Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: “Κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας μας, που στερούν το δικαίωμα μαθητών/τριών με αναπηρία στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση”

 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς την κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού   με θέμα: “Κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας μας, που στερούν το δικαίωμα μαθητών/τριών με αναπηρία στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση”

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 26.09.2023

Αρ. Πρωτ.:        1439

ΠΡΟΣ:   κα Δ. Μιχαηλίδου, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

 

ΘΕΜΑ:  «Κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας μας, που στερούν το δικαίωμα μαθητών/τριών με αναπηρία στην ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Αφορμή της παρούσας επιστολής μας, δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που παραλάβαμε το τελευταίο τριήμερο με τις έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων μαθητών και μαθητριών με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση, σχετικά με τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ, καθώς και σε σχολικούς νοσηλευτές σε σχολεία, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη διασφάλιση της πρόσβασης αλλά και της συμμετοχής των μαθητών/τριών με αναπηρία στο υπέρτατο αγαθό και συνάμα δικαίωμα, την εκπαίδευση, οδηγώντας τους ταυτόχρονα στον έμμεσο και άμεσο αποκλεισμό τους από αυτή.

Για μία ακόμη σχολική χρονιά, εκατοντάδες μαθητές/τριες με αναπηρία, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικούς ΕΑΕ, Παράλληλης Στήριξης, Τμημάτων Ένταξης και σε ΕΒΠ για την κάλυψη των αναγκών τους, στερούνται το δικαίωμά τους σε ένα σύστημα που θα έπρεπε να είναι κατ’ ουσία και εν τοις πράγμασι συνεκπαίδευσης και συμπεριληπτικό, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας που αποδέχεται τη διαφορετικότητα και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα όλων των μελών της.

Οι ελλείψεις ή καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και σχολικών νοσηλευτών, οδηγούν σε διακρίσεις για τους/τις μαθητές/τριες με αναπηρία, λόγω της ετεροχρονισμένης έναρξης της φοίτησής τους έναντι των συνομήλικών τους ή/και της αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των σχολικών δραστηριοτήτων από το προσωπικό που τοποθετείται στις εκπαιδευτικές μονάδες που φοιτούν.

Η μη αντιμετώπιση και επίλυση αυτών των προβλημάτων, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών, η οποία πρέπει να τους διασφαλίζεται χωρίς αποκλεισμούς από την πολιτεία και τους πολιτειακούς θεσμούς, όπως επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σύνταγμα της χώρας.

Κυρία Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών/τριών με αναπηρία ή/και με χρόνια πάθηση στην εκπαίδευση με συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς, όπως πρέπει να διασφαλίζει ένα σύγχρονο δημόσιο σχολείο.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο εν’ λόγω αίτημα και την ενημέρωσή μας επί της εξέλιξης αυτού.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ.