Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα- Μαρία Μιχαηλίδου με θέμα: Διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) για την επιχειρούμενη εισαγωγή της έννοιας της «λειτουργικότητας» κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ.


Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα- Μαρία Μιχαηλίδου με θέμα: Διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) για την επιχειρούμενη εισαγωγή της έννοιας της «λειτουργικότητας» κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

 

 

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1059

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας Αθήνα, 28/07/2020

 

                                      Προς:  Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  

                                                   κα Δόμνα- Μαρία Μιχαηλίδου

                                                                            

Κοιν.: 1) Πρωθυπουργό της Χώρας

               κο Κ. Μητσοτάκη

           2) Υπουργό Επικρατείας

               κο Γ. Γεραπετρίτη

           3) Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

               κο. Ι. Βρούτση          

           4) Ε.Σ.Α.μεΑ.

           5) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

                                                

Θέμα: Διαμαρτυρία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) για την επιχειρούμενη εισαγωγή της έννοιας της «λειτουργικότητας» κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ.

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ήταν και είναι ριζικά αντίθετη στην επιχειρούμενη εισαγωγή της λεγόμενης «λειτουργικότητας» κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ.  Η λειτουργικότητα αποτελεί μια διφορούμενη και αμφισβητούμενη έννοια που στην Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να έχει εφαρμογή, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη εφαρμογή σε καμιά χώρα της Ε.Ε. Η «λειτουργικότητα» θεωρούμε, και είναι, ένας «Δούρειος Ίππος» για την περικοπή δικαιωμάτων και επιδομάτων. Πληροφορίες μας από άλλες χώρες που επιδιώχθηκε η εφαρμογή της λειτουργικότητας και παρά τη θέληση των κατά τόπους Συνομοσπονδιών Αναπήρων επιβλήθηκε και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, ομιλούν για ερωτήσεις απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης προσωπικότητας του αναπήρου. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας προ δεκαετίας έγινε απόπειρα εισαγωγής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ανίχνευση της περίφημης λειτουργικότητας του αναπήρου, ωστόσο και τότε το αναπηρικό κίνημα σύσσωμο αντιτάχθηκε και απέτρεψε τέτοιου είδους ανερμάτιστες συμπεριφορές.

Αντισταθήκαμε σθεναρά στην απόπειρα εισαγωγής της λειτουργικότητας από την τρόικα των δανειστών, καθώς επίσης και όταν εισήχθη πιλοτικά το 2018 για τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα με αποτέλεσμα να αχρηστευτεί στην πράξη.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε και αυτή τη φορά την εισαγωγή της κατά τη διαμόρφωση της κρίσης των επιτροπών των ΚΕΠΑ ή όποιων άλλων επιτροπών ήθελε τυχόν δημιουργηθεί και να προστατέψουμε την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας και τα προνοιακά τους επιδόματα. Άλλωστε, με τις πρόσφατες αστήρικτες νομικά και ηθικά περικοπές των προνοιακών επιδομάτων των τυφλών επιστημόνων και των συναδέλφων που λαμβάνουν «ορφανικές» συντάξεις, μεσούσης της πανδημίας, καταφαίνεται σαφώς ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου σας.

 

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

 

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

                      

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά