Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ του Βιλιάρδου Βασίλειου, βουλευτή Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Νομικό πλαίσιο που διέπει την υπό όρους υποχρεωτική απασχόληση προσώπων ΑμεΑ στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ του Βιλιάρδου Βασίλειου, βουλευτή Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Νομικό πλαίσιο που διέπει την υπό όρους υποχρεωτική απασχόληση προσώπων ΑμεΑ στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα»

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:       Βιλιάρδου Βασίλειου, βουλευτή Επικρατείας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Αθήνα, 2/12/2022

ΘΕΜΑ:  «Νομικό πλαίσιο που διέπει την υπό όρους υποχρεωτική απασχόληση προσώπων ΑμεΑ στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 2, του Ν. 2643/1998, επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, ελληνικές ή ξένες, που λειτουργούν στην Ελλάδα με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και οι θυγατρικές τους εταιρείες, εφόσον απασχολούν προσωπικό πάνω από πενήντα (50) άτομα, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προστατευόμενα πρόσωπα του Ν.2643/1998, σε ποσοστό οκτώ τοις εκατό (8%) επί του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης, στο οποίο ποσοστό των 8% συμπεριλαμβάνονται και τα ΑμεΑ. Όπως πληροφορούμαστε, εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή, οι επιχειρήσεις ή οι εκμεταλλεύσεις που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αρνητικό αποτέλεσμα (ζημία) στις δύο αμέσως προηγούμενες από το έτος προκήρυξης χρήσεις τους. Ανάλογη, δε, υποχρέωση μαθαίνουμε ότι προβλέπεται και για τους φορείς του δημόσιου τομέα, με το ποσοστό των προστατευόμενων προσώπων προς πρόσληψη να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%).

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε ότι, όπως προβλέπει το άρθρο 5, του ανωτέρω νόμου, η τοποθέτηση των ως άνω προστατευόμενων προσώπων σε θέσεις εργασίας γίνεται από την αναφερόμενη στο άρθρο 9, του επίμαχου νόμου Επιτροπή και είναι υποχρεωτική για τον εργοδότη. Η δε άρνηση του εργοδότη να απασχολήσει τον υπό τις παραπάνω προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αναγκαστικά τοποθετηθέντα σε θέση εργασίας μισθωτό, όπως διαβάσαμε, προκαλεί την υποχρέωση στον πρώτο να καταβάλλει τις αποδοχές του μισθωτού για τον χρόνο που δεν τον απασχολεί, η οποία δεν αίρεται με την άσκηση προσφυγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Βρίσκεται σε ισχύ η παραπάνω αναφερόμενη νομοθεσία; Αν ναι, ποιος Φορέας του Δημοσίου είναι επιφορτισμένος με το καθήκον για τον έλεγχο εφαρμογής της στον ιδιωτικό τομέα και στο ελληνικό Δημόσιο;

2. Σε περίπτωση που πρόσωπα ΑμεΑ ή οι κατά νόμον συμπαραστάτες τους διαπιστώνουν μη εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας από νομικά πρόσωπα – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και από Φορείς – εργοδότες του ελληνικού Δημοσίου, ποιες δημόσιες Υπηρεσίες είναι αρμόδιες για να υποδεχτούν σχετική καταγγελία;

Ο ερωτών βουλευτής

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ

Πηγή: www.hellenicparliament.gr