Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Τα άρθρα 17 και 82 και οι εισηγητικές αυτών εκθέσεις του νέου νόμου 5027: Άρθρο 17 Εξατομικευμένη στήριξη και πρόβλεψη μέτρων σε εργαζομένους με αναπηρία στον δημόσιο τομέα: Άρθρο 82 Μετάταξη σε θέση ανώτερης κατηγορίας υπαλλήλων κλάδου Τηλεφωνητών – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 16 ν. 1586/1986

 

Τα άρθρα 17 και 82 και οι εισηγητικές αυτών εκθέσεις του νέου νόμου 5027: 

Άρθρο 17 Εξατομικευμένη στήριξη και πρόβλεψη μέτρων σε εργαζομένους με αναπηρία στον δημόσιο τομέα: 

Άρθρο 82 Μετάταξη σε θέση ανώτερης κατηγορίας υπαλλήλων κλάδου Τηλεφωνητών – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 16 ν. 1586/1986

 

 


ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5027/2023 – ΦΕΚ 48/Α/2-3-2023: Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις.

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5027/2023 – ΦΕΚ 48/Α/2-3-2023: Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 5027/2023

ΦΕΚ 48/Α/2-3-2023

Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις.

Άρθρο 17

Εξατομικευμένη στήριξη και πρόβλεψη μέτρων σε εργαζομένους με αναπηρία στον δημόσιο τομέα

Τα άτομα με αναπηρία που είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), και αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή είναι τυφλά ή άτομα με προβλήματα όρασης ή άτομα κωφά ή βαρήκοα, κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών αποστολών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, συνοδεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό βοηθό. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης για τον προσωπικό βοηθό του πρώτου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την καταβολή της.

Κατά την αιτιολογική έκθεση του άρθρου:

17        Σε συνέχεια του άρθρου 69 του ν. 4488/2017 (Α' 137), αναφορικά με τον κυβερνητικό συντονιστικό μηχανισμό και τη χάραξη και εφαρμογή πολιτικών που προάγουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ και ειδικότερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, προωθείται η προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία διασφαλίζεται η δυνατότητα μετακίνησης, με ασφαλή τρόπο, των ατόμων με αναπηρία που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα, με συνοδεία από εξειδικευμένο προσωπικό βοηθό στο πλαίσιο υπηρεσιακών αποστολών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι εν λόγω υπάλληλοι ώστε να εκτελούν πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους, καθώς και να μετέχουν σε ευρύτερο κύκλο υπηρεσιακών καθηκόντων.

 

β. Προβλέπεται η συνοδεία, από εξειδικευμένο προσωπικό βοηθό, των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα με αναπηρία, κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών αποστολών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Η κάλυψη της δαπάνης για τον προσωπικό βοηθό και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την καταβολή της καθορίζονται με κ.υ.α.

 

 

Άρθρο 82

Μετάταξη σε θέση ανώτερης κατηγορίας υπαλλήλων κλάδου Τηλεφωνητών – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 16 ν. 1586/1986

Η παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 1586/1986 (Α’ 37) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι τυφλοί υπάλληλοι κλάδων Τηλεφωνητών του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, οι οποίοι είναι κάτοχοι ή αποκτούν τίτλο σπουδών ανώτερης κατηγορίας, δύνανται να μετατάσσονται ύστερα από αίτησή τους σε κενή θέση ανώτερης κατηγορίας χωρίς μεταβολή των καθηκόντων που ασκούν. Οι μετατάξεις αυτές διενεργούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α’ 26) και τον Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), με εξαίρεση την παρ. 2 του άρθρου 70 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και την παρ. 2 του άρθρου 76 του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Η θέση του κλάδου ΔΕ Τηλεφωνητών συνεχίζει να είναι δεσμευμένη για όσο χρονικό διάστημα υπηρετεί ο υπάλληλος στην υπηρεσία ανεξαρτήτως της μετάταξης σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας.»

Κατά την αιτιολογική έκθεση του άρθρου:

7          Προβλέπεται ρητά η δυνατότητα μετάταξης των τυφλών τηλεφωνητών του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού σε ανώτερη κατηγορία, εφόσον είναι κάτοχοι ή αποκτούν τίτλο σπουδών ανώτερης κατηγορίας. Για τις εν λόγω μετατάξεις εισάγεται παρέκκλιση από την προβλεπόμενη υποχρεωτική παραμονή επί οκταετία στην κατηγορία διορισμού, στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος κατείχε ήδη κατά τον διορισμό του τίτλο σπουδών ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Ο υπάλληλος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα της θέσης, όπου διορίστηκε, ανεξαρτήτως της μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία, και για τον λόγο αυτό και παραμένει δεσμευμένη η εν λόγω θέση για όσο χρονικό διάστημα υπηρετεί ο υπάλληλος στην υπηρεσία.

 

7.         Επανακαθορίζεται το πλαίσιο μετάταξης σε θέση ανώτερης κατηγορίας τυφλών υπαλλήλων των κλάδων Τηλεφωνητών του Δημοσίου, των ν.π.δ.δ. και των ο.τ.α. α' και β' βαθμού, η οποία επιτρέπεται υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Η θέση του κλάδου ΔΕ Τηλεφωνητών συνεχίζει να είναι δεσμευμένη για όσο χρονικό διάστημα υπηρετεί ο υπάλληλος στην υπηρεσία, ανεξαρτήτως της μετάταξης σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας.