Έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση επί αναπηρικών πάσης φύσεως θεμάτων.
Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 31/07/2020
ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΥΦΛΩΝ 31/07/2020
31/07/2020
1.
Συνάδελφοι,
Όπως έχετε ενημερωθεί υπεύθυνα από τον αυτόματο τηλεφωνητή του Συνδέσμου, παρά τις γενικώς αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη Χώρα, το αναπηρικό κίνημα συνολικά και φυσικά οι συνδικαλιστικοί φορείς του χώρου μας, βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων που έχουμε καταθέσει ήδη σε όλα τα αρμόδια κατά περίπτωση Υπουργεία. Καταβάλλουμε μια καθημερινή προσπάθεια παρακολούθησης των συζητούμενων νομοσχεδίων στη Βουλή, προσπαθώντας να παρέμβουμε διορθωτικά έστω την τελευταία στιγμή για την αποτροπή ή διόρθωση διατάξεων ή τροπολογιών που κατατίθενται σε αυτά.
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι παρουσιάζονται κάθε τόσο ή οξύνονται υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν τους τυφλούς και συνολικά τους αναπήρους, όπως το θέμα της περίφημης λειτουργικότητας της αναπηρίας, που η Κυβέρνηση θέτει εκ νέου στο τραπέζι. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες αναπήρους από 10ετίας και το οποίο το κίνημά μας μέχρι τώρα έχει αποτρέψει την εφαρμογή του. Έτσι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να πετύχουμε την πλήρη ανατροπή αυτού του σχεδίου απ’όπου και αν προέρχεται. Μπορείτε να ακούσετε, πατώντας τις επιλογές 2 & 3, πρώτα το δελτίο τύπου της ΕΣΑμεΑ και έπειτα το υπόμνημα διαμαρτυρίας της ΕΟΤ προς την Υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Τέλος, οι φορείς μας όπως πάντα θα είναι καθημερινά παρόντες και σε ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι χωρίς διακοπές και εφησυχασμούς.
Κλείνοντας σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος θα είναι κλειστός την εβδομάδα 10-14 Αυγούστου. Η Διοίκηση εύχεται σε όλους ένα καλοκαίρι με προσωπική και οικογενειακή υγεία και ξεκούραση.
2.
Από το 2005, οπότε και ήρθε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της «λειτουργικότητας» των ατόμων με αναπηρία ως κριτήριο αξιολόγησης του βαθμού αναπηρίας τους, η ΕΣΑμεΑ κράτησε και συνεχίζει να κρατά καθαρή και κρυστάλλινη θέση: η λειτουργικότητα αποτελεί μια διφορούμενη και αμφισβητούμενη έννοια που στην Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εφαρμογή σε καμιά χώρα της ΕΕ. Το 2017 μάλιστα, όπου η ενσωμάτωση της λειτουργικότητας αποτέλεσε απαίτηση των δανειστών, η ΕΣΑμεΑ διεμήνυσε σε όλους τους τόνους τόσο στην πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και στην τρόικα ότι δεν θα επέτρεπε να περάσει, όπως και έπραξε.
Το ίδιο και το 2018, η ΕΣΑμεΑ με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε και πάλι να αποτρέψει την ενσωμάτωση της λειτουργικότητας στο σύστημα αξιολόγησης, δηλώνοντας: Η απαίτηση των δανειστών της χώρας για την εισαγωγή της λειτουργικότητας στην πιστοποίηση της αναπηρίας είναι παράλογη, αδικαιολόγητη και εχθρική.
Κατά τον ίδιο τρόπο και το 2020 η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει στη Διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας που συζητά ξανά τη λειτουργικότητα, με στόχο να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος. Απόδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος για αυτό το θέμα είναι ότι στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχει ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας. Η ΕΣΑμεΑ και οι οργανώσεις μέλη της έχουν αποδείξει ότι στέκονται αταλάντευτα στους αγώνες όλων των τελευταίων δεκαετιών δίπλα στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους, είτε με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, είτε με υπομνήματα και επιστολές, είτε συμμετέχοντας σε αρμόδιες επιτροπές, είτε με ομιλίες και παρεμβάσεις στη Βουλή και σε μεγάλα fora. Η ΕΣΑμεΑ δεν αφήνει καμία ευκαιρία υπεράσπισης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους να πάει χαμένη, αντίθετα υπερασπίζεται τις θέσεις της από κάθε μετερίζι. Το σύνθημα «Τίποτα για Εμάς χωρίς Εμάς» δεν είναι μόνο λόγια, αλλά έχει καθημερινή πρακτική εφαρμογή.
Με αυτό τον τρόπο η ΕΣΑμεΑ κατάφερε μέσα στα χρόνια της κρίσης, όπου καταποντίστηκαν μισθοί, συντάξεις, δικαιώματα, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όχι μόνο να μη δουν περικοπές στα επιδόματά τους, αλλά τα πρώτα δύο χρόνια να πάρουν και τις προγραμματισμένες αυξήσεις πριν την κρίση. Όταν η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε την έξοδο από τα μνημόνια, άμεσα η ΕΣΑμεΑ κινητοποιήθηκε ζητώντας αυξήσεις, και συνεχίζει να το κάνει.
Η ΕΣΑμεΑ και οι οργανώσεις του αναπηρικού κινήματος, όλη τη μνημονιακή δεκαετία, αγωνίστηκαν ακατάπαυστα για να θεσπιστεί και να λειτουργήσει στη χώρα ένα αξιόπιστο, αντικειμενικά και κοινωνικά δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας. Έχουμε μακρύ δρόμο ακόμα για να το πετύχουμε αυτό. Αλλά, από τη θέσπιση των ΚΕΠΑ με το ν. 3863/2010 έως σήμερα, η ΕΣΑμεΑ διεκδίκησε με κινητοποιήσεις την επικαιροποίηση, τη διαρκή απογραφή και τον εξανθρωπισμό του συστήματος των ΚΕΠΑ. Από το απαράδεκτο σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας των ΚΕΠΑ του 2011, όπου συμπεριλάμβανε την απονομή ποσοστού αναπηρίας στους ηδονοβλεψίες, στους παιδόφιλους κ.α. έγινε ο ΕΠΠΠΑ στοιχειωδώς παραδεκτός. Παράλληλα το αναπηρικό κίνημα αγωνίστηκε από την αρχή της δεκαετίας για το απολύτως λογικό, το απολύτως εύλογο, δηλαδή οι αναπηρίες και οι χρόνιες παθήσεις που είναι μη αναστρέψιμες και κρίνονται δια βίου να τους απονέμεται ποσοστό αναπηρίας που να ισχύει εφ΄ όρου ζωής.
Με το ν. 3846/2010, 8 κατηγορίες αναπηρίας χαρακτηρίστηκαν μη αναστρέψιμες. Μετά από κινητοποιήσεις και μεγάλη κοινωνική διαμαρτυρία, το Νοέμβρη του 2013, οι κατηγορίες έγιναν 43, αργότερα 133, και οι πιέσεις συνεχίστηκαν μέχρι και τον νέο Πίνακα του 2018 με τις 153. Ενώ δεν έχει κλείσει μήνας που η ΕΣΑμεΑ έστειλε νεότερο υπόμνημα με διεκδικήσεις για το θέμα των ΚΕΠΑ και πραγματοποίησε συνάντηση εκ νέου για το θέμα.
3.
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ήταν και είναι ριζικά αντίθετη στην επιχειρούμενη εισαγωγή της λεγόμενης «λειτουργικότητας» κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ. Η λειτουργικότητα αποτελεί μια διφορούμενη και αμφισβητούμενη έννοια που στην Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εφαρμογή σε καμιά χώρα της Ε.Ε. Η «λειτουργικότητα» θεωρούμε, και είναι, ένας «Δούρειος Ίππος» για την περικοπή δικαιωμάτων και επιδομάτων. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας προ δεκαετίας έγινε απόπειρα εισαγωγής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ανίχνευση της περίφημης λειτουργικότητας του αναπήρου, ωστόσο και τότε το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο αντιτάχθηκε και απέτρεψε τέτοιου είδους ανερμάτιστες συμπεριφορές.
Αντισταθήκαμε σθεναρά στην απόπειρα εισαγωγής της λειτουργικότητας από την τρόικα των δανειστών, καθώς επίσης και όταν εισήχθη πιλοτικά το 2018 για τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί στην πράξη.
Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε και αυτή τη φορά την εισαγωγή της κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ ή όποιων άλλων επιτροπών ήθελε τυχόν δημιουργηθούν και να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας και τα προνοιακά τους επιδόματα. Άλλωστε, με τις πρόσφατες αστήρικτες νομικά και ηθικά περικοπές των προνοιακών επιδομάτων των τυφλών επιστημόνων και των συναδέλφων που λαμβάνουν «ορφανικές» συντάξεις, μεσούσης της πανδημίας, καταφαίνεται σαφώς ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου.
4.
Ανακοινώνεται ότι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη ωφελουμένων στα προγράμματα του 1ΟΥ ΚΔΑΠ – ΜΕΑ «ΜΠΕΤΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ» για παιδιά με οπτική αναπηρία της Α.Μ.Κ.Ε. «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» περιόδου 2020-21 ξεκίνησε την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με την Κοινωνική Υπηρεσία του 1ΟΥ ΚΔΑΠ –ΜΕΑ «ΜΠΕΤΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ» (τηλέφωνο 210 9516139).