Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ευχές και κάλαντα για το νέο έτος 2024

Ευχές και κάλαντα για το νέο έτος 2024

Ευχές Μανώλη Μπασιά για το νέο έτος 2024

Καλοί μου φίλοι,

Με την ανατολή του νέου έτους 2024 εύχομαι σε όλους σας μια καλή, ειρηνική  και

δημιουργική χρονιά με υγεία και χαρά.

Καλή χρονιά για το πρόσωπό μας, για την οικογένειά μας, για την

πατρίδα μας, για τον κόσμο όλο.

Σας χαιρετώ και πάλι με τις θερμότερες ευχές μου,

Μανώλης Μπασιάς

Τα βυζαντινά Καλαντα της πρωτοχρονιας

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά

ψηλή μου δεντρολιβανιά

κι αρχή καλός μας χρόνος

εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.

Και νέον έτος αριθμεί

την του Χριστού περιτομή

και η μνήμη του Αγίου

Ιεράρχου Βασιλείου.

Του χρόνου μας αρχή καλή

και ο Χριστός μας προσκαλεί

την κακία ν' αρνηθούμε

μ' αρετές να στολιστούμε.

Να ζούμε βίον τέλειον

κατά το ευαγγέλιον

με αγάπη με ειρήνη

και με τη δικαιοσύνη.

Χρόνια πολλά και ευτυχή

με καθαρά κι αγνή ψυχή

με χαρά και με υγεία

και με θεία ευλογία. 

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Το άρθρο 114 του νέου ασφαλιστικού νόμου 5078 Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων - Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016 και η εισηγητική έκθεση αυτού

Το άρθρο 114 του νέου ασφαλιστικού νόμου 5078 Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων -

Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016 και η εισηγητική έκθεση αυτού

 

Άρθρο 114  Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων -

Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016

 

Για λόγους καλύτερης κατανόησης προτάσσω την εισηγητική έκθεση του άρθρου και ακολουθεί το κείμενο του νόμου.

 

 

            Κατ' άρθρο ανάλυση αξιολογούμενης ρύθμισης

            114      Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναμορφώνεται το πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος του e- ΕΦΚΑ. Από 1.1.2024 καταργείται η κατά 30% μείωση της σύνταξης, κύριας και επικουρικής, και η σύνταξη καταβάλλεται, πλέον, ολόκληρη σε όλους τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν ή έχουν ήδη αναλάβει απασχόληση υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ. Με γνώμονα τη δικαιότερη και αναλογική αντιμετώπιση των απασχολούμενων συνταξιούχων, θεσπίζεται πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι ανάλογος του εισοδήματος που προκύπτει από την απασχόληση του συνταξιούχου, ώστε η συνεισφορά τους να μην είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μερικής ή πλήρους απασχόλησης και επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, αλλά αναλογική και συνυφασμένη με την ασφαλιστέα απασχόληση, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος (γενική αρχή περί ισότητας στα δημόσια βάρη).

Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, με βάση την ασφαλιστέα απασχόληση, οι οποίες αξιοποιούνται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ειδικότερα: Με την παρ. 1 η κύρια και επικουρική σύνταξη καταβάλλεται ακέραιη στους συνταξιούχους που επιλέγουν την επανένταξη στην αγορά εργασίας, είτε ως μισθωτοί, είτε ως μη μισθωτοί. Από τη ρύθμιση καταλαμβάνονται οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, καθώς και του τετάρτου εδαφίου της περ. α' της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007.

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας και επαγγελματική νόσο), οι οποίοι λαμβάνουν μονιμοποιημένη ή μη αναπηρική σύνταξη εξισώνονται με τους συνταξιούχους γήρατος λόγω αναπηρίας του ν.612/1977. Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσπίζεται ενιαίος κανόνας για τη μεταχείριση των απασχολούμενων συνταξιούχων αναπηρίας όλων των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ Φορέων, οι οποίοι από 1ης.1.2024 επιτρέπεται να εργάζονται και να λαμβάνουν τη σύνταξη αναπηρίας στο ακέραιο χωρίς την καταβολή του πόρου της παρ. 3.

Με την παρ. 2 επαναλαμβάνεται η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τους συνταξιούχους που απασχολούνται σε Φορείς Γενικής Κυβέρνησης.

Με την παρ. 3 θεσπίζεται, πλέον των ισχυουσών ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται γενικά για την υπαγωγή στην ασφάλιση, πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e- ΕΦΚΑ και ορίζεται το ύψος και η βάση υπολογισμού του για κάθε κατηγορία απασχολούμενου. Προβλέπεται, επίσης, κατανομή του εισπραττόμενου πόρου στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ώστε να μην επιβαρυνθεί κανένας από τους δύο κλάδους σε σχέση με τα έσοδα που είχαν πριν από τη θέση σε ισχύ της προτεινόμενης ρύθμισης. Στόχος είναι η ενθάρρυνση της απασχόλησης των συνταξιούχων από την επανένταξη αυτών στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, για τους μισθωτούς προβλέπεται η καταβολή πόρου ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία. Για τους μη-μισθωτούς, το ύψος του πόρου διαφοροποιείται με βάση την υπαγωγή τους ή μη στην επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη οικονομική μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, για υπαγωγή μόνον στην κύρια ασφάλιση καταβάλλεται πόρος το ποσό του οποίου ισούται με το 50% της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση, καταβάλλεται πόρος στον e-ΕΦΚΑ ύψους 40% στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης. Κατ' αναλογία των ανωτέρω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 6 του παρόντος, καθώς και για τους μισθωτούς μηχανικούς και τους έμμισθους δικηγόρους. Ο συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 36, που αφορά τους παράλληλα απασχολούμενους με περισσότερες ιδιότητες, εφαρμόζεται και στους απασχολούμενους συνταξιούχους, ωστόσο δεν εφαρμόζεται για την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, δηλαδή καταβάλλεται πόρος για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση για την οποία οφείλονται εισφορές.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πρόσωπα που αμείβονται με παραστατικό παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης), και καταβάλλουν πόρο ύψους 10% επί της αμοιβής που αποκομίζουν από την ανάληψη εργασίας μετά τη συνταξιοδότηση. Σημειώνεται ότι ο πόρος δεν προσμετράται στο όριο του δεύτερου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 4905/2017, σύμφωνα με το οποίο η παρακρατούμενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 ανά Π.Π.Υ.. Άλλωστε, ο επιβαλλόμενος από τη διάταξη πόρος υπόκειται στο ανώτατο όριο της παρ. 4 του παρόντος. Στην περίπτωση συνταξιούχου αμειβόμενου με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ο ως άνω καταβαλλόμενος πόρος ύψους 10% κατανέμεται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Ομοίως επιβάλλεται πόρος 10% υπέρ e-ΕΦΚΑ και σε αμειβόμενους με εργόσημο του π. ΟΓΑ επί του ακαθάριστου εισοδήματος όπως αυτό απεικονίζεται στο παραστατικό αμοιβής.

Με την παρ. 4 θεσπίζεται ως ετήσιο ανώτατο ύψος καταβλητέου πόρου το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, όπως ισχύει. Με τον τρόπο αυτό, το μέγιστο ποσό που θα καταβάλει ο συνταξιούχος ως πόρο δεν θα υπερβαίνει τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη σύνταξη που καταβάλλεται, ακόμη και στην περίπτωση που οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουν το σύνολο των δαπανών για την πληρωμή των ανταποδοτικών συντάξεων.

Με τις παρ. 5 και 6 διατηρούνται οι κατηγορίες απασχολούμενων συνταξιούχων οι οποίες εξαιρούνταν από την περικοπή σύνταξης υπό το προϊσχύον καθεστώς, όπως π.χ. οι πολύτεκνοι με ανήλικα τέκνα, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 κ.α.. Επιπλέον, παραμένουν οι εξαιρέσεις από την καταβολή πόρου καθώς και ασφαλιστικών εισφορών για τους συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που απασχολούνται στον π. ΟΓΑ, καθώς και τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες και κερδίζουν έως 10.000€, με στόχο τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Με τις παρ. 7 και 8 προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης του επιπλέον χρόνου για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, ως ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας, αφού οι εισφορές που καταβάλλουν θα έχουν θετικό οικονομικό αντίκρισμα στη σύνταξη. Ο επιπλέον πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ που θεσπίζεται με το παρόν δεν αξιοποιείται καθότι ορίζεται ως μη ανταποδοτικός. Επιπλέον, ορίζεται ότι ο τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, λόγω της αξιοποίησης του χρόνου απασχόλησης του συνταξιούχου, ισχύει από την 1η.1.2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ. Με την πρόβλεψη αυτή επιδιώκεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων υπολογισμού, τόσο για τους συνταξιούχους που, το πρώτον, αναλαμβάνουν υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ εργασία από την 1η.1.2024 και μετά, όσο και για τους συνταξιούχους που κατά την ανωτέρω ημερομηνία βρίσκονται ήδη σε καθεστώς απασχόλησης, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, για λόγους ίσης μεταχείρισης και επιτάχυνσης του υπολογισμού των σχετικών προσαυξήσεων με την εφαρμογή μιας ενιαίας μεθόδου. Σημειώνεται ότι, τον χρόνο ασφάλισης από απασχόληση συνταξιούχου μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πρόσωπα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, εφόσον μετά την έναρξη ισχύος αυτού συνέχισαν να απασχολούνται, με την προϋπόθεση ότι οι προϊσχύουσες του ν. 4387/2016 διατάξεις επέτρεπαν την αξιοποίησή του.

Με την παρ. 9 ορίζεται ότι τα πρόσωπα που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά για το διάστημα που εκκρεμεί η αίτησή τους, εφόσον το δηλώσουν στον Φορέα και στον εργοδότη τους, και ότι η καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εκκινεί από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, δεδομένης της αναδρομικής ισχύος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης συνταξιοδότησης, προβλέπεται επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τον ΕΦΚΑ στον ασφαλισμένο.

            Με την παρ. 10 επαναλαμβάνεται η ισχύουσα διάταξη περί υποχρέωσης δήλωσης της ανάληψης απασχόλησης και προβλέπεται χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές σε περίπτωση παράλειψης. Για τη διευκόλυνση της δήλωσης των υποψηφίων προς εργασία συνταξιούχων και την άμεση ενημέρωση των αρμόδιων ασφαλιστικών υπηρεσιών, δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης της ανάληψης εργασίας. Με την παρ. 11 προβλέπεται ότι σε περίπτωση δίμηνης καθυστέρησης καταβολής των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών και πόρων της παρ. 3, από συνταξιούχους που απασχολούνται ως μη μισθωτοί, και είναι οι ίδιοι υπόχρεοι καταβολής αυτών, οι οφειλές θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης, κατ' αναλογία με τους μισθωτούς, των οποίων οι εισφορές και ο πόρος παρακρατούνται προκαταβολικά από τη μισθοδοσία. Η ρύθμιση έχει στόχο την αποφυγή της συσσώρευσης ασφαλιστικών οφειλών καθώς και την -κατά ενιαίο τρόπο - διασφάλιση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος.

 

Το κείμενο του άρθρου 114

ΜΕΡΟΣ Β’

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Άρθρο 114

Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων -

Αντικατάσταση άρθρου 20 ν. 4387/2016

Το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί απασχόλη[1]σης συνταξιούχων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 20

Απασχόληση συνταξιούχων

1. Οι εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ,

λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργα[1]τικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική

νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας του ν. 612/1977 6520 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 211/20.12.2023

(Α’ 164) και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν, κα[1]θώς και του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των

άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210), οι οποίοι

αναλαμβάνουν υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλισή

του απασχόληση, συνεχίζουν κατά τη διάρκεια αυτής

να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής

σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα.

2. Η εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη γήρατος, κύρια και

επικουρική, προσώπων που αναλαμβάνουν υποχρεωτι[1]κώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση

σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται για όσο

διάστημα συνεχίζει αυτή, εφόσον δεν έχουν συμπληρώ[1]σει το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας τους. Για

το διάστημα της αναστολής δεν καταβάλλεται ο πόρος

της παρ. 3. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να

αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου

11 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

3. Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιού[1]χου καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία

ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την ασφαλιστέα

απασχόληση και επιπλέον πόρος μη ανταποδοτικού χα[1]ρακτήρα υπέρ e-ΕΦΚΑ ως εξής:

α) οι μισθωτοί και οι καταβάλλοντες εισφορές σύμ[1]φωνα με την παρ. 9 του άρθρου 39, καταβάλλουν τις

ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 38, 41, 35 και 97

μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την

υπαγωγή τους στην ασφάλιση, επιμεριζομένων μεταξύ

εργοδότη και ασφαλισμένου κατά την κείμενη νομοθε[1]σία και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους εφτά κόμμα

εφτά τοις εκατό (7,7%) επί των ασφαλιστέων αποδοχών

κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και

λοιπών παροχών και ύψους δύο κόμμα τρία τοις εκα[1]τό (2,3%) επί των ασφαλιστέων αποδοχών επικουρικής

ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο

οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο,

β) οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτο[1]τελώς απασχολούμενοι) καταβάλλουν τις ασφαλιστικές

εισφορές των άρθρων 39, 41, 35 και 97 μετά τυχόν συ[1]νεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους

στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους

πενήντα τοις εκατό (50%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστι[1]κής κατηγορίας κύριας ασφάλισης για τον κλάδο κύριας

ασφάλισης και παροχών και σε περίπτωση υπαγωγής

και στην επικουρική ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις

εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγο[1]ρίας κύριας ασφάλισης για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης

και λοιπών παροχών και σαράντα τοις εκατό (40%) επί

της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής

ασφάλισης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης,

γ) οι αγρότες, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην παρ. 6,

καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων

40 και 41 μετά τυχόν συνεισπραττομένων εισφορών, με

βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση και επιπλέον

πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους πενήντα τοις εκατό (50%)

επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας

ασφάλισης για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και παρο[1]χών και σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική

ασφάλιση, ύψους σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επι[1]λεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης

για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και

σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστι[1]κής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο

επικουρικής ασφάλισης,

δ) οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι κατα[1]βάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές των άρθρων 35, 38,

41 και 97 του παρόντος μετά τυχόν συνεισπραττομένων

εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφάλιση,

επιμεριζομένων μεταξύ εργοδότη και ασφαλισμένου

κατά την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον πόρο υπέρ

e-ΕΦΚΑ ύψους εφτά κόμμα εφτά τοις εκατό (7,7%) επί

των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης για τον

κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και ύψους

σαράντα τοις εκατό (40%) επί της επιλεγείσας ασφαλιστι[1]κής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης για τον κλάδο

επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά

τον ασφαλισμένο,

ε) οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων

Υπηρεσιών (Π.Π.Υ.), εκτός των προσώπων της περ. γ’

της παρ.  6, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές

του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α’ 201), μετά τυχόν

συνεισπραττομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή

τους στην ασφάλιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ

ύψους δέκα τοις εκατό (10%) επί της καθαρής αξίας

του παραστατικού για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και

λοιπών παροχών, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον

ασφαλισμένο,

στ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κα[1]ταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 1 του

άρθρου 21 του ν. 3863/2010 μετά τυχόν συνεισπρατ[1]τομένων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην

ασφάλιση, και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους εγτά

κόμμα εφτά τοις εκατό (7,7%) επί της αναγραφόμενης τι[1]μής του εργοσήμου για τον Κλάδο κύριας ασφάλισης και

παροχών και ύψους δυο κόμμα τρία τοις εκατό (2,3%) επί

της αναγραφόμενης τιμής του εργοσήμου για τον κλάδο

επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος βαρύνει αποκλειστικά

τον ασφαλισμένο,

ζ) οι αμειβόμενοι με εργόσημο του π. ΟΓΑ καταβάλ[1]λουν τις ασφαλιστικές εισφορές της παρ. 2 του άρθρου

22 του ν. 3863/2010 (Α’ 115) μετά τυχόν συνεισπραττομέ[1]νων εισφορών, με βάση την υπαγωγή τους στην ασφά[1]λιση και επιπλέον πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους δέκα τοις

εκατό (10%) επί της αξίας των καταβαλλόμενων αμοιβών,

για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, ο

οποίος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, εφαρμό[1]ζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 36 μόνο ως προς την

καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το άρθρο 36 δεν

εφαρμόζεται για την είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης καταβάλλεται πό[1]ρος αυτοτελώς για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση.

Για τη βεβαίωση και είσπραξη του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ

εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις περί βεβαίωσης και

είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

4. Το συνολικό επιβαλλόμενο ποσό του πόρου υπέρ

e-ΕΦΚΑ σε ετήσια βάση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δω[1]δεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης του άρθρου 7, όπως

εκάστοτε ισχύει. Τυχόν επιπλέον ποσά επιστρέφονται Τεύχος A’ 211/20.12.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 6521

στους ασφαλισμένους κατόπιν εκκαθάρισης σύμφωνα

με το άρθρο 104.

5. Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ της

παρ. 3 εξαιρούνται:

α. Τα άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του

ν. 4488/2017 (Α’ 176).

β. Οι συνταξιούχοι του ν. 612/1977 (Α’ 164) και των

διατάξεων που παραπέμπουν σε αυτόν.

γ. Οι συνταξιούχοι του τρίτου εδαφίου της περ. α’ της

παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α’ 210).

δ. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το

αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.

ε. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των

τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώ[1]τατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τε[1]τάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για

κάθε βιοποριστική εργασία.

στ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του

άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

ζ. Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο,

εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελ[1]ματική νόσο).

6. Δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε

πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 3 και δεν αξιοποιείται ο

χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συ[1]νταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:

α. Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απα[1]σχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.

β. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φο[1]ρέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το

ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό

τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτη[1]νοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα

χιλιάδων (10.000) ευρώ.

γ. Οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παρα[1]στατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρού[1]νται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής

εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του

ν. 4509/2017 (Α’ 201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του

ν. 4957/2022 (Α’ 141).

7. Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την

απασχόληση συνταξιούχου αξιοποιείται για την προ[1]σαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή

και επικουρικής) και για τη χορήγηση συμπληρωματικής

εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμε[1]νου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπο[1]λογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συ[1]ντάξιμες αποδοχές των άρθρων 8 και 28, και μόνο για το

χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου

και τα οικονομικά αποτελέσματα της προσαύξησης εκκι[1]νούν από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα υποβολής

της αίτησης προσαύξησης. Για την επικουρική σύνταξη

χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογι[1]σμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό

διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση,

σύμφωνα με το άρθρο 96. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν

είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προ[1]σαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη

χορήγηση δεύτερης σύνταξης με το άρθρο 30 ή αντί[1]στοιχες διατάξεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση συμπλη[1]ρωματικής εφάπαξ παροχής είναι η προσμέτρηση του

πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στην κύρια σύνταξη. Σε

περίπτωση μη αξιοποίησης του χρόνου στην κύρια σύ[1]νταξη, εφαρμόζεται η παρ. 7 του άρθρου 35.

8. Για τους απασχολούμενους συνταξιούχους την

12η.5.2016, οι οποίοι συνέχισαν απασχολούμενοι χωρίς

διακοπή και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016,

ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυ[1]τού, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε, αξιοποιείται σύμ[1]φωνα με την παρ. 7, εφόσον από τις προϊσχύουσες του

ν. 4387/2016 διατάξεις προβλέπεται αξιοποίηση του

χρόνου απασχόλησης.

9. Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ της παρ. 3 εφαρμόζεται και

στα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότη[1]σης στον e-ΕΦΚΑ. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης

συνταξιοδότησης ή μεταγενέστερης έναρξης καταβολής

της σύνταξης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό του

πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.

Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου και οι απασχολού[1]μενοι συνταξιούχοι οφείλουν να ενημερώσουν για την

ιδιότητά τους αυτή τον εργοδότη τους.

10. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος,

υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ

απασχόληση, να δηλώσουν τούτο στον Φορέα. Παράλει[1]ψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώ[1]δεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το

ποσό της οφειλής δύναται να αποπληρωθεί με παρακρά[1]τηση έως ενός τετάρτου (1/4) από την κύρια σύνταξη και

έως του ποσού του άρθρου 46 του ν. 4670/2020 (Α’ 43)

από την επικουρική. Άλλως, εισπράττεται σύμφωνα με

τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022,

Α’ 190). Η συνδρομή ιδιότητας που αποκλείει την επιβο[1]λή ασφαλιστικής εισφοράς ή και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ

δηλώνεται στο Φορέα.

11. Σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων

στις περ. (β) και (γ) της παρ. 3 ασφαλιστικών εισφορών

και πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των

δύο (2) μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύ[1]νολο των καταβαλλόμενων συντάξεων.»

 

  

Το άρθρο 119 του νέου νόμου 5078 Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα -

 

Το άρθρο 119 του νέου νόμου 5078

Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα

δικαιοδόχα τέκνα -

Για καλύτερη κατανόηση προτάσσω την εισηγητική έκθεση και ακολουθως παραθέτω το κείμενο του άρθρου.

Εισηγητική έκθεση του άΡθρου:

119      Με την προτεινόμενη διάταξη επέρχονται στοχευμένες τροποποιήσεις στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 ως προς τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου σε ορφανά τέκνα. Ειδικότερα:

Η παρ. 1 στοχεύει στην ενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης θανάτου στα προστατευόμενα δικαιοδόχα τέκνα μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών, ανεξάρτητα από την ημερομηνία θανάτου του γονέα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για τη συνταξιοδότηση των δικαιοδόχων μελών εφαρμοστέο είναι το δίκαιο που ισχύει κατά το θάνατο του γονέα. Για θανάτους που έχουν επέλθει πριν τις 13.5.2016, η σύνταξη λόγω θανάτου χορηγούταν, κατ' αρχήν, στα άγαμα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και παρατεινόταν μέχρι την συμπλήρωση του 24ου έτους, μόνο εφόσον φοιτούσαν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού, σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης ή σε Κέντρα ή Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης και υπό τον όρο ότι δεν εργάζονταν και δεν ελάμβαναν σύνταξη από δική τους εργασία. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις αυτές καταργήθηκαν από 17.5.2019 για τα τέκνα θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων από 13.5.2016 και εφεξής.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, και τα τέκνα θανόντων πριν τις 13.05.2016, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους, εντάσσονται στις ρυθμίσεις του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις σπουδών ή και εργασίας και δεν απαιτείται, εφεξής, να προσκομίζουν ετησίως βεβαίωση σπουδών. Σε περίπτωση που το δικαίωμα σε σύνταξη έχει ήδη διακοπεί λόγω μη προσκόμισης της ανωτέρω βεβαίωσης, απαιτείται υποβολή αίτησης για επαναχορήγηση της σύνταξης, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την ισχύ του παρόντος.

Με την παρ. 2 της προτεινόμενης ρύθμισης ενσωματώνεται στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 η ήδη ισχύουσα ρύθμιση για τη χορήγηση αυξημένης σύνταξης σε αμφοτεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 . Ειδικότερα, με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις της παρ. 4Α του άρθρου 12 του ν. 4387/2016, σε περίπτωση ετεροπλεύρως ορφανού τέκνου, προβλέπεται η χορήγηση του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) της σύνταξης του θανόντος, ενώ σε περίπτωση αμφοτεροπλεύρως ορφανού τέκνου, προβλέπεται η χορήγηση του πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης του θανόντος. Ωστόσο, οι ειδικότερες ρυθμίσεις της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 προβλέπουν τη χορήγηση του εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος, ειδικά σε περίπτωση αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων, τα οποία σωρευτικά: (α) πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, (β) οι ως άνω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του τέκνου, (γ) δεν ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ λόγω υπακτέας στην ασφάλιση εργασίας, απασχόλησης ή ιδιότητας, με την επιφύλαξη της απασχόλησης βάσει του άρθρου 23 του ν.4488/2017 και (δ) δεν λαμβάνουν

            σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επεκτείνεται και ρητώς στο Δημόσιο και στο π. ΝΑΤ η εφαρμογή της ανωτέρω ειδικής ρύθμισης, η οποία ήδη ισχύει και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ο θανών γονέας προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, για λόγους ίσης μεταχείρισης όλων των προστατευόμενων τέκνων με βαριά αναπηρία. Για λόγους καλής νομοθέτησης, η ρύθμιση προστίθεται στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016, το οποίο ορίζει τον τρόπο υπολογισμού και το ποσοστό της σύνταξης του θανόντος που μεταβιβάζεται σε δικαιοδόχα μέλη.

 

Το άρθρο 119 του νόμου 5078

Άρθρο 119

Σύνταξη λόγω θανάτου σε προστατευόμενα

δικαιοδόχα τέκνα - Τροποποίηση περ. Β’ παρ. 1

και υποπερ. γ) της περ. Α’ της παρ. 4 άρθρου 12

ν. 4387/2016

1. Στο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί σύντα[1]ξης λόγω θανάτου, στην περ. Β’ της παρ. 1 επέρχονται οι

ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. α) προστίθε[1]νται δεύτερο και τρίτο εδάφια, β) πριν την περ. β) τίθεται

διαζευκτικό «ή» και η περ. Β’ διαμορφώνεται ως εξής:

«Β. Τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνω[1]ρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με

αυτά, με την προϋπόθεση ότι:

α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικο[1]στό τέταρτο (24ο) έτος της ηλικίας τους. Η προϋπόθεση

αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις που ο θάνατος του συ[1]νταξιούχου ή του ασφαλισμένου έχει επέλθει πριν την

13η.5.2016. Σε περίπτωση διακοπής της σύνταξης πριν

την έναρξη ισχύος του προηγούμενου εδαφίου, απαι[1]τείται υποβολή νέας αίτησης επαναχορήγησης από τον

δικαιούχο, και τα οικονομικά αποτελέσματα αρχίζουν

από την ημερομηνία της νέας αίτησης, ή

β) κατά τον χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συ[1]νταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστι[1]κή εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από

τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους

της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξα[1]κολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του

εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της ηλικίας.»

2. Στο άρθρο 12 του ν.  4387/2016, περί σύνταξης

λόγω θανάτου, στην υποπερ. γ) της περ. Α’ της παρ. 4

α) στο τέλος του δεύτερου εδαφίου οι λέξεις «το ποσο[1]στό διπλασιάζεται για κάθε σύνταξη» αντικαθίστανται

από τις λέξεις «ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από

κάθε σύνταξη», β) προστίθενται τρίτο, τέταρτο, πέμπτο,

έκτο, έβδομο, όγδοο και ένατο εδάφια και η υποπερ. γ)

διαμορφώνεται ως εξής:

γ) Για κάθε παιδί ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό

(25%) της σύνταξης. Εάν πρόκειται για παιδί ορφανό

και από τους δύο γονείς (αμφοτεροπλεύρως ορφανό),

ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από κάθε σύνταξη.

Παιδί ορφανό και από τους δύο (2) γονείς δικαιούται το

εκατό τοις εκατό (100%) της σύνταξης του θανόντος,

εφόσον σωρευτικά:

(γα) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από

πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές δι[1]αταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας

εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω,

(γβ) οι ανωτέρω αναπηρίες έχουν επέλθει πριν τη

συμπλήρωση του εικοστού τέταρτου (24ου) έτους της

ηλικίας του τέκνου,

(γγ) δεν ασκεί υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ

απασχόληση, με εξαίρεση εκείνη του άρθρου 23 του

ν. 4488/2017 (Α’ 137), περί απασχόλησης λόγω ψυχικών

παθήσεων, και

(γδ) δεν λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Αν το τέκνο με αναπηρία δικαιούται κύρια σύνταξη

και από τον έτερο θανόντα γονέα, λαμβάνει το εκατό

τοις εκατό (100%) της μεγαλύτερης σε ύψος σύνταξης

και το πενήντα τοις εκατό (50%) της δεύτερης σύνταξης.

Αν υφίστανται περισσότερα του ενός τέκνα με τις

ανωτέρω αναπηρίες, το ανωτέρω ποσοστό κατανέμε[1]ται ισομερώς.

Αν εκτός των αμφοτεροπλεύρως ορφανών τέκνων με

αναπηρία συντρέχουν και δικαιοδόχα τέκνα χωρίς τις

ανωτέρω αναπηρίες, το πλήρες ποσό της σύνταξης του

θανόντος γονέα κατανέμεται ισομερώς και στα αμφο[1]τεροπλεύρως ορφανά τέκνα με αναπηρία χορηγείται

προσαύξηση είκοσι τοις εκατό (20%). Αν τα ποσά που

προκύπτουν με βάση το προηγούμενο εδάφιο υπερ[1]βαίνουν το πλήρες ποσό της σύνταξης του θανόντος,

τα ποσοστά των δικαιοδόχων παιδιών χωρίς αναπηρία

μειώνονται ισομερώς.

Αν εκτός από τα δικαιοδόχα τέκνα με ή χωρίς ανα[1]πηρία, υπάρχει και επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος

που δικαιούται σύνταξη, ο επιμερισμός του ποσού της 6524 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 211/20.12.2023

κύριας σύνταξης γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στις

περ. Α’, Β’ και Γ’.

Μετά τη διακοπή της σύνταξης των δικαιοδόχων τέ[1]κνων χωρίς αναπηρία το ποσοστό που τους αναλογεί

προσαυξάνει τη σύνταξη των αμφοτεροπλεύρως ορ[1]φανών τέκνων με αναπηρία ισομερώς.

 

  

Το άρθρο 152 του νέου νόμου 5078 Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων και η εισηγητική αυτού έκθεση

Το άρθρο 152 του νέου νόμου 5078 Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων και η εισηγητική αυτού έκθεση

 

Άρθρο 152

Προπληρωμένη κάρτα πληρωμής επιδομάτων

1. Τα επιδόματα, βοηθήματα, ενισχύσεις και κάθε εί[1]δους παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

(Δ.ΥΠ.Α) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων

και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), πλην αυτών της

παρ. 4, καταβάλλονται σε λογαριασμούς των δικαιούχων

που κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικής προ[1]πληρωμένης κάρτας («προπληρωμένη κάρτα»). Σε κάθε

δικαιούχο αντιστοιχεί ένας και μοναδικός λογαριασμός

της παρούσας.

2. Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από παρόχους

υπηρεσιών πληρωμών της περ. δ) του άρθρου 62 του

ν. 4446/2016 (Α’ 240) που λειτουργούν στην Ελλάδα και

στους οποίους οι δικαιούχοι διατηρούν ενεργό λογα[1]ριασμό πληρωμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών

χορηγούν την προπληρωμένη κάρτα και παρέχουν την

αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργίας της προς τους δικαι[1]ούχους χωρίς αντάλλαγμα.

3. Το ήμισυ (1/2) του καταβαλλόμενου ποσού κάθε

επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης δαπα[1]νάται αποκλειστικά μέσω χρήσης της προπληρωμένης

κάρτας του δικαιούχου για αγορές προϊόντων ή υπηρε[1]σιών, (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγο[1]ρών), ή πληρωμές χωρίς επιβάρυνση του δικαιούχου με

έξοδα κόστους συναλλαγών τραπεζικής συναλλαγής. Ο

χρήστης της κάρτας δικαιούται να αναλαμβάνει ποσό σε

μετρητά από τον λογαριασμό του που δεν υπερβαίνει

το ήμισυ (1/2) των επιδομάτων που έχει λάβει. Η χρήση

της προπληρωμένης κάρτας επιτρέπεται για συναλλαγές

που πραγματοποιούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4. Επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που δεν κατα[1]βάλλονται σε λογαριασμούς της παρ. 1 μέσω της προ[1]πληρωμένης κάρτας είναι τα εξής:

α) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί

ο Ο.Π.Ε.Κ.Α.:

αα) Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφά[1]λιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν. 4387/2016

(Α’ 85),

αβ) τα αναπηρικά επιδόματα,

αγ) το επίδομα ομογενών προσφύγων του άρθρου 5

του ν.δ. 57/1973 (Α’ 149),

αδ) το επίδομα στέγασης του άρθρου 3 του

ν. 4472/2017 (Α’ 74),

αε) η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και

μειονεκτικών περιοχών της παρ. 2 του άρθρου 27 του

ν. 3016/2002 (Α’ 30),

αστ) τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανα[1]σφάλιστου υπερήλικα του ν. 1296/1982 (Α’ 128),

αζ) το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλι[1]στους υπερήλικες της υποπερ. αα) της περ. στ) της παρ. 1

του άρθρου 4 του ν. 4520/2018 (Α’ 30),

αη) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επι[1]δόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων

από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέ[1]ρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 του άρθρου 2

της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

(Α’ 138), που κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018

(Α’ 196),

αθ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επι[1]δόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά

τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων

που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019

του άρθρου 244 του ν. 4610/2019 (Α’ 70),

αι) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση της παρ.  3 του

άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α’ 273), όπως τροποποι[1]ήθηκε με το άρθρο 73 του ν. 5043/2023 (Α’ 91), προς τα

προστατευόμενα τέκνα και αδέλφια θανόντων κατά τη

διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την

περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγού[1]στου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου

2020 στη Σάμο.

β) Για επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που χορηγεί

η Δ.ΥΠ.Α.:

βα) Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη του

άρθρου 16 του ν. 1836/1989 (Α’ 79),

ββ) Το επίδομα διαθεσιμότητας του τρίτου εδαφίου

της παρ. 5 του άρθρου 27 του ν.δ. 2961/1954 (Α’ 197),

βγ) έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει

η Δ.ΥΠ.Α..

5. Τα άτομα με οπτική αναπηρία σε ποσοστό από ογδό[1]ντα τοις εκατό (80%) και άνω που έχουν πιστοποιηθεί

από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας του Ηλεκτρονι[1]κού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται

από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας.

6. Συναλλαγές για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών

που πραγματοποιούνται με τη χρήση της προπληρω[1]μένης κάρτας λαμβάνονται υπόψη για συμμετοχή των

δικαιούχων της παρ. 1 σε ειδικό πρόγραμμα δημοσίων

κληρώσεων (Λοταρίες), μέσω του οποίου χορηγούνται

στους κληρωθέντες χρηματικά ή άλλα έπαθλα. Τα χρη[1]ματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου

ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διά[1]ταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος

ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με

βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και

το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα

ασφαλιστικά ταμεία ή τους παρόχους υπηρεσιών πλη[1]ρωμών. Το συνολικό διανεμόμενο χρηματικό ποσό για

τις δημόσιες κληρώσεις που θα διενεργηθούν από την

έναρξη ισχύος του παρόντος, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

2025, δεν υπερβαίνει το ποσό των οκτώ εκατομμυρίων

πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ. Το ποσό αυτό 6538 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος A’ 211/20.12.2023

χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

και Ανθεκτικότητας.

7. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών γνωστοποιούν

στους δικαιούχους της παρ. 1 και στα Υπουργεία Εθνικής

Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής

Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τα

προγράμματα με τα οποία επιβραβεύουν τους χρήστες

της προπληρωμένης κάρτας για τις συναλλαγές αγοράς

προϊόντων και υπηρεσιών που οι τελευταίοι πραγματο[1]ποιούν με τη χρήση της.

8. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την

30ή Σεπτεμβρίου 2024, ο χρόνος έναρξης καταβολής

κάθε επιδόματος, βοηθήματος και παροχής σε λογαρια[1]σμούς, οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά μέσω ειδικής

προπληρωμένης κάρτας ορίζεται με κοινή απόφαση

των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Από την 30η

Σεπτεμβρίου 2024 το σύνολο των παροχών της παρ. 1,

με την επιφύλαξη της παρ. 4, καταβάλλονται μέσω της

προπληρωμένης κάρτας.

 

 

Εισηγητική έκθεση του άρθρου 152

            Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται νέος τρόπος πληρωμής των επιδομάτων, βοηθημάτων, ενισχύσεων και κάθε είδους παροχών της Δη μόσιας Υπη ρεσίας Απασχόλη σης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Ειδικότερα, προβλέπεται η καταβολή τους μέσω ενιαίας προπληρωμένης κάρτας πληρωμών, την οποία μπορεί να εκδίδει κάθε πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (ΠΥΠ), στον οποίο ο δικαιούχος τηρεί ενεργό λογαριασμό πληρωμών. Πρόκειται για ένα μέτρο απλοποίησης και εκσυγχρονισμού του τρόπου πληρωμής κάθε είδους παροχών, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των δικαιούχων σε αποτελεσματικές και συμπεριληπτικές δράσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στην κάρτα αυτή μπορούν να πιστώνονται ένα ή και περισσότερα επιδόματα, χωρίς οι δικαιούχοι να επιβαρύνονται με κόστη έκδοσης και, κατά κανόνα, συναλλαγών αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών από τη χρήση της κάρτας αυτής, πλην της περίπτωσης ανάληψης μετρητών από ΠΥΠ διαφορετικό από εκείνον που εξέδωσε την προπληρωμένη κάρτα, όπως άλλωστε ισχύει ευρέως κατά τις αναλήψεις μετρητών.

Περαιτέρω, ρητά θεσπίζονται κίνητρα για τη χρήση της προπληρωμένης κάρτας, ιδίως δε δημόσιες κληρώσεις αλλά και επιβραβεύσεις που εισάγουν οι ΠΥΠ, μέσω υφιστάμενων ή νέων στοχευμένων προγραμμάτων.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο των δημοσίων κληρώσεων και με χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους 2025, θα διανεμηθεί ποσό ύψους κατ' ανώτατο όριο οκτώ εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (8.500.000) ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων, βοηθημάτων, ενισχύσεων και κάθε είδους παροχών μέσω της προπληρωμένης κάρτας, καθώς και τυχόν περιορισμοί ή κίνητρα για τη χρήση της, προβλέπεται ότι θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών

ΚΕΦΆΛΑΙΟ XVIΙ

Εμπορεύματα που παραλαμβάνονται από ευαγείς ή φιλανθρωπικούς οργανισμούς: είδη προοριζόμενα για τους τυφλούς και άλλα μειονεκτούντα πρόσωπα

Άρθρο 65

1. Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 61 οργανισμοί, οι οποίοι παύουν να πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη χορήγηση ατέλειας, ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα εισαχθέντα ατελώς εμπορεύματα ή υλικά για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο εν λόγω άρθρο, υποχρεούνται να ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες αρχές.

2. Τα εμπορεύματα και τα υλικά που παραμένουν στην κατοχή των οργανισμών, οι οποίοι παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ατέλειας, υπόκεινται στην καταβολή των οικείων εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

3. Τα εμπορεύματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο για σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 61 υπόκεινται στην καταβολή των οικείων εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία διατίθενται σε άλλη χρήση, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Β. Υπέρ των μειονεκτούντων προσώπων

1. Αντικείμενα προοριζόμενα για τυφλούς

Άρθρο 66

Χορηγείται τελωνειακή ατέλεια από τους εισαγωγικούς δασμούςστα ειδικά επινοημένα για την εκπαιδευτική, επιστημονική ή μορφωτική προαγωγή των τυφλών αντικείμενα τα οποία περιέχονται στο παράρτημα III.

Άρθρο 67

1. Χορηγείται τελωνειακή ατέλεια από τους εισαγωγικούς δασμούς στα ειδικά επινοημένα για την εκπαιδευτική, επιστημονική ή πολιτιστική προαγωγή των τυφλών αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνονται στο παράρτημα IV, εφόσον εισάγονται είτε:

α) από τους ίδιους τους τυφλούς και για προσωπική τους χρήση· ή

β) από ιδρύματα ή οργανισμούς εκπαίδευσης τυφλών ή συμπαράστασης προς τους τυφλούς, στα οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών έχουν χορηγήσει άδεια να παραλαμβάνουν ατελώς τα αντικείμενα αυτά.

2. Η ατέλεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ισχύει για τα ανταλλακτικά, στοιχεία ή ειδικά εξαρτήματα, που προσαρμόζονται στα αντικείμενα αυτά, καθώς επίσης για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση, τον έλεγχο, τον έλεγχο ακρίβειας ή την επισκευή των εν λόγω αντικειμένων, εφόσον τα ανταλλακτικά, στοιχεία, εξαρτήματα ή εργαλεία αυτά εισάγονται συγχρόνως με αυτά τα αντικείμενα, ή, αν εισάγονται μεταγενέστερα, είναι προφανές ότι προορίζονται για αντικείμενα που έχουν προηγουμένως εισαχθεί ατελώς, ή για τα οποία θα μπορούσε να παρασχεθεί ατέλεια κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία ζητείται η ατέλεια για τα εν λόγω ανταλλακτικά, στοιχεία, εξαρτήματα ή εργαλεία.

2. Αντικείμενα προοριζόμενα για άλλα μειονεκτούντα πρόσωπα

Άρθρο 68

1. Χορηγείται τελωνειακή ατέλεια από τους εισαγωγικούς δασμούς στα αντικείμενα που έχουν ειδικά σχεδιασθεί για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνική πρόοδο των ατόμων που πάσχουν από σωματική ή διανοητική αναπηρία, με εξαίρεση τους τυφλούς, όταν αυτά εισάγονται είτε:

α) από τα ίδια τα μειονεκτούντα άτομα για προσωπική τους χρήση· ή

β) από τα ιδρύματα ή τις οργανώσεις, τα οποία έχουν ως κύρια δραστηριότητα την εκπαίδευση μειονεκτούντων ατόμων ή την παροχή βοήθειας στα άτομα αυτά και έχουν άδεια από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για την ατελή παραλαβή των εν λόγω αντικειμένων.

2. Η ατέλεια που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εφαρμόζεται στα ανταλλακτικά, στοιχεία ή εξαρτήματα, τα οποία προορίζονται ειδικά για τα εν λόγω αντικείμενα, καθώς και στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση, τον έλεγχο, τη διαμέτρηση ή την επισκευή των εν λόγω αντικειμένων, εφόσον τα εν λόγω ανταλλακτικά, στοιχεία, εξαρτήματα ή εργαλεία εισάγονται ταυτόχρονα με τα εν λόγω αντικείμενα ή, εάν εισάγονται μεταγενέστερα, εφόσον είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ότι προορίζονται για αντικείμενα τα οποία έχουν προηγουμένως εισαχθεί ατελώς ή τα οποία δικαιούνται την ατέλεια κατά τη στιγμή που αυτή ζητείται για τα εν λόγω ειδικά ανταλλακτικά, στοιχεία ή εξαρτήματα και εργαλεία.

Άρθρο 69

Εφόσον απαιτείται, είναι δυνατόν, σύμφωνα με τη διαδικασία η οποία αναφέρεται στο άρθρο 247α του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92, να αποκλείονται ορισμένα αντικείμενα από το δικαίωμα ατέλειας όταν διαπιστώνεται ότι η εισαγωγή των αντικειμένων αυτών ατελώς ζημιώνει τα συμφέροντα της κοινοτικής βιομηχανίας στο συγκεκριμένο τομέα παραγωγής.

3. Κοινές διατάξεις

Άρθρο 70

Η απευθείας χορήγηση ατέλειας για αντικείμενα προσωπικής χρήσεως σε τυφλούς ή άλλα μειονεκτούντα πρόσωπα, όπως προβλέπεται στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 του άρθρου 67 και στο στοιχείο α) της παραγράφου 1 του άρθρου 68, εξαρτάται από την προϋπόθεση ότι οι διατάξεις που ισχύουν στα κράτη μέλη δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποδεικνύουν την ιδιότητα του τυφλού ή μειονεκτούντος προσώπου, από την οποία απορρέει το δικαίωμα της ατέλειας.

