Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Υπ. Εργασίας: Η υποστηριζόμενη εργασία για Άτομα με Αναπηρία


Υπ. Εργασίας: Η υποστηριζόμενη εργασία για Άτομα με Αναπηρία

Υπ. Εργασίας: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας για τα άτομα με αναπηρία. Στόχος της ΟΔΕ είναι η σύνταξη διατάξεων για τη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία, με τις οποίες θα ρυθμίζονται ενδεικτικά τα εξής θέματα:

Α. Η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην ανοικτή αγορά εργασίας με στόχο την εύρεση και διατήρηση έμμισθης απασχόλησης,

Β. Η περιγραφή και οριοθέτηση του ρόλου του προπονητή εργασίας (job coach), σκοπός του οποίου θα είναι η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη του εργαζομένου με αναπηρία και του εργοδότη του όταν κρίνεται αναγκαίο,

Γ. Η δημιουργία μητρώου για τους πιστοποιημένους προπονητές εργασίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και πρόεδρος της ΟΔΕ δήλωσε τα εξής:

«Η ενεργή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ανοιχτή αγορά εργασίας αποτελεί το κλειδί για την ομαλή και αποτελεσματική κοινωνική τους ένταξη. Η θεσμική κατοχύρωση της υποστηριζόμενης εργασίας απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και γίνεται πράξη πλέον και στη χώρα μας. Η υποστηριζόμενη εργασία αποτελεί διεθνώς το ισχυρότερο μέσο άρσης των εμποδίων και των διακρίσεων πρόσβασης στην απασχόληση, που βιώνουν ιδίως τα άτομα με νοητική αναπηρία και συνιστά το εφαλτήριο για την πραγμάτωση της πλήρους κοινωνικής τους συμπερίληψης χωρίς αποκλεισμούς.»

Πηγή: www.aftodioikisi.gr



Τελειώνω με το άρθρο 70 του νόμου 4997 για την καλύτερη κατανόηση των παραπάνω:


Νόμος 4997/2022 – ΦΕΚ 219/Α/25-11-2022: Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις –

Άρθρο 70

Πιλοτικό πρόγραμμα για πρόσωπα στο φάσμα του αυτισμού

1.Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Το πρόγραμμα συνίσταται ιδίως: α) στην υποστήριξη των ωφελουμένων κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας, β) στην καθοδήγηση των υποψήφιων εργοδοτών κατά τη διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος, γ) στην υποστήριξη των ωφελουμένων, του εργοδότη και του εργασιακού περιβάλλοντος κατά το διάστημα απασχόλησης των ωφελουμένων και δ) στην κάλυψη μισθολογικού και μη μισθολογικού εργοδοτικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των εύλογων προσαρμογών στις υποδομές.

2.Η υποστήριξη και καθοδήγηση της παρ. 1 παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές. Η εκπαίδευση και καθοδήγηση των διαμεσολαβητών υλοποιείται από αμειβόμενη διεπιστημονική ομάδα έργου. Η διαμεσολάβηση παρέχεται είτε απευθείας από αυτοαπασχολούμενο διαμεσολαβητή είτε από διαμεσολαβητή που απασχολείται σε ειδικώς πιστοποιημένο φορέα του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας του άρθρου 5 του ν. 2646/1998 (Α’ 236) ή σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16).

3.Ωφελούμενοι του προγράμματος της παρ. 1 είναι άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, τα οποία έχουν καταχωρισθεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία του άρθρου 105 του ν. 4961/2022 (Α’ 146).

4.Η συμμετοχή στο πρόγραμμα της παρ. 1 δεν αποστερεί τον ωφελούμενο από τη λήψη αναπηρικών προνοιακών παροχών σε χρήμα που χορηγεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

5.Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος της παρ. 1 προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ανώτατο ποσό της δαπάνης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ανέρχεται σε εννέα εκατομμύρια τετρακόσιες δώδεκα χιλιάδες (9.412.000,00) ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Φορέας υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος της παρ. 1 ορίζεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

6.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιοποίησης των ωφελουμένων, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των διαμεσολαβητών και των φορέων στους οποίους υπάγονται, οι άξονες εκπαίδευσης των διαμεσολαβητών, ορίζονται τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας έργου της παρ. 2 και η αμοιβή τους, το ύψος και η διαδικασία απόδοσης των αμοιβών των ειδικά εκπαιδευμένων διαμεσολαβητών, το εύρος κάλυψης του εργοδοτικού κόστους και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.