Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αλλάζουν όλα με τα κοινωνικά επιδόματα


 Αλλάζουν όλα με τα κοινωνικά επιδόματα
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ
Τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την πιλοτική χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενισχύοντας σε πρώτη φάση 60.000 πολίτες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας. Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υλοποιώντας τη μνημονιακή δέσμευση, προχωρούν στην πλήρη καταγραφή των επιδομάτων και παροχών πρόνοιας προκειμένου να επανασχεδιαστεί και να τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2017 νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου θα προχωρήσει εντός Ιανουαρίου στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, προκειμένου να καθοριστούν το ύψος του εισοδήματος αλλά και οι προϋποθέσεις ένταξης των δικαιούχων. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα «τρέξει» για 9 μήνες με στόχο να τεθεί σε καθολική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Για το 2016 έχει εγγράφει στον Προϋπολογισμό κονδύλι 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα για κάθε μεμονωμένο δικαιούχο θα είναι 200 ευρώ τον μήνα, εφόσον δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει κάποιο άλλο εισόδημα, το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα δοθεί σε πολίτες συγκεκριμένων περιοχών και όχι σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των δήμων θα γίνει λαμβάνοντας υπό- ψη τρεις βασικές παραμέτρους: τον πληθυσμό, τα ποσοστά ανεργίας αλλά και το επίπεδο της φτώχειας. Κι αυτό γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη αξιολόγησης καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος επισήμανε ότι η επιλογή των δήμων έγινε αυθαίρετα, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρότερου επανακαθορισμού των κριτηρίων επιλογής τους ενόψει της εκτεταμένης εφαρμογής του μέτρου στην επικράτεια.
Παράλληλα, εντόπισε προβλήματα στη λειτουργία του ηλεκτρονικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης των δεδομένων και διαπίστωσε σημαντική έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών, κακή ενημέρωση των αρμόδιων υπαλλήλων στους δήμους δυσχέρεια στους χρόνους επιβεβαίωσης των αιτήσεων και πληρωμής των δικαιούχων, αλλά και πολυπλοκότητα στο έντυπο της αίτησης. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος επισήμανε ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια επανένταξης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων κοινωνικά ατόμων. Σύμφωνα με τη Θ. Φωτίου, η Ελλάδα στην Ευρώπη των «28» υστερεί σε διαθέσιμους πόρους για την κοινωνική προστασία ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας καθώς θα έπρεπε να διατεθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ για κοινωνικές δομές.

Υπό αμφισβήτηση όλες οι προνοιακές παροχές.
Για την καθολική χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης απαιτούνται πόροι που ανέρχονται περίπου σε 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να βρεθούν μέσω της επανεξέτασης όλων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών. Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει στα χέρια της η θ. Φωτίου έχει καταγράψει 200 προνοιακά επιδόματα και παροχές ενώ κάνει λόγο για ένα κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό σύστημα, αφού πολλά επιδόματα αλληλοεπικαλύπτονται.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι οι κωδικοί επιδομάτων-παροχών ανέρχονται σε 150, καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είναι πλέον ενεργοί. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή τους ενώ έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί για πρώτη φορά στη χώρα η δημιουργία μητρώου ωφελούμενων με τα πλήρη στοιχεία όσων λαμβάνουν επιδόματα και πάσης φύσεως παροχές συμπεριλαμβανομένων τόσο των παροχών σε χρήμα όσο και σε είδος των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί εάν πολίτες λαμβάνουν πολλαπλά επιδόματα για την ίδια πάθηση, αλλά και το ύψος των βοηθημάτων που λαμβάνουν μηνιαίως.
Στόχος της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την επανεξέταση όλων των δράσεων που προέρχονται από το νέο ΕΣΠΑ, με επανασχεδιασμό όλων των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και τη δημιουργία κοινοτικών δομών για όλη την Ελλάδα, όπως τα Κέντρα Κοινότητας τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα γινόταν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος αφού υπάρχει δήμος με Ί 8.000 κατοίκους κοντά στην Κοζάνη, όπου έχουν ιδρυθεί πέντε ΚΗΦΗ με ετήσιο κόστος λειτουργίας περίπου 200.000 ευρώ, όταν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70.
Όλα αυτά θα συνδυαστούν με δράσεις για τη στήριξη της οικογένειας όπως τα ολοήμερα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή δωρεάν γεύματος σε όλα τα παιδιά στα σχολεία.

Πηγή: Εφημερίδα «Real News»