Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Αναπηρία Όρασης ή Οπτική Αναπηρία – Ένα δίλλημα…που θέλει διευκρίνηση, τεκμηρίωση και σημασιοδότηση ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο

Αναπηρία Όρασης ή Οπτική Αναπηρία – Ένα δίλλημα…που θέλει διευκρίνηση, τεκμηρίωση και σημασιοδότηση ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ (Π.Ε.Α.)

HELLENIC RETINA SOCIETY (H.R.S.)

(εκφυλιστικών κληρονομικών παθήσεων του αμφιβληστροειδή χιτώνα της ωχράς κηλίδος και του οπτικού νεύρου) Α.Φ.Μ. 099076529-ΔΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Υπ’ αριθμ. 7/2016 διαταγή του Ειρηνοδικείου Καλλιθέας,  περί τροποποίησης της αριθμ. 915/1989 απόφαση αναγνώρισης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία  καταχωρήθηκε με αυξ. αριθ. 17295 στις 26/7/2016 στο βιβλίο Σωματείων του  Πρωτοδικείου Αθηνών, εγκρίθηκε το νέο Καταστατικό της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών.

Ειδική πιστοποίηση της Π.Ε.Α. ( ΝΠΙΔ-ΜΚΧ), ως φορέα παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας σύμφωνα με την αρ.118924-περ.3 α.) Υ.Α. (ΦΕΚ 6963 τ Β’/30-12-2022) με ισχύ για 4 έτη.

Αγώνας για την Πρόληψη της Τυφλότητας

Ατενίζοντας το Μέλλον με Αισιοδοξία

Αναπηρία Όρασης ή Οπτική Αναπηρία

Ένα δίλλημα…που θέλει διευκρίνηση, τεκμηρίωση και σημασιοδότηση ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο

30 Ιανουαρίου 2023

Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους,

Κοινωνιολόγος M.Sc. Ψυχικής Υγείας, Κοινωνική Διοίκηση, ΕΣΔΔΑ

Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών &

Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων – Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων

Ο προσδιορισμός του περιεχομένου των όρων που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διάφορες καταστάσεις υγείας ή προβλημάτων – δυσκολιών που έχει το άτομο σε διάφορα επίπεδα λειτουργίας του στην καθημερινή ζωή, διαφοροποιείται ανά χρονική περίοδο, ανάλογα με τις «επικρατούσες» απόψεις και αντιλήψεις, τόσο στον τρόπο σκέψης της κοινωνίας (νοοτροπία), όσο και στον τρόπο «ιδεολογιοποίησης» των κυρίαρχων αντιλήψεων που διαπερνούν τους εκάστοτε θεσμούς και το  θεσμικό πλαίσιο.

Οι όροι Βλάβη, Μειονεξία, Δυσχέρεια, Νόσος και Πάθηση, έχουν κυρίως βιολογικό και παθολογοανατομικό προσανατολισμό, εφόσον χαρακτηρίζουν καταστάσεις προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με όργανα, με συστήματα ή και μέρη του σώματος, υποδηλώνουν δε την προσέγγιση μέσω του ιατρικού/ατομικού μοντέλου.

Η αναφορά σε όρους που χαρακτηρίζουν την ελλειμματική ή προβληματική λειτουργία ενός συστήματος ή ενός οργάνου στον οργανισμό, υποδηλώνει μια ευρύτερη προσέγγιση που σχετίζεται με τη λειτουργικότητα κατ’ επέκτασιν του ατόμου και τις δυσκολίες που προκαλούνται στην καθημερινή του ζωή, επιφέροντας έτσι αναπηρία, μείωση της αυτονομίας και κοινωνικό  αποκλεισμό.

Με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των  Ατόμων με Αναπηρία τη δεκαετία του 1990, ξεκίνησε μια διεθνή προσπάθεια αναμόρφωσης του τρόπου προσέγγισης της αναπηρίας, δίνοντας έμφαση στο πρόσωπο που έχει την αναπηρία, στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματά του, μεταθέτοντας έτσι το κέντρο βάρους από το ιατροβιολογικό, στο κοινωνικό – δικαιωματικό μοντέλο προσέγγισης. Έτσι άρχισε η σταδιακή μείωση της χρήσης των ιατροβιολογικών όρων που χαρακτήριζαν την αναπηρία, όπως άτομα με «Ειδικές Ανάγκες»,  με «Ιδιαίτερες Ανάγκες», με « Ιδιαίτερες Ικανότητες» κλπ., καθώς και των όρων που προσδιόριζαν το είδος της αναπηρίας π.χ. λοιμώδη νόσημα, ηπατική ανεπάρκεια, βλάβη σπονδυλικής στήλης, παιδιά με εγκεφαλική παράλυση κ.λπ.

Μια σημαντική ενότητα αναπηριών, αφορά στις λειτουργίες των αισθήσεων, προσβάλοντας τα επιμέρους όργανα που συνδέονται με αυτές και τα διάφορα επίπεδα του μηχανισμού λειτουργίας τους, προκαλώντας έκπτωση αυτών και λειτουργικές δυσχέρειες. Παλαιότερα, όταν γινόταν αναφορά στην κατηγορία των αισθητηριακών αναπηριών, επικρατούσαν οι όροι που συνδέονταν με τη βλάβη ή την πάθηση του οργάνου π.χ. ρήξη τυμπάνου, βλάβη του βυθού του οφθαλμού, αποκόλληση αμφιβλ/δούς κλπ., προσδίδοντας αντίστοιχα και τους όρους που σχετίζονταν με μια επιβαρυμένη κατάσταση, όπως κώφωση ή τύφλωση. Έτσι, οργανώθηκε ένα αναπηρικό κίνημα που βασιζόταν σε αυτούς τους όρους, ακολουθώντας το ιατροβιολογικό μοντέλο.

Ωστόσο, η ανάδυση του κοινωνικού – δικαιωματικού μοντέλου πριν από τριάντα σχεδόν έτη και η αλλαγή που επέφερε στην προσέγγιση και κατανόηση της αναπηρίας, συνέβαλε στην μετουσίωση των όρων, γεγονός που επέτρεψε την χρήση διατυπώσεων όπως, Άτομα με Προβλήματα Ακοής, Άτομα με Προβλήματα Όρασης, Άτομα με Κινητική Αναπηρία κλπ., αναδεικνύοντας ότι σημασία δίνεται στη λειτουργία της αίσθησης ως μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση και όχι στα επιμέρους όργανα ή τους μηχανισμούς που συμβάλουν σε αυτήν.

Επομένως, δεν γίνεται αναφορά στα όργανα και στα εξαρτήματα του αυτιού, του οφθαλμού, της μύτης, της γλώσσας, του στόματος ή των δακτύλων, εφόσον κυριαρχεί η επικέντρωση στα άτομα/πρόσωπα που έχουν δυσλειτουργία της αίσθησης ευρύτερα και άρα βιώνουν που εδραιώνουν την αναπηρία.

Ιδιαίτερα, στο πεδίο της αναπηρίας  που σχετίζεται  με τη λειτουργία της όρασης συμμετέχουν πάρα πολλοί παράγοντες και κατηγορίες βλαβών ή επιπλοκών στη φυσιολογία αυτής που συνδέονται, όχι μόνο με τον οφθαλμικό κόγχο, τα μέρη του οφθαλμού, τον μηχανισμό της οπτικής πρόσληψης των ερεθισμάτων, το οπτικό νεύρο και τη σύνδεσή του με διάφορα μέρη του εγκεφάλου, αλλά και με την ευρύτερη γνωστική, ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική κατάσταση του ατόμου που βιώνει κάθε φορά και ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Άλλωστε, ο οφθαλμός/το μάτι είναι το όργανο που προσλαμβάνει το ερέθισμα από το περιβάλλον και άρα καταγράφει το πρώτο αίσθημα που αντιλαμβανόμαστε, αποτυπώνοντας τις εικόνες με το μηχανισμό της οπτικής στο βυθό. Με την ευρύτερη λειτουργία της όρασης οι εικόνες αυτές, πραγματικές ή μη, συνειδητά ή όχι, μεταφέρονται στον εγκέφαλο, επεξεργάζονται, αποθηκεύονται, αναπαράγονται, αξιοποιούνται κλπ. ανάλογα με ένα σύνολο πολύπλοκων παραγόντων που είναι συνάρτηση των ψυχοκοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της ζωής μας.

Είναι σημαντικό επίσης να κατανοήσουμε, ότι ιδιαίτερα στην ελληνική γλώσσα αξιοποιούνται διάφορες λέξεις και φράσεις που υποδηλώνουν τη διαφορετική σημασία της αναφοράς στον οφθαλμό/μάτι/οπτικό μηχανισμό και στην ευρύτερη λειτουργία της όρασης, όπως για παράδειγμα:

–              Οφθαλμός/μάτι (Όμμα) είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης και στην καθημερινότητα διατυπώνονται διάφορες φράσεις, που επισημαίνουν τον χαρακτήρα του οργάνου, π.χ., σε είδα με τα ίδια μου τα μάτια (ιδίοις όμμασι), σε εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια (τυφλοίς όμμασι), παίρνω τα μάτια μου και φεύγω (παίρνω των ομματιών μου), κάναμε μαύρα μάτια να σε δούμε, σαν τα μάτια μου σε έχω, τα μάτια σου δεκατέσσερα.

Όλες αυτές οι φράσεις αναφέρονται στο όργανο του ματιού – οφθαλμού και όχι στη λειτουργία της όρασης που είναι ευρύτερη.

–              Οπτική, η οφθαλμολογική μελέτη της διαδρομής του φωτός σε υγιή ή μη ιστό, με ή χωρίς βοηθήματα, η οποία βασίζεται στις αρχές της οπτικής στην φυσική, που μελετά τη διαδρομή του φωτός στη φύση και το περιβάλλον.

–              Βλέπω, αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη αντικειμένων που βρίσκονται γύρω μου με τα μάτια μου, κατευθύνοντας γενικώς το βλέμμα μου.

–              Κοιτώ, συγκεντρώνω το βλέμμα μου σε κάτι, δηλαδή επικεντρώνομαι σε κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στοχεύοντας και προσέχοντας αυτό (μπορεί κάτι να μου έχει κάνει εντύπωση ή να θέλω να το προσεγγίσω με ιδιαίτερο τρόπο).

–              Βιγλίζω, παρατηρώ, εξερευνώ με το βλέμμα, δηλαδή προσπαθώ σαρώνοντας με τη ματιά μου τον περίγυρο, προκειμένου να αντιληφθώ και να καταγράψω από τις γενικές εντυπώσεις κάτι ιδιαίτερο π.χ. να εντοπίσω ένα κίνδυνο, ένα πλοίο στον ορίζοντα, τον εχθρό κλπ.

–              Παρατηρώ, κοιτάζω με προσοχή και για αρκετή ώρα κάτι με σκοπό να καταλάβω ή να μάθω κάτι. Είναι μια έννοια που συνδέεται με τη συστηματική καταγραφή πληροφοριών  μέσω του οφθαλμού και άλλων οργάνων και γενικά όλων των αισθήσεων, ώστε να επεξεργαστώ τα δεδομένα, να τα κατανοήσω και να τα αξιοποιήσω κατάλληλα, γεγονός που δηλώνει ότι αξιοποιείται στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία της όρασης.

–              Όραση, μία από τις πέντε αισθήσεις, η ικανότητα ενός οργανισμού να προσλαμβάνει με τα μάτια οπτικά ερεθίσματα και να σχηματίζει οπτικές αναπαραστάσεις της εξωτερικής πραγματικότητας. Η λειτουργία της όρασης είναι ευρύτερη της έννοιας του οφθαλμού και του  οπτικού μηχανισμού (εφόσον εμπεριέχονται σε αυτήν), επεκτείνεται σε νοητικό και διανοητικό επίπεδο, ενώ σχετίζεται με πολύπλοκούς μηχανισμούς που προαναφέρθηκαν.

Όλοι οι προαναφερόμενοι όροι που στην ελληνική γλώσσα διαφοροποιούνται ως προς το περιεχόμενο τους, δηλώνουν ξεκάθαρα τη διαφοροποίηση της οργανικής προσέγγισης από τη λειτουργική. Άλλωστε, η χρήση διαφόρων φράσεων, είτε στην ελληνική, είτε στην αγγλική γλώσσα μέσα από δάνεια και αντιδάνεια, δίνει ξεκάθαρα το διαφορετικό περιεχόμενο, που μας προσανατολίζει άλλοτε στο μοντέλο που περιορίζεται στο όργανο, στη βλάβη, στον μηχανισμό και άλλοτε στο μοντέλο της λειτουργικής και διευρυμένης διάστασης που έχει η όραση.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι φράσεις:

–              οπτομετρία, που σχετίζεται με μετρήσεις συνδεόμενες με τον μηχανισμό της οπτικής

–              μέτρηση οπτικής οξύτητας, που μετρά την ικανότητα του ατόμου για ανάγνωση γραμμάτων ή σχημάτων σε οφθαλμολογικούς πίνακες, όπου στα αγγλικά είναι visual acuity και θα μπορούσε να αποδοθεί ως μέτρηση «οξύτητας όρασης»

–              οπτικό πεδίο, με τον αγγλικό όρο  field vision, που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «πεδίο όρασης»

–              τηλεματική, που είναι η τεχνική διαδικασία συλλογής εικόνων από οπτικά- ηλεκτρονικά συστήματα, με δυνατότητα μετάδοσης αυτών σε μεγάλες αποστάσεις

–              τηλεόραση (television), που μεταδίδει εικόνες και πολλά παράλληλα ερεθίσματα, επιτρέποντας το άτομο να διαμορφώσει αναπαραστάσεις νοητικές

–              όραμα (vision), που δηλώνει τη στοχοπροσήλωση του ατόμου σε υψηλούς στόχους, αξίες και διεκδικήσεις, καθώς και η ενόραση που σημαίνει τη δυνατότητα να διαισθανόμαστε  πράγματα ή καταστάσεις που δεν είναι ορατά και που αναζητούνται  εσωτερικά στον εαυτό μας.

Έχοντας κατακτήσει και υιοθετήσει τα τελευταία 25-30 χρόνια στην Ελλάδα τη χρήση των όρων «Αναπηρία Όρασης», «Άτομα με Αναπηρία Όρασης» ή «Άτομα με Προβλήματα Όρασης (Τυφλοί και Μερικώς Βλέποντες)», την τελευταία περίοδο διαπιστώνεται η συστηματική αναφορά σε διάφορα κείμενα, νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, εκθέσεις – πορίσματα, δημοσιεύματα, αναρτήσεις σε ιστότοπους κλπ. των όρων «Οπτική Αναπηρία» ή «Άτομα με Οπτική Αναπηρία» ή «Οπτική Ανικανότητα» κλπ. Το γεγονός αυτό, μας επαναφέρει σε προγενέστερες περιόδους όπου η σύνδεση της αναπηρίας γινόταν με τη βλάβη, το όργανο ή τη μειονεξία, αντί να αξιοποιούνται οι όροι που δηλώνουν την σύνδεση της αναπηρίας και των ατόμων που την έχουν με τη διευρυμένη έννοια της λειτουργίας της όρασης.

Συνεπώς, όταν αναφερόμαστε στη κατηγορία αυτής της αναπηρίας, ορθότερο είναι να χρησιμοποιείται ο όρος «Άτομα με Αναπηρία Όρασης» ή «Αναπηρία Όρασης», αναδεικνύοντας την κυρίαρχη σημασία της σφαιρικής λειτουργίας της όρασης και όχι ο όρος «Άτομα με Οπτική Αναπηρία» ή «Οπτική Αναπηρία», που μας αναγάγει στις βλάβες του οφθαλμού και του οπτικού μηχανισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό τόσο οι φορείς του χώρου των Ατόμων με Αναπηρία Όρασης και ευρύτερα της Αναπηρίας, όσο και οι διάφορες υπηρεσίες, φορείς και όργανα της Πολιτείας, να προσανατολιστούν στην ορθή χρήση των όρων προς αποφυγή αλλοίωσης του ουσιαστικού περιεχομένου τους, αλλά και για να δοθεί ο κατάλληλος προσανατολισμός στις πολιτικές, στρατηγικές και παρεμβάσεις που αναπτύσσονται στο πεδίο των Ατόμων με Αναπηρία 

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην απόκτηση ή αντικατάσταση αυτοκινήτου


Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην απόκτηση ή αντικατάσταση αυτοκινήτου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΠΑΘΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ»

Η Πολιτεία μας ορθώς έχει θεσπίσει διευκολύνσεις, κυρίως υπό τη μορφή οικονομικών ελαφρύνσεων, για τα άτομα που θα ήθελαν και χρειάζονται να αποκτήσουν και συντηρήσουν ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά ταυτόχρονα ανήκουν σε κατηγορία ατόμων με ειδικότερες ανάγκες (η ΑΑΔΕ τις ονομάζει Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες), των οποίων το εισόδημα μάλλον εξαντλείται σε έτερες, ζωτικές προτεραιότητες.

Μάλιστα, διευρύνοντας το τότε υπάρχον νομικό πλαίσιο, η άλλοτε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο του Μαΐου 2018, θεσμοθέτησε ότι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας οι ανήλικοι ΑμεΑ και η απαλλαγή τους μπορεί να παραχωρείται έως την ενηλικίωσή τους, για ένα όχημα στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή για οποιονδήποτε λόγο έχει την επιτροπεία τους. Πρόκειται για το ν. 4538/2018 (ΦΕΚ Α’85) και συγκεκριμένα για το άρθρο 29 που αποτελεί πάντως τροποποίηση του άρθρου 16 του παλαιότερου ν. 1798/1988.

Όπως προδιαθέσαμε, οι διευκολύνσεις συνιστούν κυρίως απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης των οχημάτων ή/και τα τέλη κυκλοφορίας αυτών. Ενδεικτικά, σταχυολογούμε ακολούθως κάποιες προβλέψεις και καταστάσεις, ώστε να γίνει κατανοητή η θέση μας:

• Οι πολύτεκνοι γονείς που έχουν τέσσερα (4) τουλάχιστον ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, δικαιούνται να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο μέχρι 2.000 κ.ε. με απαλλαγή από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης.

• Στους γονείς με τρία (3) τέκνα, παρέχεται απαλλαγή του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης αυτοκινήτου για μία μόνο φορά και για ένα αυτοκίνητο κατά οικογένεια. Αντίθετα, όσοι έχουν κατά τον τελωνισμό του οχήματος τουλάχιστον 4 παιδιά, απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης και για δεύτερη φορά μετά την πάροδο 5 ετών από την ημερομηνία χρήσης του δικαιώματος αυτού.

• Σε όλες τις άνω περιπτώσεις, ο ΦΠΑ και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός Ε.Ε.) καταβάλλονται κανονικά. Επίσης, απαγορεύεται, η καθ’ οιονδήποτε τρόπο μεταβίβαση ή παραχώρηση του αυτοκινήτου πριν περάσουν τρία (3) χρόνια, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής και προτού καταβληθεί το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί κατά το χρόνο της μεταβίβασης ή η διαφορά μεταξύ του τέλους αυτού και του τέλους ταξινόμησης που τυχόν έχει καταβληθεί.

• Στην περίπτωση της ατελούς εισαγωγής – παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου από ΑμεΑ Έλληνες πολίτες, η ατέλεια που παρέχεται καλύπτει το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας. Ομοίως, ο ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και ο εισαγωγικός δασμός (σε περίπτωση εισαγωγής του αυτοκινήτου από χώρα εκτός Ε.Ε.) καταβάλλονται επίσης κανονικά. Το παραλαμβανόμενο ατελώς αυτοκίνητο πρέπει να έχει κινητήρα μέχρι 1650 κ.ε.. Περαιτέρω, οι άνω των 18 ετών ανάπηροι με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100%, δικαιούνται αυτοκίνητο ατελώς με μεγαλύτερο κυλινδρισμό.

• Η διασκευή (μετατροπή / προσαρμογή) των συμβατικών αυτοκινήτων σε κατάλληλα για χρήση από άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή και για οδήγηση από ΑμεΑ δεν καλύπτεται από το Κράτος.

• Παράλληλα, οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες της Ε.Ε., δικαιούνται απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας, κατά κλίμακες σοβαρότητας της πάθησής τους και του βαθμού αναπηρίας τους σε συνδυασμό με τον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος που θα επιλέξουν, επίσης κατά κλίμακες ως και 1650 κ. εκ., ως και 2650 κ. εκ. και ως και 3650 κ. εκ..

• Τέλος, πολλά άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούσαν το περασμένο έτος 2022, να αιτηθούν την εφαρμογή σε αυτά του μέτρου της επιδότησης καυσίμων (επονομαζόμενο αχρήστως στην αγγλική ως «Fuel Pass») διότι δεν μπορούσε να επαληθευτεί στη σχετική πλατφόρμα η πληρωμή τελών κυκλοφορίας του οχήματός τους, λόγω της απαλλαγής τους, με αποτέλεσμα να τους απορρίπτει το σύστημα.

Επειδή παρατηρούμε πανσπερμία διατάξεων και περιπτωσιολογίας, ενίοτε πάντως και αναγκαίας, η οποία όμως επ’ ουδενί λόγω είναι συστηματική, οι δε συνεχείς αλλαγές και προσαρμογές της είναι αποσπασματικές, καίτοι μπορεί κάποιος καλόπιστος παρατηρητής να διακρίνει την πρόθεση μόνον, όπως τηρείται κάποια κλιμάκωση των διευκολύνσεων, ωστόσο το αποτέλεσμα φαίνεται κολοβό, και εν τέλει οι διευκολύνσεις και εκπτώσεις δεν αφήνουν την αναμενόμενη ή -ιδίως- ευκταία ικανοποίηση. Με απλούστερα λόγια, για τη σημερινή εποχή των ποικίλων μορφών κρίσεων που ενσωματώνονται στην καθημερινότητα, επισημαίνουμε ότι είναι μικρή η οικονομική στήριξη των ΑμεΑ συμπολιτών μας που χρειάζονται ένα αυτοκίνητο.

Επειδή αθόρυβα συντελείται μια αλλαγή στον στόλο των οχημάτων στην Ελλάδα, με αντικατάσταση των αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες (συμβατικά) από αυτοκίνητα με ηλεκτρικούς ή υβριδικούς κινητήρες (νέας τεχνολογίας), ωστόσο μόνον από αυτούς που έχουν αυξημένη οικονομική δυνατότητα, καθώς τα τελευταία αυτοκίνητα είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα συμβατικά.

Επειδή -τέλος- τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων αποτελούν εθνική επιβάρυνση της τιμής τους και όχι Ενωσιακή, υπολογίζονται λοιπόν βάσει της εγχώριας νομοθεσίας η οποία αλλάζει ευκολότερα και πράγματι συνεχώς μεταβάλλεται.

Επειδή τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, μετά τις μειώσεις που η Κυβέρνησή σας πρόσφατα επέφερε για όλους τους αγοραστές αυτοκινήτων, αποτελούν πλέον μικρό μόνον μέρος του κόστους κτήσης ενός ως επί τω πλείστον «εργαλείου» για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες, όμως ο νυν επιβαλλόμενος ΦΠΑ συνιστά μια σημαντική προσαύξηση, περίπου κατά το ¼, της τελικής τιμής των αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Επειδή πολλά από τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα που είναι στην ιδιοκτησία ατόμων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες είναι πλέον πεπαλαιωμένα, ενίοτε δε και υψηλού κυβισμού (καθώς αυτό άλλοτε ήταν προσιτό, δυνάμει των διευκολύνσεων προς τις ομάδες αυτές), άρα ενεργοβόρα, εξαιρετικά ρυπογόνα και έτσι καθόλου περιζήτητα προς μεταπώληση.

Επειδή η Κυβέρνησή σας πρόσφατα κατάργησε το φόρο πολυτελείας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία έχουν ταξινομηθεί-πουληθεί το 2009 και νωρίτερα, άρα (πέρα από την αρκετά φωτογραφική διατύπωση) και παρότι σε εσφαλμένη κατηγορία (πολυτελή οχήματα), «ομολογεί» ότι υφίσταται δημοσιονομικό περιθώριο μειώσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επανεξετάσει, διευρύνει, συστηματοποιήσει και εκσυγχρονίσει το πλαίσιο οικονομικών ελαφρύνσεων προς τα άτομα που θα ήθελαν και χρειάζονται να αποκτήσουν και συντηρήσουν ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο, αλλά ταυτόχρονα ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες;

2. Σκοπεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο ποσοστιαίας ή ποσοτικής μείωσης του ΦΠΑ των αυτοκινήτων που αγοράζονται από άτομα που υπάγονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες;

3. Σκοπεύει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παράσχει κίνητρα και περαιτέρω οικονομικές διευκολύνσεις, ιδίως σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους για την αντικατάσταση των αυτοκίνητων τους με νέας τεχνολογίας, εφόσον βεβαίως ανήκουν και σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαραλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: www.syriza.g 

Μέχρι και οι αναπηρικές συντάξεις έπεσαν «θύματα» της προσωπικής διαφοράς

Μέχρι και οι αναπηρικές συντάξεις έπεσαν «θύματα» της προσωπικής διαφοράς                                

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

31/01

2023

 

Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους. Οικονομική στήριξη ζητούν τα άτομα με αναπηρία καθώς δεν αυξήθηκε η σύνταξη τους λόγω του ότι απορροφήθηκε από την προσωπική διαφορά.                                

Ειδικότερα η ΕΣΑμεΑ ζητά για ακόμη μία φορά την προστασία της Πολιτείας και να δοθεί η αύξηση του 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις και στους συνταξιούχους με αναπηρία που έχουν προσωπική διαφορά και ανεξαρτήτως αυτής.                                    

Το ίδιο αίτημα είχε τεθεί και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας στις 9 Νοεμβρίου 2022.                                        

                                         Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είδαν καμία αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή αυτή απορροφήθηκε από την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα, η σκληρή αδικία του νόμου Κατρούγκαλου να συνεχίζει να ισχύει.                                    

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την αποκατάσταση αυτής της αδικίας με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ώστε να χορηγηθεί η αύξηση του 7,75% και στους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτου προσωπικής διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.                                      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναστολή της κινητοποίησης της 6ης Φλεβάρη στο υπ. Μεταφορών λόγω θετικών εξελίξεων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναστολή της κινητοποίησης της 6ης Φλεβάρη στο υπ. Μεταφορών λόγω θετικών εξελίξεων

Αθήνα: 30.01.2023

Αρ. Πρωτ.:           111

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναστολή της κινητοποίησης της 6ης Φλεβάρη στο υπ. Μεταφορών λόγω θετικών εξελίξεων

Η ΕΣΑμεΑ ανακοινώνει ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η προαναγγελθείσα κινητοποίηση στις 6 Φεβρουαρίου στο υπ. Υποδομών και Μεταφορών για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη με τους δυο γενικούς γραμματείς Μεταφορών και Υποδομών κ. Ξιφαρά και κ. Γεράρδη αντίστοιχα, τον διοικητή της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Οδικών Τελών και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικού Δικτύου, κ. Ανδρουλάκη και το στέλεχος του υπουργείου κ.  Χουλιάρα. Από πλευράς υπουργείου ενημέρωσαν την ΕΣΑμεΑ ότι:

• Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τους δικαιούχους και τη διαδικασία έκδοσης κάρτας ΑμεΑ για διέλευση από τα διόδια.

• Υπάρχει συνεργασία με στελέχη του υπ. Εργασίας ώστε η κάρτα για τη διέλευση από τα διόδια να είναι μαζί με την κάρτα αναπηρίας.

• Τέλος γίνονται συναντήσεις με τους παραχωρησιούχους όλων των αυτοκινητοδρόμων σχετικά με τις τεχνικές ρυθμίσεις.

Είναι βέβαιο ότι η ΕΣΑμεΑ παρακολουθεί πολύ στενά τη διαδικασία, και θα συνεχίσει να ενημερώνει άμεσα για κάθε εξέλιξη. 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Διοικητή e-ΕΦΚΑ, κο Παναγιώτη Δουφεξή με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την αδόκητη περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Διοικητή e-ΕΦΚΑ, κο Παναγιώτη Δουφεξή με θέμα: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την αδόκητη περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 142/91

Αθήνα, 30/01/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Διοικητή e-ΕΦΚΑ, κο Παναγιώτη Δουφεξή

Κοιν:  1) Υπουργό Επικρατείας, κο Γ. Γεραπετρίτη

2) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο κ. Χατζηδάκη

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.


ΘΕΜΑ: Εντονότατη διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την αδόκητη περικοπή του επιδόματος απολύτου αναπηρίας από τις επικουρικές συντάξεις παλαιών συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης.

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ) με οργή και αγανάκτηση ενημερώθηκαν από συναδέλφους συνταξιούχους (πρώην υπαλλήλους Εθνικής Τραπέζης) ότι στις επικουρικές συντάξεις που έλαβαν μηνός Φεβρουαρίου 2023 δε συμπεριελήφθη το επίδομα απολύτου αναπηρίας, το οποίο ελάμβαναν αδιακόπως από της συνταξιοδοτήσεώς τους και μέχρι σήμερα ως συνταξιούχοι του Ν.612/77 και του Ν.3232/04.

Τη στιγμή που οι συνταξιούχοι της χώρας ανέμεναν έστω και πενιχρή αύξηση στις συντάξεις τους, εν τούτοις οι τυφλοί συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι Εθνικής Τραπέζης λαμβάνουν περικεκομμένη την επικουρική τους σύνταξη, αφαιρουμένου ως μη όφειλε του επιδόματος απολύτου αναπηρίας.

Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση της αδικίας στις επικουρικές συντάξεις των συναδέλφων, διαφορετικά θα τις διεκδικήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα 

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα δουν λεφτά σήμερα στους λογαριασμούς τους, τελευταία πληρωμή για το επίδομα παιδιού 2022

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι θα δουν λεφτά σήμερα στους λογαριασμούς τους, τελευταία πληρωμή για το επίδομα παιδιού 2022

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

30/01

2023

 

Ξεκινούν οι πληρωμές των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ - Τελευταία πληρωμή για το επίδομα παιδιού                                

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι πληρωμές για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ενώ για το επίδομα παιδιού Α21 είναι η τελευταία πληρωμή για το 2022.                                    

Ειδικότερα από σήμερα το απόγευμα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα εξής επιδόματα:                                    

• 80 εκατ. ευρώ σε 180.853 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)                                        

                                         • 46,3 εκατ. ευρώ σε 218.136 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα                                         

                                         • 32,6 εκατ. ευρώ σε 270.148 δικαιούχους για επίδομα στέγασης                                        

                                         • 15,4 εκατ. ευρώ σε 20.840 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών                                        

                                         • 12,7 εκατ. ευρώ σε 35.340 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων                                        

                                         • 11,7 εκατ. ευρώ σε 11.634 δικαιούχους για επίδομα γέννησης                                        

                                         • 241.575 ευρώ σε 767 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής                                        

                                         • 209.399 ευρώ σε 5.935 δικαιούχους για επίδομα ομογενών                                        

                                         • 156.138 ευρώ σε 2.016 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια στο πλαίσιο της προστασίας κύριας κατοικίας                                        

                                         • 130.865 ευρώ σε 614 δικαιούχους για συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» λόγω COVID-19                                         

                                         • 82.353 ευρώ σε 104 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.                                    

Σημειώνεται ότι αρχές Μαρτίου 2023 αναμένεται η έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 του 2023. Για όσους υποβάλλουν νέα αίτηση, η πρώτη δόση του 2023 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων). Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων 2023 θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2023.                                    

