Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ικανοποίηση από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τη μη περικοπή των συντάξεων αναπηρίας σε περίπτωση εργασίας

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ικανοποίηση από τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τη μη περικοπή των συντάξεων αναπηρίας σε περίπτωση εργασίας

 

 

 

Με ικανοποίηση ακούσαμε τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Αδ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με το δικαίωμα στην εργασία των συνταξιούχων που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Ο υπουργός δήλωσε ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα, θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη θα μπορούν να εργαστούν δίχως η σύνταξή τους να περικόπτεται, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα με προτάσεις και διεκδικήσεις και μεταξύ των πλέον σοβαρών είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους πολίτες με αναπηρία ως να μην είναι ικανοί προς εργασία, επισημαίνοντας το παράδειγμα του Στίβεν Χόκινγκ. Μία από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις αποτελεί η μη περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας, οι οποίοι είναι μετέωροι, διότι δεν υπάγονται ούτε στον ν.612/1977, που δεν γίνεται καμία περικοπή σύνταξης σε περίπτωση εργασίας, αλλά ούτε στο άρθρο 27 του ν. 4670/2020, σύμφωνα με τον οποίο καταβάλλονται μειωμένες οι συντάξεις σε ποσοστό 30% των συνταξιούχων που αναλαμβάνουν εργασία.

Σε αναμονή του νομοσχεδίου, η ΕΣΑμεΑ παρακολουθεί το ζήτημα στενά και θα παρέμβει άμεσα σε ότι χρειαστεί. Επισυνάπτεται η επιστολή προς τον υπουργό, όπως είχε κατατεθεί στην τελευταία συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ.