Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Η νέα φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών πετάει εκτός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος χιλιάδες δικαιούχους

Η νέα φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών πετάει εκτός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος χιλιάδες δικαιούχους

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

31/10

2023

18:18

 

Εκτός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ενδεχομένως και άλλων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ θα βρεθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης τους από το νέο έτος.                                

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη από την αύξηση του τεκμαρτού των ελευθέρων επαγγελματιών θα κοπεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του ΟΠΕΚΑ σε πολλούς δικαιούχους.                                    

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η αλλαγή στη φορολόγηση γίνεται προκειμένου να φανούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη από αυτούς που δεν έχουν και λαμβάνουν τα επιδόματα.                                    

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τους δικαιούχους επιδομάτων της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ.                                    

«Από το 2024 οι επαγγελματίες αποκτούν σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού» υπογράμμισε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.                                    

«Αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για φορολογική συνέπεια. Παράλληλα, όσοι έχουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτόματα από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%», είπε.                                    

Επισπεύδουμε το μέτρο αντί να εφαρμοστεί από το 2025, γιατί εμπιστευόμαστε το νέο σύστημα, είπε ο πρωθυπουργός.                                    

Υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Δεκεμβρίου του 2023 καθώς πέρα από την αύξηση κατά 8% του ποσού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα αυξηθούν αντίστοιχα και τα εισοδηματικά κριτήρια.                                    

Έτσι η αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στα 216 ευρώ από 200 ευρώ σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 8% και άρα θα μπορούν να λάβουν το επίδομα περισσότεροι δικαιούχοι.                                    

Αυτό σημαίνει ότι το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο των 1.200 ευρώ που χρειάζεται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα διαμορφωθεί στα 1.296 ευρώ, το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος από 1800 ευρώ θα ανέλθει στα 1.944 ευρώ, ενώ το εξαμηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη, από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 2.268 ευρώ.

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί επίσης κατά 8% και θα ανέλθει στα 5.832 ευρώ.

Έτσι το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα ξεκινάει πλέον από τα 216 ευρώ το μήνα και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Ειδικότερα όσοι παίρνουν σήμερα 200 ευρώ θα λάβουν 216 ευρώ, όσοι παίρνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ ενώ όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα θα λάβουν 432 ευρώ.