Άρθρο 71

1. Τα αντικείμενα που έχουν εισαχθεί ατελώς από τα πρόσωπα που αναφέρονται στα άρθρα 67 και 68 δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως, εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

2. Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως η μεταβιβάσεως προς πρόσωπα, ιδρύματα ή οργανισμούς τα οποία δικαιούνται ατέλειας κατ’ εφαρμογή των άρθρων 67 και 68, η ατέλεια εξακολουθεί να χορηγείται, εφόσον το πρόσωπο, το ίδρυμα ή οργανισμός χρησιμοποιεί το αντικείμενο για σκοπούς που δικαιολογούν παροχή ατέλειας.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή μεταβίβαση εξαρτώνται από την προηγούμενη καταβολή των εισαγωγικών δασμών, με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία την οποία αναγνωρίζουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

Άρθρο 72

1. Τα αντικείμενα που εισάγονται από ιδρύματα ή οργανισμούς υπέρ των οποίων παρέχεται το ευεργέτημα της ατέλειας, υπό τις προϋποθέσεις των άρθρων 67 και 68, μπορούν να αποτελούν αντικείμενο χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως, εξ επαχθούς ή χαριστικής αιτίας, των ιδρυμάτων ή των οργανισμών αυτών, χωρίς κερδοσκοπικό σκοπό, προς τους τυφλούς και τα άλλα μειονεκτούντα πρόσωπα, με τα οποία ασχολούνται οι εν λόγω φορείς, χωρίς να απαιτείται η καταβολή των δασμών που αναλογούν στα αντικείμενα αυτά.

2. Το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση δεν μπορούν να πραγματοποιούνται με προϋποθέσεις άλλες από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 1, αν δεν ενημερωθούν προηγουμένως οι αρμόδιες αρχές.

Σε περίπτωση χρησιδανείου, μισθώσεως ή μεταβιβάσεως αυτού του είδους προς ένα πρόσωπο, ίδρυμα ή οργανισμό που δικαιούται επίσης ατέλεια κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 67 ή της παραγράφου 1 του άρθρου 68, η ατέλεια εξακολουθεί να χορηγείται, εφόσον το πρόσωπο, το ίδρυμα ή ο οργανισμός χρησιμοποιεί το σχετικό αντικείμενο για σκοπούς που δικαιολογούν τη χορήγηση της ατέλειας αυτής.

Στις άλλες περιπτώσεις, το χρησιδάνειο, η μίσθωση ή η μεταβίβαση εξαρτάται από την προηγούμενη καταβολή των δασμών, με το ποσοστό που ισχύει κατά την ημερομηνία του χρησιδανείου, της μισθώσεως ή της μεταβιβάσεως, και με βάση το είδος και τη δασμολογητέα αξία που διαπιστώνουν ή αποδέχονται οι αρμόδιες αρχές κατά την ίδια ημερομηνία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Κωδικός ΣΟ | Περιγραφή των εμπορευμάτων |

4911 | Άλλα έντυπα, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων, των εικόνων χαρακτικής και των φωτογραφιών: |

491110 | –Διαφημιστικά έντυπα, εμπορικοί κατάλογοι και παρόμοια: |

ex49111090 | – –Άλλα:–Ανάγλυφα για τυφλούς και αμβλύωπες–Άλλα: |

ex49119100 | – –Εικόνες, εικόνες χαρακτικές και φωτογραφίες.–Ανάγλυφες εικόνες για τυφλούς και αμβλύωπες |

ex49119900 | – –Άλλα:–Ανάγλυφα για τυφλούς και αμβλύωπες |

————————————————–

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Κωδικός ΣΟ | Περιγραφή των εμπορευμάτων |

4802 | Χαρτιά και χαρτόνια, χωρίς επίχριση ή επάλειψη, σε τύπους που χρησιμοποιούνται για τη γραφή, την εκτύπωση ή γι’ άλλους γραφικούς σκοπούς, και χαρτί και χαρτόνια για καρτέλες ή ταινίες για διάτρηση, μη διάτρητα σε κυλίνδρους ή σε φύλλα σχήματος τετραγώνου ή ορθογωνίου, σε όλα τα μεγέθη, άλλα από το χαρτί των κλάσεων 4801 και 4803. Χαρτί και χαρτόνια που γίνονται φύλλο προς φύλλο (χειροποίητο χαρτί): –Άλλο χαρτί και χαρτόνια, χωρίς ίνες, που λαμβάνονται με μηχανική ή χημικομηχανική διαδικασία ή των οποίων το 10 % ή περισσότερο, κατά βάρος της ολικής ινώδους σύνθεσης αποτελείται από τέτοιες ίνες: |

ex480255 | – –Με βάρος 40 g/m2 ή περισσότερο, όχι όμως άνω των 150 g/m2, σε κυλίνδρους–Χαρτί Braille |

ex480256 | – –Με βάρος κατά m2 40 g ή περισσότερο αλλά που δεν υπερβαίνει τα 150 g, σε φύλλα των οποίων η μια πλευρά δεν υπερβαίνει τα 435 mm και η άλλη δεν υπερβαίνει τα 297 mm όταν είναι αδίπλωτα–Χαρτί Braille |

ex48025700 | – –Άλλα, με κατά m2 40 g ή περισσότερο αλλά που δεν υπερβαίνει τα 150 g–Χαρτί Braille |

ex480258 | – –Με βάρος άνω των 150 g/m2:–Χαρτί Braille–Άλλο χαρτί και χαρτόνια, των οποίων το 10 % του βάρους της συνολικής ινώδους σύνθεσης αποτελείται από ίνες που έχουν παραχθεί με μηχανική ή χημικομηχανική διαδικασία: |

ex480261 | – –Σε κυλίνδρους |

ex48026180 | – – –Άλλα–Χαρτί Braille |

ex48026200 | – –Σε φύλλα των οποίων η μια πλευρά δεν υπερβαίνει τα 435mm και η άλλη δεν υπερβαίνει τα 297mm όταν είναι αδίπλωτα–Χαρτί Braille |

ex48026900 | – –Άλλο–Χαρτί Braille |

4805 | Άλλα χαρτιά και χαρτόνια, χωρίς επίχριση ή επάλειψη, σε κυλίνδρους ή σε φύλλα που δεν έχουν υποστεί καμία άλλη κατεργασία εκτός από εκείνες που αναφέρονται στη σημείωση 3 του κεφαλαίου αυτού: –Άλλο |

ex48059100 | – –Με βάρος κατά m2 που δεν υπερβαίνει τα 150 g/m2–Χαρτί Braille |

ex48059200 | – –Με βάρος κατά m2 άνω των 150 g/m2 αλλά που δεν υπερβαίνει τα 225 g/m2:–Χαρτί Braille |

480593 | – –Με βάρος κατά m2 ίσο ή ανώτερο των 225 g/m2: |

ex48059380 | – – –Άλλα:–Χαρτί Braille |

4823 | Άλλα χαρτιά, χαρτόνια, χαρτοβάμβακας και φύλλα από ίνες κυτταρίνης κομμένα σε μεγέθη· άλλα τεχνουργήματα από χαρτοπολτό, χαρτί, χαρτόνι, χαρτοβάμβακα ή φύλλα από ίνες κυτταρίνης: –Άλλα χαρτιά και χαρτόνια τύπων που χρησιμοποιούνται για γραφή, εκτύπωση ή άλλους γραφικούς σκοπούς: |

482390 | –Άλλα: |

ex48239040 | – –Χαρτί και χαρτόνια των τύπων που χρησιμοποιούνται για τη γραφή, την εκτύπωση ή άλλους γραφικούς σκοπούς·–Χαρτί Braille |

ex66020000 | Ράβδοι, ράβδοι καθισμάτων, μαστίγια όλων των ειδών και συναφή είδη: –Λευκές ράβδοι για τυφλούς και αμβλύωπες |

ex8469 | Γραφομηχανές και μηχανές επεξεργασίας κειμένων: –Προσαρμοσμένες προς χρήση των τυφλών και των αμβλυώπων |

ex8471 | Αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών και μονάδες (στοιχεία) αυτών· μαγνητικές ή οπτικές διατάξεις ανάγνωσης, μηχανές τοποθέτησης πληροφοριών επί υποθέματος υπό κωδικοποιημένη μορφή και μηχανές επεξεργασίας των πληροφοριών αυτών, μη κατονομαζόμενες ή περιλμβανόμενες αλλού: –Εξοπλισμός προοριζόμενος για μηχανοποιημένη παραγωγή υλικού γραφής Braille και εγγράφων για τυφλούς |

ex8519 | Συσκευασίες περιστροφής των δίσκων, ηλεκτρόφωνα, αναγνώστες κασετών και άλλες συσκευές αναπαραγωγής του ήχου, χωρίς ενσωματωμένη διάταξη εγγραφής· του ήχου –Ηλεκτρόφωνα και κασετόφωνα ειδικά σχεδιασμένα και προσαρμοσμένα για τις ανάγκες των τυφλών και των αμβλυώπων |

ex8523 | Δίσκοι, ταινίες, συσκευές στερεάς κατάστασης,”smart cards”, και άλλα υποθέματα για την εγγραφή του ήχου ή για ανάλογες εγγραφές, έστω και γραμμένα, συμπεριλαμβανομένων των μητρών και των γαλβανισμένων εκμαγείων για την κατασκευή δίσκων, εξαιρέσει όμως των προϊόντων του κεφαλαίου 37: –Ομιλούντα βιβλία–Μαγνητοταινίες και κασέτες που προορίζονται για την κατασκευή βιβλίων Braille και ομιλούντων βιβλίων |

9013 | Διατάξεις υγρών κρυστάλλων που δεν αποτελούν αντικείμενα που αναφέρονται διεξοδικά αλλού· λέιζερ, άλλα από τις διόδους λέιζερ· άλλες συσκευές και όργανα οπτικής, μη κατονομαζόμενα ή περιλαμβανόμενα αλλού στο παρόν κεφάλαιο: |

ex901380 | –Άλλες συσκευές ή όργανα:–Συσκευές τηλεμεγέθυνσης για τυφλούς και αμβλύωπες |

9021 | Είδη και συσκευές ορθοπεδικής, συμπεριλαμβανομένων και των ζωνών και των ιατροχειρουργικών επιδέσμων και των υποστηριγμάτων· νάρθηκες, συρίγγια και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα· συσκευές που διευκολύνουν την ακοή των κωφών και άλλες συσκευές που κρατούνται στο χέρι τις οποίες φέρουν τα πρόσωπα ή εισάγονται στον οργανισμό, για να αναπληρωθεί μία έλλειψη ή αναπηρία: |

902190 | –Άλλα: |

ex90219090 | – –Άλλα:–Ηλεκτρονικές συσκευές προσανατολισμού και ανίχνευσης εμποδίων για τυφλούς και αμβλύωπες–Συσκευές τηλεμεγέθυνσης για τυφλούς και αμβλύωπες–Ηλεκτρονικές μηχανές ανάγνωσης για τυφλούς και αμβλύωπες |

902300 | Όργανα, συσκευές και υποδείγματα που έχουν σχεδιαστεί για επίδειξη (σε διδασκαλία ή σε εκθέσεις π.χ.), ακατάλληλα γι’ άλλες χρήσεις: |

ex90230080 | –Άλλα:–Παιδαγωγικά βοηθήματα και συσκευές ειδικά σχεδιασμένες προς χρήση των τυφλών και αμβλυώπων |

ex9102 | Ρολόγια χεριού, ρολόγια τσέπης και συναφή ρολόγια (συμπεριλαμβανομένων και των χρονομέτρων των ιδίων τύπων), εκτός από εκείνα της κλάσεως 9101: –Ρολόγια Braille με θήκες, άλλες από εκείνες από πολύτιμα μέταλλα |

9504 | Είδη για συλλογικά παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών με κινητήρα ή μηχανισμού για κίνηση, των μπιλιάρδων, ειδικών τραπεζιών για παιχνίδια λεσχών και αυτόματων παιχνιδιών με πασσάλους (Bowlings, π.χ.): |

950490 | –Άλλα: |

ex95049090 | – –Άλλα:–Τραπέζια παιχνιδιών και εξαρτήματα προσαρμοσμένα προς χρήση των τυφλών και των αμβλυώπων |

Διάφορα | Κάθε άλλο αντικείμενο ειδικά σχεδιασμένο για την εκπαιδευτική, επιστημονική ή πολιτιστική προαγωγή των τυφλών και των αμβλυώπων |

Πηγή: www.taxheaven.gr 

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Κοινή υπουργική απόφαση με θέμα: Τροποποίηση της απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403) όπως ισχύει - Εισαγωγή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολογίου Πολυτέκνων.

Κοινή υπουργική απόφαση με θέμα: Τροποποίηση της απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403) όπως ισχύει - Εισαγωγή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολογίου Πολυτέκνων. 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 

22 Δεκεμβρίου 2023 

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 

Αρ. Φύλλου 7330 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/136162/2333 

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/ 16027/06.08.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403) όπως ισχύει - Εισαγωγή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολογίου Πολυτέκνων. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 

Έχοντας υπόψη: 

1. 

Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133). 

2. 

Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131). 

3. 

Την υπ’ αρ. 74104/5570/08.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου» (Β’ 4408). 

4. 

Το π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α’ 114). 

5. 

Το π.δ. 132/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.)» (Α’ 160). 

6. 

Τις διατάξεις των άρθρων 52, 55, 56 και 140 του ν. 4001/2011 «Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις» (Α’ 179). 

7. 

Τις διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 4067/2012 (Α’ 79). 

8. 

Τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β’ του ν. 3454/2006 (Α’ 75). 

9. 

Τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α’ 270). 

10. 

Τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β’ 832) και ιδίως τις διατάξεις των άρθρων 33, 34 και 44. 

11. 

Την υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/06.08.2010 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403). 

12. 

Την υπό στοιχεία ΠΔ5/ΗΛ/Β/Φ1Β/12924/13.06.2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης «Καθορισμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας» (Β’ 1040), όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε διαδοχικά από την υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/19046/24.09.2010 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ένταξη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου - Κ.Ο.Τ. - στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας» (Β’ 1614) και στη συνέχεια από την υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β7Φ.1/οικ. 27547/ 02.12.2011 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ορισμός Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)» (Β’ 2783). 

13. 

Τον Κώδικα Διαχείρισης Ηλεκτρικών Συστημάτων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Κώδικας ΜΔΝ), που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 39/2014 (Β’ 304) απόφαση της ΡΑΕ, όπως ισχύει. 

14. 

Τον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που εγκρίθηκε με την υπ’ αρ. 395/2016 (Β’ 78/2017) απόφαση της ΡΑΕ, όπως ισχύει. 

15. 

Την υπ’ αρ. 1443/2020 απόφαση της ΡΑΕ «Θέσπιση Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης» (Β’ 4737). 

16. 

Τις διατάξεις του άρθρου πρώτου και του άρθρου δεύτερου του ν. 1910/1944 «Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της Νομοθεσίας “περί προστασίας πολυτέκνων”» (Α’ 229), όπως τροποποιήθηκαν ιδίως με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75). 

17. 

Την υπ’ αρ. 430/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

18. 

Το υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/53481/1906/ 26.05.2022 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Εισήγηση προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για παροχή Γνώμης». 

81932 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 7330/22.12.2023 

19. 

Την υπ’ αρ. 12/2022 γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας «Θέσπιση “Ειδικού πλαισίου για την εφαρμογή Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες”», η οποία διαβιβάστηκε με τo υπό στοιχεία Ο-98372/01.11.2022 έγγραφο της ΡΑΕ (Εισερχόμενο υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/122569/4439/ 22.11.2022). 

20. 

Το γεγονός ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θεμελιώδους σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας και συνεπώς πρέπει να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα, ώστε ο κάθε καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας να εξορθολογήσει και να περιορίσει την κατανάλωσή του. 

21. 

Το υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/127708/2189/ 05.12.2023 υπηρεσιακό σημείωμα του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

22. 

Την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΠΔΑ/127715/3066/ 07.12.2023 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (εισερχ. υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/128671/2216/ 07.12.2023). 

23. 

Το γεγονός ότι, σύμφωνα και με την υπό σημείο 22 εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, 


αποφασίζουμε: 

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/ 06.08.2010 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (Β’ 1403), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εφεξής απόφαση Κ.Ο.Τ ), ως ακολούθως: 

Άρθρο 1 Τροποποίηση του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ. 

1.

Στην παρ. 1 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ., όπου «σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών» προστίθεται η φράση «και πολύτεκνες οικογένειες». 

2.

Στον Πίνακα Εκπτώσεων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ προστίθεται στήλη: 

Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολόγιο Πολυτέκνων 0,100 

3.

Στην αρχή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 προστίθεται η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 2,». 

4. 

Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ. τροποποιείται ως εξής: 

«Οι δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Γ απαλλάσσονται από τα μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζονται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης του άρθρου 2, και απαλλάσσονται πλήρως από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). Οι δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β 

απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).». 

Άρθρο 2 Τροποποίηση του άρθρου 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ. 

1.

Στην παρ. 2 του άρθρου 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ. προστίθεται κατηγορία γ) ως εξής: 

«γ) Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολογίου Πολυτέκνων: Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολογίου Πολυτέκνων πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: 

αα) Να είναι πολύτεκνοι κατά τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αυτό τροποποιήθηκε ιδίως με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75) και ισχύει, αποδεικνυόμενης της πολυτεκνικής ιδιότητας από το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας. 

ββ) Να έχουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών της οικογένειας για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, έως τα όρια του παρακάτω πίνακα: 

Πολύτεκνη Οικογένεια με: 

Εισοδηματικό όριο 

Τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τρία εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή δύο απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

50.000 ευρώ 

Πέντε εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τρία απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

52.500 ευρώ 

Έξι εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή πέντε εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τέσσερα απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

55.000 ευρώ 

Τεύχος B’ 7330/22.12.2023 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 81933 

Επτά εξαρτώμενα τέκνα κατά την 

έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του 

ν. 1910/1944 ή έξι εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή πέντε 

57.500 ευρώ 

απορφανισθέντα τέκνα κατά την 

 

έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του 

 

ν. 1910/1944. 

 

Οκτώ εξαρτώμενα τέκνα κατά την 

 

έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του 

 

ν. 1910/1944 ή επτά εξαρτώμενα 

 

τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή 

60.000 ευρώ 

έξι απορφανισθέντα τέκνα κατά την 

 

έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του 

 

ν. 1910/1944. 

 

ββα) Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. 

βββ) Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. 

ββγ) Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

γγ) Να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος γονέων και τέκνων για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.». 

2.

Στο άρθρο 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ. προστίθεται παρ. 4 ως εξής: 

«4.

α) Τα όρια τετραμηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Γ - Τιμολόγιο Πολυτέκνων είναι τα παρακάτω: 

Πολύτεκνη Οικογένεια με: 

Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης 

Τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τρία εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή δύο απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

2000 KWh 

Πέντε εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τρία απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

2200 KWh 

Έξι εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή πέντε εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή τέσσερα απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

2400 KWh 

Επτά εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή έξι εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή πέντε απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

2600 KWh 

Οκτώ εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή επτά εξαρτώμενα τέκνα κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944 ή έξι απορφανισθέντα τέκνα κατά την έννοια της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 1910/1944. 

2800 KWh 

αα) Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 ΚWh. 

αβ) Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 ΚWh. 

αγ) Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 ΚWh μέχρι του ανώτατου ορίου των 4000 ΚWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 300 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που 

81934 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 7330/22.12.2023 

περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους. 

αδ) Για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. Γ δεν εφαρμόζονται η περ. β) και η περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 1. 

β) Σε περίπτωση υπέρβασης των (ημερήσιων 120 ημερών) ορίων κατανάλωσης, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, τότε: 

βα) Για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ χωρίς μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος η έκπτωση εφαρμόζεται επί της ημερήσιας κατανάλωσης μέχρι τα ως άνω όρια και τυχόν υπερβάλλουσα κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή. 

ββ) Για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ με μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος η έκπτωση εφαρμόζεται επί του συνόλου της κατανάλωσης (ημερήσιας και νυχτερινής), εφόσον αυτό δεν ξεπερνά τα ως άνω όρια. Σε περίπτωση που το σύνολο της κατανάλωσης ξεπερνά τα ως άνω όρια, τότε η έκπτωση εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια κατανάλωση μέχρι τα άνω όρια, στη συνέχεια εφαρμόζεται αθροιστικά και στη νυχτερινή κατανάλωση μέχρι τα ως άνω όρια και τυχόν υπερβάλλουσα νυχτερινή κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή. 

γ) Tο ύψος της μοναδιαίας επιδότησης που χορηγείται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ εξαρτάται από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που επιτυγχάνεται σε σχέση με το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης και ισούται με το γινόμενο της μοναδιαίας επιδότησης, η οποία αναγράφεται στον Πίνακα Εκπτώσεων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους δικαιούχους ΚΟΤ Γ, επί το πηλίκο του ορίου κατανάλωσης τετραμήνου του εκάστοτε δικαιούχου δια την κατανάλωση του εκάστοτε τετραμήνου. Σε καμία περίπτωση η υπολογιζόμενη μοναδιαία επιδότηση δεν ξεπερνά τη μοναδιαία επιδότηση που αναγράφεται στον Πίνακα Εκπτώσεων Οικιακού Τιμολογίου για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ περισσότερο από 20 % (ήτοι 0,12 €/KWh). 

Άρθρο 3 Τροποποίηση του άρθρου 3 της απόφασης Κ.Ο.Τ. 

1.

Στο άρθρο 3 της απόφασης Κ.Ο.Τ., όπου η λέξη «νοικοκυριό», «νοικοκυριά», «νοικοκυριού» προστίθεται η φράση «ή πολύτεκνη οικογένεια», «ή πολύτεκνες οικογένειες, «ή πολύτεκνης οικογένειας». 

2.

Στο τέλος του προτελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 προστίθεται το εδάφιο: 

«Ειδικά για τις πολύτεκνες οικογένειες δεν εφαρμόζονται οι ανωτέρω διατάξεις περί συναίνεσης φιλοξενούμενων.». 

3.

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 3 της απόφασης Κ.Ο.Τ. προστίθεται εδάφιο «Σε καμία περίπτωση δε συνδυάζονται οι εκπτώσεις Κ.Ο.Τ μεταξύ τους.». 

4. 

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 της απόφασης Κ.Ο.Τ. τροποποιείται ως εξής: «Ο ίδιος επιμερισμός τιμολόγησης εφαρμόζεται και σε περιπτώσεις απένταξης ή μετάβασης δικαιούχου σε άλλη κατηγορία Κ.Ο.Τ.». 

5.

Στο άρθρο 3 της απόφασης Κ.Ο.Τ προστίθεται παρ. 6 ως εξής: 

«6.

Η ιδιότητα του πολύτεκνου αποδεικνύεται, κατά τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αυτό τροποποιήθηκε ιδίως με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75), με το πιστοποιητικό της οικογενειακής του κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Οι δικαιούχοι του Κ.Ο.Τ. Γ υποχρεούνται να αναρτούν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε σχετική πλατφόρμα με τρόπο που ορίζεται από τον διαχειριστή του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου του πιστοποιητικού και η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.». 

Άρθρο 4 Μεταβατικές Διατάξεις 

1.

Ο διαχειριστής του διαδικτυακού ιστότοπου του προγράμματος, που υποστηρίζει την εφαρμογή του Κ.Ο.Τ. Γ, οφείλει να προσαρμόσει τον σχετικό ιστότοπο έως και την 31η Ιανουαρίου 2024, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη διαλειτουργικότητα με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. 

2.

Οι δικαιούχοι του Κ.Ο.Τ. Γ δύνανται να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Τιμολόγιο Πολυτέκνων μετά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού ιστότοπου, με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ορίζονται με την παρούσα. 

Άρθρο 5 Καταργούμενες Διατάξεις 

Η υπ’ αρ. 2153/03.04.1996 απόφαση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων σχετικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος οικιακής χρήσεως, η υπό στοιχεία Δ5ΗΛ/Β/ Φ29/οικ.247/08.01.1996 οδηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση της απόφασης αυτής και η υπό στοιχεία Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/22891/17.12.2004 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης «Ειδικό Τιμολόγιο Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες» (Β’ 1908) καταργούνται. 

Άρθρο 6 Ισχύς 

1.

Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/ 16027/6.8.2010 (Β’ 1403) απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 

2.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου 2024. 

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2023 

Ο Υπουργός Η Υφυπουργός 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ ΘΕΜΑ: «Διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ” ».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ 

ΘΕΜΑ: «Διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ” ». 


Αθήνα, 22-12-2023 

Αρ. πρωτ.: Γ1γ/Γ.Φ.13Β,18Α,20.ΣΤ/Γ.Π.41324 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Γ΄ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ 

Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 104 33 ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Πληροφορίες : Ε. Χατζηχαραλάμπους 

: Α. Συρταριώτης Τηλέφωνο : 213-2161623 E-mail : pfy3@moh.gov.gr 

ΘΕΜΑ: «Διαδικασίες ανάπτυξης και υλοποίησης δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ” ». 

Σχετ.: 

1. 

Τον Ν.4074/2012 (ΦΕΚ Α΄ 88/11.04.2012) «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες». 

2. 

Α) Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία (11/2020 – Υπ. Επικρατείας), Β) Ετήσια Έκθεση πορείας υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα 

Δικαιώματα των Ατόμων Με Αναπηρία 2021 (Υπ. Επικρατείας). 

3. 

Το με αριθμ. πρωτ.: 24984/24-06/2023 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας 1ης 

της Υ.Πε. με θέμα: «Απολογισμός δράσεων του Κέντρου Υγείας Καλλιθέας, καθώς και του Κέντρου Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου & του ΕΕΕΚ Ραφήνας». 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Γ΄ Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (Υ.Υ.), η οποία είναι αρμόδια για θέματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, πρόληψης, αγωγής υγείας, προστασίας και προαγωγής της υγείας, 

λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά αναπτύσσει και οργανώνει δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ”. Στο πλαίσιο αυτό σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα: 

Α) ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Α.με.Α 

A.1. 

Με το Νόμο 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 115, τ.Α/7-8-2017), μεταξύ άλλων επιδιώκεται, η οργάνωση και ο καθορισμός σχετικών διαδικασιών ανάπτυξης και παροχής φροντίδων υγείας, με προσανατολισμό στην κοινοτική υγεία και στην προαγωγή της υγείας με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας, με επίκεντρο τον πολίτη, την οικογένεια, τις ευάλωτες ευπαθείς ομάδες και γενικότερα, την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Στην παρ. 2 του άρθρου 1 όπου καθορίζεται το περιεχόμενο των υπηρεσιών της ΠΦΥ, αναφέρεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μέτρων και προγραμμάτων, μεταξύ άλλων και για την προαγωγή της υγείας (εδ. β), και γενικότερα, την διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, Δημόσιας Υγείας καθώς και Υγιεινής-Ασφάλειας της εργασίας (εδ. ιβ,ιγ,ιδ). 

Α.2. Σύμφωνα με το Ν.4074/2012 (ΦΕΚ Α΄ 88/11.04.2012) «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», προβλέπεται η προάσπιση των δικαιωμάτων των Α.με.Α αναφορικά με την ισότητα και τις μη διακρίσεις (αρ. 5), των παιδιών με αναπηρία (αρ. 7), της ενημέρωσης (αρ. 8), της προσβασιμότητας σε χώρους, αγαθά και υπηρεσίες (αρ. 9), της ανεξάρτητης διαβίωσης και ένταξης στη κοινωνία (αρ. 19), της ελευθερίας, γνώμης και πρόσβασης σε πληροφορίες (αρ. 21), της εκπαίδευσης (αρ. 24) και της υγείας (αρ. 25). 

Α.3. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, όπως αυτό εγκρίθηκε από το Υπ. Επικρατείας το Νοέμβριο του 2020, προβλέπεται μεταξύ άλλων στον πυλώνα ΙΙ «Προστασία των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία», η επίτευξη των στόχων: 8) «Ισότητα και μη Διάκριση», 10) «Παιδιά με αναπηρία και στήριξη της οικογένειας», 12) «Εκπαίδευση και κατάρτιση για όλους», 13) «Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους». Επίσης, στον πυλώνα ΙΙΙ «Προσβασιμότητα» προβλέπονται οι στόχοι: 20) «Προσβασιμότητα στο Φυσικό και Δομημένο Περιβάλλον», 22) «Προσβασιμότητα σε Αγαθά και Υπηρεσίες», καθώς και 23) «Ψηφιακή Προσβασιμότητα». 

Στο πλαίσιο αυτών των στόχων προβλέπεται και ενισχύεται η ανάπτυξη δράσεων που υποστηρίζουν την ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και μεταξύ αυτών των παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία, στις Μονάδες Υγείας και σε Υπηρεσίες που παρέχουν φροντίδα υγείας, προκειμένου να τις γνωρίσουν, να τις κατανοήσουν και να τις χρησιμοποιούν με κατάλληλο και ασφαλή τρόπο προς όφελος της βελτίωσης της προσωπικής τους υγείας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ενθαρρυνθούν οι νέοι με αναπηρία, με την συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών, να επικοινωνήσουν και να επισκεφτούν τις Μονάδες Υγείας και τις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναπτύσσονται στη περιοχή τους, ώστε να διευκολύνεται η επισκεψιμότητα, η προσβασιμότητα και η εξυπηρέτηση σε αυτές. 

Β) ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 

Η ανάπτυξη και η υλοποίηση της δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης παιδιών, εφήβων και νέων με αναπηρία για την ισότιμη πρόσβαση σε Μονάδες και Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με θέμα “ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ”», έχει ως σκοπό: 

Την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας των Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και των δομών Κοινωνικής Φροντίδας και ιδιαίτερα των εκπαιδευομένων εφήβων και νέων με αναπηρία για το ρόλο, το έργο, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των Μονάδων και των Υπηρεσιών Υγείας της Π.Φ.Υ., ώστε να κατανοηθούν οι διαδικασίες και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτές, προκειμένου να γίνει με βέλτιστο τρόπο η αξιοποίησή τους προς όφελος της υγείας των ωφελούμενων, εξαλείφοντας εμπόδια, στερεότυπα, προκαταλήψεις και φόβους. 

Ειδικότεροι στόχοι είναι: 

1. 

Η προσέγγιση των εγκαταστάσεων και υποδομών των Μονάδων και Υπηρεσιών Υγείας με κατανόηση των διαδρομών και των σχετικών διαδικασιών μετακίνησης (χρήση μέσων μεταφοράς, ασφαλής διαδρομή, στάσεις, είσοδοι, εντοπισμοί εμποδίων, κτλ). 

2. 

Η Ανίχνευση των προβλημάτων πρόσβασης του χώρου και των υπηρεσιών, η κατανόηση τους και η προσπάθεια λήψης μέτρων για την εξάλειψη αυτών, καθώς και η ορθή χρήση διευκολύνσεων. 

3. 

Η γνωριμία με το ρόλο και το έργο των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στο πλαίσιο της Μονάδας – Υπηρεσίας υγείας. 

4. 

Η ενημέρωση και η κατανόηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, των διοικητικών διαδικασιών, της κλινικής εξέτασης, της λειτουργίας των εργαστηρίων κτλ. 

5. 

Η συμβολή στην απόκτηση δεξιοτήτων για την καλύτερη αξιοποίηση και χρήση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος ιδιαίτερα της πρόληψης νοσογόνων καταστάσεων και της προαγωγής της προσωπικής υγείας των ωφελούμενων από τη δράση. 

6. 

Καλλιέργεια και εδραίωση κουλτούρας συνεργασίας και διασύνδεσης των Μονάδων Υγείας με τις δομές/μονάδες Ειδικής Αγωγής και Κοινωνικής Φροντίδας, προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες σε δράσεις και παρεμβάσεις ιδιαίτερα σε κοινοτικό επίπεδο. 

Γ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 

Στη δράση «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» συμμετέχουν έφηβοι και νέοι με οποιοδήποτε είδους αναπηρία, ηλικίας από 12 έως 35 ετών που φοιτούν σε εκπαιδευτικές Δομές και Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ή που φιλοξενούνται και παρακολουθούν προγράμματα σε Δομές Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας. 

Δ. ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Στη δράση «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» συμμετέχουν κατά περίπτωση και ανάλογα με το είδος της Δομής – Μονάδας οι ακόλουθοι φορείς: 

1. 

Φορείς Υπηρεσιών Υγείας (Υπ. Υγείας): 

α. Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -Υπ. Υγείας (Εποπτεία – Συντονισμός) 

β. Υγειονομικές Περιφέρειες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας (με ευθύνη συντονισμού, προγραμματισμού και έγκρισης επιμέρους δράσεων), 

γ. Δημόσιες Δομές Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ), για υλοποίηση της δράσης στη περιοχή ευθύνης τους, 

2. 

Φορείς Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού): α. Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης -Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. 

(Συντονισμός – Ενημέρωση Φορέων), β. Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (για ενημέρωση, συντονισμό και εποπτεία σε τοπικό επίπεδο, εγκρίσεις κτλ), γ. Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ειδικά Γυμνάσια – Λύκεια, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ), δ. Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ), 

3. 

Φορείς Γενικής Εκπαίδευσης: 

Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, με δυνατότητα συγκρότησης ομάδας εφήβων με αναπηρία για συμμετοχή στη δράση (η συντονιστική ομάδα του σχολείου δύναται να συγκροτείται από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, εφόσον δεν υπηρετούν σε αυτό άλλοι Επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής). 

Στις περιπτώσεις αυτές η ομάδα των παιδιών είναι δυνατόν να έχει διαφορετικές κατηγορίες αναπηριών εφόσον μπορούν να συμμετέχουν στην επίσκεψη. Εάν όμως δεν είναι εφικτό μπορούν να γίνουν μικρότερες ομάδες με ομοιογένεια αναπηρίας. 

4. 

Φορείς Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας (Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας): α. Μονάδες Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας σε Εφήβους και Νέους με Αναπηρία, 

β. Ανοικτές Δομές Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας σε Εφήβους και Νέους με Αναπηρία (Στέγες Αυτόνομης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας, κτλ), 

γ. Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρια Εφήβων και Νέων με Αναπηρία, δ. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π) Α.με.Α. 

Η ανάπτυξη της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» προϋποθέτει τη συνεργασία οπωσδήποτε των φορέων του Υπ. Υγείας (περίπτωση 1) με τους κατά περίπτωση φορείς αρμοδιότητας των προαναφερόμενών Υπουργείων (περίπτωση 2, 3). 

Ε. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Η δράση «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» είναι δυνατόν να υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και ανάλογα με το πρόγραμμα που διαμορφώνει η εκάστοτε ενδιαφερόμενη εκπαιδευτική κοινότητα της Σχολικής Μονάδας ή όποιας άλλης Δομής, καθώς και της δυνατότητας υποδοχής από την Μονάδα Υγείας της Π.Φ.Υ. για τη διενέργεια των επισκέψεων. 

Προτείνεται οι επισκέψεις να διενεργούνται στους Φορείς Υγείας από τις 12:00 -15:00, προκειμένου να μην υπάρχει φόρτος εργασίας στις Μονάδες και να είναι διαθέσιμο το προσωπικό να συμμετάσχει στη διαδικασία της επίσκεψης. 

Επισημαίνεται ότι οι επισκέψεις είναι προτιμότερο να διενεργούνται σε περίοδο που δεν υπάρχει έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στις ομάδες των επισκεπτών με αναπηρία, δηλαδή από το Μάρτιο έως και Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούνται τα ειδικότερα μέτρα προστασίας και πρόληψης (βλέπε σχετική ενότητα Ι). 

ΣΤ. ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 

Για την ανάπτυξη της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» συστήνεται η διαμόρφωση ομάδων και ορισμός υπευθύνων ως ακολούθως: 

1. 

Στις Υγειονομικές Περιφέρειες, στις αρμόδιες Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας που θα συντονίζουν και θα εποπτεύουν την ανάπτυξη της δράσης σε περιφερειακό επίπεδο, ορίζεται υπεύθυνος επικοινωνίας με αναφορά σε τηλέφωνο και email, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ερωτημάτων αλλά και διακίνησης των σχετικών εγγράφων. 

2. 

Στις κατά περίπτωση Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, στις λοιπές εκπαιδευτικές δομές για Α.με.Α, καθώς και στις μονάδες/ δομές Κοινωνικής Φροντίδας που εξυπηρετούν τον εν λόγω πληθυσμό και που εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην ανάπτυξη της δράσης, 

συγκροτείται ομάδα συντονισμού που θα έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης των σχετικών ενεργειών. 

Η ομάδα συντονισμού είναι δυνατόν να απαρτίζεται από τρείς (3) επαγγελματίες της εκπαιδευτικής κοινότητας εκ των οποίων οπωσδήποτε θα είναι ένας εκπαιδευτικός, ένας κοινωνικός λειτουργός και το τρίτο μέλος μπορεί να είναι ψυχολόγος, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής κτλ. 

3. 

Στις κατά περίπτωση Μονάδες Υγείας της Π.Φ.Υ. (Κέντρα Υγείας) που εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στην ανάπτυξη της δράσης, 

συγκροτείται ομάδα συντονισμού που θα έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης των σχετικών ενεργειών. 

Η ομάδα συντονισμού είναι δυνατόν να απαρτίζεται από τρείς (3) επαγγελματίες υγείας του φορέα, εκ των οποίων ένας θα είναι Ιατρός και τα υπόλοιπα δύο (2) μέλη θα προέρχονται από Επισκέπτες/-τριες Υγείας, Νοσηλευτές/ -τριες, Μαίες/ Μαιευτές. 

Στην περίπτωση όπου στο Κέντρο Υγείας αναφέρονται Τ.ΟΜ.Υ. που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δράση, στην εν λόγω ομάδα συντονισμού ως τρίτο μέλος θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος αυτών, που θα είναι Κοινωνικός Λειτουργός, ώστε να μεριμνά για την συμμετοχή των Τ.ΟΜ.Υ. στην προετοιμασία και διενέργεια των επισκέψεων στους χώρους τους. 

Z.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Προκειμένου να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί η δράση «ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ», προτείνεται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να προβούν στις κατά περίπτωση ενέργειες σύμφωνα με την προτεινόμενη διαδικασία: 

1. 

Αρχικώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς του χώρου των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, των λοιπών εκπαιδευτικών δομών για άτομα με αναπηρία καθώς και των Μονάδων/ Δομών Κοινωνικής Φροντίδας που εξυπηρετούν τον εν λόγω πληθυσμό, καλούνται να συγκροτήσουν τη σχετική ομάδα συντονισμού (ενότητα ΣΤ΄), και να σχεδιάσουν τα επόμενα στάδια προετοιμασίας και ενεργειών προκειμένου να καταθέσουν σχετικό αίτημα στην Μονάδα Υγείας της Π.Φ.Υ της περιοχής τους ή στη Τ.ΟΜ.Υ, ώστε να αναπτυχθεί η σχετική συνεργασία. 

Σημαντικό είναι στο στάδιο αυτό να προσδιοριστούν οι παιδαγωγικοί και κοινωνικοί στόχοι της εκπαιδευτικής κοινότητας, να καθοριστούν οι ομάδες των εφήβων και νέων με αναπηρία που θα συμμετέχουν στις 

επισκέψεις, το πλήθος των επισκέψεων και οι προτεινόμενες ημερομηνίες, σύμφωνα με τα όσα ειδικότερα αναφέρονται σε επόμενες ενότητες. Τα εν λόγω στοιχεία καθώς και η σύνθεση της ομάδας με αναφορά στις ιδιότητες και τα στοιχεία επικοινωνίας, αποτυπώνονται στα έγγραφα που θα διακινηθούν για την υλοποίηση της δράσης. 

2. 

Ο ενδιαφερόμενος φορέας απευθύνει σχετικό έγγραφο με τις προαναφερόμενες πληροφορίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες εκπαίδευσης που τον εποπτεύουν σε τοπικό επίπεδο ή στον Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, προκειμένου να παρέχουν τη σχετική ενημέρωση και να λάβουν την οποιαδήποτε έγκριση εφόσον απαιτείται. 

Ακολούθως οι εν λόγω φορείς καταθέτουν το σχετικό αίτημα (με τα όποια συνοδευτικά εγκριτικά έγγραφα) στην Μονάδα Υγείας της περιοχής τους για να γνωστοποιήσουν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση της δράσης. 

Προτείνεται η κατάθεση των αιτημάτων να γίνεται στο πλαίσιο 

ενός τριμήνου και οπωσδήποτε ένα μήνα πριν την αρχική επίσκεψη, για 

τον προγραμματισμό των επισκέψεων. 

Αντίστοιχα οι Μονάδες Υγείας και οι συνεργαζόμενες Τ.ΟΜ.Υ. συγκροτούν την ομάδα συντονισμού (σύμφωνα και με την ενότητα ΣΤ΄) προκειμένου να προετοιμάσουν τις σχετικές διαδικασίες, την επικοινωνία με την ομάδα συντονισμού των ενδιαφερόμενων φορέων και να υποδεχθούν τα αιτήματα τους. Προς διευκόλυνση των διαδικασιών ο σχεδιασμός των επισκέψεων προτείνεται να οργανώνεται για τα ακόλουθα τρίμηνα: 

 Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2023,  Ιανουάριος – Μάρτιος 2024,  Απρίλιος – Ιούνιος 2024. 

Επίσης, για τον καλύτερο συντονισμό των επισκέψεων προτείνεται να καθοριστούν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας που θα είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται οι επισκέψεις, ώστε να μην προκύπτουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία αυτής, π.χ. κάθε Πέμπτη 12:30 – 14:30 ή κάθε δεύτερη Τρίτη. 

Η ομάδα συντονισμού των Μ.Υ. υποδέχεται τα αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων και σύμφωνα με το πλήθος των επισκέψεων που θα διενεργηθούν συντάσσει το πρόγραμμα του τριμήνου και το αποστέλλει με τα σχετικά έγγραφα των φορέων προς έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία της οικείας Υ.Πε. 

Σε περίπτωση που δεν γίνει έγκαιρη κατάθεση αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους φορείς προς την Μ.Υ. και έχουν εκδοθεί τα σχετικά έγγραφα έγκρισής από την οικεία Υ.Πε. για το τρέχον τρίμηνο, τότε ο σχεδιασμός των επισκέψεων μετατίθεται για το επόμενο τρίμηνο, ώστε να ενταχθεί στον ανάλογο προγραμματισμό και να λάβει έγκριση. 

Επισημαίνεται ότι, εάν μετά την έγκριση του προγραμματισμού των επισκέψεων της κάθε Μ.Υ. – Τ.ΟΜ.Υ. προκύψει αναγκαιότητα αναβολής ή αλλαγής της ημερομηνίας επίσκεψης από τον ενδιαφερόμενο φορέα, δεν απαιτείται νέα έγκριση και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η εν λόγω επίσκεψη σε άλλη ημερομηνία στο ίδιο τρίμηνο (με απλή γνωστοποίηση της νέας ημερομηνίας επίσκεψης στην οικεία Υ.Πε.) ή να ενταχθεί στο προγραμματισμό του επόμενου τριμήνου. 

3. 

Η ομάδα συντονισμού του ενδιαφερόμενου φορέα στο πλαίσιο του προγραμματισμού των ενεργειών της, προσδιορίζει τις ομάδες των εφήβων – νέων με αναπηρία που θα συμμετέχουν στη δράση και θα είναι έως έξι (6) άτομα, με ομοιογένεια στο είδος της αναπηρίας προκειμένου να διευκολύνεται η προετοιμασία και η διενέργεια της επίσκεψης σύμφωνα με τις ανάγκες που τίθενται π.χ. ομάδα ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες, με κινητική αναπηρία, με νοητική αναπηρία κτλ. 

Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι ομάδες των ατόμων με αναπηρία, ώστε με ασφάλεια να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τους χώρους και τις διαδικασίες της Μ.Υ. που θα επισκεφθούν και να μην παρεμποδίζεται η εξυπηρέτηση άλλων ληπτών υπηρεσιών υγείας, καθώς και οι εσωτερικές λειτουργίες αυτής. 

4. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία των επισκέψεων, απαραίτητο είναι οι αρμόδιες ομάδες συντονισμού για την υλοποίηση της δράσης να συνεργαστούν για την διενέργεια προπαρασκευαστικών ενημερωτικών παρουσιάσεων, τόσο στους γονείς – κηδεμόνες, όσο και στα μέλη των ομάδων. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται οι βασικοί στόχοι της δράσης, περιγράφεται η διαδικασία μετάβασης και επίσκεψης των χώρων που θα έχουν επιλεγεί στην Μονάδα Υγείας για το σκοπό αυτό, καθώς και αδρή παρουσίαση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών και έργου που επιτελούν οι επαγγελματίες υγείας. Στις παρουσιάσεις αυτές είναι δυνατόν να κληθούν να συμμετάσχουν και μέλη της ομάδας συντονισμού της Μονάδας Υγείας. 

5. Για τη διενέργεια των προαναφερόμενων παρουσιάσεων και για την αποτελεσματική υλοποίηση των επισκέψεων, προτείνεται η διαμόρφωση και η προσαρμογή κατάλληλου υλικού που θα διευκολύνει στην κατανόηση των διαδικασιών. Το υλικό αυτό διαμορφώνεται με τη συνεργασία των δύο ομάδων συντονισμού και κυρίως με πληροφορίες που παρέχονται από την Μονάδα Υγείας για τους χώρους, τη διαδρομή – πορεία στο πλαίσιο της επίσκεψης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανά χώρο επίσκεψης, τα μέτρα πρόσβασης κτλ. Το υλικό αυτό αξιοποιείται από την ομάδα συντονισμού της σχολικής μονάδας ή άλλης δομής, ώστε να προσαρμοστεί κατάλληλα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των εφήβων – νέων με αναπηρία για να γίνει κατανοητή η όλη διαδικασία της επίσκεψης. Έτσι είναι δυνατόν να διαμορφωθούν απλά σχεδιαγράμματα πρόσβασης στη Μ.Υ. και κίνησης σε εσωτερικούς χώρους, κατά τη συνήθη πρακτική των Ειδικών Παιδαγωγών, με:  Κατόψεις και σημάνσεις των σημείων που θα γίνουν οι επισκέψεις,  Απλά έντυπα με βασικές πληροφορίες των παρεχόμενων υπηρεσιών και ιδιαίτερα με αξιοποίηση εικόνων, 

 Η διαμόρφωση μικροκατασκευών που θα διευκολύνουν τη κατανόηση της επίσκεψης, ειδικές πινακίδες με σύμβολα – σημεία – εικόνες αναγνώρισης κτλ., 

 Αξιοποίηση υγειονομικού υλικού και εργαλείων για κατανόηση της χρήσης και παιχνίδια ρόλων. 

6. 

Οι χώροι της Μονάδας Υγείας που προτείνεται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση της δράσης, ενδεικτικά είναι: 

 Περιβάλλοντες χώροι της Μονάδας Υγείας που σχετίζονται με την πρόσβαση σε αυτήν π.χ. διαβάσεις δρόμων, φανάρια, ράμπες πεζοδρομίων, στάσεις λεωφορείων, είσοδοι σε αύλειο χώρο, είσοδοι στο κτίριο κτλ., 

 Κεντρική Είσοδος – Θυρωρείο – Γκισέ πληροφοριών (πινακίδες με 

χωροθέτηση υπηρεσιών), διαγράμματα κτλ.,  Διοικητικοί χώροι εξυπηρέτησης κοινού – αίθουσα αναμονής,  Ανελκυστήρες – Χώροι Υγιεινής Σκάλες – εντοπισμός εμποδίων στους 

διαδρόμους (χρήση και ασφάλεια),  Παιδιατρικό Ιατρείο, 

 Γυναικολογικό Ιατρείο,  Παθολογικό Ιατρείο,  Οδοντιατρείο,  Ακτινολογικό ή Μικροβιολογικό εργαστήριο,  Αίθουσα εμβολιασμών,  Αίθουσα συναντήσεων (για τελική συνάντηση και συζήτηση). 

Επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός των χώρων που θα επισκεφθούν οι ομάδες των ενδιαφερομένων εφήβων και νέων με αναπηρία θα είναι συνάρτηση των εκπαιδευτικών στόχων, της σύνθεσης των ομάδων ως προς το φύλο και την ηλικία, την κατηγορία της αναπηρίας κτλ.. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητο είναι να γίνεται από τη σχολική μονάδα η προετοιμασία επίσκεψης στους χώρους αυτούς και να προγραμματιστεί η κατανομή του χρόνου επίσκεψης στο κάθε χώρο, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα στην κατανόηση της λειτουργίας τους. 

7. 

Έχει προαναφερθεί ότι καθοριστική σημασία διαδραματίζει ο προσδιορισμός των προτεινόμενων ημερών και ωρών επίσκεψης εκ μέρους της Μονάδας Υγείας π.χ. κάθε Πέμπτη 12:30 – 14:30 ή κάθε δεύτερη Τρίτη την ίδια ώρα. Το γεγονός αυτό θα διευκολύνει τη δέσμευση των ημερομηνιών για τις διενεργούμενες επισκέψεις, ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα αιτήματα των ενδιαφερομένων φορέων με επάρκεια και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προγραμματισμό. Άλλωστε έχει επισημανθεί ότι προτεραιότητα έχει η εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Υγείας και η προετοιμασία της υποδοχής των επισκεπτών. 

Κάθε ενδιαφερόμενος φορέας έχει την δυνατότητα να αιτηθεί έως τέσσερις (4) επισκέψεις ομάδων που μπορεί να γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες (ακόμα και αν προκύψει έκτακτη ανάγκη μπορεί να προστεθεί και κάποια άλλη ημερομηνία) ή ακόμα και να πραγματοποιηθούν δύο (2) επισκέψεις ομάδων την ίδια ημέρα με διαφορά έναρξης επίσκεψής κατά 30 λεπτά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα συνοδείας για την διενέργεια αυτών. 

8. 

Η ομάδα συντονισμού της Μονάδας Υγείας έχει την ευθύνη προετοιμασίας των επισκέψεων σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μεριμνά για την παροχή κάθε είδους υλικού στους εκπαιδευτικούς, συμμετέχοντας κατά περίπτωση στις ομιλίες που θα διεξαχθούν στα σχολεία ή σε άλλες δομές ειδικής αγωγής. 

Επίσης, φροντίζουν να είναι ενήμερα τα στελέχη της μονάδας που απασχολούνται στους επιμέρους χώρους όπου θα διενεργηθούν οι επισκέψεις 

και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το περιεχόμενο της παρουσίασης που θα κάνουν ώστε να είναι κατανοητό και ωφέλιμο για τα παιδιά. 

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην ασφάλεια κατά τις μετακινήσεις των ομάδων, απομακρύνοντας κάθε σχετικό εμπόδιο, κάνοντας κάθε φορά τον απαραίτητο έλεγχο πριν την επίσκεψη. 

Τέλος, προετοιμάζεται η αίθουσα όπου θα γίνει η τελική συνάντηση για συζήτηση και αποχαιρετισμό, λαμβάνεται μέριμνα για τυχόν «φίλεμα» της ομάδας των επισκεπτών και την χορήγηση κάποιου μικρού συμβολικού «δώρου». Προσοχή: η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης απαγορεύεται ρητά καθώς και η ανάρτηση και διακίνηση τους σε 

ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός και αν υπάρχει η σχετική συγκατάθεση των γονέων – κηδεμόνων, της οποίας την ευθύνη διασφάλισης έχει η ομάδα συντονισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας, η οποία και γνωστοποιείται με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος ή με Υπεύθυνη Δήλωση κατά τη διενέργεια της επίσκεψης. 

9. 

Η διενέργεια των επισκέψεων στις Μονάδες Υγείας αποτελεί το βασικό μέρος της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» και υλοποιούνται ακολουθώντας τα προαναφερόμενα στάδια οργάνωσης. Φυσικό είναι ανάλογα με έκτακτες καταστάσεις που προκύπτουν κατά τη περίοδο ή την ημέρα επίσκεψης, είτε στον ενδιαφερόμενο φορέα εκπαίδευσης είτε στη Μονάδα Υγείας, να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις που απαραιτήτως οδηγούν σε μερική αναμόρφωση της επίσκεψης. Σημαντικό είναι να υπάρχει ευελιξία στον χειρισμό τέτοιων θεμάτων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες έφηβοι –νέοι με αναπηρία και να είναι η επίσκεψή τους ευχάριστη και δημιουργική. 

Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με την συμπλήρωση του σχετικού εντύπου Α «Φύλλο Ημερήσιας Επίσκεψης» που γίνεται και από τους δύο (2) φορείς προκειμένου να τηρούνται τα απαιτούμενα στατιστικά δεδομένα. 

Η. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ -ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 

Για την αποτελεσματική υλοποίηση της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» σημαντικό είναι να οργανώνονται συμπληρωματικές δράσεις και να αναπτύσσονται συνεργασίες με άλλους φορείς ώστε να υπάρχει συνέργεια με άλλες παρεμβάσεις, τόσο του χώρου της υγείας όσο και της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αναφέρονται: 

 Η υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μαθητών που διενεργούνται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας, οργανώνονται από το Υπ. Υγείας και σχετίζονται με το περιεχόμενο της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ», π.χ. υγιεινή χώρων και σώματος, τεχνικές χαλάρωσης, αναγνώριση συναισθημάτων, ασφαλείς διαδρομές – πρόληψη ατυχημάτων, περιβάλλον και υγεία κτλ., 

 Συνέργεια και αξιοποίηση του πλαισίου ανάπτυξης του προγράμματος πρόληψης και προαγωγής υγείας παιδιών και εφήβων – ΔΙΩΝΗ, που οργανώνει το Υπ. Υγείας κάθε έτος, 

 Συνέργεια με παρεμβάσεις διενέργειας προληπτικών ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών που διενεργούνται από την τοπική Μονάδα Υγείας ή από άλλους φορείς της περιοχής. 

 Ανάπτυξη κοινών δράσεων της Μονάδας Υγείας και της εκπαιδευτικής δομής στη κοινότητα π.χ. επισκέψεις, συμμετοχή σε εορτασμούς και εκδηλώσεις σε ενημερώσεις γονέων, σε εθελοντικές παρεμβάσεις, διαγωνισμούς, παιχνίδια, δράση γνωριμίας με το Βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού κτλ. 

Θ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΔΟΜΕNΩΝ 

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της ανάπτυξης – υλοποίησης της δράσης «ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ 

– 

ΠΛΕΙΑΔΕΣ» απαραίτητο είναι να επεξεργάζονται και να τηρούνται από τους αρμόδιους φορείς τα ακόλουθα έντυπα: 

1. 

ΕΝΤΥΠΟ Α: «Φύλλο Ημερήσιας Επίσκεψης», το οποίο συμπληρώνεται με την ολοκλήρωση κάθε επίσκεψης που πραγματοποιείται στη Μονάδα Υγείας (ξεχωριστά για κάθε ομάδα), τόσο από το μέλος της ομάδας συντονισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνοδεύει τους επισκέπτες με αναπηρία, όσο και από το μέλος της ομάδας συντονισμού της Μονάδας Υγείας που υποδέχεται τους επισκέπτες τη συγκεκριμένη ημέρα. 

2. 

ΕΝΤΥΠΟ Β: «Συνολική Καταγραφή Δεδομένων των Επισκέψεων για κάθε Μονάδα Υγείας», στο έντυπο αυτό καταγράφονται αθροιστικά ανά πεδίο τα δεδομένα που προκύπτουν από το έντυπο Α και δείχνουν τη συνολική παρουσίαση της δράσης σε επίπεδο Μονάδας Υγείας/ Τ.ΟΜ.Υ. 

3. 

ΕΝΤΥΠΟ Γ: «Συγκεντρωτική Καταγραφή Δεδομένων της δράσης “ΠΛΕΙΑΔΕΣ” ανά Υγειονομική Περιφέρεια». Το εν λόγω έντυπο 

συμπληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υ.Πε. βάσει των στοιχείων 

που καταγράφονται στο έντυπο Β που αποστέλλουν κατά περίπτωση οι 

Μονάδες Υγείας/ Τ.ΟΜ.Υ. σε αυτές. 

Σε περίπτωση που στην υλοποίηση της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» συμμετέχουν σε διάφορα επίπεδα οι Τ.ΟΜ.Υ που αναφέρονται σε Μονάδα Υγείας, θα καταγράφονται οι σχετικές πληροφορίες συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα έντυπα Α & Β. Η Μονάδα Υγείας συντάσσοντας το έντυπο Β για αυτήν, προβαίνει και στην σύνταξη ενός ξεχωριστού για όλες τις Τ.ΟΜ.Υ (εφόσον υπάρχει συμμετοχή) και τα αποστέλλουν στις Υ.Πε.. 

Αντίστοιχα οι Υ.Πε. συντάσσουν δύο (2) φορές το έντυπο Γ, τόσο για τις Μονάδες Υγείας όσο και για τις Τ.ΟΜ.Υ. 

Τα έντυπα Α & Β φυλάσσονται στην Μονάδα Υγείας σε αρχείο που φέρει το διακριτικό τίτλο «ΔΡΑΣΗ ΠΛΕΙΑΔΕΣ». 

Τα έντυπα Β κατατίθενται στις Υ.Πε. έως 30 Ιουνίου 2024 ενώ οι Υ.Πε. αποστέλλουν συμπληρωμένα τα έντυπα Γ προς το Υπ. Υγείας έως 31 Αυγούστου 2024. 

Ι. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά την υγειονομική κρίση της Δημόσιας Υγείας, τις ειδικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και υλοποίηση της δράσης «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων και νέων με αναπηρία, αλλά και διενέργειας προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, καθώς και την αναγκαιότητα λήψης εξειδικευμένων μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, κρίνεται απαραίτητο η εν λόγω δράση να αναπτύσσεται με την λήψη και τήρηση όλων των προτεινόμενων κατά περίπτωση μέτρων, οδηγιών και πρωτοκόλλων που ορίζει το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. 

Το παρόν έγγραφο είναι αναρτημένο στον ιστόποτο του Υπ. Υγείας: www.moh.gov.gr και συγκεκριμένα στη διαδρομή: Υγεία / Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας / Δράσεις -Παρεμβάσεις και Προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας / Δράση «ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ» (για εφήβους και νέους με αναπηρία). Σε συνέχεια των ανωτέρω καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι και συνεργαζόμενοι φορείς να προβούν στις κατά περίπτωση ενέργειες προκειμένου να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί με αποτελεσματικότητα και επάρκεια η δράση «ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ 

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΥ – ΠΛΕΙΑΔΕΣ», 

για εφήβους και νέους με αναπηρία, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και 

της τοπικής κοινωνίας. 

Η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι στη διάθεση σας για παροχή 

οποιονδήποτε διευκρινήσεων και πληροφοριών. 

Συνημμένα: 

-Έντυπα Α, Β, Γ. 

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 

ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ 

Πίνακας Αποδεκτών (για ενέργεια): 

1. 

Όλες οι Υ.Πε. της χώρας -Δ/νσεις Δημ. Υγείας (με την παράκληση να ενημερωθούν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Τοπικές Ομάδες Υγείας) 

2. 

Υ.ΠΑΙ.Θ.Α: α) Γενική Δ/νση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, β) Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας 

Εκπαίδευσης, 

γ) Διεύθυνση Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας 

Εκπαίδευσης, 

δ) Δ/νση Ειδικής Αγωγής, 

ε) Δ/νση Υποστήριξης Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία, 

Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι. 

3. 

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δ/νση Πολιτικών Ατόμων με Αναπηρία, Σταδίου 29, 101 10, Αθήνα. 

4. 

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.), Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» Παπαδιαμαντοπούλου και Θηβών 1, 115 27 Αθήνα 

5. 

Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ.), Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, Ολυμπιακό Χωριό 136 73 

3ης 

6. 

Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, Σεπτεμβρίου 19, 104 32, Αθήνα (ενημέρωση Μελών) 

7. 

Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών -Μαιευτών Αθήνας, Αριστ. Παππά 2, 115 21 Αθήνα 

8. 

Ένωση Νοσηλευτών-τριων Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), Β. Σοφίας 47, Αθήνα 10676 

9. 

Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής, Εριφύλης 2, 11634, Παγκράτι 

10. 

Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Κορνάρου 2 & Ερμού, Αθήνα 10563 

11. 

Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), Ξενοφώντος 15Α , Αθήνα 10557 

12. 

Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), Βερανζέρου 22, Αθήνα 10432 

13. 

Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝ.Ε.Λ.Ε.Α.) Κανάρη 39, ΤΚ. 18344 Μοσχάτο 

14. 

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη 

15. 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 16341, Ηλιούπολη 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ (με ηλεκτρονική αλληλογραφία): 

1. 

Γραφ. Υπουργού Υγείας 

2. 

Γραφ. Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας 

3. 

Γραφ. Υφυπουργών Υγείας (2) 

4. 

Γραφ. Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας 

5. 

Γραφ. Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας 

6. 

Γραφ. Προϊστ. Γεν. Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής 

7. 

Γραφ. Προϊστ. Γεν. Δ/νσης Υπηρεσιών Υγείας 

8. 

Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος (Τμήματα Α’, Β’, ΣΤ’) 

9. 

Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων (Τμήμα Γ’) 

10. 

Δ/νση Ψυχικής Υγείας (Τμήμα Β’) 

11. 

Αυτοτελές Τμήμα Οργάνωσης και Υποστήριξης των Υ.Πε. 

12. 

Δ/νση Π.Φ.Υ (όλα τα τμήματα, Τμήμα Γ΄) (10). 

ΕΝΤΥΠΟ Α: 

«Φύλλο Ημερήσιας Επίσκεψης» 

{Συμπληρώνεται με την ολοκλήρωση κάθε επίσκεψης που πραγματοποιείται στη Μονάδα Υγείας -ξεχωριστά για κάθε ομάδα -τόσο από το μέλος της ομάδας συντονισμού της εκπαιδευτικής κοινότητας που συνοδεύει τους επισκέπτες με αναπηρία, όσο και από το μέλος της ομάδας συντονισμού της Μονάδας Υγείας που υποδέχεται τους επισκέπτες τη συγκεκριμένη ημέρα. Το εν λόγω έντυπο αποτελεί τη βάση συμπλήρωσης δεδομένων του Εντύπου Β}. 

1. 

Υγειονομική Περιφέρεια:…………………………………............................... 

2. 

Μονάδα Υγείας/ Τ.ΟΜ.Υ:…………………………….................................... 

3. 

Ενδιαφερόμενος φορέας/ Δομή για επίσκεψη: α) Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής 

Εκπαίδευσης:………………………………………………………………... β) Άλλη Δομή Ειδικής και Εκπαίδευσης:…………….……………………….. γ) Φορέας/ Δομή Κοινωνικής Φροντίδας:……………………………..……….. 

4. 

Δήμος:………………………………………………………………………….. 

5. 

Περιφερειακή Ενότητα:………………………………………………………... 

6. 

Όνομα και Ειδικότητα Επαγγελματία Υγείας (που υποδέχονται την ομάδα κατά την Επίσκεψη):…………............................................................................ ………………………………………………………………………………….. 

7. 

Ημερομηνία:……………………… Ώρα Επίσκεψης:……………………….... 

8. 

Αριθμός μελών ομάδας Εφήβων – Νέων Α.Μ.Ε.Α:………………………........ 

9. 

Αριθμός Στελεχών Ειδικής Εκπαίδευσης που συνοδεύουν την ομάδα:……...... 

10. 

Ενέργειες προετοιμασίας: α) Αριθμός Συναντήσεων:….………………………………………………….. β) Αριθμός ομιλιών………………..................................................................... 

11. 

Αξιοποίηση Ειδικού Υλικού: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……… 

12. 

Επίσκεψη Χώρων: α) Περιβάλλοντες χώροι της μονάδας υγείας που σχετίζονται με την πρόσβαση 

σε αυτήν: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. 

β) Κεντρική Είσοδος – Θυρωρείο – Γκισέ πληροφοριών: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. 

γ) Διοικητικοί Χώροι Εξυπηρέτησης κοινού -Αίθουσα Αναμονής: ΝΑΙ…….. 

ΟΧΙ……. 

δ) Ανελκυστήρες – Σκάλες – εντοπισμός εμποδίων στους διαδρόμους: 

ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. ε) Παιδιατρικό Ιατρείο: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. στ) Γυναικολογικό Ιατρείο: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. ζ) Παθολογικό Ιατρείο: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. η) Οδοντιατρείο : ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. θ) Ακτινολογικό ή Μικροβιολογικό εργαστήριο: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. Ι) Αίθουσα εμβολιασμών : ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. ια) Αίθουσα συναντήσεων: ΝΑΙ…….. ΟΧΙ……. 

ΟΝΟΜΑ & ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ 

ΕΝΤΥΠΟ Β: 

«Συνολική Καταγραφή Δεδομένων των Επισκέψεων για κάθε Μονάδα Υγείας» 

(Συμπληρώνεται συγκεντρωτικά από την Μονάδα Υγείας ή για όλες τις Τ.ΟΜ.Υ που μετέχουν στη δράση, καταγράφοντας τα δεδομένα των εντύπων Α. αποστέλλονται στην Υ.Πε. ξεχωριστά ένα για την Μ.Υ. και ένα για τις Τ.ΟΜ.Υ) 

5. 

Υγειονομική Περιφέρεια:…………………………………............................... 

6. 

α)Μονάδα Υγείας:……………………………………………………………… β)Αριθμός Τ.ΟΜ.Υ:….......…………………………….................................... 

7. 

Αριθμός Ενδιαφερομένων φορέων/ Δομών για επίσκεψη: α) Αριθμός Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης:..………… β) Αριθμός Δομών Ειδικής Εκπαίδευσης:…………………………………….. γ) Αριθμός Φορέων/ Δομών Κοινωνικής Φροντίδας:…………………………. 

8. 

Αριθμός Μελών Ομάδας Συντονισμού…..…………………………………….. 

9. 

Ειδικότητες Ιατρών – Επαγγελματιών Υγείας (μέλη της ομάδας): α) Παιδίατρος:……… β) Επισκέπτης/-τρίας Υγείας:……….γ) Μαία/-της:…... δ)Νοσηλευτής/ -τρία:…….ε) Κοιν. Λειτουργός: ……..στ) Άλλο:…...……….. 

11. 

Αριθμός επισκέψεων………................................................................................ 

12. 

Σύνολο Ομάδων Εφήβων – Νέων Α.Μ.Ε.Α:…………..…………………......... 

13. 

Συνολικός Αριθμός Εφήβων – Νέων Α.Μ.Ε.Α:……………………………….. 

14. 

Συνολικός Αριθμός Στελεχών Ειδικής Εκπαίδευσης που συνοδεύουν την ομάδα:…………………………………………………………………………... 

15. 

Ενέργειες προετοιμασίας: α) Συνολικός Αριθμός Συναντήσεων:………………………………………….. β) Συνολικός Αριθμός ομιλιών……..................................................................... 

11. 

Πλήθος Περιπτώσεων Αξιοποίησης Ειδικού Υλικού:………………………… 

12. 

Επίσκεψη Χώρων: α) Περιβάλλοντες χώροι της μονάδας υγείας που σχετίζονται με την πρόσβαση 

σε αυτήν (πλήθος):……………………………………………… β) Κεντρική Είσοδος – Θυρωρείο – Γκισέ πληροφοριών (πλήθος):…………… γ) Διοικητικοί Χώροι Εξυπηρέτησης κοινού -Αίθουσα 

Αναμονής(πλήθος):……………………………………………………….…. δ) Ανελκυστήρες – Σκάλες – εντοπισμός εμποδίων στους διαδρόμους 

(πλήθος):………………………………………………………………….…. ε) Παιδιατρικό Ιατρείο (πλήθος):………………………………………………. στ) Γυναικολογικό Ιατρείο (πλήθος):………………………………………….. ζ) Παθολογικό Ιατρείο (πλήθος):……………………………………………… η) Οδοντιατρείο (πλήθος):……………………………………………………... θ) Ακτινολογικό ή Μικροβιολογικό εργαστήριο (πλήθος):…………………… ι) Αίθουσα εμβολιασμών (πλήθος):…………………………………………… ια) Αίθουσα συναντήσεων (πλήθος):…………………………………………. 

Σημείωση: Στα πεδία 11) & 12) σημειώνεται ο συνολικός αριθμός που προκύπτει από το άθροισμα των αντίστοιχων πεδίων του εντύπου Α στα οποία έχει σημειωθεί η ένδειξη «Ναι». 

ΕΝΤΥΠΟ Γ: 

«Συγκεντρωτική Καταγραφή Δεδομένων της δράσης “ΠΛΕΙΑΔΕΣ” ανά Υγειονομική Περιφέρεια» 

(Συμπληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υ.Πε. βάσει των στοιχείων που καταγράφονται στο έντυπο Β που αποστέλλουν κατά περίπτωση οι Μονάδες Υγείας ή για τις Τ.ΟΜ.Υ. και διαβιβάζεται στο Υπ. Υγείας ένα για όλες τις Μ.Υ. και ένα για όλες τις Τ.ΟΜ.Υ.) 

10. 

Υγειονομική Περιφέρεια:…………………………………............................... 

11. 

α)Πλήθος Μονάδων Υγείας:…………………………………………………… β)Συνολικός Αριθμός Τ.ΟΜ.Υ:….…………………….................................... 

12. 

Συνολικός Αριθμός Ενδιαφερομένων φορέων/ Δομών για επίσκεψη: α) Συνολικός Αριθμός Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης:………………………………………………………………... 

β) Συνολικός Αριθμός Δομών Ειδικής Εκπαίδευσης:…………………..…….. γ) Συνολικός Αριθμός Φορέων/ Δομών Κοινωνικής Φροντίδας:…………….. 

13. 

Συνολικός Αριθμός Μελών Ομάδας Συντονισμού…..……………………….. 

14. 

Ειδικότητες Ιατρών – Επαγγελματιών Υγείας: 

α) Παιδίατρος:……… β) Επισκέπτης/-τρίας Υγείας:……….γ) Μαία/-της:…... δ)Νοσηλευτής/ -τρία:…….ε) Κοιν. Λειτουργός: ……..στ) Άλλο:…...……….. 

16. 

Συνολικός αριθμός επισκέψεων.......................................................................... 

17. 

Συνολικός αριθμός ομάδων Εφήβων – Νέων Α.Μ.Ε.Α:…………..………........ 

18. 

Συνολικός Αριθμός Εφήβων – Νέων Α.Μ.Ε.Α:……………………………….. 

19. 

Συνολικός Αριθμός Στελεχών Ειδικής Εκπαίδευσης που συνοδεύουν την ομάδα:…………………………………………………………………………... 

20. 

Ενέργειες προετοιμασίας: 

α) Συνολικός Αριθμός Συναντήσεων:………………………………………….. β) Συνολικός Αριθμός ομιλιών……..................................................................... 

11. 

Πλήθος Περιπτώσεων Αξιοποίησης Ειδικού Υλικού:………………………… 

12. 

Επίσκεψη Χώρων: α) Περιβάλλοντες χώροι της μονάδας υγείας που σχετίζονται με την πρόσβαση 

σε αυτήν (πλήθος):……………………………………………… β) Κεντρική Είσοδος – Θυρωρείο – Γκισέ πληροφοριών (πλήθος):…………… γ) Διοικητικοί Χώροι Εξυπηρέτησης κοινού -Αίθουσα 

Αναμονής(πλήθος):……………………………………………………….…. δ) Ανελκυστήρες – Σκάλες – εντοπισμός εμποδίων στους διαδρόμους 

(πλήθος):………………………………………………………………….…. ε) Παιδιατρικό Ιατρείο (πλήθος):………………………………………………. στ) Γυναικολογικό Ιατρείο (πλήθος):………………………………………….. ζ) Παθολογικό Ιατρείο (πλήθος):……………………………………………… η) Οδοντιατρείο (πλήθος):……………………………………………………... θ) Ακτινολογικό ή Μικροβιολογικό εργαστήριο (πλήθος):…………………… ι) Αίθουσα εμβολιασμών (πλήθος):…………………………………………… ια) Αίθουσα συναντήσεων (πλήθος):…………………………………………. 

Σημείωση: Στα πεδία 11) & 12) σημειώνεται ο συνολικός αριθμός που προκύπτει από το άθροισμα των αντίστοιχων πεδίων του εντύπου Β στα οποία έχει σημειωθεί η ένδειξη «Ναι».