Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γ. Πατούλη με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

 

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γ. Πατούλη με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

Οκτ 25, 2022 | ΕΟΤ, Σημαντικά Έγγραφα ΕΟΤ

Επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γ. Πατούλη με θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541

e-mail: eoty@otenet.gr

www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112

e-mail: pab@otenet.gr                         web site:  www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 1854/617

Αθήνα, 24/10/2022

ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Προς: Περιφερειάρχη Αττικής, κο Γ. Πατούλη

Κοιν.: 1) Υπουργό Επικρατείας κο Γ. Γεραπετρίτη

2) Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Περιφέρειας Αττικής, κο Γ. Βλάχο

3) Ε.Σ.Α.μεΑ.

4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Επαναφορά αιτήματος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για ορισμό συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς σας που αφορούν τους τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.) ζητούν να ορίσετε το συντομότερο δυνατό συνάντηση με τους φορείς μας προκειμένου να σας αναπτύξουμε και δια ζώσης προβλήματα που αφορούν τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης αρμοδιότητάς σας, με τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

1)        Οι φορείς μας, αμφότεροι με έδρα την Αθήνα, όπως ανωτέρω αναφέρονται, στεγάζονται σε πολυκατοικία επί της οδούς Βερανζέρου 31 στην Ομόνοια, σε εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή, με αποτέλεσμα, καθημερινά στην είσοδο της πολυκατοικίας, άνθρωποι με απώλεια όρασης που επισκέπτονται τους φορείς μας να έρχονται αντιμέτωποι με τοξικοεξαρτημένους ξαπλωμένους εκεί ή να πατούν σύριγγες και άλλες ακαθαρσίες. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση νέας στέγης άμεσα.

2)        Ως πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου γνωρίζετε φυσικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη Λασκαρίδειο Στέγη και επιθυμούμε προς τούτο να μεσολαβήσετε ώστε να εξευρεθεί μια οριστική λύση για την αξιοποίηση του κτιρίου υπέρ των συμφερόντων των τυφλών. Δυστυχώς, οι φόβοι για την επώδυνη απώλεια πολύτιμης περιουσίας για τους τυφλούς επαληθεύονται. Η Ομοσπονδία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, παρακολουθώντας από κοντά τη λειτουργία του Ιδρύματος της «Λασκαριδείου Στέγης», που στεγάζεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου 14 στο Μαρούσι από το 1938 και διαπιστώνοντας ότι η Διοίκηση του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ, στον οποίο ανήκει το ακίνητο καθώς και όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία που δόθηκε με σκοπό την περίθαλψη άπορων τυφλών γυναικών, δεν είχε την ειλικρινή πρόθεση να συνεχίσει το έργο του Ιδρύματος, προσπαθήσαμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να παρέμβουμε υπέρ των τροφίμων του και μελών μας άλλωστε. Ωστόσο, κάθε πρόταση συνεργασίας με τον πιο πάνω Σύλλογο αποκρούστηκε αβάσιμα και αδικαιολόγητα, ενώ παράλληλα δεν μπόρεσε ούτε η Πολιτεία να δώσει καμιά θετική λύση στα οικονομικά, και όχι μόνο, αδιέξοδα που παρουσιάστηκαν. Έτσι, μοιραία το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων των Τυφλών ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ έκλεισε προ 9ετίας αιφνιδιαστικά το Ίδρυμα, αποκλείοντας τις λίγες τροφίμους του και δήλωσε αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας του, αρνούμενοι και πάλι οποιαδήποτε επαφή με τους φορείς μας, ενώ σήμερα δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε τις προθέσεις της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά ούτε και τις ενέργειες που έχουν γίνει και το καθεστώς που διέπει σήμερα τη Λασκαρίδειο Στέγη και αν έχει παραχωρηθεί εντέλει στο Δήμο Αμαρουσίου. Σε κάθε περίπτωση διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση της διαθέτιδος και απαιτούμε από όλους τους εμπλεκόμενους να εξευρεθεί τρόπος το εν λόγω Ίδρυμα να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών.

Εκτός από τα δύο ως άνω αιτήματα που θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας προς επίλυση παραθέτουμε προς συζήτηση μια σειρά από αιτήματα – προτάσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών με προβλήματα όρασης της Περιφέρειας Αττικής, μονίμων κατοίκων ή επισκεπτών:

1) Προσβασιμότητα των ατόμων με προβλήματα όρασης σε όλες τις υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (κτιριακές υποδομές, πλατείες, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις) και σε νέες που θα δημιουργηθούν και έλεγχος των ήδη υφιστάμενων υποδομών ως προς την καταλληλόλητά τους με αυστηρή τήρηση των ορθών προδιαγραφών των νέων και υπό κατασκευή υποδομών (π.χ. κλίση ραμπών, οδηγών όδευσης τυφλών κτλ.). Θέσπιση κινήτρων όπως ανάρτηση των προσβάσιμων καταστημάτων καφέ, εστιατορίων, ξενοδοχείων, χώρων πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) σε ειδικό κατάλογο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και ετήσια βράβευση στο πλέον προσβάσιμο από αυτά.

2) Τοποθέτηση κατά προτεραιότητα φωτεινών σηματοδοτών σε επικίνδυνα σημεία οδών-λεωφόρων, καθ’ υπόδειξη και κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.

3) Ανακατασκευή σε βάθος χρόνου των πεζοδρομίων με νέους οδηγούς όδευσης τυφλών και των ραμπών για ΑμεΑ, με τη συνεργασία απαραιτήτως της Υπηρεσίας Κινητικότητας και Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών για τους πρώτους, και των Φορέων των κινητικά αναπήρων για τις δεύτερες.

4) Καθορισμός χώρων στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία σε όλους τους δημόσιους χώρους (πλατείες, παιδικές χαρές, κέντρα νεότητας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία).

5) Κατά τις συναλλαγές των ατόμων με προβλήματα όρασης με την Περιφέρεια Αττικής, τα όργανα της διοίκησης να κοινοποιούν στους εξυπηρετούμενους όλα τα απαιτούμενα δημόσια έγγραφα σε προσβάσιμη μορφή. Παραδείγματος χάριν, e-mail σε μορφή doc. και άλλες προσβάσιμες μορφές αναγνώσιμες από αναγνώστες οθόνης Η/Υ, καθώς και ενημέρωση των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υποχρέωσή τους να συμπληρώνουν έντυπα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

6) Ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στο ηλεκτρονικό περιβάλλον, ιδίως στον τομέα των επικοινωνιών και των πληροφοριών. Εφαρμογή του ν.4591/2019 (ΦΕΚ19/Α/12.02.2019) για την προσβασιμότητα των ιστοτόπων και των εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοτόπων της Περιφέρειας Αττικής.

7) Ετήσια συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής στο Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος για την εκπαίδευση σκύλων οδηγών τυφλών με την υποχρέωση του κέντρου να προσφέρει εκπαιδευμένους σκύλους σε τυφλούς χρήστες μόνιμους κατοίκους Περιφέρειας Αττικής ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση.

8) Υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση του 1ου ΚΔΑΠ-μεΑ Πρωτοπορία για παιδιά με οπτική αναπηρία, το οποίο λειτουργεί στην Καλλιθέα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και αποτελεί τη μοναδική δομή πανελλαδικά καλύπτοντας αιτήματα από όλη την Περιφέρεια Αττικής και όχι μόνο, και προσαρμογή των προγραμμάτων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ΚΔΑΠ ώστε να δέχονται άτομα με προβλήματα όρασης στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να εξαλειφθεί κατά το δυνατόν ο υπάρχων διαχωρισμός.

9) Δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για τη διαμονή αλλά και την ένταξη στην κοινότητα ατόμων με προβλήματα όρασης που αδυνατούν να διαβιώσουν μόνα τους χωρίς μόνιμη και καθημερινή υποστήριξη.

10) Δημιουργία Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΗΦ) από την Περιφέρεια Αττικής για άτομα τυφλά και με πρόσθετες αναπηρίες. Με την ψήφιση του νόμου 4554/2018 δόθηκε η δυνατότητα στις Περιφέρειες και στις δημόσιες δομές να ιδρύουν ΚΔΗΦ, όπως και ΚΔΑΠ-μεΑ.

11) Δημιουργία παιδικών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας, ενός τουλάχιστον σε κάθε δήμο της Περιφέρειας Αττικής, αυξανομένου του αριθμού αναλόγως του πληθυσμού του κάθε δήμου, ώστε τα βρέφη και νήπια με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης ισότιμα όπως και τα λοιπά παιδιά.

12) Υποστήριξη από την Περιφέρεια με κάθε τρόπο της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, στα οποία κάθε πολίτης και ιδιαίτερα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Άτομα με Αναπηρία κλπ., μπορούν με την προσκόμιση μόνο του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, να πληροφορηθούν για το τυχόν προνοιακό επίδομα που δικαιούνται, για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρονται για την κατηγορία τους, για τα υπάρχοντα συμβουλευτικά κέντρα ή ιδρύματα που υφίστανται και στα οποία μπορούν να απευθυνθούν κτλ., καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε τρέχοντα ευρωπαϊκά ή ελληνικά προγράμματα επιμόρφωσης ή κατάρτισης.

13) Καταγραφή των ατόμων με αναπηρία από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να γνωρίζει πόσους ανάπηρους πολίτες ανά κατηγορία έχει, προκειμένου να προσαρμόζει καλύτερα την κοινωνική της πολιτική.

14) Ουσιαστική στελέχωση των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ώστε να μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία των προαναφερθεισών δράσεων και προγραμμάτων. Επίσης, πρόσληψη ψυχολόγων για συμβουλευτική γονέων από τη στιγμή που γεννιέται ένα παιδί με αναπηρία ή την αποκτά στην πορεία της ζωής του.

15) Διεξαγωγή προγραμμάτων επιμόρφωσης των υπαλλήλων της Περιφέρειας που στελεχώνουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, καθώς και όσων έρχονται σε επαφή με κοινό και επομένως με άτομα με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες.

Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας για άμεσο ορισμό συνάντησης για συζήτηση και επίλυση των ανωτέρω, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Γιαλλούρης

Η Γενική Γραμματέας

Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Σηφάκης

Η Γενική Γραμματέας

Θεοδώρα Φαρδέλα