Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

«Ταξιδεύεις αεροπορικώς; Μάθε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησέ τα»


«Ταξιδεύεις αεροπορικώς; Μάθε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησέ τα»
Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο
- Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1107/2006 της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να μεταφέρουν τους σκύλους συνοδούς ή κινητικό εξοπλισμό όπως αναπηρικές καρέκλες, κατά κανόνα χωρίς επιπλέον κόστος.
- Η βοήθεια που παρέχεται σε αερολιμένες θα πρέπει να επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να μεταβαίνουν από το προκαθορισμένο σημείο άφιξής τους στο αεροσκάφος και από το αεροσκάφος προς καθορισμένο σημείο αναχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. Για παράδειγμα, στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να παρέχεται βοήθεια προκειμένου να μεταβούν στην πτήση της ανταπόκρισής τους, να βρουν λεωφορείο ή ταξί μετά την πτήση, αν είναι απαραίτητο, καθώς και να τους παρέχεται βοήθεια με τις αποσκευές τους.
- Οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα που ταξιδεύουν αεροπορικά θα πρέπει να ενημερώνουν την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα για την ανάγκη παροχής βοήθειας  τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πτήση. Εάν το αεροδρόμιο δεν παρέχει τις υπηρεσίες βοήθειας που απαιτούνται, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του αεροδρομίου. Η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την πτήση ή τις αποσκευές, τον έλεγχο (check-in) των κινητικών βοηθημάτων των ατόμων με αναπηρία.
Ενημερωτική εκδήλωση για τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς με τίτλο «Ταξιδεύεις αεροπορικώς; Μάθε τα δικαιώματά σου και διεκδίκησέ τα!» πραγματοποίησε σήμερα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή.
Με αφορμή την εκδήλωση η αναπληρώτρια Συνήγορος του Καταναλωτή και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Ελλάδας Αθηνά Κοντογιάννη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με σύμμαχο πλέον τον καιρό, πολλοί καταναλωτές ξεκινούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους είτε οργανώνουν ολιγοήμερες αποδράσεις, εντός ή εκτός Ελλάδας.
Εκτός από τις υπόλοιπες προετοιμασίες που κάνουμε για να μην έχουμε προβλήματα που θα μπορούσαν να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μας ζημιώσουν οικονομικά, προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας, μαθαίνοντας τα βασικά μας δικαιώματα: Τί δικαιούμαστε, όταν π.χ. καθυστερήσει το πλοίο ή το αεροπλάνο μας ή όταν χαθούν οι αποσκευές μας σε μέσο μεταφοράς; Μπορούμε να μεταβιβάσουμε σε άλλο ταξιδιώτη τη συμμετοχή σε οργανωμένο ταξίδι χωρίς να ζημιωθούμε; Μέσα σε ποια προθεσμία μπορούμε να ακυρώσουμε την κράτηση που έχουμε κάνει σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα χωρίς να χάσουμε την προκαταβολή μας; Τι μπορούμε να κάνουμε αν ηλεκτρονική κράτηση διακοπών που διαφημιζόταν ήταν διαφορετική από αυτή που μας προσφέρθηκε; Τί πρέπει να προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε αυτοκίνητο;».
Όπως εξήγησε «η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας, οργανώνουν και φέτος δύο κεντρικές ενημερωτικές εκστρατείες για τα δικαιώματα των επιβατών: Η πρώτη αφορά τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς, με σχετική δράση που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στον Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος, τον οποίο ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την υποστήριξή του. Η δράση αυτή πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 από τις 10.00-13.00. Η δεύτερη ενημερωτική δράση επικεντρώνεται στους επιβάτες που ταξιδεύουν με πλοίο, με στοχευμένη δράση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019 στο Λιμάνι του Πειραιά. Και στις δύο αυτές δράσεις ενημερώνουμε τους καταναλωτές, με πληροφοριακό υλικό στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, για τα δικαιώματά τους και το πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν εξωδικαστικά, ακούμε τις ερωτήσεις τους και παρέχουμε συμβουλές και βοήθεια.
Γιατί η γνώση και η άσκηση των δικαιωμάτων του καταναλωτή είναι η δύναμή του!»

Οκτώ βασικές συμβουλές
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας και η Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή δίνουν 8 βασικές συμβουλές σε όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν αεροπορικώς και τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους ως επιβάτες και πώς μπορούν να τα διεκδικήσουν, με απλές και χωρίς κόστος διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Βασικές συμβουλές πριν ταξιδέψεις
Είτε αγοράζεις το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά είτε όχι, είτε το προμηθεύεσαι απευθείας από την αεροπορική εταιρεία είτε μέσω πρακτορείου, πρέπει προηγουμένως:
1) Να διαβάζεις προσεκτικά τους γενικούς όρους μεταφοράς της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γνωρίζεις τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σου. Αν δεν είσαι βέβαιος/η για κάτι, ζήτησε να σου υποδείξουν πού υπάρχει η σχετική γραπτή πληροφορία. Προεπιλεγμένες επιλογές δεν επιτρέπονται.
2) Είναι σκόπιμο να γνωρίζεις:
- Πόση ώρα νωρίτερα οφείλεις να βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο.
- Πόσες αποσκευές δικαιούσαι να έχεις μαζί σου και με ποιό ανώτατο βάρος.
- Πόσο επιβαρύνεσαι σε περίπτωση υπέρβασης του βάρους.
3) Να συγκρίνεις τους γραπτούς όρους και τις πληροφορίες κατά την κράτηση του εισιτηρίου με τους όρους και τα ατομικά στοιχεία που αναγράφονται ή επισυνάπτονται στο εισιτήριο. Να βεβαιώνεσαι για την ορθή αναγραφή των προσωπικών σου στοιχείων, σύμφωνα με το διαβατήριό σου (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου κλπ.), πριν από την ολοκλήρωση της κράτησης.
4) Να ενημερώνεσαι εγκαίρως για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που απαιτούνται ανάλογα με τον προορισμό σου (π.χ. visa, χρονική ισχύς του διαβατηρίου). Να ελέγχεις, σε περίπτωση ηλεκτρονικής συναλλαγής, αν συμβάλλεσαι απευθείας με την αεροπορική εταιρεία μέσω της ιστοσελίδας της ή με πρακτορείο, οπότε μπορεί να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.
5) Να προσέχεις τυχόν επιπλέον χρεώσεις για πρόσθετες αποσκευές, για υπηρεσίες ηλεκτρονικού check in ή για τυχόν αλλαγή ημερομηνίας ή άλλων δεδομένων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1008/2008), ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει το τελικό συνολικό αντίτιμο που πρέπει να καταβάλει, το οποίο περιλαμβάνει με αναλυτική αναφορά, τον αεροπορικό ναύλο ή το κόμιστρο, καθώς και τα κάθε είδους τέλη, φόρους και επιβαρύνσεις. Άλλες προαιρετικές τιμολογήσεις πρέπει να γνωστοποιούνται με σαφήνεια και κατά τρόπο ευδιάκριτο κατά την έναρξη κάθε διαδικασίας κράτησης και η αποδοχή τους από τον επιβάτη να γίνεται με ειδική συναίνεση.
6) Να γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπεται καμία επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.
7) Να ελέγχεις την αποσκευή σου, αμέσως μόλις την παραλάβεις, ώστε, αν διαπιστώσεις πρόβλημα, να υποβάλεις εγκαίρως δήλωση φθοράς, καταστροφής ή απώλειας.
8) Να κρατάς όλες τις αποδείξεις για δαπάνες που έκανες για την περίπτωση που ζητήσεις αποζημίωση, όπου προβλέπεται.

Τι δικαιώματα όμως έχουμε ως επιβάτες;
Αν καθυστερήσει η πτήση σου άνω των δύο ωρών και αναλόγως της απόστασης της πτήσης, έχεις δικαίωμα:
- Σε παροχή βοήθειας, όπως γεύματα και αναψυκτικά, πρόσβαση σε επικοινωνία, διαμονή (αν χρειάζεται) και μεταφορά από και προς τον τόπο καταλύματος, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης.
- Σε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σου (όταν η καθυστέρηση είναι τουλάχιστον πέντε ώρες) εντός επτά ημερών και, αν χρειαστεί, να επιστρέψεις χωρίς καμία επιβάρυνση στον αρχικό τόπο αναχώρησης.
Ο αερομεταφορέας υποχρεούται να ενημερώνει τον επιβάτη για τα παραπάνω δικαιώματά του, καθώς και για τον λόγο της καθυστέρησης.
Αν αρνηθεί την επιβίβαση ο αερομεταφορέας, παρά τη θέλησή σου, αν και έχεις εισιτήριο (π.χ. λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, μετάβασης σε μικρότερο αεροσκάφους με πρωτοβουλία της εταιρείας κλπ.) δικαιούσαι:
α. Αποζημίωση, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης:
- 250 ευρώ, για πτήσεις έως 1.500 χλμ.
- 400 ευρώ, για όλες τις πτήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. άνω των 1.500 χλμ. ή για όλες τις πτήσεις από 1.500 χλμ. έως 3.500 χλμ.
- 600 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες πτήσεις.
Αν ο αερομεταφορέας προσφέρει εναλλακτική πτήση με παρεμφερή ώρα άφιξης, η αποζημίωση μπορεί να μειωθεί κατά 50%.
β. Παροχή βοήθειας ίδιας με την καθυστέρηση πτήσης (δηλαδή κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής και μεταφορά από και προς το κατάλυμα, αν απαιτηθεί διανυκτέρευση).
Αν ματαιωθεί η πτήση, δικαιούσαι:
- Αποζημίωση με τους όρους της άρνησης επιβίβασης, εκτός αν έγινε έγκαιρη ενημέρωση.
- Παροχή βοήθειας ίδιας με την καθυστέρηση πτήσης.
- Να επιλέξεις μεταξύ των παρακάτω:
α. Επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σου (ολόκληρου ή μόνο του μέρους που δεν χρησιμοποιήθηκε).
β. Μεταφορά προς τον τελικό προορισμό με άλλη πτήση το συντομότερο δυνατό.
γ. Εκ νέου κράτηση για μεταγενέστερη ημερομηνία της επιλογής σου (εφόσον υπάρχουν θέσεις).
Ο επιβάτης δεν λαμβάνει αποζημίωση από τον αερομεταφορέα ιδίως: αν η ματαίωση οφειλόταν σε έκτακτες συνθήκες (καιρικές συνθήκες, απεργία εργαζομένων κλπ.) ή αν είχε προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση σχετικά με τη ματαίωση ή αν προσφέρθηκε εναλλακτική πτήση για την ίδια διαδρομή και με παρεμφερή ώρα άφιξης και είχε δοθεί έγκαιρη ενημέρωση, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του Κανονισμού 261/2004.
Αν υπάρξει αλλαγή θέσης, έχεις δικαίωμα:
Επιστροφής εντός 7 ημερών, αν ο αερομεταφορέας σε τοποθετήσει σε θέση κατώτερη από εκείνη για την οποία αγοράσθηκε το εισιτήριο σου:
- Του 30% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις πτήσεις έως 1.500 χλμ.
- Του 50% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1.500 χλμ. (πλην των πτήσεων μεταξύ της ευρωπαϊκής επικράτειας και των Γαλλικών υπερπόντιων διαμερισμάτων) και για όλες τις άλλες πτήσεις μεταξύ 1.500 και 3.500 χλμ.
- Του 75% της τιμής του εισιτηρίου για όλες τις υπόλοιπες πτήσεις.
Αν συμβεί απώλεια, καταστροφή, φθορά ή καθυστέρηση αποσκευών, δικαιούσαι:
Αποζημίωση από τον αερομεταφορέα έως το ποσό των 1.230 ευρώ, εκτός αν η φθορά ή η καταστροφή οφείλεται σε ελάττωμα της ίδιας της αποσκευής. Αν το περιεχόμενο της αποσκευής είναι μεγάλης αξίας, μπορείς, στον έλεγχο εισιτηρίων, να το δηλώσεις, πληρώνοντας ένα συμπληρωματικό ποσό για να λάβεις  αποζημίωση για ό,τι δηλώσεις.
Για τη διεκδίκηση αποζημίωσης απαιτείται η υποβολή σχετικής έγγραφης δήλωσης εντός 7 ημερών από την παραλαβή των αποσκευών ή εντός 21 ημερών, εάν πρόκειται για καθυστερημένη παραλαβή.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο
- Σύμφωνα με τον Κανονισμό 1107/2006 της Ε.Ε. σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να μεταφέρουν τους σκύλους συνοδούς ή κινητικό εξοπλισμό όπως αναπηρικές καρέκλες, κατά κανόνα χωρίς επιπλέον κόστος.
- Η βοήθεια που παρέχεται σε αερολιμένες θα πρέπει να επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να μεταβαίνουν από το προκαθορισμένο σημείο άφιξής τους στο αεροσκάφος και από το αεροσκάφος προς καθορισμένο σημείο αναχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της συνδρομής κατά την επιβίβαση και αποβίβαση. Για παράδειγμα, στους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να παρέχεται βοήθεια προκειμένου να μεταβούν στην πτήση της ανταπόκρισής τους, να βρουν λεωφορείο ή ταξί μετά την πτήση, αν είναι απαραίτητο, καθώς και να τους παρέχεται βοήθεια με τις αποσκευές τους.
- Οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα που ταξιδεύουν αεροπορικά θα πρέπει να ενημερώνουν την αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό πράκτορα για την ανάγκη παροχής βοήθειας  τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πτήση. Εάν το αεροδρόμιο δεν παρέχει τις υπηρεσίες βοήθειας που απαιτούνται, οι καταναλωτές θα πρέπει να επικοινωνούν με τη διεύθυνση του αεροδρομίου. Η αεροπορική εταιρεία ευθύνεται για κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με την πτήση ή τις αποσκευές, τον έλεγχο (check-in) των κινητικών βοηθημάτων των ατόμων με αναπηρία.
Αν η αεροπορική εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, σε περίπτωση προβλήματος, ο καταναλωτής μπορεί να απευθυνθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Καταναλωτή και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες, βοήθεια και υποστήριξη για καταναλωτικές διαφορές σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στη Νορβηγία και στην Ισλανδία).
Αναλυτικότερες πληροφορίες:
http://www.synigoroskatanaloti.gr/docs/info/2016-ECC-Greece-Leaflet-Air-passenger-rights-EL.pdf
Ε.Π.

Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Νέου ποινικού κώδικα άρθρο 105 Εκτιση της ποινής στην κατοικία

Νέου ποινικού κώδικα άρθρο 105 Εκτιση της ποινής στην κατοικία
Το κείμενο του νόμου
Αρθρο 105 Εκτιση της ποινής στην κατοικία
1. Οποιος καταδικάστηκε σε ποινή στερητική της ελευθερίας έως δεκαπέντε έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων. Αν το πιο πάνω όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αποφασίζει το δικαστήριο που επιβάλλει την ποινή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποφασίζει το συμβούλιο πλημμελειοδικών της περιοχής που εδρεύει το δικαστήριο αυτό, μετά από αίτηση του καταδικασθέντος.
2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει, ανεξαρτήτως ποινής, και για τις μητέρες που έχουν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους. Ισχύει επίσης, χωρίς τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1, για εκείνους που νοσούν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικοί, από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), από γεροντική άνοια ή από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου. Για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται γνωμάτευση δύο ιατρών δημόσιου νοσοκομείου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας μπορεί να προστίθενται και άλλα είδη ασθενειών ανάλογης βαρύτητας.
3. Το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο εάν κατά τις προηγούμενες παραγράφους αντικαταστήσει την στερητική της ελευθερίας ποινή με έκτισή της στην κατοικία, μπορεί να επιβάλει στον καταδικασθέντα κατάλληλους κατά την κρίση του όρους από εκείνους που αναφέρονται στο άρθρο 99 παρ. 2 περιπτώσεις δ' έως στ', με ανάλογη εφαρμογή της παρ. 4 του ίδιου άρθρου, ή έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση. Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να ανακαλέσει την έκτιση της ποινής στην κατοικία αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2.
Εισηγητική έκθεση του άρθρου 105
Το έκτο Κεφάλαιο του Γενικού Μέρους του Σχεδίου Ποινικού Κώδικα ρυθμίζει τον τρόπο έκτισης των ποινών και των μέτρων ασφαλείας και διακρίνεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη αναφέρεται στην αντικατάσταση της στερητικής της ελευθερίας ποινής και η δεύτερη στο θεσμό της υπό όρους απόλυσης των καταδικασθέντων.
I. Αντικατάσταση της στερητικής της ελευθερίας ποινής.
Άρθρο 105
Στο άρθρο αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση της στερητικής της ελευθερίας ποινής με την έκτισή της στην κατοικία του καταδικασθέντος, εφόσον αυτός ανήκει σε μία από τις οριζόμενες τρεις κατηγορίες καταδίκων.
Στην πρώτη ανήκουν όσοι έχουν υπερβείτο εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχουν καταδικασθεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας ως δεκαπέντε έτη. Αυτοί, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, εκτίουν όλη τους την ποινή ή το υπόλοιπο της - εφόσον συμπληρώνουν το εβδομηκοστό έτος ενώ βρίσκονται στη φυλακή - στην κατοικία τους, εκτός αν με ειδική αιτιολογία κριθεί ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπούν από την τέλεση άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.
Το ίδιο μέτρο ισχύει ανεξαρτήτως ύφους ποινής για τις μητέρες που έχουν την επιμέλεια ανήλικων τέκνων, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους, όπως και σήμερα, ενώ η τρίτη κατηγορία δραστών για τους οποίους προβλέπεται αντικατάσταση της στερητικής της ελευθερίας ποινής είναι εκείνοι που νοσούν από σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικοί, από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του εξήντα επτά τοις εκατό (67%), από γεροντική άνοια ή από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας μπορεί να προστίθενται και άλλα είδη ασθενειών ανάλογης βαρύτητας.
Το δικαστήριο ή το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να επιβάλλει στον καταδικασθέντα τους κατά την κρίση του όρους των περιπτώσεων δ' έως στ' του άρθρου 99 παρ. 2. Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί επίσης να ανακαλέσει την έκτιση της ποινής στην κατοικία αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου. Σε κάθε περίπτωση, ο καταδικασθείς δικαιούται και απόλυσης υπό όρο μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος για τη χορήγησή της χρόνος, οπότε λήγει η υποχρέωση του κατ' οίκον περιορισμού.
Με τη διάταξη αυτή ορίζεται ότι ο καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει συνολικά τα πέντε έτη, μπορεί, αφού εκτίσει το ένα δέκατο αυτής, να δηλώσει ότι επιθυμεί να μετατραπεί το υπόλοιπο της ποινής του ως τον χρόνο της υπό όρο απόλυσης κατά το επόμενο άρθρο, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας. Το Δικαστήριο, μετατρέπει την ποινή, εν όλω ή εν μέρει, εκτός αν με ειδική αιτιολογία κρίνει ότι η βαρύτητα της πράξης, οι συνθήκες τέλεσής της και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του καταδικασθέντος, καθιστούν απολύτως αναγκαία την έκτιση της ποινής στο κατάστημα κράτησης για να αποτραπεί η τέλεση από αυτόν άλλων αντίστοιχης βαρύτητας εγκλημάτων.
Για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, κάθε μήνας φυλάκισης αντιστοιχεί σε σαράντα (40) ώρες κοινωφελούς εργασίας, η οποία πρέπει να εκτελεστεί εντός του οριζόμενου στην προηγούμενη παράγραφο χρόνου. Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι η μετατροπή δεν προϋποθέτει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης «Τροποποίηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων ΦΕΚ 965β του 2013


(1)
   Τροποποίηση  της  Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/
10-04-2013 κοινής υπουργικής απόφασης «Τρο-
ποποίηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυ-
σης βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων»
(ΦΕΚ 965/Β') .
 ΟΙ  ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 Έχοντας  υπόψη:
1) Tις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2646/1998 «Ανά-
πτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας
και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 236/Α ́).
αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. Δ29α/
Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/10-04-2013  κοινή  υπουργική 
απόφαση «Τροποποίηση προγράμματος οικονομικής
ενίσχυσης  βαριά  νοητικά  καθυστερημένων  ατόμων» 
(ΦΕΚ 965/Β ́), το οποίο αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 1
Το  πρόγραμμα  που  καθιερώθηκε  με  την  υπ’  αριθ. 
Γ4/Φ.12/οικ.1930/1982   κοινή   υπουργική   απόφαση  
«Έγκριση εφαρμογής προγράμματος οικονομικής ενί-
σχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων
ηλικίας  μέχρι  και  25  ετών  (ΦΕΚ  724/Β ́),  όπως  ισχύει, 
μετονομάζεται σε «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης
ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση». Στο
πρόγραμμα εντάσσονται:
α) άτομα με Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με
ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%) και
δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34)
β) άτομα με σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύν-
δρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά
νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80%
και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
γ) άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διά-
χυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο
Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α.
≥ 80%).
Κατά   τα   λοιπά   ισχύει   η   υπ’   αριθ.   Δ29α/Φ.32/
Γ.Π.οικ.10808/531/10-04-2013  κοινή  υπουργική  από-
φαση (ΦΕΚ 965/Β ́).
Κάθε άλλη διάταξη, αντίθετη με την παρούσα καταρ-
γείται.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019
 Οι Αναπληρωτές Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης                                Οικονομικών
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ  
Η Προηγούμενη απόφαση είχε ως εξής:
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10  2013
ΦΕΚ: Β 965 2013 04 19
Τέθηκε σε ισχύ: 19.04.2013
Αρμόδιος Φορέας: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ημ.Υπογραφής: 10.04.2013
Τίτλος
Τροποποίηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων.
Το τροποποιούμενο άρθρο 1 είχε ως εξής:
Αρθρο: 1
Κείμενο Αρθρου
Το πρόγραμμα που καθιερώθηκε με την αριθμ.Γ4/Φ.12/ Οικ.1930/1982 «Έγκριση εφαρμογής προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων ηλικίας μέχρι και 25 ετών» (ΦΕΚ 724/B') μετονομάζεται σε πρόγραμμα οικονομική ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Στο πρόγραμμα εντάσσονται:
α) άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 β) άτομα με σύνδρομο Down με συνοδό βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω γ) άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός), με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Τα υπόλοιπα ισχύοντα άρθρα της απόφασης έχουν ως εξής:
Αρθρο: 2
Κείμενο Αρθρου
Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 της υπ' αριθμ. Π4γ/Φ.421/Φ.422/Φ.423/Φ.221/οικ.6286/1997 (ΦΕΚ 997/B') αντικαθίσταται ως εξής: «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η αναπηρία σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά το άρθρο 1 της παρούσης».

Αρθρο: 3
Κείμενο Αρθρου
Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης υποχρεούνται μία φορά το χρόνο κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης του επιδόματος να προσέρχονται με την ταυτότητα τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ως άνω υπηρεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος στην αρμόδια υπηρεσία θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιείται επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος βρίσκεται εν ζωή.

Αρθρο: 4
Ημ/νία: 19.04.2013
Κείμενο Αρθρου
Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης.

Αρθρο: 5
Ημ/νία: 19.04.2013
Κείμενο Αρθρου
1. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπ' αριθμ. Γ4/Φ.12/Οικ.1930/1982 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
2. Κάθε άλλη διάταξη αντίθετη με την παρούσα καταργείται.
3. Η παρούσα ισχύει από 2.11.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4025/2011 (ΦΕΚ 228/Α').
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

         ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Δ12α/Φ.29/Γ.Π.7032/142
(1)
   Τροποποίηση  της  Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/
10-04-2013 κοινής υπουργικής απόφασης «Τρο-
ποποίηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυ-
σης βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων»
(ΦΕΚ 965/Β') .
 ΟΙ  ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
 Έχοντας  υπόψη:
1) Tις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2646/1998 «Ανά-
πτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας
και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 236/Α ́).
αποφασίζουμε:
Την τροποποίηση του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. Δ29α/
Φ.32/Γ.Π.οικ.10808/531/10-04-2013  κοινή  υπουργική 
απόφαση «Τροποποίηση προγράμματος οικονομικής
ενίσχυσης  βαριά  νοητικά  καθυστερημένων  ατόμων» 
(ΦΕΚ 965/Β ́), το οποίο αντικαθίσταται ως εξής:
Άρθρο 1
Το  πρόγραμμα  που  καθιερώθηκε  με  την  υπ’  αριθ. 
Γ4/Φ.12/οικ.1930/1982   κοινή   υπουργική   απόφαση  
«Έγκριση εφαρμογής προγράμματος οικονομικής ενί-
σχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων
ηλικίας  μέχρι  και  25  ετών  (ΦΕΚ  724/Β ́),  όπως  ισχύει, 
μετονομάζεται σε «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης
ατόμων με Σοβαρή και Βαριά Νοητική Υστέρηση». Στο
πρόγραμμα εντάσσονται:
α) άτομα με Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με
ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%) και
δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34)
β) άτομα με σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύν-
δρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά
νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80%
και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
γ) άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διά-
χυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο
Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α.
≥ 80%).
Κατά   τα   λοιπά   ισχύει   η   υπ’   αριθ.   Δ29α/Φ.32/
Γ.Π.οικ.10808/531/10-04-2013  κοινή  υπουργική  από-
φαση (ΦΕΚ 965/Β ́).
Κάθε άλλη διάταξη, αντίθετη με την παρούσα καταρ-
γείται.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019
 Οι Αναπληρωτές Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής
Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης                                Οικονομικών
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ  
Η Προηγούμενη απόφαση είχε ως εξής:
ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10  2013
ΦΕΚ: Β 965 2013 04 19
Τέθηκε σε ισχύ: 19.04.2013
Αρμόδιος Φορέας: ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ημ.Υπογραφής: 10.04.2013
Τίτλος
Τροποποίηση προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων.
Το τροποποιούμενο άρθρο 1 είχε ως εξής:
Αρθρο: 1
Κείμενο Αρθρου
Το πρόγραμμα που καθιερώθηκε με την αριθμ.Γ4/Φ.12/ Οικ.1930/1982 «Έγκριση εφαρμογής προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης των βαριά νοητικά καθυστερημένων ατόμων ηλικίας μέχρι και 25 ετών» (ΦΕΚ 724/B') μετονομάζεται σε πρόγραμμα οικονομική ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Στο πρόγραμμα εντάσσονται:
α) άτομα με βαριά νοητική υστέρηση με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω και δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30 β) άτομα με σύνδρομο Down με συνοδό βαριά νοητική υστέρηση και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω γ) άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (παιδικός αυτισμός, αυτισμός), με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Τα υπόλοιπα ισχύοντα άρθρα της απόφασης έχουν ως εξής:
Αρθρο: 2
Κείμενο Αρθρου
Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 της υπ' αριθμ. Π4γ/Φ.421/Φ.422/Φ.423/Φ.221/οικ.6286/1997 (ΦΕΚ 997/B') αντικαθίσταται ως εξής: «Γνωμάτευση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όπου θα πιστοποιείται η αναπηρία σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά το άρθρο 1 της παρούσης».

Αρθρο: 3
Κείμενο Αρθρου
Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης υποχρεούνται μία φορά το χρόνο κατόπιν σχετικής ειδοποίησης της αρμόδιας υπηρεσίας χορήγησης του επιδόματος να προσέρχονται με την ταυτότητα τους ή άλλο σχετικό έγγραφο στην ως άνω υπηρεσία. Σε περίπτωση αδυναμίας μετακίνησης ή άλλου κωλύματος στην αρμόδια υπηρεσία θα προσέρχεται ο νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος του δικαιούχου. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις δύναται να πραγματοποιείται επίσκεψη κοινωνικού λειτουργού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δικαιούχος βρίσκεται εν ζωή.

Αρθρο: 4
Ημ/νία: 19.04.2013
Κείμενο Αρθρου
Απουσία στο εξωτερικό για διάστημα μεγαλύτερο του εξαμήνου επιφέρει διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης.

Αρθρο: 5
Ημ/νία: 19.04.2013
Κείμενο Αρθρου
1. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπ' αριθμ. Γ4/Φ.12/Οικ.1930/1982 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
2. Κάθε άλλη διάταξη αντίθετη με την παρούσα καταργείται.
3. Η παρούσα ισχύει από 2.11.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4025/2011 (ΦΕΚ 228/Α').
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Εγκύκλιος υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την προσβασιμότητα, των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του Δημόσιου Τομέα

Εγκύκλιος υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την προσβασιμότητα, των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του Δημόσιου Τομέα
26.06.2019.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή και στις συναλλαγές των πολιτών με τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στους ιστότοπους και τις εφαρμογές των φορέων του δημοσίου για φορητές συσκευές συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των αρχών της χρηστής διοίκησης και του δημοσίου συμφέροντος εντός του πλαισίου της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.
Τα παραπάνω ρυθμίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Οδηγία (ΕΕ) 2102/2016, με την οποία παρέχεται το θεσμικό πλαίσιο για την προσβασιμότητα στους ιστότοπους των οργανισμών του δημόσιου τομέα και στις εφαρμογές για φορητές συσκευές, με ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία.
Στην εθνική έννομη τάξη το ευρωπαϊκό κεκτημένο περί ηλεκτρονικής προσβασιμότητας ενσωματώθηκε με το Νόμο 4591/2019 (ΦΕΚ 19/Α/12.02.2019), ο οποίος εισάγει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εφαρμογής και παρακολούθησης των παρεμβάσεων εκείνων που θα διευκολύνουν την αλληλεπίδραση των ατόμων με αναπηρία με τους ιστότοπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα. Ο Νόμος επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα τους χρήστες των υπηρεσιών του δημοσίου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Προβλέπεται, επίσης, η συμμετοχή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ως κοινωνικού εταίρου της πολιτείας σε ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες και προστασίας των συνταγματικών και διεθνών δικαιωμάτων τους, με την παροχή γνώμης.
Η εισαγωγική αυτή εγκύκλιος παρέχει διευκρινίσεις στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους για την προσβασιμότητα όπως απορρέουν από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και δίνει οδηγίες για την καταγραφή των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:
Α. Γενικά (Πεδίο Εφαρμογής, Ορισμοί)
Β. Απαιτήσεις προσβασιμότητας/τεκμήρια συμμόρφωσης-εξαιρέσεις
Γ. Συμμόρφωση των ιστότοπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές του Δημοσίου Τομέα
Δ. Εγγυήσεις Συμμόρφωσης και Εφαρμογής

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία
 

Ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί επίδομα λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του


Ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί επίδομα λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του
Επίδομα λουτροθεραπείας στους ασφαλισμένους του χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, για την λουτρική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 31η Οκτωβρίου 2019.
Το επίδομα ύψους 150 ευρώ αφορά στη λουτρική περίοδο από την 1η Ιουνίου έως και την 31 Οκτωβρίου 2019, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αξιοποιήσουν για 15 ιαματικά λουτρά, σε αναγνωρισμένες από το κράτος Λουτροπηγές.
Ποιοι έχουν δικαίωμα
Δικαίωμα για την χορήγηση του επιδόματος Λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις παρακάτω παθήσεις:
1) Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο, όπως είναι οι:
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Συστηματική σκλήρυνση
- Πολυμυοσίτιδα-Δερματίτιδα
- Ρευματοειδή πολυμυαλγία
- Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού
2) Μετατραυματικές δυσκαμψίες, Μετατραυματική αρθρίτιδα
3) Δερματοπάθειες
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να λάβουν το επίδομα, καθορίζονται ως εξής:
1) Ιατρική γνωμάτευση (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1), ιατρού αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας, (Ορθοπεδικού, Ρευματολόγου, Δερματολόγου, Φυσιάτρου). Στην γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται αναλυτικά η πάθηση του ασφαλισμένου και να αιτιολογείται αναλυτικά η αναγκαιότητα υποβολής του σε λουτροθεραπεία. Σε περίπτωση έλλειψης ιατρού ειδικότητας ρευματολόγου στην περιοχή, (συμβεβλημένων, υπηρετούντων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα Στρατιωτικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία ή σε μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ.,) θα γίνονται αποδεκτές γνωματεύσεις από Ορθοπεδικούς συμβεβλημένους ή υπηρετούντες στις ανωτέρω μονάδες υγείας για τα νοσήματα της παρ.Α1.
2) Ιατρική γνωμάτευση ειδικευμένου Καρδιολόγου (σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 2), από την οποία να προκύπτει, δεδομένης της κλινικής κατάσταση του ασφαλισμένου, ότι δύναται να προβεί στην συγκεκριμένη θεραπεία και ότι δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για την διενέργεια αυτής.
Οι γνωματεύσεις των ανωτέρω παραγράφων 1 και 2, δύναται να εκδίδονται από ιατρούς Νοσοκομείων του ΕΣΥ , Στρατιωτικών και Πανεπιστημιακών, ιατρούς των μονάδων Υγείας του Π.Ε.Δ.Υ και τέλος από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς.
3) Τα εισιτήρια των λούσεων
4) Βεβαίωση της λουτροπηγής από τον νόμιμο εκπρόσωπό της, ότι η λουτροπηγή ανήκει στις αναγνωρισμένες από το Κράτος Λουτροπηγές. Από την ίδια βεβαίωση θα πρέπει να προκύπτουν οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των λούσεων καθώς και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου διενεργήθηκαν.
5) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο απόδειξης παροχής υπηρεσιών του ξενοδοχείου ή του ενοικιαζόμενου δωματίου, προκειμένου να διαπιστώνεται η μετάβαση και διαμονή του ασφαλισμένου στον τόπο της λουτροπηγής. Στην περίπτωση που η λουτροπηγή βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και δεν προκύπτει διαμονή, απαραίτητη κρίνεται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του ασφαλισμένου στην οποία θα δηλώνει ότι, μετακινήθηκε τις ημερομηνίες όπως αυτές αναφέρονται στην βεβαίωση του νόμιμου εκπροσώπου της λουτροπηγής.
6) Για τα ΑμεΑ με τετραπληγία ή παραπληγία, δύναται να αποζημιώνεται και ο συνοδός για το κόστος μετακίνησής του.

Πηγή: https://www.zougla.gr/

Λήψη σύνταξης λόγω θανάτου: Μοναδικός όρος για τα νόμιμα τέκνα, υιοθετηθέντα κ.ά. είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους

Λήψη σύνταξης λόγω θανάτου: Μοναδικός όρος για τα νόμιμα τέκνα, υιοθετηθέντα κ.ά. είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους
Taxheaven Newsroom
[26.06.2019]
Με την εγκύκλιο Φ.80000/οικ.27156/854/2019 του Υπ. Εργασίας κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019 «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.» επέρχονται ουσιαστικές βελτιωτικές μεταβολές στη σύνταξη λόγω θανάτου του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 που αναφέρονται κατά κύριο λόγο στην άρση του ηλικιακού ορίου για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης μετά την πρώτη 3ετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντα συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
Περαιτέρω με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται η περίπτωση α' της υποπαραγράφου Β' της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 ως προς τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.
Συγκεκριμένα ως μοναδικός όρος για τη λήψη σύνταξης λόγω θανάτου των νομίμων τέκνων, των υιοθετηθέντων και όσων εξομοιώνονται με αυτά, είναι να είναι άγαμα και μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Προς τα άγαμα τέκνα κρίνεται ότι εξομοιώνονται και τα διαζευγμένα, και επομένως αποτελούν δικαιοδόχα πρόσωπα, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελέσει άλλο γάμο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, το σκοπό και το πνεύμα του νόμου, και τα διαζευγμένα τέκνα ανήκουν, όπως και τα άγαμα, στα μέλη οικογένειας που ο νομοθέτης θέλει να προστατέψει.
Επισημαίνεται τέλος ότι και η ρύθμιση αυτή όπως και οι λοιπές ρυθμίσεις του άρθρου 19 εφαρμόζονται από τη δημοσίευση του ν.4611/2019, αλλά καταλαμβάνουν και όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν εκδοθεί από 13.5.2016 ή εκκρεμεί η έκδοσή τους.

Επιταγές θεάματος και αγοράς βιβλίων - Τα δύο νέα προγράμματα ΕΛΕΚΠ

Επιταγές θεάματος και αγοράς βιβλίων - Τα δύο νέα προγράμματα ΕΛΕΚΠ
[26.06.2019]
Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι δύο νέες αποφάσεις του Υπ. Εργασίας σχετικά με το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών θεάματος χειμερινής περιόδου 2019-2020 και το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2019.
Με Δημόσια Πρόσκληση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, τηρουμένων των διατάξεων των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013, που εκδίδεται εντός μηνός από τη δημοσίευση των αποφάσεων, προσκαλούνται οι δικαιούχοι και οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Δείτε την απόφαση 17071/594/19-06-2019 για το πρόγραμμα επιταγών θεάματος και την απόφαση 17073/595/19-06-2019 επιταγών αγοράς βιβλίων από το αρχείο του κόμβου
17071/594/2019 Κατάρτιση Προγράμματος χορήγησης επιταγών θεάματος χειμερινής περιόδου 2019-2020
(Κατάρτιση Προγράμματος χορήγησης επιταγών θεάματος χειμερινής περιόδου 2019-2020)
Κατηγορία: Κοινωνική Αλληλεγγύη - Πρόνοια
Αριθμ. 17071/594/19-6-2019
(ΦΕΚ Β' 2527/26.06.2019)
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Της διατάξεις:
α) της υποπερ. εε της περ. β της παρ. 6 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» (Α’ 88), όπως ισχύει,
β) του ν. 2956/2001 «Αναδιάρθρωση ΟΑΕΔ και άλλες διατάξεις» (Α’ 258), όπως ισχύει,
γ) του άρθρου 20 του ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α’ 143),
δ) του Π.Δ. 63/2005 (Α’ 98) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», ε) του άρθρου 16 του Π.Δ. 134/2017 (Α’ 168) «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», όπως ισχύει,
στ) του Π.Δ. 125/2016 (Α’ 210) «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών»,
ζ) του Π.Δ. 73/2015 (Α’ 116) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών», Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη» (Β’ 2168).
4. Το έγγραφο αριθμ. 33085/15-4-2019 του ΟΑΕΔ με το οποίο διαβιβάστηκε η 1713/26/9-4-2019 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.
5. Την 17692/624/20-5-2019 απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την ανάληψη δαπάνης για το έτος 2020 (ΑΔΑ: 6ΡΞΨ465Θ1Ω-Β1Υ).
6. Την αριθμ. 23816/2168/28-5-2019 εισήγηση της προϊσταμένης της Γ.Δ.Ο.Υ.
7. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης προκαλείται δαπάνη ύψους 3.000.000,00€, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ έτους 2020, ΚΑΕ 2639, του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.ΛΕ.Κ.Π.) του Οργανισμού,
αποφασίζουμε:
Στους κοινωνικούς σκοπούς του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. εντάσσεται το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών θεάματος για την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους, το οποίο εξειδικεύεται ως ακολούθως:
«Άρθρο 1
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σκοπός του Προγράμματος είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η χορήγηση επιταγών θεάματος στους δικαιούχους ωφελούμενους του προγράμματος για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων.
Άρθρο 2
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ/ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Επιταγών Θεάματος περιόδου 2019-2020 ορίζονται:
α) ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει,
β) ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει,
γ) ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών μπορεί να προκύπτει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.
2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος χορήγησης Επιταγών Θεάματος ορίζονται:
α) τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας τριών ετών και άνω, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα,
β) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι ωφελούμενοι του προγράμματος όσοι δικαιούνται συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο του προγράμματος.
Άρθρο 3
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ/ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
1. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2019-2020.
2. Ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελούμενων του προγράμματος ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο σε 200.000 ανάλογα με τον αριθμό των παρόχων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και των προσφερομένων ανά πάροχο θέσεων.
3. Ο αριθμός των ωφελουμένων ηλικίας 3-10 ετών δεν είναι δυνατόν να υπερβαίνει τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων για παιδικές παραστάσεις.
4. Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων ωφελουμένων προκύπτει μετά την κατάρτιση του Οριστικού Μητρώου Παρόχων.
Άρθρο 4
ΕΠΙΤΑΓΗ ΘΕΑΜΑΤΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΑΓΗΣ
1. Η «Επιταγή Θεάματος» ενσωματώνει οικονομική αξία και αποκλειστικός σκοπός είναι η ανταλλαγή της με τις προσφερόμενες υπηρεσίες θεάματος από τους παρόχους σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
2. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση ανάλογα με το είδος της σκηνής (κεντρική παιδική).
3. Η «Επιταγή θεάματος» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων ωφελουμένων. Η επιταγή θεάματος ισχύει αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος και μέχρι τη λήξη αυτού.
4. Η επιδότηση μέσω της Επιταγής Θεάματος δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν ελεύθερα από το Μητρώο Παρόχων του άρθρου 10 της παρούσης τις θεατρικές παραστάσεις που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Άρθρο 5
ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Ως «Πάροχοι» νοούνται οι θεατρικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής που έχουν προγραμματίσει παραστάσεις κατά τη χειμερινή περίοδο 2019-2020.
2. Οι πάροχοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας συγκεκριμένο αριθμό θέσεων για τους δικαιούχους-ωφελούμενους του προγράμματος εφόσον προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
Άρθρο 6
ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΩΝ
1. Με Δημόσια Πρόσκληση της Διοικήτριας του ΟΑΕΔ, τηρουμένων των διατάξεων των παρ. 9 και 10 του άρθρου 34 του ν. 4144/2013, που εκδίδεται εντός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας, προσκαλούνται οι δικαιούχοι και οι πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.
2. Με τη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται: οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι προθεσμίες και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, τα κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των υποψηφίων δικαιούχων, η διαδικασία κατάρτισης των Μητρώων Δικαιούχων-Ωφελουμένων και Παρόχων, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση του προγράμματος.
3. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στους διαδικτυακούς τόπους του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
4. Η Δημόσια Πρόσκληση μπορεί να συμπληρωθεί ή τροποποιηθεί με συμπληρωματικές Δημόσιες Προσκλήσεις, που εκδίδονται εντός των χρονικών ορίων υλοποίησης του προγράμματος.
Άρθρο 7
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed. gr), όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν λαμβάνονται υπόψη.
3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75), όπως ισχύει, για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
4. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφελουμένων μελών του αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας.
5. Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης, επιτρέπεται με νέα ηλεκτρονική αίτηση, σε αντικατάσταση της προηγούμενης, η οποία υποβάλλεται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
6. Δικαιολογητικά των υποψηφίων που δε μπορούν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους είτε προσκομίζονται στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.
7. Υποψήφιοι των οποίων οι ημέρες εργασίας της παρ. 1 του άρθρ. 2 δεν μπορούν να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως λόγω μη ένταξής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται είτε να επισυνάψουν στην αίτησή τους τα σχετικά παραστατικά είτε να τα προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.
8. Μη επισύναψη στην ηλεκτρονική αίτηση των δικαιολογητικών που ορίζονται από τη Δημόσια Πρόσκληση ή μη προσκόμιση αυτών ως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει καθώς και μη πλήρωση των όρων της Δημόσιας Πρόσκλησης και αναντιστοιχία των δηλουμένων στην αίτηση στοιχείων με τα υποβληθέντα ή αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα δικαιολογητικά, είναι δυνατόν να επιφέρει τον αποκλεισμό του δικαιούχου ωφελούμενου αυτού από το Πρόγραμμα ή τη μη μοριοδότησή του για τα κριτήρια εκείνα στα οποία αφορούν τα δικαιολογητικά.
Άρθρο 8
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ/ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
1. Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότησή των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 4 του άρθρ. 2 της παρούσας.
2. Η μοριοδότησή των δικαιούχων στηρίζεται στο δηλωθέν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση και στη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, όπως προσδιορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
3. Οι πληροφορίες σχετικά με το εισόδημα των δικαιούχων αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η σειρά προτεραιότητας αντλείται από τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Οργανισμού (ΟΠΣ) με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησης.
4. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μοριοδότησης επιλέγονται οι δικαιούχοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μορίων και μέχρι της συμπλήρωσης, αθροιστικά, δικαιούχοι-ωφελούμενοι, του αριθμού που προβλέπεται στο άρθρο 3 της παρούσας.
5. Μετά τη μοριοδότησή οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται:
α. ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης της αίτησης συμμετοχής τους, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ),
β. τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο,
γ. τα μόρια των κριτηρίων μοριοδότησης και η σειρά κατάταξης των δικαιούχων. Ο αριθμός κατάταξης των ωφελουμένων είναι ίδιος με τον αριθμό κατάταξης των δικαιούχων,
δ. ένδειξη για την έκδοση Επιταγής Θεάματος για τους επιλεγόμενους δικαιούχους και τους ωφελούμενους αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρ. 2 της παρούσας.
6. Για τους υποψήφιους δικαιούχους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με αναφορά στον συγκεκριμένο λόγο αποκλεισμού τους.
7. Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων-Ωφελουμένων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
8. Κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Δικαιούχων-Ωφελουμένων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων, ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να υποβάλει προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μία και μόνο ηλεκτρονική ένσταση εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. Οι λεπτομέρειες για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
9. Μετά την εξέταση των ενστάσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, καταρτίζεται το Οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων, στο οποίο αναγράφονται πλέον των λοιπών στοιχείων του προσωρινού Μητρώου της παρ. 5 του παρόντος άρθρου και οι μοναδικοί ηλεκτρονικοί κωδικοί αριθμοί των Επιταγών Θεάματος και ο Οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων. Το οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
10. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Δικαιούχων Ωφελουμένων και οι Πίνακες Αποκλειομένων καταρτίζονται από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή του.
Άρθρο 9
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Λεπτομέρειες για τη διαπίστευση των χρηστών, τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται με τη Δημόσια Πρόσκληση. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.
2. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.
3. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος καθώς και υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
4. Οι δυνητικοί πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων, έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
5. Οι πάροχοι οφείλουν να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική αίτησή τους τα δικαιολογητικά, όπως αυτά προσδιορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, άλλως αποκλείονται από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα.
Άρθρο 10
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ
1. Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων των παρόχων συντάσσεται το προσωρινό Μητρώο Παρόχων. Για τους υποψήφιους που από τον έλεγχο των αιτήσεων προκύπτει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5 της παρούσας, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων, με σαφή αναφορά στον συγκεκριμένο λόγο αποκλεισμού για κάθε υποψήφιο.
2. Το προσωρινό Μητρώο Παρόχων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
3. Το προσωρινό Μητρώο Παρόχων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του προσωρινού Μητρώου ΔικαιούχωνΩφελουμένων.
4. Κατά των αποτελεσμάτων του προσωρινού Μητρώου Παρόχων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. Οι λεπτομέρειες για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.
5. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων των παρόχων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, καταρτίζεται το οριστικό Μητρώο Παρόχων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων. Η κατάρτιση του Οριστικού Μητρώου Παρόχων αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του οριστικού Μητρώου Δικαιούχων -Ωφελουμένων.
6. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Παρόχων περιλαμβάνουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων και των θεάτρων με τα οποία αυτές συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τις προγραμματισθείσες παραστάσεις ανά θέατρο καθώς και τον αριθμό των προσφερομένων θέσεων ανά θέατρο και σκηνή.
7. Το οριστικό Μητρώο Παρόχων και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.
8. Το προσωρινό και οριστικό Μητρώο Παρόχων και ο προσωρινός και οριστικός Πίνακας Αποκλεισμένων καταρτίζονται από τη Διοικήτρια του ΟΑΕΔ ή από το αρμόδιο όργανο που ορίζεται με απόφασή της.
Άρθρο 11
ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
1. Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα δικαιούχων και παρόχων καθώς και οι λοιποί όροι και προϋποθέσεις του προγράμματος περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση.
2. Μετά την ένταξη των παρόχων στο οριστικό Μητρώο, η υποβληθείσα αίτησή τους επέχει θέση σύμβασης με τον Οργανισμό, η οποία διέπεται από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων της Δημόσιας Πρόσκλησης.
3. Η σύμβαση μεταξύ παρόχου και Οργανισμού γεννά την αξίωση του πρώτου να εισπράξει από τον ΟΑΕΔ ποσό αντίστοιχο με την οικονομική αξία της Επιταγής θεάματος, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας και προσδιορίζεται με τη Δημόσια Πρόσκληση, ως αντάλλαγμα της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Άρθρο 12
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ
Διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 13
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
1. Οι αιτήσεις των παρόχων και τα σχετικά δικαιολογητικά για την αποπληρωμή του προγράμματος, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, υποβάλλονται από την επομένη της ημερομηνίας που λήγει εκάστη παράσταση και σε κάθε περίπτωση από 02.01.2020 έως και την 30.06.2020. Αιτήσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα απορρίπτονται.
2. Αρμόδιο όργανο για την αποπληρωμή του προγράμματος ορίζεται ο Προϊστάμενος του ΚΠΑ 2 της περιοχής αρμοδιότητας της έδρας της επιχείρησης/παρόχου.
Άρθρο 14
ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Κάθε διαφορά που προκύπτει κατά την υλοποίηση του προγράμματος επιλύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ή το όργανο που αυτό ορίζει, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ε.Λ.Ε.Κ.Π.
Άρθρο 15
ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού μετά από γνώμη της Επιτροπής Ε.Λ.Ε.Κ.Π. η παράβαση των όρων του προγράμματος από τους δικαιούχους και τους παρόχους, μπορεί να επιφέρει εκτός της διακοπής του προγράμματος και τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα έως τρία (3) και έως πέντε (5) χρόνια αντίστοιχα.
Άρθρο 16
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Στη Δημόσια Πρόσκληση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας εξειδικεύεται κάθε αναγκαία για την υλοποίηση του προγράμματος λεπτομέρεια.».
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2019
Οι Υπουργοί
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών: Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019

Εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών: Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας: 101 83
Πληροφορίες: Γ. Παπακώστα
Τηλέφωνο: 2131361130
FAX: 2131361140
e-mail: g.papakosta@ypes.gr
Αθήνα 25 Ιουνίου 2019
Αριθ. Πρωτ.: 48241
ΠΡΟΣ:
κ κ. Αντιπεριφερειάρχες περιφερειακής ενότητας έδρας νομών
Αρ. Εγκυκλίου: 67
ΘΕΜΑ: «Διευκολύνσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από πολίτες με αναπηρία στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019».
Είναι δεδομένο ότι η Πολιτεία επιχειρεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που συνδέονται με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, επιβάλλεται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των εκλογέων αυτών στην κορυφαία εκδήλωση της δημοκρατίας.
Σύμφωνα, με την παρ. 3 του άρθρου 83 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ’ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57), παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε εκλογέα με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν κατά την ψηφοφορία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρύθμιση αυτή έχει γενικό χαρακτήρα, κρίνεται σκόπιμο να παρασχεθούν περαιτέρω οδηγίες και διευκρινίσεις για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς με αναπηρία ψηφίζουν πάντοτε με απόλυτη προτεραιότητα.
Ειδικά για τις περιπτώσεις των εκλογέων με κινητικές αναπηρίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή άλλο συναφές μηχάνημα, παρατηρούνται δυσκολίες, όταν στα εκλογικά καταστήματα δεν υπάρχουν ράμπες, ανελκυστήρες ή άλλα μέσα που να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην αίθουσα ψηφοφορίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό τμήμα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των μελών της εφορευτικής επιτροπής, της φρουράς του καταστήματος, εάν υπάρχει, ή ακόμη και των εκλογέων.
Όταν ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής διαπιστώνει ότι η πρόσβαση εκλογέα με κινητικές αναπηρίες στην αίθουσα ψηφοφορίας είναι αδύνατη, καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος και να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη μυστικότητα και την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ως τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η προσωπική μέριμνα του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής και ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής, που επιλέγεται, να παραδώσουν στον εκλογέα φάκελο με σφραγίδα και μονογραφή, καθώς και πλήρη σειρά ψηφοδελτίων, ώστε αυτός να αποσυρθεί σε κατάλληλο, προσιτό σ’ αυτόν, χώρο του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος (π.χ. του ισογείου χώρου) για να ψηφίσει. Στη συνέχεια, ο εκλογέας παραδίδει τον κλειστό φάκελο με την ψήφο του στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, και εκείνος τον ρίχνει στην κάλπη του εκλογικού τμήματος, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο εκλογέας που ψήφισε. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να αναζητήσουν και άλλες λύσεις, αρκεί να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων αυτών.
Η παρούσα να κοινοποιηθεί, με την ευθύνη σας σε όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας του νομού σας, προκειμένου να λάβουν γνώση οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για την εφαρμογή της.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Προεδρία της Δημοκρατίας, Γραφείο Διοικητικών Υποθέσεων
2. Γενική Γραμματεία κ. Πρωθυπουργού
3. Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Διοικητικού
4. κκ. Περιφερειάρχες
5. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία «Ε.Σ.Α.με Α.», Ε. Βενιζέλου 236, Τ.Κ. 163 41 - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών
 

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ


Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται μια σειρά από επιδόματα και παροχές του Οργανισμού προς τους δικαιούχους του. Αναλυτικά:
• Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου καταβάλλονται, όπως προβλέπεται, τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα μηνός Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καταβάλλονται πλέον σε μηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους την ίδια ημέρα και σε σταθερή ημερομηνία, η οποία είναι η 25η εκάστου μήνα. Κάθε μήνα καταβάλλεται το επίδομα που αντιστοιχεί στον τρέχοντα μήνα. Έτσι οι πληρωμές έρχονται νωρίτερα, καθώς τα Άτομα με Αναπηρία εισέπρατταν τα επιδόματά τους κάθε 2μηνο και για τους δυο μήνες που είχαν προηγηθεί. Σήμερα καταβάλλονται συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε 152.962 δικαιούχους.
• Σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου καταβάλλονται οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Ιουλίου στους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους των παροχών του ΟΠΕΚΑ. Από τον τρέχοντα μήνα και στο εξής οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα εξοφλούνται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Σήμερα καταβάλλονται 11,28 εκατομμύρια ευρώ σε 34.100 δικαιούχους.
• Την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου καταβάλλεται η επιδοματική ενίσχυση των δικαιούχων του προγράμματος ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31/5. Όπως ανακοινώθηκε από την αν. υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, το ποσό των 53,24 εκατομμυρίων θα καταβληθεί σε 258.482 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 480.000 άτομα.
Άλλωστε, χθες, Δευτέρα 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη πληρωμή του Επιδόματος Στέγασης στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Μαίου. Συνολικά καταβλήθηκαν 31,73 εκατομμύρια σε 255.188 νοικοκυριά με περισσότερα από 650.000 άτομα.
 

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Διάταξη νόμου για τη μη ένταξη στο εισόδημα των προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ


Διάταξη νόμου για τη μη ένταξη στο εισόδημα των προνοιακών επιδομάτων ΑμεΑ

Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, κατοχυρώθηκε πλέον και με διάταξη νόμου ότι τα προνοιακά επιδόματα σε ΑμεΑ δεν εντάσσονται εφεξής σε καμία κατηγορία εισοδήματος και προστατεύονται από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό (άρθρο 81 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4611/2019).
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις για τα προνοιακά επιδόματα σε ΑμεΑ είχαν αρχικά προβλεφθεί στο άρθρο 11 της υπ’αρ 12α/Γ.Π.οικ. 68856/2202 (ΦΕΚ 5855/Β/28.12.2018) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.
Ο Συνήγορος είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ωστόσο στη συνέχεια διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα κατά την εφαρμογή της Απόφασης, κυρίως λόγω της απουσίας σχετικής πρόβλεψης σε νόμο και της παράλειψης ενημέρωσης της Α.Α. Δ.Ε. ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την υποβολή μεγάλου αριθμού αναφορών από δικαιούχους του επιδόματος στέγασης, διαπιστώθηκε ότι τα αναπηρικά επιδόματα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στο εισόδημα, επειδή προσυμπληρώνονται από τους αρμόδιους για τη χορήγησή τους φορείς ή τους φοροτεχνικούς σε κωδικούς που τα εντάσσουν στα εισοδηματικά όρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προβλεπόμενου εισοδηματικού ορίου από τους δικαιούχους και τον κίνδυνο απώλειας του επιδόματος. Μετά από παρέμβαση της Αρχής, το πρόβλημα επιλύθηκε για το επίδομα στέγασης ad hoc, μέσω της τροποποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
Ωστόσο, ο Συνήγορος, με έγγραφό του στους συναρμόδιους Υπουργούς, τόνισε ότι παραμένει ο κίνδυνος της απώλειας άλλων προνοιακών ή κοινωνικών παροχών καθώς και φορολογικών απαλλαγών, με χαρακτηριστική την περίπτωση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η Αρχή ζήτησε να επιλυθούν συνολικά όλα τα ανωτέρω προβλήματα μέσω της νομοθετικής ρύθμισης του θέματος και να δοθούν οδηγίες ως προς την αλλαγή των κωδικών του TAXIS ώστε τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα να μην υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια. Ζήτησε επίσης να ρυθμιστεί με νόμο και η προστασία των επιδομάτων αυτών από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό.
Πράγματι, μετά από την παρέμβαση του Συνηγόρου, στον ν. 4611/2019 συμπεριλήφθηκε το άρθρο 81 σύμφωνα με το οποίο «τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. ακαι β βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Ειδικά για το Επίδομα Στέγασης, στο άρθρο 78 του ανωτέρω νόμου προβλέπεται ότι «…δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Ν. 4172/2013 (Α167), δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α5).»
Ο Συνήγορος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές τις ανωτέρω εξελίξεις, επισημαίνει ωστόσο ότι η νέα ρύθμιση θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση για τα επιδόματα που θα χορηγηθούν κατά το οικονομικό έτος 2019 και αναμένει από την Α.Α.Δ.Ε. την έκδοση σχετικών οδηγιών τόσο προς τους φορείς χορήγησης των επιδομάτων όσο και προς τους φορολογούμενους και φοροτεχνικούς.

Πηγή: https://www.lawnet.gr/

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Αφιέρωμα στο Γιάννη Ποντίκη.


Αφιέρωμα στο Γιάννη Ποντίκη.
Του Μανώλη Μπασιά

Στίς 14-6-2019 έφυγε από κοντά μας ο συνάδελφος Γιάννης Ποντίκης.
Ο Γιάννης Ποντίκης ήταν ένας άνθρωπος, που ο Θεός τόν προίκισε με πολλά χαρίσματα, που όλα τα αξιοποίησε στο έπακρον.

Υπήρξε κοινωνικός επιστήμων, δικηγόρος, μουσικός, συγγραφέας δύο βιβλίων και καλός οικογενειάρχης.

Γεννήθηκε το 1941, μέσα στον πόλεμο, στα Σέρβια Κοζάνης. Σε ηλικία πέντε ετών από έκρηξη χειροβομβίδας έχασε την όρασή του και έμεινε τυφλός σε όλη του τη ζωή.
Παρά την αναπηρία του, δεν το έβαλε κάτω και δεν παρέδωσε τα όπλα, αφού υπήρξε παράδειγμα ισχυρής θέλησης.
Μετά το δημοτικό και το γυμνάσιο, πήγε στο Βέλγιο, όπου σπούδασε κοινωνικές επιστήμες. Εκεί παράλληλα σπούδασε και έγινε χορδιστής και κατασκευαστής πιάνων. Δεν ήταν λοιπόν μόνο ένας πιανίστας, αλλά σπούδασε και γενικά την κατασκευή των πιάνων.
Όταν γύρισε στην Ελλάδα ήταν περιζήτητος για τη μόρφωσή του.
Ο διευθυντής του Φάρου Μανώλης Κεφάκης τον προσέλαβε αμέσως στο Φάρο και τον έβαλε σε θέση που προσέφερε σημαντικά στους συναδέλφους του.
Εκεί στο Φάρο γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του την αείμνηστη Ιωάννα με την οποία ένωσε τη ζωή του.
Η Ιωάννα υπήρξε ένας άνθρωπος μεγάλης αγάπης και προσφοράς. Όσοι την είχαν ζήσει την θυμούνται με ευγνωμοσύνη.
Όπου υπήρχε πρόβλημα, η Ιωάννα οδηγούσε το αυτοκίνητο και μαζί με το Γιάννη πήγαιναν ακόμα και σε σπίτια συναδέλφων για να τους βοηθήσουν.
Ο γάμος του Γιάννη και της Ιωάννας ήταν ένα μεγάλο γεγονός για τους τυφλούς. Εμείς που τότε ήμασταν παιδιά πήραμε θάρρος, ότι παρά την αναπηρία μας θα μπορέσουμε και εμείς να τελέσουμε γάμους και να δημιουργήσουμε οικογένειες. Υπήρξε λοιπόν ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.
Αλλά και η διεύθυνση του Οίκου Τυφλών τον χρησιμοποίησε να βοηθάει τα παιδιά.  Κάθε Σάββατο, λοιπόν, ο Γιάννης και η Ιωάννα ερχόταν στον Οίκο Τυφλών, όπου συζητούσαμε για το μέλλον μας, διαβάζαμε βιβλία και ήταν για μας το Σάββατο μια ξεχωριστή μέρα.

Το 1996 ο Γιάννης μαζί μου εκλέχθηκε στο Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών. Τότε κατέθεσε πολλές προτάσεις, η σημαντικότερη των οποίων ήταν η ίδρυση της κοινωνικής υπηρεσίας του Φάρου. Γνώριζε εκ της ιδιότητάς του τη χρησιμότητα της υπηρεσίας αυτής. Το Δ.Σ. του Φάρου δέχτηκε τις προτάσεις του Γιάννη και έτσι η κοινωνική υπηρεσία του Φάρου έγινε πραγματικότητα και εξυπηρετούνται κάθε μέρα πλήθος τυφλών με ψυχολογική υποστήριξη ή με τη συνοδεία τους, στην πρόληψη της υγείας τους, στα ΚΕΠΑ και γενικά σε όλες τις ανάγκες τους που λόγω της αναπηρίας είναι πάρα πολλές.

Ο Γιάννης, όπως είπα πιο πάνω,  δεν υπήρξε μόνο παίχτης πιάνου, αλλά και χορδιστής και κατασκευαστής.
Μαζί με την Ιωάννα ερχόταν να μας φτιάξουν τα πιάνα μας. Τα έφτιαχναν δωρεάν για όλους τους τυφλούς, μια ακόμα σημαντική προσφορά. Δεν έλαβαν από τυφλό ούτε μία δραχμή.

Μάζεψε σε ένα πίνακα όλα τα σημεία μουσικής γραφής, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να τα έχουν όλα συγκεντρωμένα και να τα μαθαίνουν.

Ενώ δούλευε στο Φάρο τη δεκαετία του 70, ένα μεσημέρι μου τηλεφώνησε και μου ζητούσε να του δώσω κάποια βιβλία της νομικής. Του τα έδωσα και μετά από λίγα χρόνια τον βρήκα και δικηγόρο, να ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Σέρβια Κοζάνης.

Και μετά το θάνατο της Ιωάννας το 2001, τα τελευταία 18 χρόνια, ο Γιάννης δεν τό έβαλε κάτω, αλλά συνέχισε τις δραστηριότητές του. Υπήρξε πρόεδρος της ένωσης τυφλών βορείου Ελλάδος < Λουδοβίκος Μπράϊγ. Τη μισή εβδομάδα βρισκόταν στη βόρειο Ελλάδα και την άλλη μισή στην Αθήνα.
Θαύμαζα την αντοχή του να ταξιδεύει συνέχεια πάνω - κάτω.
Όπου σύλλογος, όπου ίδρυμα, εκεί παρών και ο Γιάννης με προτάσεις για το καλό των συναδέλφων του. Μέχρι την εποχή που αρρώστησε ερχόταν στο Φάρο και μας έφερνε καλαθάκια και προσπαθούσε να μάθουν να πλέκουν οι συνάδεφοι και να αυξάνουν τις δεξιότητές τους.

Υπήρξε ένας καλός οικογενειάρχης. Μαζί με την Ιωάννα απέκτησαν 2 παιδιά τη Μαρία και το Γιώργο και ένα εγγονάκι τον Ιάσωνα, τους οποίους υπεραγαπουσε και ήταν υπερήφανος γι' αυτούς.
Ευτύχησα να τον έχω γείτονα και να τον συναντώ τις Κυριακές που ήταν στην Αθήνα. Μέναμε για πολλές ώρες μαζί και συζητούσαμε για όλα τα ζητήματα του χώρου μας.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στα παιδιά του και τους εύχόμαστε να έχουν την ευχή του καλού τους πατέρα.
Πρέπει να παρηγορούνται, γιατί ο πατέρας τους ήταν ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, που προσφέρει ιδιαίτερα και μετά θάνατον μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Φάρου Τυφλών, που αυτός πρότεινε να ιδρυθεί, σημαντικές υπηρεσίες στους συναδέλφους του.

Αιωνία να είναι η μνήμη σου αγαπητέ Γιάννη. Πάντα θα σε θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη.

18.6.2019
Μανώλης Μπασιάς

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Τα άρθρα 81 και 82 του νέου νόμου 4611. Άρθρο 81 Προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία. Άρθρο 82 Παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας


 

Τα άρθρα 81 και 82 του νέου νόμου 4611.

Άρθρο 81 Προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία.

Άρθρο 82 Παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας

Εισηγητική έκθεση του άρθρου

Άρθρο 81


Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ από 1.1.2019 ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία χορηγούνται για την κάλυψη των αυξημένων και εξειδικευμένων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της αναπηρίας του ατόμου χωρίς εισοδηματικά ή οικονομικά κριτήρια. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση, η συμβολή στην κοινωνική ένταξη και η αποφυγή της ιδρυματοποίησης των ατόμων με αναπηρία. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν εισόδημα καθώς η χορήγηση τους δεν αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών διαβίωσης ενός ατόμου αλλά στην κάλυψη των αναγκών που οφείλονται πρωταρχικά στην αναπηρία τους και προκύπτουν εξαιτίας αυτής. Για το λόγο αυτό δεν φορολογούνται και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Τα χρηματικά αυτά βοηθήματα αποτελούν μέσο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των αναπήρων ατόμων για το λόγο αυτό και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα.


Άρθρο 81

Προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία

   Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και δεν φορολογούνται. Το ποσό των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

 

Εισηγητική έκθεση

Άρθρο 82


Με την προτεινόμενη διάταξη αποκαθίσταται η δυνατότητα χορήγησης παράτασης σε όλους τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, των οποίων η γνωμάτευση έχει λήξει και καθυστερεί η εξέτασή τους από ΚΕΠΑ, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Υπό το ισχύον καθεστώς, η δυνατότητα παράτασης αφορά μόνο τα επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67%.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η εναρμόνιση και η αποκατάσταση της ίσης μεταχείρισης από τον ΟΠΕΚΑ όλων των προνοιακών - αναπηρικών επιδομάτων, ανεξαρτήτως του ποσοστού αναπηρίας των δικαιούχων τους.

Το άρθρο του νόμου

Άρθρο 82

Παράταση χορήγησης επιδομάτων αναπηρίας

   Το τρίτο εδάφιο του άρθρου 66 του ν. 4144/2013 (Α' 88) αντικαθίσταται ως εξής:

   «Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, με το προβλεπόμενο, από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, ποσοστό αναπηρίας, καθώς και για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, ενώ παράλληλα παρατείνεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.».

 

 

Τα άρθρα 78, 79 και 80 του νέου νόμου 4611, Άρθρο 78 Επίδομα Στέγασης, Άρθρο 79 Ένταξη των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης, Άρθρο 80 Οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από φυσικά φαινόμενα


 
Τα άρθρα 78, 79 και 80 του νέου νόμου 4611,
Άρθρο 78 Επίδομα Στέγασης


Άρθρο 79
Ένταξη των ωφελούμενων του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» στο πρόγραμμα
Επιδόματος Στέγασης
Άρθρο 80
Οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από φυσικά φαινόμενα


 
ΝΟΜΟΣ 4611 ΦΕΚ Α/73/17.5.2019
Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.

Η εισηγητική έκθεση των άρθρων:


Με το άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α' 74) θεσπίστηκε το Επίδομα Στέγασης, ένα προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που επιβαρύνονται με το κόστος δαπανών ενοικίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι για τα νοικοκυριά αυτά η δαπάνη για τη στέγαση αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής δαπάνης διαβίωσης τους, καθώς και το γεγονός ότι η μη ανταπόκρισή τους στην καταβολή του ενοικίου ενέχει τον κίνδυνο σώρευσης οφειλών, αποτελώντας απειλή για τη συνέχεια στέγασης του νοικοκυριού, κρίνεται σκόπιμο το ποσό αυτό να είναι αφορολόγητο και να μην υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, να μην κατάσχεται ούτε να συμψηφίζεται με χρέη, ώστε να μην διοχετεύεται σε άλλους σκοπούς πέραν αυτού για τον οποίο χορηγείται.
Περαιτέρω, δεδομένου ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το Επίδομα Παιδιού στοχεύουν σε πληθυσμούς που είτε διαβιούν στην ακραία φτώχεια είτε επιβαρύνονται με πρόσθετες δαπάνες για την ανατροφή των παιδιών, με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ότι το Επίδομα Στέγασης δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια των ως άνω επιδομάτων.
Με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» που διαβιούν έως και τις 28.2.2019 σε καθεστώς επιδοτούμενης ενοικιαζόμενης κατοικίας, εντάσσονται, μετά τη λήξη του, αυτομάτως στο Επίδομα Στέγασης, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, με το ποσό που λάμβαναν από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και έως τα όρια που καθορίζονται με την υπ' αριθμ. Δ23/οικ.20171/1040/3.5.2017 (Β' 1602) κοινή υπουργική απόφαση.
Σκοπός της ανωτέρω ρύθμισης είναι η συνέχιση της παροχής αυξημένου υποστηρικτικού πλαισίου στους ωφελούμενους αστέγους του προγράμματος, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μετάβασή τους σε καθεστώς αυτόνομης διαβίωσης μετά το πέρας της ανωτέρω μεταβατικής περιόδου.


Με την προτεινόμενη ρύθμιση η έκτακτη οικονομική βοήθεια που καταβάλλεται στις οικογένειες των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από σεισμό ή άλλα φυσικά φαινόμενα και εξαιτίας τους ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από τις οικογένειες των θανόντων οι απρόβλεπτες ανάγκες που έχουν προκύψει συνεπεία της απώλειας συγγενικού τους προσώπου εξαιτίας του σεισμού ή άλλου φυσικού φαινομένου.

 

 

Τά άρθρα του νόμου:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η'

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Άρθρο 78

Επίδομα Στέγασης

   Στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017 (Α' 74) προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

   «4. Το Επίδομα Στέγασης της παραγράφου 1 δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν κατάσχεται εις χείρας του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται για τον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 (Α' 5).».

Άρθρο 79

Ένταξη των ωφελούμενων του προγράμματος

   «Στέγαση και Επανένταξη» στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης

   1. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» που απεντάσσονται μετά τη λήξη του, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 71 του ν. 4445/2016 (Α' 236), εντάσσονται, κατόπιν υποβολής αίτησης, αυτομάτως στο πρόγραμμα Επιδόματος Στέγασης του άρθρου 3 του ν. 4472/2017 (Α' 74).

   2. Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης είναι ίσο με αυτό της επιδότησης που λάμβαναν από το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» και έως τα όρια που καθορίζονται με την Δ23/οικ.20171/1040/3.5.2017 (Β' 1602) υπουργική απόφαση.

   3. Το δικαίωμα καταβολής του επιδόματος, σύμφωνα με τους όρους των παραγράφων 1 και 2, ξεκινά από την 1.3.2019 και ισχύει για διάστημα δώδεκα (12) μηνών, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης μισθωτηρίου συμβολαίου για το ως άνω χρονικό διάστημα.

Άρθρο 80

Οικονομική ενίσχυση οικογενειών θανόντων από φυσικά φαινόμενα

   Στην παράγραφο 3 του άρθρου 18 του ν. 2768/1999 (Α' 273) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

   «Η καταβαλλόμενη έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.».

 

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Το άρθρο 19 του νέου νόμου 4611 Σύνταξη λόγω θανάτου


Το άρθρο 19 του νέου νόμου 4611 Σύνταξη λόγω θανάτου

 

Άρθρο 19 Σύνταξη λόγω θανάτου

ΝΟΜΟΣ 4611 ΦΕΚ Α/73/17.5.2019

Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις.



Εισηγητική έκθεση του άρθρου 19

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


Με το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 (Α' 85) ρυθμίστηκαν θέματα σχετικά με την κατά μεταβίβαση σύνταξη, εισάγοντας για πρώτη φορά ενιαίες αρχές και κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα προέλευσης. Ιδίως σε ό,τι αφορά στον επιζώντα σύζυγο προβλέφθηκε όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος κατά μεταβίβαση σύνταξης, όριο που προβλέπεται στη νομοθεσία των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Παρά την αποδεδειγμένη μείωση του ποσοστού ανεργίας στη χώρα μας, το ποσοστό εξακολουθεί να παραμένει σχετικά υψηλό σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει kul από τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT. Στην ελληνική κοινωνία οι επιζώντες σύζυγοι (στην πλειονότητά τους γυναίκες) μένουν κατά κανόνα εκτός αγοράς εργασίας κατά τη διάρκεια του γάμου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες κατά την αναζήτηση εργασίας, ιδίως σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Τούτο επιρρωνύεται και από επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα οποία προκύπτει ότι η ανεργία των γυναικών, που αποτελούν την πλειοψηφία των δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου, βρίσκεται σταθερά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτή των ανδρών. Αλλά και από επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ προκύπτει ότι ποσοστό 62,4% των συνολικά εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων είναι γυναίκες, ενώ από το προαναφερόμενο ποσοστό το 52,2% είναι εγγεγραμμένες για περισσότερους από 12 μήνες. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι το ότι στην Ελλάδα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανωτέρω δικαιούχων της σύνταξης χηρείας επιβιώνουν με μοναδικό εισόδημα την σύνταξη λόγω θανάτου.

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ο νομοθέτης την εγγενή δυσκολία ανεύρεσης εργασίας των δικαιούχων σύνταξης χηρείας άνω των 55 ετών, στην πλειονότητά τους γυναικών, προέβη σε προσπάθειες απορρόφησης της κατηγορίας αυτής στην αγορά εργασίας μέσω επιχορηγούμενων προγραμμάτων εργασιακής ένταξης. Πράγματι, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την πρόσληψη ατόμων αυτής της κατηγορίας, εκδόθηκε, κατ' εξουσιοδότηση της παρ. 6 του ανωτέρω άρθρου, η υπ' αριθμ. οικ. 20999/336/19.4.2018 (Β' 1357) κοινή υπουργική απόφαση, δυνάμει της οποίας καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις αναφορικά με την καταβολή από το Δημόσιο ασφαλιστικών εισφορών των δικαιούχων συντάξεως λόγω θανάτου. Ωστόσο, παρά την παρέλευση ενός περίπου έτους από την έκδοση της προαναφερόμενης ΚΥΑ, στο εν λόγω καθεστώς κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών εντάχθηκε πολύ περιορισμένος αριθμός προσώπων, καθιστώντας το εν λόγω μέτρο στην πράξη αναποτελεσματικό. Ομοίως, τα κίνητρα που δόθηκαν από την Πολιτεία για την ένταξη στην εργασία των γυναικών-αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα δεν απέφεραν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ήδη σήμερα, τα δεδομένα που υφίσταντο κατά την θέσπιση του προαναφερόμενου ηλικιακού ορίου έχουν ουσιωδώς διαφοροποιηθεί, με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα και με το ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να είναι αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους και δεδομένης της ύπαρξης του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, προωθείται η κατάργηση της ανωτέρω ηλικιακής προϋπόθεσης για τη λήψη της σύνταξης λόγω θανάτου του/της επιζώντος συζύγου, και δη πριν την παρέλευση τριετίας από την έναρξη ισχύος της επίμαχης διάταξης, προς ικανοποίηση ενός δίκαιου και εύλογου αιτήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επέρχονται και έτερες πολύ ευνοϊκές μεταβολές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δικαιοδόχων μελών στις περιπτώσεις θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Ειδικότερα δε προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης που δικαιούται ο επιζών σύζυγος από 50% σε 70% καθώς επίσης και η αύξηση της ηλικιακής προϋπόθεσης των δικαιοδόχων τέκνων από το 18ο στο 24ο έτος της ηλικίας τους ανεξαρτήτως φοίτησής τους ή μη σε αναγνωρισμένες ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ΙΕΚ κλπ.

Επιπροσθέτως, αποσαφηνίζεται ότι μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, ανάλογα με την χρονική διάρκεια της εργασίας ή αυτοπασχόλησης, το 50% της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων που προβλέφθηκαν στην υποπαρ. Β της παρ. 4 με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4499/2017 (Α' 176).

Περαιτέρω, μειώνεται η ελάχιστη απαιτούμενη διάρκεια γάμου/συμφώνου συμβίωσης μεταξύ θανόντος ασφαλισμένου/συνταξιούχου και επιζώντος συζύγου ή ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης από τη σύναψή του μέχρι την ημερομηνία θανάτου από τα πέντε (5) στα τρία (3) έτη.

Τέλος, προβλέπεται ότι τα ποσοστά της υποπαρ. Α της παρ. 4 υπολογίζονται επί του ποσού της επανυπολογισθείσας σύνταξης, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο του καταβαλλόμενου κατά την

-U'

12.5.2016 ποσού, άλλως και εφόσον αυτό είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου κατά την 12.5.2016 ποσού, υπολογίζονται επί του καταβαλλόμενου ως άνω (μεγαλύτερου) ποσού.

 

 

Τό άρθρο του νόμου.

Άρθρο 19

Σύνταξη λόγω θανάτου

   1. Οι ηλικιακοί περιορισμοί του πρώτου, δεύτερου και τρίτου εδαφίου της υποπαραγράφου Α' της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 (Α' 85) καταργούνται. Οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας.

   2. Η περίπτωση α' της υποπαραγράφου Β' της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

   «α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους».

   3. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 οι λέξεις «πέντε (5) ετών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τριών (3) ετών».

   4. Στην περίπτωση α' της υποπαραγράφου Α' της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 οι λέξεις «ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)».

   5. Η περίπτωση β' της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

   «β) Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται, αναλόγως της χρονικής διάρκειας της εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, το πενήντα τοις εκατό (50%) της σύνταξης, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων των περιπτώσεων α', β' και γ' της υποπαραγράφου Β' της παραγράφου 4.».

   6. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 12 του ν. 4387/2016 προστίθενται εδάφια ως εξής:

   «Ειδικότερα, αν το ποσό της σύνταξης, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του σύμφωνα με το άρθρο 14, είναι μεγαλύτερο του καταβαλλόμενου κατά την 12.5.2016 ποσού σύνταξης, τα ποσοστά της υποπαραγράφου Α' της παραγράφου 4 υπολογίζονται επί του μεγαλύτερου ως άνω ποσού. Αν το ποσό της σύνταξης, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό του σύμφωνα με το άρθρο 14, είναι μικρότερο του καταβαλλόμενου κατά την 12.5.2016 ποσού, τα ποσοστά της υποπαραγράφου Α' της παραγράφου 4 υπολογίζονται επί του καταβαλλόμενου ως άνω ποσού.».

   7. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και σε όσες αποφάσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη εκδοθεί κατ' εφαρμογή του ν. 4387/2016.