Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: και εθνικής ομοσπονδίας τυφλών με θέμα Ελάχιστες μέρες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις, ζητείται παράταση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελάχιστες μέρες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις, ζητείται παράταση

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελάχιστες μέρες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις, ζητείται παράταση

Αθήνα: 19.05.2023

Αρ. Πρωτ.:           824

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελάχιστες μέρες συμπλήρωσης του μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις, ζητείται παράταση

Τη διαμαρτυρία της για το μικρό χρονικό περιθώριο που δίνεται στους μαθητές με σοβαρές παθήσεις για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους εκφράζει η Ε.Σ.Α.μεΑ.  με επιστολή που έστειλε στο υπουργείου Παιδείας και με αφορμή την υπ΄ αρ. πρωτ.: Φ.153/54877/Α5/17.05.2023 εγκύκλιο με θέμα: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, έχει δοθεί προθεσμία για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις από 18.05 έως 25.05, από τις οποίες, οι τέσσερις ημέρες είναι μη εργάσιμες, με κλειστά σχολεία λόγω εκλογών, με αποτέλεσμα αν ένας μαθητής χρειαστεί βοήθεια ή υποστήριξη από το Σχολείο του για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του, στην ουσία έχει μόνο τρεις ημέρες στη διάθεσή του, οι οποίες είναι 23,24 και 25 Μαΐου.

Ως εκ τούτου η ΕΣΑμεΑ ζητά από το υπουργείο  να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις.

Το κείμενο της επιστολής:

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 19.05.2023

Αρ. Πρωτ.:            822

ΠΡΟΣ:   κ. Ν. Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΚΟΙΝ:    «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ:  «Ζητείται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. με το παρόν και με αφορμή την υπ΄ αρ. πρωτ.: Φ.153/54877/Α5/17.05.2023 εγκύκλιο με θέμα: «Υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023», εκφράζει τη διαμαρτυρία της για το μικρό χρονικό περιθώριο που δίνεται στους μαθητές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενη εγκύκλιο, έχει δοθεί προθεσμία για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις από 18.05 έως 25.05, από τις οποίες, οι τέσσερις ημέρες είναι μη εργάσιμες, με κλειστά σχολεία λόγω εκλογών, με αποτέλεσμα αν ένας μαθητής χρειαστεί βοήθεια ή υποστήριξη από το Σχολείο του για την ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του, στην ουσία έχει μόνο τρεις ημέρες στη διάθεσή του, οι οποίες είναι 23,24 και 25 Μαΐου.

Κυρία Υπουργέ,

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να εξετάστε το εν λόγω ζήτημα ώστε να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας και την ενημέρωσή μας επ΄ αυτών

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: Οργή και αγανάκτηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την επιλογή της πλέον ακατάλληλης χρονικά προθεσμίας κατάθεσης ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023.

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα: Οργή και αγανάκτηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την επιλογή της πλέον ακατάλληλης χρονικά προθεσμίας κατάθεσης ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1121

Αθήνα, 19/05/2023

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς:  1) Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

2) Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Κ. Μαρούγκα

Κοιν.:  1) Υπουργό Επικρατείας, κο Γ. Γεραπετρίτη

2) Ε.Σ.Α.μεΑ.

3) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Οργή και αγανάκτηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για την επιλογή της πλέον ακατάλληλης χρονικά προθεσμίας κατάθεσης ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023.

Αξιότιμη κύρια Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), με οργή και αγανάκτηση πληροφορήθηκε για την έκδοση της εγκυκλίου υπ’ αριθμ. Φ.153/54877/Α5- 17 – 05- 2023 σύμφωνα με την οποία καλούνται τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις να υποβάλλουν ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, έτους 2023 στην αποκλειστική προθεσμία 18 έως 25 Μαΐου 2023.

Αρχικά η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδους και όχι η καθιερωμένη πλέον συνυποβολή των Μηχανογραφικών εκ μέρους των ΑμεΑ μαζί με τους λοιπούς υποψηφίους αποτελεί αρνητική διάκριση. Οι τυφλοί υποψήφιοι φοιτητές για τη σωστή συμπλήρωση του ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού χρειάζονται τη βοήθεια ετέρου προσώπου – κατά κανόνα κάποιου από τους καθηγητές του. Τις μέρες αυτές, καθώς διεξάγονται στη χώρα μας οι βουλευτικές εκλογές στις 21 Μαΐου, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τόσο στις 19 όσο και στις 22 του μηνός και στις 23 αρχίζουν οι προαγωγικές/απολυτήριες εξετάσεις των Λυκείων με συνέπεια  οι καθηγητές που τυχόν θα βοηθούσαν τυφλούς συναδέλφους στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού θα είναι απασχολημένοι. Βάσει των ανωτέρω εγκυμονεί ο κίνδυνος να αποκλειστούν τυφλοί υποψήφιοι από την εμπρόθεσμη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.

Επίσης, οι υποψήφιοι με αναπηρία καλούνται να συμπληρώσουν τα ηλεκτρονικά Μηχανογραφικά σε χρονική περίοδο κατά την οποία δε γνωρίζουν τον βαθμό απολυτηρίου ώστε να επιλέξουν σύμφωνα με αυτόν τις Σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν μην έχοντας όμως και τις αντίστοιχες πιθανότητες ελλείψει της συγκεκριμένης πληροφορίας.

Έχοντας διατυπώσει όλες τις παραπάνω σκέψεις σας καλούμε  να ανακαλέσετε την εγκύκλιο και να επιτρέψτε τη συμπλήρωση του ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού από τους υποψήφιους με αναπηρία στην ίδια προθεσμία με τους λοιπούς υποψηφίους και σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό απαιτούμε να δώσετε παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Γιαλλούρης                                                                    Παρασκευή Τσαβαλιά