Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κο Θ. Θεοχάρη με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για συμπερίληψη στα παραρτήματα III και IV του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών νέων ειδών για τυφλούς.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  κο Θ. Θεοχάρη με θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για συμπερίληψη στα παραρτήματα III και IV του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών νέων ειδών για τυφλούς.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001, 210-5228333, 210-5228365, 210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                          web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 643/260

Αθήνα, 06/03/2024

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  κο Θ. Θεοχάρη

Κοιν.: 1) Υπουργό Επικρατείας, κο Σ. Παπασταύρου

2) Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κο Κ. Χατζηδάκη

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία – μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για συμπερίληψη στα παραρτήματα III και IV του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών νέων ειδών για τυφλούς.

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) σε συνέχεια της πολύ καλής συνάντησης που είχαμε την 20η Νοεμβρίου 2023 μαζί σας ζητούν από εσάς να προσθέσετε στα παραρτήματα III και IV του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου της 16ης Νοεμβρίου 2009 για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών νέων ειδών για τυφλούς σειρά προϊόντων τα οποία δεν αναφέρονται ούτε ονομαστικά ούτε περιγραφικά και τα οποία προορίζονται για χρήση αποκλειστικά από τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, όπως DAISY players (μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την ακρόαση ακουστικών βιβλίων -audiobooks- από τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση, για ανάγνωση λογοτεχνικών έργων αλλά και συγγραμμάτων, καθώς και για μελέτη, δεδομένου ότι διαθέτει πολλές δυνατότητες, όπως η κράτηση σημειώσεων, η πλοήγηση σε κεφάλαια, σελίδες, παραγράφους, λέξεις κλπ.) και μεγεθυντές οθόνης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV).

Επίσης, μια σειρά προϊόντων που αφορούν την υγεία ή την καθημερινή ζωή τα οποία είναι ομιλούντα, κατά κανόνα χρησιμοποιούνται από τυφλούς και άτομα τρίτης ηλικίας αν και δεν έχουν κατασκευαστεί αποκλειστικά για τα άτομα αυτά, όπως ομιλούντα θερμόμετρα, ομιλούντα πιεσόμετρα, ομιλούντες μετρητές σακχάρου, ομιλούντα οξύμετρα, ρολόγια χειρός με ομιλία, ρολόγια επιτραπέζια με ομιλία, ομιλούσες ζυγαριές σωματικού βάρους και κουζίνας, εφόσον τα παραπάνω εισάγονται από τυφλούς ή άτομα με μειωμένη όραση ή από φορείς που εξυπηρετούν άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση.

Λογισμικά Η/Υ Braille translators απαραίτητων για την επεξεργασία και μετατροπή κειμένων για τη μεταγραφή κι εκτύπωση στη γραφή Braille, καθώς επίσης και συσκευές για απτική αποτύπωση εικόνων και σχεδιαγραμμάτων (PIAF).

Κατά τη συνάντησή μας είχατε δει θετικά το αίτημά μας για υπαγωγή στο Φ.Π.Α. 6% των εκτυπώσεων στη γραφή Braille εντύπων που εκτυπώνονται στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τα σωματεία-μέλη της, όπως κατάλογοι εστιατορίων, προγράμματα θεάτρων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, έντυπα μουσείων κ.λπ.

Με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για εμπλουτισμό του καταλόγου των ατελώς εισαγομένων ειδών τα οποία κατασκευάστηκαν για τυφλούς και για άτομα με μειωμένη όραση ή μπορούν να εξυπηρετήσουν σε άριστο βαθμό τις ανάγκες των ως άνω ατόμων, ανεξαρτήτως της αιτίας κατασκευής τους, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα