Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Τετραπληγικός με εμφύτευμα της Neuralink παίζει σκάκι μόνο με τη σκέψη του

Τετραπληγικός με εμφύτευμα της Neuralink παίζει σκάκι μόνο με τη σκέψη του

 Newsroom

21/03

2024

08:59

Η εταιρεία του Ελον Μασκ ανάρτησε βίντεο στο οποίο ο άνδρας χρησιμοποιεί το κομπιούτερ, μ΄όνο με το μυαλό του                                

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που ανάρτησε ο Ελον Μασκ, στο οποίο ένας τετραπληγικός άνδρας - ο πρώτος άνθρωπος με εμφυτευμένο τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του - παίζει σκάκι σε έναν υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.                                    

Ο Νόλαντ Αρμπό, 29 ετών, έγινε τετραπληγικός έπειτα από ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια κατάδυσης, πριν από περίπου οκτώ χρόνια. Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετικά εύκολη» την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη για το εμφύτευμα της Neuralink, η οποία απαιτεί την αφαίρεση τμήαμτος του κρανίου, προκειμένου να εισαχθούν ηλεκτρόδια στον εγκεφαλικό ιστό. Ο Αρμπό βγήκε από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, όπως είπε.                                    

«Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», τόνισε.                                    

Στο βίντεο ο Νόλαντ φαίνεται ότι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή του για να παίξει σκάκι και το παιχνίδι Civilization VI. «Είχα σταματήσει να παίζω αυτό το παιχνίδι», είπε.                                    

«Βλέπετε αυτόν τον κέρσορα στην οθόνη; Αυτός είμαι εγώ… χρησιμοποιώ μόνο τη δύναμη του μυαλού μου» ακούγεται να λέει.                                    

{https://twitter.com/neuralink/status/1770563939413496146}                                    

Σκεπτικισμός                                     

Σύμφωνα, ωστόσο, με το CNBC, οι δυνατότητες που παρουσίασε η Neuralink στο βίντεο δεν είναι κάτι νέο. Ο Dr. Nader Pouratian, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής στο UT Southwestern Medical Center, δήλωσε ότι οι ερευνητές αναπτύσσουν και μελετούν την τεχνολογία BCI εδώ και χρόνια.                                    

Υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε για την τεχνολογία της Neuralink, δήλωσε ο Dr. Marco Baptista, επικεφαλής στο Christopher & Dana Reeve Foundation, το οποίο παρέχει πόρους σε παράλυτους ανθρώπους. Ο ίδιος δήλωσε στο CNBC στις αρχές Μαρτίου ότι η τεχνολογία BCI θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους ασθενείς, αλλά όπως όλες οι αναδυόμενες συσκευές, το σύστημα της Neuralink θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.                                     

Ο Marco Baptista είπε ότι θα ήθελε, για παράδειγμα, να δει περισσότερες μελέτες από τη Neuralink για να μάθει περισσότερα για την τεχνολογία της.                                    

Με πληροφορίες από CNBC