Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΕΚΔΗΜΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ

 

 

ΕΚΔΗΜΙΑ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Με πόνο ψυχής σας αναγγέλλουμε ότι, λίγες μέρες πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα, έφυγε από κοντά μας ο καλός συνάδελφος Θόδωρος Σγούρος.

Την πληροφορία μόλις τώρα τη λάβαμε από τη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Θόδωρος ήταν γεννημένος στην Κέρκυρα το 1949.

Επειδή πολύ νωρίς παρουσίασε πρόβλημα όρασης, τον έφεραν οι γονείς του στην Αθήνα στον Οίκο Τυφλών της Καλλιθέας, όπως λειτουργούσε τότε. Εκεί παρακολούθησε το σχολείο, έμαθε κλασική και βυζαντινή μουσική κοντά στους δασκάλους μας της μουσική Σταύρο Πέτσαλη, Πέτρο Θαναηλίδη και Δημήτριο Χρυσαφίδη και χειροτεχνία κοντά στο δάσκαλο της χειροτεχνίας Ανέστη Κυριακίδη, που, όπως πολλοί έλεγαν, έκανε το άχυρο χρυσάφι με την ικανότητα που είχε στα χέρια του.

 

Αργότερα ο Θόδωρος εγκαταστάθηκε στη σχολή τυφλών Θεσσαλονίκης. Εκεί ανέλαβε το τυπογραφείο, δίδασκε τα παιδιά μουσική και έγινε χοράρχης της χορωδίας της σχολής, μετά το θάνατο του μουσικοδιδασκάλου Απόστολου Αρμενάκη.

Επίσης έκανε μαθήματα στους μαθητές της σχολής τηλεφωνητών, που λειτουργούσε τότε εκεί.

 

Και στην πατρίδα του την Κέρκυρα κατά την περίοδο των διακοπών και στην Εκκλησία της σχολής έπαιζε αρμόνιο και συνόδευε τη χορωδία τις Κυριακές και τις εορτές. Ήταν κάτι που το έκανε με πολλή αγάπη και τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα.

Πάντα θα θυμόμαστε την καλοσύνη και προθυμία του να βοηθήσει, όπου υπήρχε ανάγκη απ' όλες τις υπεύθυνες θέσεις που του είχαν ανατεθεί.

 

Κλείνω το αφιέρωμά μου με το τραγούδι, που τραγουδούσε και αυτός πάντοτε στις χαρούμενες μέρες με τους φίλους του:

 

Θεέ μου σε παρακαλώ, όταν θε να πεθάνω

να ξαναγίνω ψάλτης σου, "στον κόσμο τον επάνω."

 

Γιατί οι ψάλτες ειν, τ' αηδόνια που σε υμνολογούνε,

απ τη γη τους διάλεξες, να σε δοξολογούνε.

 

Και μέσα στον παράδεισο, στη σιγαλιά τη θεία,

με Πατριάρχες θα' "στηνα, ουράνια Λειτουργία.