Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Παρέμβαση Μαραβέγια για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε περιεχόμενο τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών

Παρέμβαση Μαραβέγια για την πρόσβαση των ΑμεΑ σε περιεχόμενο τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών

Ενημέρωση για θέματα προσβασιμότητας περιεχομένου ΜΜΕ από Άτομα με Αναπηρίες, ζητεί ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, αρμόδιο για τον Συντονιστικό Μηχανισμό Δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Επικαλούμενος επιστολή του Σωματείου ΑμεΑ Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί», ο κ. Μαραβέγιας επισημαίνει ότι έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο προτάσεις σχετικά με ορθότερες πρακτικές ενημέρωσης ατόμων με αναπηρία όρασης από τηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Συγκεκριμένα, ζητούν την καθολική ενημέρωση όλων των πολιτών, υιοθετώντας όλες τις απαραίτητες συμπεριληπτικές πρακτικές κατά την μετάδοση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και γενικότερα ενημερωτικών εκπομπών με ξενόγλωσσο περιεχόμενο. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την εξαίρεση των τυφλών συμπολιτών από την πλήρη ενημέρωση, καθώς δεν υφίσταται πάντοτε η απαραίτητη εκφώνηση των υποτίτλων (μεταφράσεων στα Ελληνικά) του ξενόγλωσσου περιεχομένου, όσον αφορά ομιλητές από ξένες χώρες.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογραμμίζει ότι, πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχει ληφθεί μέριμνα για την προσβασιμότητα του περιεχομένου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από άτομα με αναπηρία, μέσω της εφαρμογής από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια, ευρωπαϊκών Οδηγιών κυρίως για τα άτομα με προβλήματα ακοής αλλά και όρασης. Η υποχρεωτική μετάδοση των ειδήσεων και στη νοηματική γλώσσα είναι μια σημαντική κατάκτηση όπως και η μετάδοση αρκετών τηλεοπτικών προγραμμάτων, από δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς, με τη δυνατότητα υποτιτλισμού προκειμένου αυτά να γίνουν προσβάσιμα σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Δεδομένου, όμως, ότι η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει επιπλέον δυνατότητες εύκολης πρόσβασης των ΑμεΑ σε περιεχόμενο τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών, ο βουλευτής ζητεί να ενημερωθεί από τον κ. Γεραπετρίτη:

1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την ομοιόμορφη παροχή από τηλεοπτικούς σταθμούς εύκολης πρόσβασης των ΑμεΑ σε ενημερωτικό περιεχόμενο

2. Εξετάζετε την άμεση υιοθέτηση ειδικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία όρασης, όπως είναι η εκφώνηση των υποτίτλων (μεταφράσεων στα Ελληνικά) του ξενόγλωσσου περιεχομένου των ειδησεογραφικών εκπομπών

Πηγή: www.e-thessalia.g