Επόμενες πληρωμές:                                    

Οι επόμενες πληρωμές σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι:                                    

- 31 Μαΐου 2023                                    

- 31 Ιουλίου 2023                                    

- 29 Σεπτεμβρίου 2023                                    

- 30 Νοεμβρίου 2023                                    

- 29 Δεκεμβρίου 2023                                     

- 31 Ιανουαρίου 2024.                                    

Το δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος ισχύει:                                    

α) Από την 1η Ιανουαρίου του έτους υποβολής της αίτησης, για τέκνα γεννημένα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους υποβολής της αίτησης.                                    

β) Από την 1η του επόμενου μήνα από αυτόν της γέννησής τους, για τέκνα γεννημένα εντός του έτους υποβολής της αίτησης.                                    

γ) Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους εγγραφής τους σε σχολή Ανώτερης ή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο ίδρυμα του εξωτερικού, στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), καθώς και σε αναγνωρισμένα Κολέγια.                                    

δ) Από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους για φοιτητές ή σπουδαστές που μετά την αρχική εγγραφή τους σε σχολή κατά το προηγούμενο έτος, μεταγράφηκαν το τρέχον έτος σε άλλη σχολή ή τμήμα ή εισήχθησαν σε νέα σχολή ή τμήμα με νέα εγγραφή. Το επίδομα καταβάλλεται και για μια μεταβατική περίοδο (αναγκαστικό διάλειμμα) έως τρεις μήνες μεταξύ της λήξης εαρινού εξαμήνου έως την έναρξη νέου εξαμήνου τρέχοντος έτους, στο οποίο εξακολουθεί να φοιτά ή να κάνει πρακτική άσκηση ή εγγράφεται σε επόμενο κύκλο σπουδών.                                    

ε) Από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου της επέλευσης της αναπηρίας για τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.                                     

Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους κάθε έτους, ανά δίμηνο, με πίστωση σε ενεργό τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα καταβολής. Ειδικότερα το επίδομα στ’ διμήνου εκάστου έτους δύναται να καταβάλλεται στους δικαιούχους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους αυτού.                                    

Στην περίπτωση αυτή συμπληρωματική πληρωμή του στ΄ διμήνου δύναται να πραγματοποιείται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.                                     

Ποσά                                    

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:                                    

Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ                                        

                                         Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ                                        

                                         Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ                                    

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:                                    

Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών                                         

                                         Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.                                         

                                         Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.                                    

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε για επιταγές ακρίβειας και επιδόματα ΟΠΕΚΑ -Ημερομηνίες «κλειδιά»

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε για επιταγές ακρίβειας και επιδόματα ΟΠΕΚΑ -Ημερομηνίες «κλειδιά»

28/01

2023

 

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022.                                

Η όλη διαδικασία δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις και για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στο Μάρτιο. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Ο φόρος που θα προκύψει θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να είναι προγραμματισμένη να πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί έως και την 31η Ιουλίου, λαμβάνουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.                                    

Ήδη η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022.                                    

Με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών θα προσυμπληρωθούν στη φορολογική δήλωση τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.                                    

Ταυτόχρονα «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση «φορολογικού διαζυγίου» για τα ζευγάρια εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι ακόμη και εκείνοι που υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και εφέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση.                                    

Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα έως το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.                                    

Οδηγίες για να αποφευχθούν λάθη                                     

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί ξεκαθαρίζοντας ποια ποσά είναι αφορολόγητα.                                    

Στην νέα απόφαση αναφέρονται 3 νέες περιπτώσεις ποσών που απαλλάσσονται από το φόρο και πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά στη φορολογία εισοδήματος:                                     

1. Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη                                    

2. Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα                                    

3. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.                                    

4. Εξοδα κίνησης σε υπαλλήλους                                    

5. Το επίδομα Ενοικίου                                     

6. Οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης (Power Pass, Fuel Pass, Evia & Samos Pass κλπ).                                    

7. οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ:                                    

• έξοδα κηδείας,                                        

• παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας,                                        

• προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων                                        

• επίδομα ομογενών προσφύγων                                        

• έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές,                                        

• επίδομα γέννας (άρθρο 1 του ν.4659/2020) που απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.                                         

Προσυμπληρώνονται στη δήλωση αλλά για να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.                                    

Επίδομα παιδιού                                    

Το επίδομα παιδιού (Α21), όπου αναγράφεται το σύνολο του επιδόματος του έτους ασχέτως πότε έγινε η καταβολή του. Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που δόθηκαν σαν έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων (πχ 250 ευρώ προνοιακές παροχές ατόμων με αναπηρία, προς ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κλπ). Συναθροίζονται μαζί με τα τακτικά επιδόματα και τις συντάξεις τις οποίες προσαυξάνουν.                                    

Εμφανίζονται αλλά δεν φορολογούνται επίσης και οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία: επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κλπ, διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά, οικονομική ενίσχυση ΑμΕΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου, ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή - δρεπανοκυτταρική -αναιμία κ.λπ, ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους.                                    

Επίσης σύμφωνα με την σχετική απόφαση:                                    

• Από 1/1/2022 το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, εμφανίζεται μεν στη δήλωση αλλά εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τυχόν αναδρομικά με περίοδο αναφοράς προ του 2022, αναγράφονται ξεχωριστά στο έτος/χρήση όπου αυτά αφορούν.                                        

• Αμοιβές σε εργαζόμενους με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς επίσης και σε ξεναγούς, για τις οποίες διενεργείται, από 14.6.2018, παρακράτηση φόρου 5%                                        

• Αμοιβές που καταβλήθηκαν από φορείς του Δημοσίου σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».                                        

• Σε περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο, καθώς τα ποσά αυτά δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.                                        

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Επανεκδόθηκαν τα ποιήματα του τυφλού Καρπάθιου ποιητή Μηνά Τραμπακουλόπουλου! Εκδοτική επιμέλεια Μ.Α. Αλεξιάδη – Μ.Γ. Βαρβούνη


Επανεκδόθηκαν τα ποιήματα του τυφλού Καρπάθιου ποιητή Μηνά Τραμπακουλόπουλου! Εκδοτική επιμέλεια Μ.Α. Αλεξιάδη – Μ.Γ. Βαρβούνη

Μια εξαιρετικά σπουδαία έκδοση του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Εργασία και Χαρά», Όθους Καρπάθου, από τις εκδόσεις “Γρηγόρης”, με θέμα έναν άγνωστο Καρπάθιο ποιητή, ωστόσο πολύ γνωστό σε όλη την Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες!

Πρόκειται για ένα έργο που ανέσυρε από την λήθη ο συμπατριώτης μας Ομότιμος καθηγητής λαογραφίας Μηνάς Άλ. Αλεξιάδης σε συνεργασία με τον Σαμιώτη καθηγητή Μανώλη Γ. Βαρβούνη έφτασαν στην έκδοση του βιβλίου.

Ο εκ γενετής τυφλός ποιητής Μηνάς Τραμπακουλόπουλος έζησε στις αρχές του 20υ αιώνα και μπόρεσε να αναπτύξει το ταλέντο του, παρουσιάζοντας εξαιρετική καλλιτεχνική και πατριωτική δράση κυριολεκτικά σε όλη την Ελλάδα.

Γύρισε την επαρχία και παρά τις ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες τους τέλους του19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, απήγγειλε δεκαπεντασύλλαβους στίχους με ποικίλη θεματολογία κι έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για το Ταμείο Εθνικής Αμύνης. Μάλιστα στις συχνότατες αναφορές των ημερήσιων εφημερίδων της εποχής (Σκριπ και Εμπρός) μέχρι τα μέσα του 1908 είχε μαζέψει 550 χιλιάδες δραχμές!

Αναμφίβολα πρόκειται για τον άγνωστο “Όμηρο” της Καρπάθου!

