Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Ενσωμάτωση των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη στο νόμο του ΥΠΕΝ 4759 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας» 17 Δεκέμβριος 2020

Ενσωμάτωση των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη στο νόμο του ΥΠΕΝ 4759 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

17 Δεκέμβριος 2020

Νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του νέου νόμου 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.»                         

 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

 

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ενσωμάτωση των προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη στο νόμο του ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας»

 

Νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του νέου νόμου 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.».

 

Ειδικότερα, με το άρθρο 111 του νόμου που αφορά τις κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 20 του Ν.4067/2012 και προβλέπεται ότι είναι δυνατή εκτός της ρυμοτομικής γραμμής η τοποθέτηση κινητών ή προσωρινών κατασκευών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, μετά από αιτιολογημένη έγκριση της οικείας Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας, που εκδίδεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη του οικείου δήμου.

 

Πρόκειται για πρόταση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία είχε συμπεριλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη και στην Ετήσια Έκθεση για το έτος 2019, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Διοίκηση συχνά επικαλείται την απαγόρευση οποιασδήποτε κατασκευής εκτός ρυμοτομικής γραμμής (παρ. 4 του άρθρου 20 του Ν. 4067/2012), προκειμένου να μην επιτρέψει τη δημιουργία ράμπας για την πρόσβαση ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια.

...

Πληροφορίες: 2131306600

press@synigoros.gr

 

Παραθέτω το ενδιαφέρον τμήμα του άρθρου του νόμου:

Μανώλης Μπασιάς


Άρθρο 111

Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους - Τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4067/2012

Η παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 4067/2012 (Α' 79) τροποποιείται και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 20

Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους

1.Στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού επιτρέπονται κατασκευές για:

α) τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή / και εμποδιζόμενων ατόμων,

Οι παραπάνω κατασκευές υλοποιούνται από τον οικείο Δήμο, από άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ιδιώτες, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και άδεια της Υπηρεσίας Δόμησης. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι κατηγορίες των κατασκευών ή εγκαταστάσεων για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης και η διαδικασία ελέγχου τους από άποψη ασφάλειας και αισθητικής.

...

4.Η κατασκευή σκαλοπατιών για την εξυπηρέτηση των κτιρίων έξω από τη ρυμοτομική γραμμή απαγορεύεται.

Κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η κατασκευή τους ύστερα από άδεια του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, αν μετά από την ανέγερση του κτιρίου έχει μεταβληθεί η υψομετρική στάθμη του δρόμου. Η κατασκευή αυτή πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής κατασκευή, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων ασφαλείας για την εγκατάσταση δικτύων κοινής ωφέλειας, μόνιμη ή κινητή για την εξυπηρέτηση του κτιρίου, όπως ράμπες, σκαλοπάτια, ζαρντινιέρες, επιτοίχιοι χειρολισθήρες για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, που προεξέχουν των όψεων των κτιρίων πλέον των δεκαπέντε (15) εκατοστών.

Για να εξασφαλισθεί η προσβασιμότητα ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, μετά από αιτιολογημένη έγκριση της οικείας Περιφερειακής Επιτροπής Προσβασιμότητας, που εκδίδεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη του οικείου δήμου, είναι δυνατή η τοποθέτηση κινητών ή προσωρινών κατασκευών, κατά παρέκκλιση της απαγόρευσης του προηγούμενου εδαφίου.

6.Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και σε νομίμως υφιστάμενους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο.»