Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Α. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό Οικονομικών για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας»

 

Επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον κ. Α. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών με θέμα: «Ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό Οικονομικών για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας»

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα:                 02.12.2022

Αρ. Πρωτ.:          1758

ΠΡΟΣ:   κ. Α. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ:    Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ:  «Ορισμός συνάντησης με τον Υφυπουργό Οικονομικών για την επίλυση ζητημάτων σχετικά με την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας»

Κύριε Υφυπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας.

Με το παρόν θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, διότι σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, πριν από ένα χρόνο, στις 16 Νοεμβρίου 2021, είχαμε συζητήσει με εσάς και τους συνεργάτες σας την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για την απαλλαγή των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα έως σήμερα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις σας στην προαναφερόμενη συνάντηση, ότι θα εξεταστεί άμεσα η επίλυση των ζητημάτων αυτών, σήμερα, ένα ολόκληρο χρόνο μετά, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες το Υπουργείο σας προτίθεται να προβεί για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων, παρά τις συνεχόμενες πιέσεις μας προς το Υπουργείο.

Τα ζητήματα αυτά, αφορούν στα εξής:

1. Κατάργηση του απαρχαιωμένου όρου «είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας», από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4758/2020, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

2. Κατάργηση των περιορισμών συννοσηρότητας σε άτομα με αυτισμό (εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή νοητική αναπηρία ή οργανικό ψυχοσύνδρομο) από το άρθρο 16 του ν. 1798/1988, ως απαραίτητης προϋπόθεσης των δικαιούχων για χρήση της ρύθμισης για απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αντικατάσταση του όρου «αυτισμός» με τη σύγχρονη ορολογία «Διαταραχές αυτιστικού φάσματος».

3. Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας αναπηρικών οχημάτων που εκτελωνίστηκαν νόμιμα με ατέλεια τελών ταξινόμησης και συνακόλουθη απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, βάση του ποσοστού αναπηρίας που είχε απονεμηθεί στον ιδιοκτήτη, κατά το χρόνο αγοράς του αυτοκινήτου.

Θεωρούμε άδικο, να απαιτούνται εκ των υστέρων, τέλη κυκλοφορίας, για αναπηρικά Ι.Χ., που εκτελωνίστηκαν ΝΟΜΙΜΑ με ατέλεια τελών ταξινόμησης, και ατέλεια τελών κυκλοφορίας, με κυβικά ανάλογα του ποσοστού αναπηρίας του ιδιοκτήτη κατά τον χρόνο αγοράς του αυτοκινήτου, επειδή στη συνέχεια οι επιτροπές ΚΕΠΑ, μείωσαν το ποσοστό κινητικής αναπηρίας, ή επιμέρισαν το συνολικό ποσοστό που είχε αποδοθεί αρχικά και άρα δεν δικαιολογούνται τα κυβικά του οχήματος που κατέχουν.

Με δεδομένο ότι βιώνουμε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και της κρίσης λόγω covid, είναι απάνθρωπο να ζητείται στα ήδη φτωχοποιημένα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία να πληρώσουν περισσότερα από 6.000 ευρώ, για αναδρομικά τέλη κυκλοφορίας, για ένα όχημα που σε πολλές περιπτώσεις, είναι τόσο παλιό, που δεν μπορεί να πωληθεί ούτε για παλιοσίδερα, αλλά πάντως σε καμία περίπτωση δεν αξίζει 6.000 ευρώ.

4. Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5083 στις 04.11.2021 αναφορικά με την αντιστοίχιση των παθήσεων του άρθρου 16 του ν.1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α. κρίνουμε απαραίτητο:

α) να αναφερθεί ρητά στην εν λόγω ΚΥΑ, ότι ισχύει για τα ΚΕ.Π.Α. να ισχύει και για την Α.Σ.Υ.Ε., καθώς επίσης να προβλεφθεί ότι οι αποφάσεις γνωστοποίησης αναπηρίας που έχουν ήδη εκδοθεί από την Α.Σ.Υ.Ε. σύμφωνα με την καταργούμενη ΚΥΑ, με τις οποίες γινόταν αντιστοίχιση των παθήσεων που ορίζονται στο άρθρο 16 του ν. 1798/1988 με τον Ε.Π.Π.Π.Α., θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και

β) να καταργηθεί η απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος, για τους πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Νόσο, για να καταστούν ξανά δικαιούχοι της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης. Επειδή οι ασθένειες αυτές δεν είχαν καταχωρηθεί στις παθήσεις που έπαιρναν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αορίστου από τα ΚΕΠΑ, με το ΦΕΚ Β΄ 2710/2013 ου αφορά στο δικαίωμα της απαλλαγής από Τέλη Κυκλοφορίας και Ταξινόμησης, είχε μπει ο περιορισμός (να υπάρχουν περισσότερες των δύο εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω κρίσεων κατ’ έτος). Από το 2018 όμως, που οι εν λόγω παθήσεις εντάχθηκαν σε αυτές που λαμβάνουν Ποσοστό Αναπηρίας επ’ αόριστον από τις Επιτροπές των ΚΕΠΑ, κρίνουμε απαραίτητο να διορθωθεί το ΦΕΚ B’ 2710/2013 ώστε να δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς περιορισμούς.

Κύριε Υφυπουργέ,

Αναμένουμε τον άμεσο ορισμό συνάντησης μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε πιο διεξοδικά τα εν λόγω ζητήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους μία λύση σε αυτά.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Β. Κούτσιανος

Πηγή: Ε.Σ.Α.μεΑ