Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δελτίο Τύπου – Εξαίρεση του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού από το εισόδημα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δελτίο Τύπου – Εξαίρεση του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού από το εισόδημα

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποδοχή των προτάσεων του Συνηγόρου για την εξαίρεση του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού από το εισόδημα

Το εξωιδρυματικό επίδομα ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί, καθώς και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, εξαιρείται πλέον από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, σύμφωνα με το άρθρο 169 παρ.1 του πολύ πρόσφατου Ν.4972/2022. Με τη ρύθμιση αυτή υλοποιείται σχετική πρόταση του Συνηγόρου που εκκρεμούσε επί μακρόν προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, ήδη από το 2019, ο Συνήγορος είχε απευθυνθεί εγγράφως προς τα ανωτέρω αρμόδια Υπουργεία και την ΑΑΔΕ, τονίζοντας ότι το επίδομα απολύτου αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από τετραπληγία-παραπληγία ασφαλισμένους φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έπρεπε να εξαιρεθούν από το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπως εξαιρείται αντίστοιχα η προνοιακή οικονομική ενίσχυση που χορηγείται στους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, με την ίδια αναπηρία. Είχε επίσης προτείνει να επεκταθεί στα επιδόματα αυτά η προστασία από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό για χρέη προς το Δημόσιο ιδιώτες και πιστωτικά ιδρύματα που προβλέπεται για την προνοιακή ενίσχυση. Η Αρχή είχε επισημάνει ότι η διαφορετική μεταχείριση των ανωτέρω παροχών που χορηγούνται σε άτομα τα οποία τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες ως προς την πάθησή τους και πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις αναπηρίας, συνιστούσε άνιση φορολογική μεταχείριση μεταξύ ομάδων με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο Συνήγορος έκτοτε, ενεργώντας και με τον ρόλο του ως Πλαίσιο για την προαγωγή εφαρμογής της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, πραγματοποίησε για το θέμα αυτό συναντήσεις εργασίας με την ΑΑΔΕ, συμπεριέλαβε την πρόταση σε Ετήσιες Εκθέσεις του καθώς και στις ειδικές Ετήσιες Εκθέσεις του για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, έθεσε το ζήτημα υπόψη της αρμόδιας Υποεπιτροπής της Βουλής και το επανάφερε σταθερά σε παρεμβάσεις και προτάσεις του για νομοθετικές ρυθμίσεις προς τη Διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΑΔΕ, αποδεχόμενη την πρόταση της Αρχής και προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος, είχε εισηγηθεί ήδη από το 2020 τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να εξαιρείται το εξωιδρυματικό επίδομα από την κατηγορία του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Ο Συνήγορος εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόσφατη αυτή εξέλιξη, αναμένει ωστόσο ότι η προστασία του εξωιδρυματικού επιδόματος και κάθε συναφούς ποσού, θα ολοκληρωθεί με την έκδοση νέας ρητής διάταξης περί εξαίρεσής τους από την κατάσχεση και τον συμψηφισμό.

Πληροφορίες: 213 1306600

Πηγή: www.synigoros.gr