Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τους Υποψηφίους Περιφερειάρχες Αττικής με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών Α΄ και Β΄ Βαθμού.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τους Υποψηφίους Περιφερειάρχες Αττικής με θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών Α΄ και Β΄ Βαθμού.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ &

ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1846/564

Αθήνα, 26/09/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Υποψηφίους Περιφερειάρχες Αττικής

 

Θέμα: Προτάσεις της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για την συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας ενόψει των Αυτοδιοικητικών Εκλογών Α΄ και Β΄ Βαθμού.

Αξιότιμες κυρίες,

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών Α΄ και Β΄ βαθμού της 8ης Οκτωβρίου 2023, επιθυμώντας να συνεισφέρουν στην διάχυση της διάστασης της αναπηρίας στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας, καταθέτουν τις παρακάτω προτάσεις:

1)            Δράσεις Προσβασιμότητας

• Προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης σε όλες τις υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες της Περιφέρειας (κτιριακές υποδομές, πλατείες, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις) και σε  νέες που  θα δημιουργηθούν. Θέσπιση κινήτρων όπως  ανάρτηση των προσβάσιμων καταστημάτων καφέ, εστιατορίων, ξενοδοχείων, χώρων πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) σε ειδικό κατάλογο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου ή της Περιφέρειας, άλλως μείωση των δημοτικών τελών τους ως επιβράβευση.

• Ετήσια συνεισφορά της Περιφέρειας στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για την εκπαίδευση σκύλων οδηγών τυφλών με την υποχρέωση του κέντρου να προσφέρει εκπαιδευμένους σκύλους σε τυφλούς χρήστες κατοίκους της Περιφέρειας, ανάλογα με την διαθεσιμότητα και την ζήτηση.

• Έλεγχος των ήδη υφισταμένων υποδομών ως προς την καταλληλότητά τους και αυστηρή τήρηση των ορθών προδιαγραφών των νέων και υπό κατασκευή υποδομών (π.χ. κλίση ραμπών κτλ).

• Τοποθέτηση ηχητικών διατάξεων σε φωτεινούς σηματοδότες κατά προτεραιότητα σε επικίνδυνα σημεία οδών-λεωφόρων, καθώς και σε όλους τους κεντρικούς κόμβους, καθ’ υπόδειξη και κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

• Ανακατασκευή σε βάθος χρόνου των πεζοδρομίων με νέους οδηγούς όδευσης τυφλών και των ραμπών για ΑμεΑ, με την συνεργασία απαραιτήτως της Υπηρεσίας Κινητικότητας και Προσανατολισμού του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τους πρώτους και των φορέων των κινητικά αναπήρων για τις δεύτερες. Δεν νοείται π.χ. οδηγός όδευσης σε πεζοδρόμιο ενός μέτρου, ούτε οδηγός όδευσης που θα οδηγεί σε περίπτερο.

• Καθορισμός χώρων στάθμευσης για ΑμεΑ σε όλους τους δημόσιους χώρους (πλατείες, παιδικές χαρές, κέντρα νεότητας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία) σε συνεργασία με τους Δήμους, καθώς και έξω από τις εγκαταστάσεις των αναπηρικών φορέων.

• Κατά τις συναλλαγές των ατόμων με προβλήματα όρασης με την Περιφέρεια, τα όργανα της διοίκησης να κοινοποιούν στους εξυπηρετούμενους όλα τα απαιτούμενα δημόσια έγγραφα σε προσβάσιμη μορφή, π.χ mail σε μορφή doc. και άλλες προσβάσιμες μορφές αναγνώσιμες από αναγνώστες οθόνης Η/Υ. Επίσης ενημέρωση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποχρέωση τους να συμπληρώνουν έντυπα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

• Ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, ιδίως στον τομέα των επικοινωνιών και των πληροφοριών. Εφαρμογή του Ν.4591/2019 (ΦΕΚ19/Α/12.02.2019) για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα (συμπεριλαμβανομένου των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού).

• Αποστολή των λογαριασμών στους δημότες ή άλλης τυχόν αλληλογραφίας σε προσβάσιμη μορφή για άτομα με προβλήματα όρασης σύμφωνα με το τι έχουν δηλώσει προς τούτο στον Δήμο ή την Περιφέρεια π.χ. email, sms, γραφή braille ή μεγαλογράμματη γραφή κτλ.

• Εκτός από τον εξοπλισμό για κινητικά αναπήρους και εμποδιζόμενα άτομα σε όσον το δυνατόν περισσότερες παραλίες, τοποθέτηση ηχητικών υποδομών για την είσοδο και την έξοδο των ατόμων με προβλήματα όρασης από την θάλασσα, καθώς και τον προσανατολισμό τους εντός αυτής.

2)            Δράσεις ευαισθητοποίησης, εξοικείωσης με την αναπηρία και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

• Δημιουργία γραφείου στην Περιφέρεια, το οποίο θα μεριμνά για την διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε κάθε εκπονούμενο σχέδιο, δράση και έργο.

• Δημιουργία Γηροκομείου για τυφλούς στο κτίριο της Λασκαριδείου Στέγης στο Δήμο Αμαρουσίου, η οποία έκλεισε αιφνίδια προ δεκαετίας, διακόπτοντας την παροχή φροντίδας σε άπορες τυφλές γυναίκες, ως όφειλε εκ του καταστατικού της.

• Παραχώρηση υπάρχοντος κτιρίου ή οικοπέδου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας στο οποίο να ανεγερθεί χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ ή άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κτίριο, το οποίο θα παραχωρηθεί για χρήση στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και στο σωματείου μέλος της Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

• Δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία ΚΔΑΠ-μεΑ, ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο, αυξανομένου του αριθμού αναλόγως του πληθυσμού του κάθε Δήμου, όπου δεν υφίσταται.

• Προσαρμογή των προγραμμάτων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΚΔΑΠ-μεΑ ώστε να δέχονται άτομα με προβλήματα όρασης στις δραστηριότητες τους, προκειμένου να εξαλειφθεί κατά το δυνατόν ο υπάρχων διαχωρισμός.

• Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για την διαμονή αλλά και την ένταξη στην κοινότητα ατόμων με προβλήματα όρασης που αδυνατούν να διαβιώσουν μόνα τους χωρίς μόνιμη και καθημερινή υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους Δήμων.

• Δημιουργία Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) από Δήμους ή συνεργασία Δήμων. Με την ψήφιση του Ν.4554/2018 δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους και στις δημόσιες δομές να ιδρύουν ΚΔΗΦ, όπως και ΚΔΑΠ-μεΑ.

• Δημιουργία παιδικών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας, ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο, αυξανομένου του αριθμού αναλόγως του πληθυσμού του κάθε Δήμου, ώστε τα βρέφη και νήπια με αναπηρία να έχουν την δυνατότητα κοινωνικοποίησης ισότιμα, όπως και τα λοιπά παιδιά.

• Καταγραφή των ατόμων με αναπηρία από την Περιφέρεια ώστε να γνωρίζει  πόσους αναπήρους πολίτες ανά κατηγορία έχει, προκειμένου να προσαρμόζει καλύτερα την κοινωνική της πολιτική.

• Ουσιαστική στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ώστε να μπορούν να στηρίξουν την λειτουργία των προαναφερθεισών δράσεων και προγραμμάτων. Επίσης, πρόσληψη ψυχολόγων για συμβουλευτική γονέων από την στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αναπηρία ή την αποκτά στην πορεία της ζωής του.

• Επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε άτομα με προβλήματα όρασης που δεν ανήκουν μεν στην τρίτη ηλικία, αλλά χρειάζονται π.χ. ολιγόωρη βοήθεια για τα καθημερινά ψώνια καθώς και επισκέψεις σε γιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. και στην Περιφέρεια.

• Διεξαγωγή προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων της Περιφέρειας που στελεχώνουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες κατά πρώτον, καθώς και όσων έρχονται σε επαφή με κοινό και επομένως με άτομα με αναπηρία.

• Προσπάθεια εκπροσώπησης ατόμων με αναπηρίες στα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας, ώστε σε περίπτωση εκλογής τους να βρίσκονται μέσα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

• Δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας για την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων με αναπηρία.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα