Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα 15 Μαρτίου, 2023 Επιτέλους! Άμεση παρέμβαση της Φωτεινής Πιπιλή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δικαστήρια.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα 15 Μαρτίου, 2023

 

Επιτέλους! Άμεση παρέμβαση για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δικαστήρια.

 

Αισιόδοξο και άμεσο για την οριστική επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΑμεΑ σε όλους τους χώρους των ελληνικών δικαστηρίων, ήταν το συμπέρασμα από την Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή Ά Αθηνών ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, η Βουλευτής ζητούσε την κατάθεση σχεδίων και προγραμματισμού του Υπουργείου αναφορικά με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, που ταλαιπωρούνται καθημερινά, λόγω έλλειψης των υποδομών για την πρόσβαση τους σε αυτά. 

Η Επίκαιρη συζητήθηκε στην Βουλή στις 13/03 και απαντώντας ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, δήλωσε ότι έως το 2021 η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε καν ποια δικαστικά μέγαρα και πάσης φύσεως δικαστικά κτήρια, είναι προσβάσιμα και ποια όχι, σε συμπολίτες με αναπηρία για αυτό το λόγο το Υπουργείο προχώρησε σε μια πρώτη πανελλαδική καταγραφή χαρακτηριστικών αυτών των κτηρίων, εξαιρώντας όλα τα υπό κατασκευή καινούργια κτήρια ακολουθούν τις σύγχρονες προδιαγραφές. Έτσι λοιπόν, με την ολοκλήρωση της επίσημης καταγραφής που έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΕ, το Υπουργείο προχωράει στοχευμένα σε παρεμβάσεις σε πολλά δικαστικά μέγαρα της Ελλάδας, όπως το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, σε δικαστικά μέγαρα των Αθηνών, σε κομμάτι του Συμβουλίου Επικρατείας και σε πολλά ειρηνοδικεία ανά τη χώρα, με τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές.

Γνωστή για τις συνεχείς τις παρεμβάσεις αναφορικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και ειδικότερα στην Αθήνα, με την έλλειψη παντελούς σεβασμού, όχι μόνο για την απρόσκοπτη μετακίνηση των ΑμεΑ, αλλά γενικότερα των πολιτών, η Φωτεινή Πιπιλή, βρήκε την ευκαιρία για μια ακόμη φορά από τον χώρο του Κοινοβουλίου, να καυτηριάσει την αντικοινωνική συμπεριφορά πολλών αλλά και τη χαοτική κατάσταση που έχουν επιτρέψει τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι των μεγαλουπόλεων, με την κατάληψη των πεζοδρομίων και των δημόσιων χώρων από πάσης φύσεως εμπόδια, τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα εστίασης, υπερμεγέθη σε όγκο περίπτερα, σταθμευμένες μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα επί των πεζοδρομίων κ.α.

Όπως τόνισε η Βουλευτής, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι τουλάχιστον να προστατεύουν με αυστηρές κυρώσεις, τις καταλήψεις ακόμα και των διόδων διέλευσης τυφλών, από τα προαναφερόμενα εμπόδια.