Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Ειδικό Σώμα Ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Ειδικό Σώμα Ιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1658/Β/12-3-2024 η ΚΥΑ οικ. 18551/2024

Συστήνεται Ειδικό Σώμα Ιατρών για τη στελέχωση των Υγειονομικών Επιτροπών (ΥΕ) και της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου (ΕΔΕ) του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την επίτευξη των σκοπών και του έργου του ΚΕΠΑ. Στο ΕΣΙ συμμετέχουν ιατροί του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα.

Ειδικότητες

Στο ΕΣΙ εγγράφονται ιατροί των κάτωθι ειδικοτήτων:

α. Γαστρεντερολογίας

β. Γενικής Ιατρικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Γενικής Ιατρικής

γ. Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας

δ. Ενδοκρινολογίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού ή Ενδοκρινολογίας

ε. Καρδιολογίας

στ. Νευρολογίας

ζ. Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας ή Ορθοπεδικής

η. Ουρολογίας

θ. Οφθαλμολογίας

ι. Εσωτερικής Παθολογίας ή Παθολογίας

ια. Παιδιατρικής

ιβ. Παιδοψυχιατρικής ή Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου

ιγ. Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας

ιδ. Ρευματολογίας

ιε. Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης

ιστ. Χειρουργικής

ιζ. Ψυχιατρικής

ιη. Ωτορινολαρυγγολογίας.

Προσόντα

α. Πτυχίο ιατρικής σχολής.

β. Τίτλο ειδικότητας σε κάποια από τις προβλεπόμενες ιατρικές ειδικότητες

γ. Άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

δ. Εκπλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ή νόμιμη απαλλαγή από αυτή.

ε. Εγγραφή σε ιατρικό σύλλογο.

Κωλύματα που δεν πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του ιατρού

α. Να υφίσταται σε βάρος του ποινική δίωξη, παραπομπή με βούλευμα ή ποινική καταδίκη για οποιοδήποτε κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας, δωροδοκίας, δωροληψίας, παράβασης καθήκοντος, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για εγκλήματα που ανάγονται στην προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και για τα πλημμελήματα των νόμων περί ναρκωτικών, περί προστασίας των ζώων συντροφιάς, περί όπλων, περί ενδοοικογενειακής βίας, περί καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και τα εγκλήματα περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του άρθρου 38 του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

β. να έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μέχρι τη διαγραφή της ποινής.

γ. να έχει ασκηθεί δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα που δύναται να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.

δ. να τελεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ή έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων.

Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΕΣΙ

1. Η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης σε τακτά χρονικά διαστήματα και βάσει των αναγκών λειτουργίας των ΥΕ του ΚΕΠΑ εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ την έκδοση πρόσκλησης για ένταξη νέων ιατρών στο Μητρώο ΕΣΙ.

2. Με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδεται πρόσκληση, η οποία πρέπει να πληροί τους κανόνες δημοσιότητας και στην οποία καταγράφεται: (α) ο συνολικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση ανά ειδικότητα, (β) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, (γ) η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων των υποψηφίων, και (δ) η διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενστάσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΕΣΙ.

3. Κάθε υποψήφιος ιατρός, που προέρχεται από τον Ιδιωτικό ή το Δημόσιο Τομέα και διαθέτει τις ειδικότητες και τα προσόντα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 και δεν εμπίπτει στα κωλύματα της παρ. 3 του άρθρου 2 δύναται να υποβάλει αίτηση συμμετοχής συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

4. Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση συμμετοχής είναι τα κάτωθι:

α. Αίτηση. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως προς την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτήν στοιχείων του υποψηφίου.

β. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου. Για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται επίσημη μετάφραση των δικαιολογητικών αυτών και τίτλος ελληνομάθειας τύπου Β2 ή βεβαίωση γνώσης της ελληνικής από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ. Δεν απαιτείται τίτλος ελληνομάθειας για τους ιατρούς που είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή απόφοιτοι ελληνικού πανεπιστημίου ή διαθέτουν ισοτιμία και αντιστοιχία πτυχίου από ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ) ή έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα.

γ. Βιογραφικό Σημείωμα. Για την απόδειξη των ουσιαστικών προσόντων που αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα, απαιτείται η υποβολή αρχείων των επίσημων πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

δ. Πτυχίο Ιατρικής Σχολής. Σε περίπτωση πτυχίου πανεπιστημίου της αλλοδαπής, απαιτείται επίσημη μετάφραση και ισοτιμία ΔΟΑΤΑΠ, όπου είναι απαραίτητη.

ε. Απόφαση χορήγησης τίτλου ειδικότητας ή τίτλος ειδικότητας.

στ. Απόφαση άδειας ή βεβαίωση άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

ζ. Βεβαίωση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου του οποίου ο ιατρός είναι μέλος στην οποία να βεβαιώνεται η ιδιότητα του μέλους, ο συνολικός χρόνος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, η ασκούμενη ειδικότητα και ο συνολικός χρόνος άσκησής της, τυχόν μεταβολές και τυχόν πειθαρχικές καταδίκες, εκδοθείσα εντός του τελευταίου τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης εγγραφής. η. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου. θ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στα κωλύματα της παρ. 3 του άρθρου 2.

ι. Φωτοαντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, εφόσον υπάρχει.

ια. Φωτοαντίγραφο διδακτορικού τίτλου, εφόσον υπάρχει.

ιβ. Τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης (προαιρετικό).

5. Ο συνολικός βαθμός εκάστου υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων που λαμβάνει από τα τυπικά του προσόντα. Η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων έχει ως εξής:

Τυπικό Προσόν

Μονάδες

Βαθμός πτυχίου

Ο βαθμός του πτυχίου

Μεταπτυχιακό

Δύο (2) μονάδες

Διδακτορικό

Τέσσερις (4) μονάδες

Προϋπηρεσία ανά έτος (Στην προϋπηρεσία προσμετράται ο χρόνος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος μετά τη λήψη της ειδικότητας στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα)

Ιατρική εξειδίκευση σε Αναπτυξιακή Παιδιατρική

Μία (1) μονάδα για κάθε έτος προϋπηρεσίας και μέχρι δεκαπέντε (15) μονάδες

Δύο (2) μονάδες

6. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του e-ΕΦΚΑ καταρτίζει Προσωρινό Πίνακα Επιτυχόντων με φθίνουσα σειρά κατάταξης ανά ειδικότητα, βάσει της μοριοδότησης της παρ. 5, και Πίνακα Αποκλειομένων.

7. Ο Προσωρινός Πίνακας Επιτυχόντων και ο Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στον διαδικτυακό ιστότο- πο του φορέα. Κατά των Πινάκων, οι αιτούντες έχουν προθεσμία υποβολής ένστασης δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης. Οι ενστάσεις εξετάζονται εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από ειδική επιτροπή εξέτασης ενστάσεων, η οποία συγκροτείται από τα ακόλουθα μέλη: α) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, β) έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γ) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης προσωπικού του e-ΕΦΚΑ, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης καταρτίζει τον Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων ιατρών ανά ειδικότητα με βάση τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής εξέτασης ενστάσεων. Ο Οριστικός Πίνακας Επιτυχόντων υποβάλλεται για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ και στη συνέχεια αναρτάται στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα.

8. Ισάριθμοι με τις προκηρυχθείσες θέσεις επιτυχόντες ανά ειδικότητα καλούνται να συμμετέχουν στην ειδική εκπαίδευση ιατρών του ΕΣΙ η ύλη, το πρόγραμμα, η διάρκεια και η διαδικασία της οποίας καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ βάσει της παρ. 4 του άρθρου 109 του ν. 4961/2022. Σε περίπτωση ισοβαθμούντων και εφόσον ο αριθμός αυτών δεν ξεπερνά τους πέντε (5) ανά ειδικότητα, καλούνται όλοι. Αν οι ισοβαθμούντες είναι περισσότεροι, διενεργείται κλήρωση.

9. Οι υποψήφιοι ιατροί που δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έγγραφη ένσταση εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος και να παρακολουθήσουν εκ νέου την εκπαίδευση.

10. Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος από υποψηφίους, καλείται ίσος αριθμός επιλαχόντων της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας από τον αναρτημένο Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων να παρακολουθήσει το εν λόγω πρόγραμμα, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός ιατρών ανά ειδικότητα που έχει προκηρυχθεί.

11. Οι επιτυχόντες του εκπαιδευτικού προγράμματος εγγράφονται στο Μητρώο ΕΣΙ με διαπιστωτική πράξη του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Η διαπιστωτική πράξη της παρούσας που εκδίδεται μετά την πρώτη εκπαίδευση υπέχει και θέση διαπιστωτικής πράξης για την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου ΕΣΙ.

12. Σε περίπτωση κένωσης θέσης δύναται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ να ενταχθεί στο ΕΣΙ ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας με βάση τη σειρά κατάταξης στον Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων, μετά από επιτυχή ολοκλήρωση της ειδικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, οι θέσεις αυτές δύναται να επαναπροκηρυχθούν.

Πηγή: www.e-nomothesia.gr

 

 

 

Τελειώνω το κείμενό μου αυτό με την κοινή υπουργική απόφαση.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

12 Μαρτίου 2024

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 1658

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. οικ. 18551 (1)

Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΥΓΕΙΑΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Έχοντας υπόψη:

1.

Τα άρθρα 102, 103, 104, 108, 111, 112, και ιδίως τις περ. α’, β’, δ’, στ’ και ζ’ της παρ. 3 του άρθρου 109, του ν. 4961/2022 «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α’ 146).

2.

Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α’ 133).

3.

Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, (π.δ. 63/2005, Α’ 98), όπως διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019.

4.

Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).

5.

Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168).

6.

Το π.δ. 142/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 181).

7.

Το άρθρο 26 του π.δ. 8/2019 «Οργανισμός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)» (Α’ 8).

8.

Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).

9.

Το π.δ. 79/2023 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 131).

10.

Το π.δ. 2/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

11.

Την υπ’ αρ. 83779/12.09.2022 απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)» (Β’ 4830).

12.

Την υπό στοιχεία 102928 ΕΞ 2023/10.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά» (Β’ 4441).

13.

Την υπ’ αρ. 65928/13.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτη Τσακλόγλου» (Β’ 4526).

14.

Την υπ’ αρ. 37310/10.07.2023 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Υγείας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους» (Β’ 4435).

15.

Την αποστολή του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών.

16.

Την υπ’ αρ. 517/2023 απόφαση της 41/26-10-2023 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του e-ΕΦΚΑ.

17.

Την υπ’ αρ. 107093/06-12-2023 εισηγητική έκθεση οικονομικών επιπτώσεων.

18.

Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά προκαλείται δαπάνη στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ από την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος και λογισμικού για την υποστήριξη του υπό σύσταση ηλεκτρονικού Μητρώου του Ειδικού Σώματος Ιατρών, η οποία δεν δύναται να προϋπολογιστεί,

 

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1 Σύσταση και Λειτουργία Ειδικού Σώματος Ιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας

1.

Στη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας του e- ΕΦΚΑ συστήνεται Ειδικό Σώμα Ιατρών (ΕΣΙ). Σκοπός του ΕΣΙ είναι η στελέχωση των Υγειονομικών Επιτροπών (ΥΕ) και της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου (ΕΔΕ) του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με τους κατάλληλους ιατρούς για την επίτευξη των σκοπών και του έργου του ΚΕΠΑ, όπως αυτό περιγράφεται στον Κανονισμό Λειτουργίας του. Στο ΕΣΙ συμμετέχουν ιατροί του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα.

2.

Με την παρούσα καθορίζονται: α. Οι ειδικότητες, τα απαιτούμενα προσόντα και τα κωλύματα των ιατρών του ΕΣΙ. β. Η σύσταση και η λειτουργία ηλεκτρονικού Μητρώου

για την υποστήριξη του ΕΣΙ.

γ. Η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΕΣΙ.

δ. Η διαδικασία αναστολής καθηκόντων και διαγραφής

από το Μητρώο του ΕΣΙ.

Άρθρο 2

Ειδικότητες, Προσόντα και Κωλύματα Ιατρών ΕΣΙ

1.

Στο ΕΣΙ εγγράφονται ιατροί των κάτωθι ειδικοτήτων: α. Γαστρεντερολογίας β. Γενικής Ιατρικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Γενικής

Ιατρικής

γ. Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας

δ. Ενδοκρινολογίας - Διαβήτη - Μεταβολισμού ή Εν

δοκρινολογίας ε. Καρδιολογίας στ. Νευρολογίας ζ. Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας ή Ορθοπεδικής η. Ουρολογίας θ. Οφθαλμολογίας ι. Εσωτερικής Παθολογίας ή Παθολογίας ια. Παιδιατρικής ιβ. Παιδοψυχιατρικής ή Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου ιγ. Πνευμονολογίας - Φυματιολογίας ιδ. Ρευματολογίας ιε. Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ιστ. Χειρουργικής ιζ. Ψυχιατρικής ιη. Ωτορινολαρυγγολογίας.

2. Οι ιατροί του ΕΣΙ διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι προσόντα:

α. Πτυχίο ιατρικής σχολής.

β. Τίτλο ειδικότητας σε κάποια από τις προβλεπόμενες ιατρικές ειδικότητες της παρ. 1.

γ. Άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

δ. Εκπλήρωση υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ή

νόμιμη απαλλαγή από αυτή. ε. Εγγραφή σε ιατρικό σύλλογο.

3.

Για την ένταξη και παραμονή στο ΕΣΙ δεν πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του ιατρού τα κάτωθι κωλύματα:

α. Να υφίσταται σε βάρος του ποινική δίωξη, παραπομπή με βούλευμα ή ποινική καταδίκη για οποιοδήποτε

κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, απιστίας, δωροδοκίας, δωροληψίας, παράβασης καθήκοντος, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για εγκλήματα που ανάγονται στην προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς και για τα πλημμελήματα των νόμων περί ναρκωτικών, περί προστασίας των ζώων συντροφιάς, περί όπλων, περί ενδοοικογενειακής βίας, περί καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και τα εγκλήματα περί δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του άρθρου 38 του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

β. να έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων

(4)

μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μέχρι τη διαγραφή της ποινής. γ. να έχει ασκηθεί δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα που δύναται να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.

δ. να τελεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ή έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων.

Άρθρο 3 Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών

1.

Στη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας του e- ΕΦΚΑ συστήνεται ηλεκτρονικό Μητρώο του Ειδικού Σώματος Ιατρών (εφεξής «Μητρώο ΕΣΙ).

2.

Στο Μητρώο ΕΣΙ τηρούνται τα στοιχεία των ιατρών του ΕΣΙ, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας και στοιχεία για τη συγκρότηση και λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, τη συμμετοχή των ιατρών του Μητρώου σε αυτές, στατιστικά στοιχεία για την έκδοση Γνωστοποιήσεων Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ), για την παραπομπή αξιολογήσεων σε έτερη ΥΕ, και κάθε στοιχείο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία και παρακολούθηση του έργου του ΚΕΠΑ.

3.

Οι ιατροί του ΕΣΙ είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν άμεσα τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης για κάθε αλλαγή επί των στοιχείων του Μητρώου ΕΣΙ, κυρίως μέσω της αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

4.

Στο Μητρώο εντάσσονται τα πρόσωπα που έχουν τις ειδικότητες της παρ. 1 του άρθρου 2, τα προσόντα της παρ. 2 του άρθρου 2, που δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα της παρ. 3 του άρθρου 2, που συμμετέχουν στη διαδικασία εγγραφής του άρθρου 4 και ολοκληρώνουν επιτυχώς την ειδική εκπαίδευση υποψηφίων ιατρών του ΕΣΙ της παρ. 8 του άρθρου 4 της παρούσας.

5.

Οι ιατροί που υπηρετούν στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 2556/1997 (Α’ 270) εντάσσονται αυτοδικαίως στο Μητρώο ΕΣΙ κατά την έναρξη λειτουργίας του, χωρίς να απαιτείται η παρακολούθηση της αρχικής ειδικής εκπαίδευσης της παρ. 1 του άρθρου 104 του ν. 4961/2022.

6.

Το ηλεκτρονικό Μητρώο του ΕΣΙ υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τις κάτωθι λειτουργίες:

Τεύχος B’ 1658/12.03.2024 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 15119

α. Τη συγκρότηση Υγειονομικών Επιτροπών με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις αξιολόγησης, την ειδικότητα της κύριας πάθησης του αξιολογούμενου, την εντοπιότητα του ιατρού, την κατοικία του αιτούντος και την τυχόν ανηλικότητα του αξιολογούμενου.

β. Τον προγραμματισμό ραντεβού συνεδριάσεων ΥΕ και ενημέρωση των συμμετεχόντων Ιατρών, γραμματέων και αξιολογούμενων για την ημέρα, την ώρα και τον τόπο διενέργειας αυτών.

γ. Την έκδοση αποφάσεων μετακίνησης για συμμετοχή σε συνεδρίαση ΥΕ ή ΕΔΕ.

δ. Την παραγωγή στατιστικών στοιχείων και αναφορών.

7.

Η ψηφιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού Μητρώου ΕΣΙ δύναται να διαλειτουργεί με τρίτα συστήματα, όπως η Εθνική Πύλη Αναπηρίας και τα υποσυστήματα αυτής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

8.

Ως προς τα προσωπικά δεδομένα των ιατρών που τηρούνται στο Μητρώο ΕΣΙ ο e-Ε.Φ.Κ.Α. και το Υπουργείο Υγείας είναι από κοινού Υπεύθυνοι Επεξεργασίας κατά την έννοια της περ. 7 του άρθρου 4 του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και τηρούν τις υποχρεώσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που απορρέουν από τις διατάξεις του ΓΚΠΔ και του ν. 4624/2019 (Α’ 137).

9.

Δικαίωμα πρόσβασης στο Μητρώο ΕΣΙ έχουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Παροχών και Υγείας, ο αρμόδιος υποδιοικητής για θέματα της ανωτέρω Διεύθυνσης και ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τους ρόλους που τους ανατίθενται βάσει των αρμοδιοτήτων τους.

Άρθρο 4 Διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΕΣΙ

1.

Η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης σε τακτά χρονικά διαστήματα και βάσει των αναγκών λειτουργίας των ΥΕ του ΚΕΠΑ εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ την έκδοση πρόσκλησης για ένταξη νέων ιατρών στο Μητρώο ΕΣΙ.

2.

Με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου εκδίδεται πρόσκληση, η οποία πρέπει να πληροί τους κανόνες δημοσιότητας και στην οποία καταγράφεται: (α) ο συνολικός αριθμός θέσεων προς πλήρωση ανά ειδικότητα, (β) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, (γ) η διαδικασία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων των υποψηφίων, και (δ) η διαδικασία υποβολής και εξέτασης ενστάσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ΕΣΙ.

3.

Κάθε υποψήφιος ιατρός, που προέρχεται από τον Ιδιωτικό ή το Δημόσιο Τομέα και διαθέτει τις ειδικότητες και τα προσόντα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 και δεν εμπίπτει στα κωλύματα της παρ. 3 του άρθρου 2 δύναται να υποβάλει αίτηση συμμετοχής συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

4.

Τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση συμμετοχής είναι τα κάτωθι:

α. Αίτηση. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως προς την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτήν στοιχείων του υποψηφίου.

β. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου. Για πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται επίσημη μετάφραση των δικαιολογητικών αυτών και τίτλος ελληνομάθειας τύπου Β2 ή βεβαίωση γνώσης της ελληνικής από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ. Δεν απαιτείται τίτλος ελληνομάθειας για τους ιατρούς που είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή απόφοιτοι ελληνικού πανεπιστημίου ή διαθέτουν ισοτιμία και αντιστοιχία πτυχίου από ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ) ή έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα.

γ. Βιογραφικό Σημείωμα. Για την απόδειξη των ουσιαστικών προσόντων που αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα, απαιτείται η υποβολή αρχείων των επίσημων πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

δ. Πτυχίο Ιατρικής Σχολής. Σε περίπτωση πτυχίου πανεπιστημίου της αλλοδαπής, απαιτείται επίσημη μετάφραση και ισοτιμία ΔΟΑΤΑΠ, όπου είναι απαραίτητη.

ε. Απόφαση χορήγησης τίτλου ειδικότητας ή τίτλος ειδικότητας.

στ. Απόφαση άδειας ή βεβαίωση άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

ζ. Βεβαίωση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου του οποίου ο ιατρός είναι μέλος στην οποία να βεβαιώνεται η ιδιότητα του μέλους, ο συνολικός χρόνος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, η ασκούμενη ειδικότητα και ο συνολικός χρόνος άσκησής της, τυχόν μεταβολές και τυχόν πειθαρχικές καταδίκες, εκδοθείσα εντός του τελευταίου τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης εγγραφής.

η. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου.

θ. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν εμπίπτει στα κωλύματα της παρ. 3 του άρθρου 2.

ι. Φωτοαντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, εφόσον υπάρχει.

ια. Φωτοαντίγραφο διδακτορικού τίτλου, εφόσον υπάρχει.

ιβ. Τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης (προαιρετικό).

5.

Ο συνολικός βαθμός εκάστου υποψηφίου προκύπτει από το άθροισμα όλων των μονάδων που λαμβάνει από τα τυπικά του προσόντα. Η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων των υποψηφίων έχει ως εξής:

Τυπικό Προσόν

Μονάδες

Βαθμός πτυχίου

Ο βαθμός του πτυχίου

Μεταπτυχιακό

Δύο (2) μονάδες

Διδακτορικό

Τέσσερις (4) μονάδες

Προϋπηρεσία ανά έτος (Στην προϋπηρεσία προσμετράται ο χρόνος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος μετά τη λήψη της ειδικότητας στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα) Ιατρική εξειδίκευση σε Αναπτυξιακή Παιδιατρική

Μία (1) μονάδα για κάθε έτος προϋπηρεσίας και μέχρι δεκαπέντε (15) μονάδες Δύο (2) μονάδες

15120 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 1658/12.03.2024

6.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας, η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης του e-ΕΦΚΑ καταρτίζει Προσωρινό Πίνακα Επιτυχόντων με φθίνουσα σειρά κατάταξης ανά ειδικότητα, βάσει της μοριοδότησης της παρ. 5, και Πίνακα Αποκλειομένων.

7.

Ο Προσωρινός Πίνακας Επιτυχόντων και ο Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα. Κατά των Πινάκων, οι αιτούντες έχουν προθεσμία υποβολής ένστασης δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης. Οι ενστάσεις εξετάζονται εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από ειδική επιτροπή εξέτασης ενστάσεων, η οποία συγκροτείται από τα ακόλουθα μέλη: α) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης, β) έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γ) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης προσωπικού του e-ΕΦΚΑ, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας. Η Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης καταρτίζει τον Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων ιατρών ανά ειδικότητα με βάση τις αποφάσεις της ειδικής επιτροπής εξέτασης ενστάσεων. Ο Οριστικός Πίνακας Επιτυχόντων υποβάλλεται για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ και στη συνέχεια αναρτάται στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα.

8.

Ισάριθμοι με τις προκηρυχθείσες θέσεις επιτυχόντες ανά ειδικότητα καλούνται να συμμετέχουν στην ειδική εκπαίδευση ιατρών του ΕΣΙ η ύλη, το πρόγραμμα, η διάρκεια και η διαδικασία της οποίας καθορίζονται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ βάσει της παρ. 4 του άρθρου 109 του ν. 4961/2022. Σε περίπτωση ισοβαθμούντων και εφόσον ο αριθμός αυτών δεν ξεπερνά τους πέντε (5) ανά ειδικότητα, καλούνται όλοι. Αν οι ισοβαθμούντες είναι περισσότεροι, διενεργείται κλήρωση.

9.

Οι υποψήφιοι ιατροί που δεν ολοκλήρωσαν με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν έγγραφη ένσταση εντός προθεσμίας δύο

(2)

ημερών από τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος και να παρακολουθήσουν εκ νέου την εκπαίδευση.

10.

Σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος από υποψηφίους, καλείται ίσος αριθμός επιλαχόντων της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας από τον αναρτημένο Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων να παρακολουθήσει το εν λόγω πρόγραμμα, μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός ιατρών ανά ειδικότητα που έχει προκηρυχθεί.

11.

Οι επιτυχόντες του εκπαιδευτικού προγράμματος εγγράφονται στο Μητρώο ΕΣΙ με διαπιστωτική πράξη του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ. Η διαπιστωτική πράξη της παρούσας που εκδίδεται μετά την πρώτη εκπαίδευση υπέχει και θέση διαπιστωτικής πράξης για την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου ΕΣΙ.

12.

Σε περίπτωση κένωσης θέσης δύναται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ να ενταχθεί στο ΕΣΙ ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας με βάση τη σειρά κατάταξης στον Οριστικό Πίνακα Επιτυχόντων, μετά από επιτυχή ολοκλήρωση της ειδικής εκπαίδευσης. Σε περίπτωση μη κάλυψης των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί, οι θέσεις αυτές δύναται να επαναπροκηρυχθούν.

Άρθρο 5 Όροι και διαδικασία αναστολής καθηκόντων

1.

Οι ιατροί του ΕΣΙ δύναται να τίθενται σε αναστολή των καθηκόντων τους, με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, στις κάτωθι περιπτώσεις:

α. Αν ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για τα εγκλήματα της παρ. 3 του άρθρου 2, β. αν ασκηθεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα της παρ. 3 του άρθρου 2, γ. αν παραβιάσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ιατρών του ΕΣΙ.

2.

Κατά της απόφασης αναστολής καθηκόντων δύναται να ασκηθεί προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α. εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

3.

Σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι αναστολής των καθηκόντων του ιατρού εκδίδεται απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο και από την επομένη της κοινοποίησης δύναται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις των ΥΕ ΚΕ.Π.Α.

Άρθρο 6 Όροι και διαδικασία διαγραφής

1.

Οι ιατροί διαγράφονται από το Μητρώο ΕΣΙ, με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ, στις κάτωθι περιπτώσεις: α. Εάν η αξιολόγηση του έργου τους στις ΥΕ είναι αρνητική.

β. Εάν παραλείψουν τη συμμετοχή τους στα προγράμματα επανεκπαίδευσης των ιατρών του ΕΣΙ, η ύλη, το πρόγραμμα, η διάρκεια και η διαδικασία των οποίων καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κατ’ εξουσιοδότηση της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 109 του ν. 4961/2022.

γ. Εάν αναιτιολόγητα αρνούνται τη συμμετοχή τους σε ΥΕ. Η διαδικασία διαγραφής εκκινεί μετά από την αναιτιολόγητη απουσία σε δύο (2) ΥΕ εντός διαστήματος δύο

(2)

μηνών.

δ. Εάν απωλέσουν τα προσόντα ή την ειδικότητα που είναι απαραίτητη για την εγγραφή τους στο Μητρώο βάσει του άρθρου 2, καθώς και εάν αποκτήσουν κάποιο από τα κωλύματα του άρθρου αυτού.

2.

Κατά της απόφασης διαγραφής δύναται να ασκηθεί προσφυγή από τον ενδιαφερόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α. εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.

3.

Σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι διαγραφής ο ενδιαφερόμενος δύναται να συμμετάσχει σε νέα πρόσκληση εγγραφής ιατρών στο Μητρώο.

Άρθρο 7 Μεταβατικές ρυθμίσεις

1.

Μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης εγγραφής ιατρών στο Μητρώο ΕΣΙ με βάση το άρθρο 3, οι υγειονομικές επιτροπές του ΚΕ.Π.Α. λειτουργούν και στελεχώνονται σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

2.

Με την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου του Ειδικού Σώματος Ιατρών (ΕΣΙ) καταργείται το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 2556/1997 (Α’ 270).

Η παρούσα απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2024

Οι Υπουργοί

Υφυπουργός Εθνικής Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Υγείας

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ

ΜΑΡΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

ΠαΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