Η έρευνα των δυο καθηγητών  μας δίνει η ευκαιρία να ταξιδέψουμε νοερά σε μια εποχή που φαινομενικά είναι κοντά μας ωστόσο οι γνώσεις μας ουσιαστικά είναι περιορισμένες. Τα ποιήματα του Μηνά Τραμπακουλόπουλου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και για ακόμη μια φορά θα φέρουν την Κάρπαθο στην επικαιρότητα.

“Ο τυφλός ποιητής μπόρεσε να αναπτύξει το ταλέντο του, παρουσιάζοντας εξαιρετική καλλιτεχνική και πατριωτική δράση, απο-τελώντας παράλληλα δραστήριο στέλεχος της κοινωνίας της εποχής του. Ταξίδεψε σε πολλούς ελληνικούς τόπους, παρά τις δύσκολες συνθήκες τους τέλους του19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, εποχή κατά την οποία έζησε και έδρασε” αναφέρουν οι δυο επιμελητές του βιβλίου, καθηγητές, Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και Μ.Γ. Βαρβούνης, στον πρόλογο του βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό, όπως αναφέρουν στον πρόλογο οι δυο επιμελητές του έργου, “οφείλει πολλά τόσο στον αείμνηστο Μανόλη Λαγωνικό (1922-2018), με ενέργειες του οποίου οι επιμελητές του απέκτησαν πληροφορίες και υλικό για τη ζωή και το έργο του ποιητή, όσο και στον λυκειάρχη Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου, που έθεσε στη διάθεσή μας υλικό από προφορικές καταγραφές στο χωριό Όθος της Καρπάθου. Τη συλλογή με τα ποιήματα του Μηνά Τραμπακουλόπουλου εντόπισε, στη Βιβλιοθήκη του «Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου», ο εκ των συγγραφέων Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης”.

Ο Μανόλης Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2026-2020) και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (2021 – 2024), Διευθυντής του «Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ και Διευθυντής του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ι. Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, Αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας» και μέλος του Δ.Σ. του «Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης».

O Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης είναι Έλληνας πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Είναι ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο μέλος (καθηγητής) του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι, επίσης, διευθυντής του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής. Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άρχων Χαρτουλάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Οι κ.κ. Μ.Α. Αλεξιάδης και Μ.Γ. Βαρβούνης αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου για τον Μηνά Τραμπακουλόπουλο:

“Ευχαριστούμε θερμά από τη θέση αυτή τη Διεύθυνση του «Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου» για την παραχώρηση αντιγράφου. Αντιστοίχως, τα δημοσιευμένα ποιήματα από την επίσκεψη του Τραμπακουλόπουλου στη Σάμο και το εκτενές ανέκδοτο θρησκευτικό του ποίημα εντόπισε οέτερος συγγραφέας Μανόλης Γ. Βαρβούνης.

Επίσης, με συγκίνηση αναφερόμαστε στη μνήμη του δρα Λαογραφίας και νομικού Κωνστ. Αντ. Μελά, ο οποίος είχε συμβάλει στην αρχική ερευνητική προσπάθεια, αλλά, λόγω του θανάτου του, δεν πρόφθασε να δει το βιβλίο ολοκληρωμένο.

Με την παρούσα έκδοση αναστυλώνεται, με την έννοια που χρησιμοποιούσε τον όρο ο Γιώργ. Βαλέτας, το ποιητικό έργο του Μηνά Τραμπακουλόπουλου, παράλληλα δε διατυπώνονται παρατηρήσεις για τη μορ-φή και το περιεχόμενο της «λαϊκότροπης ποίησης», που ελάχιστα έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία.

Η χαρακτηριστική και ενδεικτική περίπτωση του ποιητή μας προβάλλεται εδώ ως αφορμή για τη διατύπωση σκέψεων γύρω από την κατηγορία αυτή του έντεχνου λόγου, που αποτελεί έναν από τους βασικούς συνδετικούς κρίκους της Λογοτεχνίας με τη Λαογραφία. Ελπίζουμε η έρευνα στον τομέα αυτό να συνεχιστεί.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέδραμαν πρόθυμα την ερευνητική μας προσπάθεια, τους χορηγούς της έκδοσης και τον εκδότη μας για τη γενναιοδωρία και την υπομονή τους. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον ιατρό Δημήτριο Κ. Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Εργασία και Χαρά» Όθους Καρπάθου και το Διοικητικό Συμβούλιο για τη χορηγία της έκδοσης αυτής, τον Λυκειάρχη Μανόλη Χατζηαντωνίου για τις σημαντικές πληροφορίες του και τον φιλόλογο Μιχάλη Χανιώτη, πρώην Δήμαρχο Καρπάθου, για τη συμπαράστασή του. Η σκέψη μας στρέφεται πάντα στον αείμνηστο Μανόλη Λαγωνικό, για όσα προσέφερε στην έκδοση και το πολυποίκιλο ενδιαφέρον του. Του αφιερώνουμε, με σεβασμό στη μνήμη του, την έκδοση αυτή. Ευχαριστούμε επίσης συναδέλφους και συνεργάτες που δέχθηκαν να συ-ζητήσουν μαζί μας ποικίλα προβλήματα της σχετικήςέρευνας.

Παραδίδουμε το βιβλίο αυτό στο φως της δημοσίευσης, με την προσδοκία ότι η σχετική ερευνητική προσπάθεια που εγκαινιάζεται εδώ θα βρει συνεχιστές, αλλά και με την πεποίθηση ότι το υπόδειγμα ζωής του Μηνά Τραμπακουλόπουλου, η φιλοπατρία, ο ενθουσιασμός, η εθελοντική προσφορά, η εμμονή στην ελληνορθόδοξη παράδοση και η ζέουσα θρησκευτικότητα μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο ζωής, ιδίως των νέων, στους δυσχειμερίους καιρούς μας”.

Αθήνα, Μάιος 2022

Μ.Α.Α. – Μ.Γ.Β.

22.1.2023

Πηγή: www.karpathiakanea.gr 

Ανακαλύψτε την εφαρμογή «Be My Eyes»

 

Ανακαλύψτε την εφαρμογή «Be My Eyes»

του Βασίλη Καββαδία – Διοίκηση Επιχειρήσεων και Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων/ nevronas.gr

Η τεχνολογία δεν πρόκειται ποτέ να πάψει να με ξαφνιάζει, με την καλή έννοια. Από τότε που υπέπεσε στην αντίληψή μου η εφαρμογή την οποία θέλω να σας παρουσιάσω, το μόνο που σκεφτόμουν είναι πώς μπορώ να μοιραστώ την πληροφορία με όσους περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να κάνουν το ίδιο.

Όλα ξεκίνησαν, έτσι όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, δηλαδή με τυχαία εξερεύνηση σ’ ένα απ’ τα δύο μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών για κινητά & tablets, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλο απ’ αυτό της Google.

Μέσα από την έρευνά μου κατάφερα να ανακαλύψω ένα μικρό θησαυρό, άγνωστο μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον σ’ εμένα. Αυτός ο θησαυρός, γιατί έτσι φαντάζει στα δικά μου μάτια, έχει όνομα και λέγεται «Be My Eyes».

Πώς θα σας φαινόταν αν είχατε κάποια βλάβη στην όρασή σας και ανακαλύπτατε ότι μια εφαρμογή θα μπορούσε να γίνει πολύτιμος βοηθός σας; Επιπλέον πώς θα νιώθατε αν μαθαίνατε ότι αυτή η εφαρμογή είναι δωρεάν και ότι μπορείτε να την έχετε 24/7 στο κινητό ή στο tablet σας;

Τι θα λέγατε, αφότου αυτή η πληροφορία σας έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον, αν μαθαίνατε ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο, καθώς αυτό το εγχείρημα έχει γίνει θερμά αποδεκτό από μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν σε μια προσπάθεια να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά σας; Αν και η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι μοναδική για τον καθέναν από εμάς, εγώ θα πω ότι εντυπωσιάστηκα.

Ο κ. Hans Jørgen Wiberg, δημιουργός του «Be My Eyes», είναι ο βασικός υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω, καθώς κατάφερε με μια ομολογουμένως εξαιρετική εφαρμογή να «συνδέσει» άτομα με βλάβη όρασης, με βλέποντες εθελοντές και εταιρείες από όλο τον κόσμο, μέσω μιας ζωντανής βιντεοκλήσης.

Τίποτα δεν ξεκίνησε τυχαία στην ιστορία του «Be My Eyes»…

Το 2012 στη Δανία, ο Hans Jørgen Wiberg, τεχνίτης επίπλων με βλάβη στην όραση, μέσα από τη δουλειά του στη «The Danish Association of the Blind», αναγνώρισε ότι οι τυφλοί ή οι άνθρωποι με μειωμένη όραση χρειάζονταν συχνά λίγη βοήθεια για να φέρουν εις πέρας καθημερινές εργασίες.

Ένας τυφλός φίλος μοιράστηκε μαζί του μια συνήθεια να αξιοποιεί τις βιντεοκλήσεις για να «συνδεθεί» με την οικογένεια και τους φίλους του, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε εργασίες που δεν είχε την δυνατότητα να ολοκληρώσει μόνος του.

Με αφορμή αυτή την «πατέντα», ο Hans Jørgen εμπνεύστηκε να δημιουργήσει το «Be My Eyes», καθώς πίστεψε ότι η τεχνολογία των βιντεοκλήσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την οπτική βοήθεια τυφλών ή ατόμων με μειωμένη όραση, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε φίλους και οικογένεια, αλλά χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο εθελοντών.

Τον Απρίλιο του 2012 παρουσίασε την ιδέα του σε μια εκδήλωση νεοσύστατης εταιρείας στη Δανία, όπου συνδέθηκε με μια ομάδα που ήταν έτοιμη να κάνει πραγματικότητα το «Be My Eyes». Στις 15 Ιανουαρίου του 2015, η εφαρμογή κυκλοφόρησε για iOS και μέσα σε 24 ώρες είχε ήδη περισσότερους από 10.000 χρήστες.

Η έκδοση Android κυκλοφόρησε στις 5 Οκτωβρίου του 2017. Το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς το «Be My Eyes» επιλέχθηκε ως η «Καλύτερη Εφαρμογή στο Google Play» για το 2017 στις κατηγορίες «Most Innovative», «Best Daily Helper» και «Best Hidden Gem». Όμως, τα βραβεία δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το Μάιο του 2018 κέρδισε και το «Best Accessibility Award».

Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε η λειτουργία «Εξειδικευμένη Βοήθεια», με τη Microsoft να πρωτοστατεί ως συνεργάτιδα εταιρεία. Η «Εξειδικευμένη Βοήθεια» επιτρέπει στους τυφλούς και με μειωμένη όραση χρήστες να συνδέονται με επίσημους εκπροσώπους της εταιρείας για προσβάσιμη και αποτελεσματική υποστήριξη πελατών.

Η εφαρμογή σήμερα έχει καταφέρει να προσφέρει μια ποικιλία εταιρικών λύσεων πέρα από την «Εξειδικευμένη Βοήθεια», έχοντας συμπεριλάβει τις λειτουργίες: «Be My Eyes for Work», «Corporate Volunteering», «Be My Eyes Experience» & «Be My Eyes Careers».

Μη διστάσετε να μπείτε κι εσείς στον κόσμο του «Be My Eyes» και με το δικό σας τρόπο να υποστηρίξετε ανθρώπους με βλάβη όρασης. Μέσα απ’ το κινητό σας ή το tablet σας μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε την εφαρμογή και να διευκολύνετε την καθημερινότητα ανθρώπων που το έχουν τόσο ανάγκη.

Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/IfeLJxCSLC0

https://youtu.be/joGHYN1gxJ4

Πηγή: www.kathimerini.gr 

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Σχετικά με την απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα από το κτίριο που στεγάζεται η “Κιβωτός της αγάπης” στην Πάτρα, ίδρυμα που φιλοξενεί 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες

 

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Σχετικά με την απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα από το κτίριο που στεγάζεται η “Κιβωτός της αγάπης” στην Πάτρα, ίδρυμα που φιλοξενεί 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σχετικά με την απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ να κόψει το ρεύμα από το κτίριο που στεγάζεται η “Κιβωτός της αγάπης” στην Πάτρα, ίδρυμα που φιλοξενεί 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες

Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ το πρωί του Σαββάτου 21/1/2023 επιχείρησε να κόψει το ρεύμα από το κτίριο που στεγάζεται η «Κιβωτός της Αγάπης» στην Πάτρα, ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούνται 70 παιδιά με πολύ βαριές αναπηρίες.

Η αποφασιστική στάση των εργαζομένων του ιδρύματος απέτρεψε τη διακοπή, ωστόσο από το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, που βρέθηκε εκείνη την ώρα στον χώρο, σημειώθηκε ότι θα επιστρέψουν, παρά το γεγονός ότι μια ενδεχόμενη διακοπή του ρεύματος στο κτίριο θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα παιδιών.

Οι εργαζόμενοι στην «Κιβωτό» βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς οι οφειλές που απαιτεί η ΔΕΗ ανέρχονται σε 20.000 ευρώ, την ώρα που κράτος έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί το ίδρυμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων που ακολουθούσαν την ίδια πρακτική. Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος καταγγέλλουν ότι αν το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ προχωρούσε στη διακοπή το Σάββατο, πέντε παιδιά με μηχανική υποστήριξη που τη χρησιμοποιούν κατά διαστήματα, θα είχαν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Να θυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το θάνατο καρκινοπαθούς συνταξιούχου στην Πάτρα, μετά τη διακοπή ρεύματος στην οποία προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ για οφειλές του. Τώρα, ο όμιλος που “ταϊζεται” διαρκώς με ζεστό χρήμα από το υστέρημα του λαού μας, κλιμακώνει τις απάνθρωπες προσπάθειές του για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη του, δείχνοντας τη βαρβαρότητά του στα φιλοξενούμενα παιδιά του ιδρύματος, παιδιά με νοητική στέρηση, βαριά κινητικά προβλήματα, με προβλήματα όρασης κ.α.

Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων του ιδρύματος και του σωματείου τους, γλίτωσε από τα χειρότερα. Είναι σίγουρο ότι μόνο ο λαός θα σώσει το λαό από τα δεινά που του φορτώνει στις πλάτες του ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι της μεγιστοποίησης τους κέρδους τους, η Ευρωενωσιακή πολιτική που λογαριάζει τα πάντα στη λογική του “κόστους – οφέλους”.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο εργάζονται 52 εργαζόμενοι, σε ένα κτίριο με πεπαλαιωμένες υποδομές, που στο παρελθόν, λόγω της μη χρηματοδότησης του ιδρύματος, αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στη μισθοδοσία τους. Είναι ανάγκη να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση με την προοπτική ένταξης του ιδρύματος στο δημόσιο και εξασφάλιση σε αυτό όλων των εργαζομένων και των παιδιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να δοθεί άμεση – έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος στο συγκεκριμένο ίδρυμα, που να διασφαλίζει όλες τις ανάγκες φιλοξενίας και περίθαλψης των εξυπηρετούμενων, τα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και όλες τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό, με την προοπτική ένταξης του στο δημόσιο και εξασφάλιση σε αυτό όλων των εργαζομένων και των παιδιών.

– Να μην επαναληφθεί κανένα παρόμοιο περιστατικό προσπάθειας διακοπής του ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ όσο το οικονομικό πρόβλημα του ιδρύματος παραμένει άλυτο.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Παπαναστάσης Νίκος

Πηγή: www.kke.gr 

Συντάξεις: Παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης

Συντάξεις: Παρέμβαση για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

27/01

2023

 

Πρόσθετη παρέμβαση για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις προαναγγέλλει, με δηλώσεις του ο Κωστής Χατζηδάκης.                                

