θέσεις εργασίας.

Κατανοώντας το φορτωμένο σας πρόγραμμα, θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως αν μπορούσατε σε χρόνο που σας εξυπηρετεί να ορίσετε μια συνάντηση προκειμένου να σας παραθέσουμε και προσωπικά τις διαστάσεις του φλέγοντος αυτού ζητήματος, που χρίζει άμεσης επίλυσης.

Με εκτίμηση,

Μαρία Τζεβελέκου Εμμανουήλ Μπασιάς

Πρόεδρος Δ.Σ Γενικός Γραμματέας Δ.Σ

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.