Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης Χανιώτικα Νέα - Η καθημερινή εφημερίδα των Χανίων Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, 2023

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης

Χανιώτικα Νέα - Η καθημερινή εφημερίδα των Χανίων

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, 2023

 

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης

7 Ιανουαρίου, 2023 9:56 πμ

   

Ειδήσεις ΚρήτηΕιδήσεις ΧανιάΣταμάτης ΑποστολάκηςΧανιώτικα Νέα

Φτωχότερος ο Πολιτισμός καθώς έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο σπουδαίος δάσκαλος, ερευνητής, λαογράφος και συγγραφέας, αγαπημένος κι εκλεκτός συνεργάτης της εφημερίδας μας, Σταμάτης Αποστολάκης.

Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε θλίψη στην τοπική κοινωνία καθώς επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο, που ξεχώρισε με το έργο και την προσφορά του στον τόπο μας.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (8/1) στις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου της Νέας Χώρας ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Χριστού στον Καμπανό Σελίνου.

Ηταν πολυγραφότατος. Διατηρούσε την μακροβιότερη στήλη στα “Χανιώτικα νέα” με τίτλο «Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας» ενώ από τις εκδόσεις των “Χανιώτικων νέων” έχουν εκδοθεί λαογραφικά βιβλία του.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης ήταν συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος. Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και την περίοδο 1950-52 φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου. Την διετία 1953-1954 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία. Από το 1966 ως το 1968 μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1955 διορίστηκε στο δημοτικό σχολείο Μαυροκάμπου Κορεστίων Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Νομό Χανίων, αρχικά στο δημοτικό σχολείο Ροδοβανίου Σελίνου (1959-1965) και αργότερα στο δημοτικό σχολείο Αγριλέ Σελίνου (1965-1966). Το 1968 εργάστηκε ως βοηθός επιθεωρητή στα Χανιά. Το 1969-1975 δίδαξε στο 13ο Δημοτικό σχολείο Χανίων και από το 1975 μέχρι το 1987, οπότε αποστρατεύτηκε, δίδαξε στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Από το 1952 είχε ασχοληθεί με τη συλλογή λαογραφικού υλικού. Πάνω από 220 μελέτες του έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα. Από το 1966 διατηρεί μόνιμη σελίδα στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», ενώ έχει προσφέρει και ως ραδιοφωνικός παραγωγός στην ΕΡΑ Χανίων με τις εκπομπές «Συγγραφείς και κείμενα της Κρήτης» και «Λαογραφία της Κρήτης», όπως και στο «Ράδιο Μαρτυρία» Χανίων, στην εκπομπή «Χριστιανική Λαογραφία».

Έχει συμμετάσχει σε πολλά κρητολογικά και διεθνή συνέδρια και έχει αρθρογραφήσει σε όλο σχεδόν τον κρητικό τύπο. Έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού. Τον Μάρτιο του 2017 χειροθετήθηκε Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Είναι Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ). Είναι Τακτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Δημιουργίας Ιστορικού Φυσικολαογραφικού Μουσείου Ομαλού και του Ιστορικού Μουσείου Αγίας Ειρήνης.

Η οικογένεια των “Χανιώτικων νέων” χάνει έναν δικό της άνθρωπο. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του