Πιθανή νέα παρέμβαση για την προσωπική διαφορά στο τέλος Φεβρουαρίου προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε σχέση με το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, ιδιαίτερα, με το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς, καθώς ορισμένοι συνταξιούχοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν είδαν αυξήσεις, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:                                    

«Είναι γνωστό ότι η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε, μετά από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τρόικα το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στη συνέχεια, ο νόμος Βρούτση διόρθωσε σε μεγάλη κλίμακα αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως εγκρίνεται από την ΕΕ.                                    

»Τώρα, που ξεπαγώνουν οι συντάξεις, το ξεπάγωμα αυτό αφορά καταρχήν όλους τους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά είτε βλέπουν πραγματικές αυξήσεις είτε απλώς "ροκανίζουν" την προσωπική τους διαφορά, για να βρεθούν σε ευμενέστερη θέση στους επόμενους γύρους αυξήσεων.                                    

»Επί συνόλου 2.600.000 περίπου συνταξιούχων, 910.000 συνταξιούχοι, όπως είχαμε σημειώσει εδώ και αρκετούς μήνες, δεν επηρεάζονται στην τσέπη τους από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, την οποία φυσικά "ροκανίζουν", ωφελούνται όμως είτε από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου είτε από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.                                     

»Συγκεκριμένα, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας ωφελούνται από το επίδομα των 250 ευρώ, που δόθηκε τα Χριστούγεννα και ένας παραπλήσιος αριθμός από το αντίστοιχο επίδομα που είχε δοθεί το Πάσχα του 2022. Επίσης, 515.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας έχουν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις, λόγω της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.                                    

»Είναι αλήθεια ότι 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από αυτές τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών. Σημείωσε δε ότι οι δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών δεν είναι ανεξάντλητες και ότι, εν πάση περιπτώσει, σαφέστερη εικόνα για επιπλέον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα υπάρχει στα τέλη Φεβρουαρίου.                                    

»Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής επιλογής, η κυβέρνηση - πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων - θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.                                    

»Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι δίνονται και πάλι αυξήσεις στους συνταξιούχους, μετά από 12 χρόνια και, μάλιστα, ένας στους δύο συνταξιούχους, καθώς δίνονται 4 αυξήσεις, που συνδυάζονται μεταξύ τους, θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη σε ετήσια βάση. Ούτε αλλάζει το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μόνο θετικά μέτρα για τους συνταξιούχους (αύξηση των συντάξεων με τον ν. Βρούτση για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου, μείωση της παρακράτησης για τους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 60% στο 30%, κατάργηση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις και, φυσικά, μείωση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%), κ.λπ. Την ίδια στιγμή, δέχεται κριτική από εκείνους που, όταν κυβέρνησαν μεταξύ 2015-2019, μόνο αρνητικά μέτρα έλαβαν για τους συνταξιούχους, με κυριότερο τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου».                                     

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων Φεβρουαρίου

ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα η πληρωμή των επιδομάτων Φεβρουαρίου

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

27/01

2023

 

Από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα ξεκινήσει η πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews αντί για τις 28 Φεβρουαρίου.                                

Ειδικότερα λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας στους λογαριασμούς των δικαιούχων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα πιστωθούν τα ποσά από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί η πληρωμή την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.                                    

Τα ποσά που θα διατεθούν στους δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ είναι Επίδομα Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ), Προνοιακά επιδόματα και ανασφάλιστων υπερηλίκων, επίδομα γέννησης.                                    

Στο μεταξύ ξεκινάει σήμερα η πληρωμή των επιδομάτων Ιανουαρίου 2023 και αφορά:                                    

- Επίδομα Στέγασης                                        

                                         - Αναπηρικά                                        

                                         - Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής                                        

                                         - Επίδομα Ομογενών                                    

- Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη                                        

                                         - Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων                                         

                                         - Επίδομα Γέννησης                                        

                                         - Ορεινών και Μειονεκτικών                                        

                                         - Επίδομα Αναδοχής.                                    

Επίδομα ενοικίου                                    

Η χορήγηση του επιδόματος πραγματοποιείται κατόπιν αίτησης www.epidomastegasis.gr και δύναται να έχει διάρκεια δώδεκα μήνες.                                        

                                         Ειδικότερα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες.                                    

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος δύναται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησης του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.                                    

Ποσά Επιδόματος Στέγασης:                                    

– Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα                                    

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα                                    

– Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.                                    

– Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.                                    

– Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.                                     

Προνοιακά                                    

Ο ΟΠΕΚΑ καταβάλλει εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία:

α) Επίδομα κίνησης                                        

                                         β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία                                        

                                         δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση                                        

                                         ε) Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών-και-ακρωτηριασμένων-ανασφάλιστων-και-ασφαλισμένων-του-Δημοσίου                                     

στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS)                                         

                                         ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων                                        

                                         η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης                                         

                                         θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση                                        

                                         ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.                                    

Γενικά, για την χορήγηση των αναπηρικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρούνται, ανάλογα με το επίδομα, τόσο διοικητικής όσο και ιατρικής φύσης προϋποθέσεις, π.χ για την χορήγηση επιδόματος βαριάς αναπηρίας, ο αιτών δεν πρέπει να λαμβάνει σύνταξη από άμεσο δικαίωμα, από φορέα κοινωνικής ασφάλισης( ημεδαπό ή αλλοδαπό) και συγχρόνως να κριθεί ότι πάσχει από ορισμένη πάθηση η οποία τον καθιστά ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/)                                    

Για την επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι. Επίσης τα δικαιολογητικά που εμπίπτουν στις διατάξεις περί αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αναζητούνται υπηρεσιακά και δεν χρειάζεται δική σας ενέργεια, εκτός αν τα έχετε ήδη στην κατοχή σας και τα προσκομίσετε οικειοθελώς.                                    

Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν, ανάλογα με την παροχή, κάποια δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσετε, αποκλειστικά, εσείς ή ο νόμιμος εκπρόσωπός σας, είτε κατά την υποβολή της αίτησης, είτε μεταγενέστερα ( περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα, ανά παροχή, δικαιολογητικά θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/                                    

Ανασφάλιστοι υπερήλικες                                    

Το επίδομα ύψους 360 ευρώ δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:                                    

α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.                                    

β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360€. Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360€, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.                                    

Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.                                    

γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.                                    

δ. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται πλήρες (ή μειωμένο λόγω σύνταξης εξωτερικού ή προνοιακής παροχής εντός Ελλάδας όπως προαναφέρθηκε) για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα.                                    

ε. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημά τους, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 4.320€ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.640€.                                    

στ. Εξαιρούνται της παροχής οι μοναχοί/ες, οι οποίοι διαμένουν σε Ιερές Μονές και συντηρούνται από αυτές και όσοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας.                                    

ζ. Εξαιρούνται επίσης οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και αυτοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον ο/η σύζυγος λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή μεγαλύτερη από την παροχή (360€).                                    

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ)                                    

Ωφελούμενες μονάδες είναι τα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και οι άστεγοι:                                    

Α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: το νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.                                    

Β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: το νοικοκυριό που αποτελείται από όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Δύναται να απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση που η φιλοξενία δεν είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο Κ.Ε.Α. για το φιλοξενούμενο άτομο ή τη φιλοξενούμενη οικογένεια.                                    

Υπογραμμίζεται ότι στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν το τέκνο σπουδάζει σε τόπο διαφορετικό από εκείνον στον οποίο διαμένουν οι γονείς του, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα που υποβάλλουν οι γονείς.                                    

Επιπλέον, στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται και τα μέλη που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία.                                    

Περαιτέρω, υπογραμμίζεται ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία συζύγου κάποιου εκ των μελών του νοικοκυριού, που διαμένει στο εξωτερικό, προσμετρώνται στον υπολογισμό των κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα.                                    

Γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους.                                    

Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της φορολογικής δήλωσης. Ωστόσο, οι άστεγοι, εφόσον πληρούν την ανωτέρω προϋπόθεση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής προστίμου λόγω μη τήρησης της προθεσμίας για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης E1.                                    

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως ακολούθως:                                     

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό                                        

                                         100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)                                         

                                         50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).