Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Αποκαλύψεις Τσακλόγλου στο Dnews για προπληρωμένη κάρτα στα επιδόματα, απασχόληση συνταξιούχων και σύνταξη με οφειλές

Αποκαλύψεις Τσακλόγλου στο Dnews για προπληρωμένη κάρτα στα επιδόματα, απασχόληση συνταξιούχων και σύνταξη με οφειλές

Αλεξάνδρα Κλειδαρά

12/09

2023

06:57

 

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου αποκαλύπτει στο Dnews τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας: για προπληρωμένη κάρτα σε όλα τα επιδόματα, για απασχόληση συνταξιούχων και για σύνταξη σε όσους έχουν οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ.                                

Τη νέα διάταξη που θα αφορά τη συνταξιοδότησή όλων των μη μισθωτών με οφειλή ως 30.000 ευρώ και τη νέα ρύθμιση για την προπληρωμένη κάρτα σε όλα τα επιδόματα αποκαλύπτει σήμερα στο Dnews ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.                                    

Ο κ. Τσακλόγλου μιλώντας στο Dnews τονίζει ότι οι δικαιούχοι των επιδομάτων με την προπληρωμένη κάρτα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.                                     

Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.                                     

Κύριε Τσακλόγλου θα κατατεθεί μέσα στον Σεπτέμβριο η ρύθμιση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους;

Η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους έχει πάρει το δρόμο της προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, η διάταξη θα ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση εργασιακό νομοσχέδιο. Διαφορετικά, θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, εντός του τρέχοντος έτους. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι, ούτως ή άλλως, οι ρυθμίσεις της διάταξης θα εφαρμοσθούν από τις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να έχει χρόνο ο e-ΕΦΚΑ να προσαρμόσει καταλλήλως τα υπολογιστικά του συστήματα.

Έχετε καταλήξει τι θα ισχύει για συνταξιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί; Ποια θα είναι η παρακράτηση για τους μη μισθωτούς;

Κυρία Κλειδαρά, σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού –δηλαδή σε όλες σχεδόν τις αναπτυγμένες και, σταδιακά, σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες– γίνεται προσπάθεια ώστε να προσελκυσθούν στην αγορά εργασίας άτομα που λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Σήμερα, όταν ένας συνταξιούχος απασχολείται παρακρατείται από τον e-ΕΦΚΑ το 30% της σύνταξής του – ποσοστό που πριν το 2019 ήταν 60%. Η μείωση ενθάρρυνε πολλούς συνταξιούχους να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας. Όμως, η περικοπή του 30% της σύνταξης ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργάζεται για μία μόνο ημέρα το μήνα είτε έχει πλήρη απασχόληση. Αυτό είναι σίγουρα ανορθολογικό και παρέχει ισχυρά αντικίνητρα για εργασία, ειδικά όσων επιθυμούν μερική απασχόληση -όπως είναι πολλοί συνταξιούχοι- και πολύ πιθανόν να ωθεί κάποιους στην αδήλωτη εργασία.

Με τη ρύθμιση που θα φέρουμε προς ψήφιση καταργούμε την περικοπή της σύνταξης και εισάγουμε μία μη ανταποδοτική παρακράτηση υπέρ e-ΕΦΚΑ ύψους 10% επί του εισοδήματος του εργαζόμενου συνταξιούχου από μισθωτή εργασία, ενώ για όσους απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες προβλέπεται μία αντίστοιχη παρακράτηση ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση που θα επιλέξει ο αυτοαπασχολούμενος συνταξιούχος. Ταυτόχρονα, τίθεται ανώτατο ετήσιο πλαφόν στην παρακράτηση, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης.

Αποτελέσματα προσομοιώσεων που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε χαμηλότερες κρατήσεις για τη συντριπτική πλειονότητα –άνω του 97%- των εργαζομένων συνταξιούχων. Οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι νέο σύστημα θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης συνταξιούχων, γεγονός που συνεπάγεται υψηλότερα εισοδήματα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους τόσο κατά το διάστημα που αυτοί εργάζονται όσο και μελλοντικά, λόγω αύξησης του ύψους των συντάξεών τους.

Έχει ανακοινωθεί ότι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ. Έχετε καταλήξει στη σχετική ρύθμιση; Πρόκειται για χρέη, τα οποία δεν μπορούν με την ισχύουσα νομοθεσία να ρυθμιστούν;

Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο μη μισθωτούς εργαζομένους με οφειλές. Οι μισθωτοί λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους ανεξαρτήτως του αν οι εργοδότες τους κατέβαλαν τις οφειλόμενες εισφορές. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδεται κανονικά η σύνταξη όταν οι οφειλές ενός μη μισθωτού δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ) με μηνιαία παρακράτηση 60 ισόποσων δόσεων από την καταβαλλόμενη σύνταξη για την εξόφληση της οφειλής.

Αυτό που εξετάζουμε είναι για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ) και έως ένα ανώτατο πλαφόν που πιθανότατα θα είναι ίσο με 30.000 ευρώ (10.000 ευρώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ) να παρέχεται σημαντικά μειωμένη σύνταξη με αντίστοιχη εξόφληση τμήματος της οφειλής, μέχρις ότου το ποσό της οφειλής πέσει στα σημερινά όρια. Κατόπιν, θα καταβάλλεται σύνταξη με τους ισχύοντες κανόνες. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε αυτό το σχήμα θα είναι η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του συνταξιούχου ώστε να βεβαιωθεί ότι αυτός δεν διαθέτει καταθέσεις ικανές να διευθετήσουν την υφιστάμενη οφειλή του στον e-ΕΦΚΑ χωρίς προσφυγή στη συγκεκριμένη ευεργετική διάταξη. Με άλλα λόγια δεν θέλουμε να ισχύσει η ρύθμιση στην περίπτωση στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση για την προπληρωμένη κάρτα στα επιδόματα; Ποια επιδόματα θα συμπεριληφθούν;                                    

Με το νέο μέτρο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σύνολο των επιδομάτων -πλην κάποιων εξαιρέσεων όπως τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ- θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών. Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο κάθε δικαιούχος, συνεπώς, θα έχει σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που λαμβάνει, κάτι που μειώνει το γραφειοκρατικό και διοικητικό κόστος καταβολής τόσο του ίδιου όσο και των φορέων που τα καταβάλλουν. Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας γινόμαστε λήπτες κάποιου επιδόματος ή ενίσχυσης από το κράτος, είναι λογικό να αναμένουμε ότι, σταδιακά, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας θα κατέχει αυτή την κάρτα. Προφανώς, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λειτουργεί επίσης και προς όφελος των δημοσίων εσόδων καθώς περιορίζεται η δυνατότητα φοροδιαφυγής.