Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν έγινε αγιασμός στο Σικιαρίδειο – Κραυγή αγωνίας των γονέων

Δεν έγινε αγιασμός στο Σικιαρίδειο – Κραυγή αγωνίας των γονέων

Άκρως δυσάρεστη είναι, πλέον, η κατάσταση που επικρατεί στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα, καθώς μετά την ξαφνική και γεμάτη αιχμές παραίτηση της προέδρου Κορίνας Λιούτα την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, οι δομές του δεν άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο για τον καθιερωμένο αγιασμό της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου, ημέρας εκκίνησης της νέας σχολικής χρονιάς!

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων του Σικιαριδείου εκπέμπει δραματικό σήμα κινδύνου για το μέλλον του Ιδρύματος και των παιδιών τους που εκπαιδεύονται σε αυτό, καθώς επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 10 ολόκληρους μήνες!

Οι γονείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, του αρμόδιου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Υπουργείου Εργασίας  του Δήμου Αμαρουσίου και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που στερούν από δεκάδες παιδιά ΑμεΑ την καθημερινή τους διέξοδο και την δημιουργική τους απασχόληση.

Η δραματική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων:

«Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους με τον καθιερωμένο αγιασμό, αλλά και με τις ευχές εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για “καλή χρονιά”. Αντίθετα, όμως, το Σικιαρίδειο Ίδρυμα στο Αμαρούσιο Αττικής θα παραμείνει κλειστό και βεβαρυμμένο με δυσεπίλυτα προβλήματα. Προβλήματα που χρονίζουν και σκιάζουν καιρό τώρα τη λειτουργία του, αλλά και τις ψυχές των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες που φοιτούν σε αυτό, με κυριότερο όλων τις μη καταβολές μισθών του προσωπικού που αποτελεί την “ραχοκοκκαλιά” του Ιδρύματος! Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες κι όμως μέχρι το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς συνέχιζαν να εργάζονται κανονικά, καταθέτοντας καθημερινά την ψυχή τους, για να μπορέσουν τα παιδιά αυτά να απασχολούνται δημιουργικά. Κράτος και κοινωνικοί φορείς δείχνουν εκκωφαντικά την απουσία τους. Αποκορύφωμα της δυσλειτουργικότητας του Ιδρύματος αποτελεί η αιφνιδιαστική παραίτηση της προέδρου του Ιδρύματος κ. Λιούτα, λίγο πριν έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Οι λόγοι, βέβαια, που επικαλείται, ίσως επέβαλαν πολύ νωρίτερα τέτοιες ενέργειες.

Ως Ένωση Γονέων, χωρίς δυστυχώς να μας έχουν δώσει τον ανάλογο θεσμικό ρόλο που δικαιούμαστε στη διοίκηση του Ιδρύματος, είχαμε προ πολλού επισημάνει προς όλους τους εμπλεκόμενους τα δυσάρεστα αυτά φαινόμενα, που οδηγούσαν το Ίδρυμα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλοι μας διαβεβαίωναν ότι άδικα ανησυχούσαμε και ότι τα προβλήματα ήταν αντιμετωπίσιμα. Φυσικά δεν χαιρόμαστε επειδή τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τους φόβους μας.

Πιστεύουμε ότι δεν είναι ώρα να ερευνήσουμε τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν και μας οδήγησαν ως εδώ, όμως το Ίδρυμα πρέπει να εξυγιανθεί και να ξαναλειτουργήσει πάση θυσία! Ζητάμε, λοιπόν, την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων πολιτικών φορέων (Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Υπουργείο Εργασίας), φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμος Αμαρουσίου), καθώς και κοινωνικών φορέων (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ), ώστε τα άτομα αυτά με βαριές αναπηρίες (νοητική στέρηση, αυτισμό, ΔΑΦ και πολλαπλές αναπηρίες) να πάψουν να βιώνουν την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση και να ξαναγυρίσουν επιτέλους στη λυτρωτική καθημερινότητά τους, στον χώρο τους, στο σχολείο τους».

Πηγή: www.amarysia.gr