Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Έως το 2020 τα «αντισταθμιστικά» για τους 160.000 που έχασαν το ΕΚΑΣ


 Έως το 2020 τα «αντισταθμιστικά» για τους 160.000 που έχασαν το ΕΚΑΣ
ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA.
Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη θα έχουν έως το 2020 οι 160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν στο τέλος Ιουνίου το ΕΚΑΣ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπεγράφη από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα σε ποσοστό 10% ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1/1/2020.
Οι «χαμένοι» χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.
Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, «παρακαλούμε για την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου οι συνταξιούχοι, που με βάση το άρθρο 92 του ν. 4387/2016 παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, να λαμβάνουν τα φάρμακα χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη φαρμακευτικής περίθαλψης για τους ίδιους και τα προστατευόμενα μέλη οικογενείας τους».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα πέντε αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης για τους χαμένους του ΕΚΑΣ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα εφαρμοστούν με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, αλλά θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου.
Εκτός από την δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, προβλέπεται:
• Όσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στη σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι.
• Όσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ΄ εξαίρεση στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας Κάρτας Αλληλεγγύης, που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή, όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.
• Οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80% θα συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχή αντίστοιχη του ΕΚΑΣ που έχασαν.
• Ισόποση παροχή θα παίρνει επίσης ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις ζευγαριών συνταξιούχων που έχασαν και οι δύο το επίδομα.
Οι παροχές θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι έως το τέλος του έτους.

Πηγή: Εφημερίδα «Το ποντίκι»
@@@