Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρ. Σταϊκούρα με θέμα: «Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και κατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».


Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρ. Σταϊκούρα με θέμα: «Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και κατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ &

ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001, 210-5228333, 210-5228365, 210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                        web site: www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1978/612

Αθήνα, 12/10/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κο Χρ. Σταϊκούρα

Κοιν:  1) Πρωθυπουργό της Χώρας, κο Κ. Μητσοτάκη

2) Ε.Σ.Α.μεΑ.

3) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

ΘΕΜΑ: «Αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για άμεσο ορισμό συνάντησης και κατάθεση αιτημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο-μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ζητούν άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσουν δια ζώσης επείγοντα και χρονίζοντα αιτήματα του χώρου που εκπροσωπούν τα οποία παραθέτουμε κατωτέρω:

1) Διευθέτηση ως προς τη λειτουργία του συστήματος αναγγελίας στάσεων εντός των οχημάτων. Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από συναδέλφους ότι σε πολλά μέσα των οδικών συγκοινωνιών δε λειτουργεί το σύστημα αναγγελίας των στάσεων ή σε άλλες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλή η ένταση της εκφώνησης, ενώ η συμπεριφορά των οδηγών σε πολλές περιπτώσεις είναι απρεπής απέναντι στους συναδέλφους. Κάποιες φορές δε, ούτε καν η οθόνη είναι σε λειτουργία, προκειμένου να τη διαβάσει ο διπλανός από τον επιβάτη με οπτική αναπηρία, ώστε να τον ενημερώσει σε ποια στάση κατευθύνονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι συνάδελφοι μας να αποβιβάζονται σε λανθασμένη στάση. Επιπροσθέτως, επιβάλλεται η εταιρεία που έχει την αρμοδιότητα συντήρησης του συστήματος αναγγελίας στάσεων να προβεί άμεσα σε ενημέρωσή του, προκείμενου να συμπεριλάβει αλλαγές σε γραμμές που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της λειτουργίας νέων σταθμών μετρό και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να μην υφίστανται άσκοπη ταλαιπωρία τα άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, επιβάλλεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα τηλεματικής τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που έχουν ενταχθεί τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια και εκτελούν διαδρομές στις γραμμές του ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, όσον αφορά στην ηλεκτρονική αναγγελία των διερχόμενων οχημάτων μη σταθερής τροχιάς από τις υπαίθριες στάσεις κρίνεται απαραίτητη εκτός της αναγραφής και η βελτίωση της φωνητικής αναγγελίας (ένταση) προκειμένου να καταστεί αποτελεσματική η ενημέρωση των ατόμων με οπτική αναπηρία για το χρόνο άφιξης των οχημάτων, κυρίως στις μεγάλες λεωφόρους που παρατηρείται υπερβολικός θόρυβος. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται και η φωνητική αναγγελία τυχόν έκτακτων ανακοινώσεων που αναγράφονται στην οθόνη. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να τοποθετηθούν πλατφόρμες σε όλες τις στάσεις, καθώς διευκολύνουν τον εντοπισμό τους και την επιβίβαση και αποβίβαση.

2) Όσον αφορά στα μέσα σταθερής τροχιάς, μερικές φορές παρατηρείται το φαινόμενο η φωνητική αναγγελία στάσεων να πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλή ένταση, γεγονός που την καθιστά αναποτελεσματική, αφού οι επιβάτες δεν είναι σε θέση να ακούσουν τις παρεχόμενες πληροφορίες. Σημειώνουμε ότι ιδιαίτερα για τους επιβάτες με οπτική αναπηρία, η υπηρεσία φωνητικής αναγγελίας στάσεων είναι άκρως απαραίτητη, καθότι δεν είναι σε θέση λόγω της αναπηρίας τους να αναγνώσουν τον σχετικό πίνακα αναγραφής των στάσεων και για τον λόγο αυτό περιέρχονται εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της ως άνω υπηρεσίας σε πλήρη αδυναμία να γνωρίζουν  σε ποιο σταθμό κατευθύνονται.

Επίσης, στους σταθμούς του ΗΣΑΠ κατά την αποβίβαση και επιβίβαση ο μηχανοδηγός δεν έχει οπτική επαφή κατά μήκος του συρμού και πολλές φορές κλείνουν οι πόρτες πρωτού ολοκληρωθεί η αποβίβαση ή επιβίβαση, με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί ατυχήματα.

Επιπλέον, πρόταση των φορέων μας είναι η διεξαγωγή σεμιναρίων, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Κινητικότητας Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Π.Σ.Τ., σε τεχνικές συνοδείας των  security των σταθμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

3) Όσον αφορά στην εφαρμογή “OASA Telematics”, αυτό χρήζει άμεσης αναβάθμισης, δεδομένου ότι πολύ συχνά δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο της ή αναφέρει εντελώς λανθασμένα τον χρόνο άφιξης του οχήματος. Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ σημαντική για τον προγραμματισμό του χρόνου που πρέπει να διαθέσει ο επιβάτης προκειμένου να μεταβεί στον προορισμό του και ειδικά για τα άτομα με οπτική αναπηρία που είναι χρήστες κινητών τηλεφώνων και της συγκεκριμένης εφαρμογής, εάν χάσουν ένα όχημα λόγω δυσλειτουργίας της εφαρμογής είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για αρκετή ώρα εν αναμονή του επόμενου.

4) Ενόψει του επικείμενου εμπλουτισμού του στόλου των οχημάτων με νέα ηλεκτρικά και αθόρυβα κρίνεται επιβεβλημένο να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία χωρών του εξωτερικού για τη δημιουργία διακριτικού θορύβου κατά τη μετακίνησή τους, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

5) Η επιδότηση των καρτών του ΟΑΣΑ για τα άτομα με αναπηρία να είναι ετήσια και η ενεργοποίηση και επιδότησή της να πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής Athena card, η οποία θα πρέπει να είναι πλήρως προσβάσιμη για τα άτομα με οπτική αναπηρία.

6) Οριστική διευθέτηση της δωρεάν διέλευσης των αναπηρικών αυτοκίνητων. Εφαρμογή του ν. 4782/2021, αναφορικά με τον καθορισμό των διαδικασιών εφαρμογής της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων των ατόμων με αναπηρία από τους σταθμούς διοδίων όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Παρά το γεγονός ότι με την ψήφιση του άρθρου 17 του ν.4903/2022, εξειδικεύτηκε η εν λόγω ρύθμιση, ώστε το όχημα να έχει απαλλαγή ακόμη και αν ο δικαιούχος δεν επιβαίνει σε αυτό, σε περίπτωση που η μετακίνηση γίνεται προς εξυπηρέτηση αυτού, δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα η διαδικασία έκδοσης κάρτας.

7) Πρόβλεψη για την προσβασιμότητα στα νεοαναγειρόμενα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και σταδιακή μετατροπή των παλαιών, ώστε να γίνουν προσβάσιμα μέσα σε μια τριετία, καθώς και άμεση διαμόρφωση σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές όλων των εξωτερικών χώρων των αστικών κέντρων (πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα κ.λπ.) με τους κατάλληλους οδηγούς όδευσης τυφλών απαλλαγμένοι από κάθε λογής εμπόδια. Ηχητικές διατάξεις σε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες στις διαβάσεις πεζών.

8) Ετήσια  επιχορήγηση του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος.

9) Δημιουργία γραφείου υποδοχής επιβατών με αναπηρία για τη διευκόλυνση έκδοσης εισιτηρίων, επιβίβασης και αποβίβασης από τα υπεραστικά λεωφορεία, τα τρένα και τα πλοία, καθώς και στα αεροδρόμια όπου δεν υπάρχει τέτοια υπηρεσία.

10) Έγκαιρη υπογραφή σύμβασης επιδότησης των ΚΤΕΛ κάθε έτος με ταυτόχρονη υποχρέωση παροχής υπηρεσιών από τα ΚΤΕΛ, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Υπογραφή ανάλογης σύμβασης και με τις αεροπορικές εταιρίες για τη χορήγηση μειωμένου εισιτηρίου στα άτομα με οπτική αναπηρία και στους συνοδούς τους (50% έκπτωση) για τις πτήσεις του εσωτερικού, όπως ίσχυε στην κρατική Ολυμπιακή ή πλήρης απαλλαγή από τους φόρους αεροδρομίου σε άτομα με οπτική αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω.

Με την ελπίδα ότι θα οριστεί άμεσα συνάντηση μαζί σας για τη συζήτηση των ανωτέρω, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                          Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                          Παρασκευή Τσαβαλιά

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                    Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                          Θεοδώρα Φαρδέλ