Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο νέος νόμος 4225. Ηλεκτρονική διασταύρωση των προνοιακών επιδομάτων.




Ο νέος νόμος 4225. Ηλεκτρονική διασταύρωση των προνοιακών επιδομάτων.
Του Μανώλη Μπασιά.

Ανεβάζω σήμερα το νέο νόμο 4225, το άρθρο 10 του οποίου παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους αναπήρους, αφού αναφέρεται στην ηλεκτρονική διασταύρωση των προνοιακών επιδομάτων.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4225
ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 2
Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης
των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 10
Ηλεκτρονική διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας αποστέλλει σε μηνιαία βάση στην
Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. το ηλεκτρονικό αρχείο όλων των χορηγουμένων από αυτή προνοιακών επιδομάτων για να καταχωριστεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ»
του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
2. Η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., ύστερα από την κοινοποίηση σε αυτή
του ηλεκτρονικού αρχείου κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 προβαίνει σε έλεγχο τυχόν διπλών χορηγήσεων επιδομάτων, στη διασταύρωση για τη χορήγηση ή
μη σύνταξης στους λήπτες επιδομάτων, καθώς και στην
ενημέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σχετικά με τη δικαιούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατά την αιτιολογικκή έκθεση του νόμου.
10. Με τη διάταξη του άρθρου 10 προβλέπεται ότι η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, αποστέλλει σε μηνιαία βάση στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. το ηλεκτρονικό αρχείο όλων των χορηγουμένων από αυτήν προνοιακών επιδομάτων για να καταχωρηθεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε, ύστερα από την κοινοποίηση σε αυτήν του ηλεκτρονικού αρχείου κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 προβαίνει σε έλεγχο τυχόν διπλών χορηγήσεων επιδομάτων, στη διασταύρωση για τη χορήγηση ή μη σύνταξης στους λήπτες επιδομάτων καθώς και στην ενημέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σχετικά με την δικαιούμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με την θεσπιζόμενη διάταξη επιδιώκεται ο πληρέστερος έλεγχος μέσω της διασταύρωσης των αρχείων καταβολής της ΗΔΙΚΑ ΑΕ της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έτσι ώστε να αποτραπούν οι παραβατικές συμπεριφορές που έχουν προκαλέσει σημαντική «αιμορραγία» πόρων που στοχεύουν στην προστασία ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.