Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Οι τελευταίες αποφάσεις ΔΣ του ΔΣΑ: Νομική βοήθεια, παράταση προθεσμίας καταβολής ετήσιας εισφοράς, Λογαριασμός Αλληλλεγγύης υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές κ.ά. 25 Σεπτέμβριος 2020

     

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Κατά τη συνεδρίαση της 24.9.2020 το ΔΣ του ΔΣΑ, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

 

1. Νομική βοήθεια

 

Λόγω των δραματικών καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην ενταλματοποίηση και εκκαθάριση των αμοιβών νομικής βοήθειας, και της απόρριψης στην πράξη όλων των προτάσεων του δικηγορικού σώματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΔΣ του ΔΣΑ επικύρωσε την από 11/9/2020 απόφαση της Ολομέλειας, κατά την οποία από 1.10.2020 δεν θα εκδίδονται πλέον γραμμάτια του Δικηγορικού Συλλόγου σε υποθέσεις νομικής βοήθειας ενώπιον του Μονομελούς, Τριμελούς και Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπως και στην ανάκριση, με εξαίρεση τις υποθέσεις όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, 18μηνου ή συνοδείας.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣΑ:

α) από την 1.10.2020 και για διάστημα 15 ημερών οι διοριζόμενοι συνήγοροι νομικής βοήθειας θα αναλαμβάνουν μεν τις ανατιθέμενες ποινικές υποθέσεις, σύμφωνα με το ανωτέρω πλαίσιο που έθεσε η Ολομέλεια, πλην όμως δεν είναι εφοδιασμένοι με γραμμάτιο προείσπραξης του Συλλόγου, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες που ορίζονται στο άρθρο 61 παρ. 4 ΚωδΔικ.

β) Από την 16.10.2020 και εξής δεν θα εκδίδονται γραμμάτια νομικής βοήθειας στις αστικές και διοικητικές υποθέσεις για το διάστημα των προσεχών 15 ημερών (έως 30.10.2020). Μετά ταύτα, το ΔΣ θα επανεξετάσει τη θέση του λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ενέργειες στις οποίες θα έχει προβεί η Πολιτεία προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Υπέρ της ως άνω πρότασης ψήφισαν ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Θέμης Σοφός, ο Αντιπρόεδρος Στάθης Αναλυτής, ο Γενικός Γραμματέας, Μιχάλης Καλατζόπουλος, η Σύμβουλος Ταμίας, Μαρινέττα Γούναρη, και οι Σύμβουλοι Αντώνης Αντανασιώτης, Ιωάννης Κάπος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Χάρης Κονδύλης, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Φώτης Κωτσής, Χρυσούλα Μαρινάκη, Μεθόδιος Ματαλλιωτάκης, Ελευθέριος Ράντος, και Κωνσταντίνος Ρίζος,

 

Κατά ψήφισαν οι Σύμβουλοι: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Νίκος Κουτκιάς, Βενιαμίν Μπατής, Ζώης Σταυρόπουλος,

 

Ο Σύμβουλος Γιάννης Δεληγιώργης δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.

 

Ήταν απόντες κατά την ψηφοφορία οι Σύμβουλοι Καμπαγιάννης Αθανάσιος, Βασίλειος Παπαστεργίου και Χρήστος Κακλαμάνης.

 

Υπέρ της πραγματοποίησης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο ψήφισαν ο Αντιπρόεδρος Στάθης Αναλυτής και οι Σύμβουλοι Αντώνης Αντανασιώτης και Γεώργιος Κλεφτοδήμος και Χάρης Κονδύλης.

 

Επιπλέον το ΔΣ αποφάσισε, με ομοφωνία των παρόντων Συμβούλων, να συγκεντρωθούν υπογραφές διαμαρτυρίας από τους δικηγόρους που συμμετέχουν στον κατάλογο νομικής βοήθειας, οι οποίοι θα δηλώσουν με τον τρόπο αυτό την διαμαρτυρία τους για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας.

 

2. Μίσθωση λεωφορείων για τη λειτουργία λεωφοριακής γραμμής από τον ΔΣΑ

 

Ο ΔΣΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι πρέπει να προβλεφθεί συγκοινωνιακή κυκλική σύνδεση της πρ. Σχολής Ευελπίδων με τον Άρειο Πάγο, το Εφετείο και το Ειρηνοδικείο, προς εξυπηρέτηση των συναδέλφων.

 

Επειδή δυστυχώς το άνω πάγιο αίτημα του Συλλόγου δεν έχει μέχρι τώρα υλοποιηθεί, εγκρίθηκε επί της αρχής η εισήγηση της σχετικής Επιτροπής (αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Θέμη Σοφό και τον Σύμβουλο Βενιαμίν Μπατή) για τη μίσθωση από τον ΔΣΑ δύο λεωφορείων από την ΟΣΥ ΑΕ, για διάστημα 6 μηνών (με δυνατότητα πρόωρης καταγγελίας, ενόψει της παρούσας κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης),  για τη λειτουργία κυκλικής λεωφοριακής γραμμής (Ευελπίδων – Εφετείο) προς εξυπηρέτηση των συναδέλφων δωρεάν, από 08.00 έως 16.00 κατά τις ημέρες λειτουργίας των δικαστηρίων. Η άνω γραμμή θα αρχίσει να λειτουργεί από αρχές Οκτωβρίου 2020.

 

Η απόφαση θα εξειδικευτεί από Επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Θέμη Σοφό, τον Σύμβουλο Βενιαμίν Μπατή και τον Σύμβουλο Δημήτρη Αναστασόπουλο) σχετικά με το ακριβές κόστος και τη διαδικασία ένταξης της γραμμής στον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας.

 

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν:  ο Δημήτριος Βερβεσός (Πρόεδρος), ο Σοφός Θεμιστοκλής (Θέμης) (Αντιπρόεδρος), ο Αναλυτής Ευστάθιος (Στάθης) Αντιπρόεδρος), ο Καλαντζόπουλος Μιχαήλ (Γενικός Γραμματέας ), η Γούναρη-Χατζησαράντου  Μαρινέττα (Σύμβουλος -Ταμίας) και οι Σύμβουλοι Δεληγεώργης Ιωάννης, Διαμαντόπουλος Σωτήριος, Κακλαμάνης Χρήστος, Κάπος Ιωάννης, Κλεφτοδήμος Γεώργιος, Κονδύλης Χαράλαμπος, Κουτκιάς Νικόλαος, Κουτσόλαμπρος Ανδρέας, Κωτσής Φώτιος , Μαρινάκη Χρυσούλα, Ματαλιωτάκης Μεθόδιος, Μπατής Βενιαμίν.

 

Κατά ψήφισε ο Σύμβουλος Αντανασιώτης Αντώνιος.

 

Ο Σύμβουλος Αναστασόπουλος Δημήτριος και ο Σύμβουλος Σταυρόπουλος Ζώης απείχαν της ψηφοφορίας.

 

Ο Σύμβουλος Καμπαγιάννης Αθανάσιος και ο σύμβουλος Παπαστεργίου Βασίλειος   ήταν απόντες.

 

3. Παράταση προθεσμίας καταβολής ετήσιας εισφοράς προς τον Δικηγορικό  Σύλλογο Αθηνών

 

Παρατείνεται μέχρι 30.10.2020 η προθεσμία καταβολής της ετήσιας συνδρομής των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ για το έτος 2020.

 

4. Χρήση μέσων ηλεκτρονικής δικαιοσύνης για τον περιορισμό του συνωστισμού στο χώρο των δικαστηρίων

 

Στο πλαίσιο της αναγκαίας κοινής προσπάθειας για προστασία έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού και περιορισμό του συνωστισμού στο χώρο των δικαστηρίων καλούνται οι συνάδελφοι να αξιοποιούν τα διαθέσιμα μέσα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ήτοι τόσο την ηλεκτρονική έκδοση γραμματίων προείσπραξης, όσο και την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων μέσω του portal.olomeleia.gr.

 

5. Λογαριασμός Αλληλλεγγύης ΔΣΑ υπέρ των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

 

Ενόψει της πρόσφατης τεράστιας φυσικής καταστροφής στην Καρδίτσα την Κεφαλονιά κλπ, και σύμφωνα με την πάγια θέση του σώματος περί επίδειξης κοινωνικής αλληλεγγύης, αποφασίστηκε να ανοίξει Λογαριασμός Αλληλεγγύης του ΔΣΑ για την έμπρακτη στήριξη και συνδρομή στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές στη χώρα μας. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού, όπου κάθε συνάδελφος θα μπορεί να εισφέρει υπέρ των πληγέντων. Τα ποσά θα διατίθενται κατόπιν αποφάσεων του ΔΣ.