Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Από εγχειρίδιο (Ενημερωμένο) ερωτήσεων - απαντήσεων σε φορολογικά θέματα Ενδιαφέρουσες τους αναπήρους διατάξεις (Σεπτέμβριος 2020)

Από εγχειρίδιο (Ενημερωμένο) ερωτήσεων - απαντήσεων σε φορολογικά θέματα

Ενδιαφέρουσες τους αναπήρους διατάξεις

(Σεπτέμβριος 2020)

 

 ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

 

3. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομισθούν από τα πρόσωπα που  παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας, τουλάχιστον, ογδόντα τοις εκατό (80%),  προκειμένου να τύχουν της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των  συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας τους;

 

 Για την απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της  πάγιας αντιμισθίας, καθώς και των εισοδημάτων των περ. δ' και στ' της παρ. 2 του  άρθρου 12, τα οποία εξομοιώνονται φορολογικά με μισθό (αριθ. ΠΟΛ. 1098/2016 -  ΑΔΑ: 6ΥΚ1Η-Κ1Η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων  Εσόδων και αριθ. ΠΟΛ. 1096/2017 - ΑΔΑ: ΩΖ9Ι46ΜΠ3Ζ- ΥΟΡ εγκύκλιος του Διοικητή  της Α.Α.Δ.Ε.), που χορηγούνται σε πρόσωπα, που παρουσιάζουν ποσοστό αναπηρίας  τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), απαιτούνται, καταρχήν, οι γνωματεύσεις των  οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), το  οποίο συστάθηκε και λειτουργεί μετά την 1.9.2011, σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 6 του ν. 3863/2010 (Α' 115).

Περαιτέρω, γίνονται δεκτές και οι ήδη  εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 1.9.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας  του ΚΕ.Π.Α.) από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών, οι οποίες έχουν δοθεί  για οποιαδήποτε χρήση και χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη  φορολογικής απαλλαγής επ' αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση ή αλλιώς  μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα  ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά τον χρόνο έκδοσής τους.

Εναλλακτικά,  ο φορολογούμενος για την πιστοποίηση της ύπαρξης αναπηρίας μπορεί να προσκομίσει  και γνωματεύσεις των Ανώτατων Υγειονομικών Επιτροπών του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του  Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του  Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του  ν.3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και  εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά από την 1.9.2011.

 

 Σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, πρέπει να  διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που  αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν  λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σε ισχύ κατά το φορολογικό  έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

 

 Σε κάθε περίπτωση που ο φορολογούμενος λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα  κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό  (80%), αρκεί να προσκομίζει βεβαίωση του συνταξιοδοτικού φορέα ή απόφαση  συνταξιοδότησης ή απόφαση παράτασης της σύνταξης, από την οποία να προκύπτει  ότι, κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή,  συνταξιοδοτήθηκε με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%), έως  και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η αναπηρία αυτή. Όταν η  σύνταξη αναπηρίας καθίσταται αυτοδίκαια οριστική (παρατείνεται για χρόνο  αόριστο), για τους ασφαλισμένους όλων των Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής  Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν απαιτείται εκ νέου ιατρική εξέταση από  αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή και για την απαλλαγή της από τον φόρο εισοδήματος  απαιτείται:

 

 α) απόφαση μονιμοποίησης της αναπηρικής σύνταξης (ή παράτασης επ' αόριστο) από  τον αρμόδιο συνταξιοδοτικό φορέα και

 

 β) γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής Αναπηρίας όλων των Φορέων, Κλάδων και  Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που τελούσε σε ισχύ κατά  τη μονιμοποίηση της αναπηρικής σύνταξης, η οποία πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας  80% και άνω, είτε αυτή αφορά σε γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής προ ΚΕ.Π.Α.,  είτε σε γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕ.Π.Α., από 1/9/2011 και εξής  (Γ23/312-30.12.2016 έγγραφο του ΙΚΑ).

 

 Εάν ο φορολογούμενος διαθέτει περισσότερες από μία γνωματεύσεις αναπηρίας του  ίδιου ή διαφορετικών φορέων και η μία εξ αυτών ή και οι δύο ισχύουν μέσα στο  φορολογικό έτος 2019, πιστοποιώντας διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας, τότε  λαμβάνεται υπόψη η γνωμάτευση με το ευνοϊκότερο ποσοστό αναπηρίας (σχετ. η αριθ.  Α. 1070/2020- Β'1267, ΑΔΑ : 699Ε46ΜΠ3Ζ-Ξ5Δ Απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.).

 

 Αναφορικά με τις εκδοθείσες γνωματεύσεις, με διάρκεια αναπηρίας που δεν αφορά  στο σύνολο των μηνών του φορολογικού έτους, δεδομένου ότι από τη φορολογική  νομοθεσία δεν προβλέπεται ο επιμερισμός της φορολογικής ελάφρυνσης/απαλλαγής  στους μήνες της χρήσης, αυτές γίνονται αποδεκτές και ο φορολογούμενος τυγχάνει  της ανάλογης φορολογικής ελάφρυνσης ή απαλλαγής για ολόκληρη τη χρήση (αριθ.  ΔΕΑΦ Α 1118203 ΕΞ 2016/29.7.2016, ΑΔΑ: 7Ω6ΣΗ-Υ9Τ εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα  της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).

 

 Τέλος, λαμβανομένου υπόψη ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που  χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό  (80%) απαλλάσσονται από τον φόρο, σύμφωνα με την περιπτ. ε' της παρ. 2 του  άρθρου 14 του ν. 4172/2013 (Α' 167, εφεξής Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος -  Κ.Φ.Ε.) και ελλείψει ρητής διάκρισης στις ως άνω διατάξεις, τα εισοδήματα αυτά  είναι απαλλασσόμενα του φόρου, ανεξάρτητα αν αποκτώνται από φορολογικό κάτοικο  Ελλάδος ή αλλοδαπής, εφόσον προσκομίζονται τα οριζόμενα δικαιολογητικά.

 

4. Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομισθούν προκειμένου να χορηγηθεί  πρόσθετη μείωση φόρου ποσού διακοσίων (200) ευρώ;

 

 Για τη μείωση του φόρου κατά διακόσια (200) ευρώ, απαιτούνται τα ακόλουθα  δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουμένου ή του  εξαρτώμενου μέλους του που δικαιούται την εν λόγω μείωση:

 

 α) Προκειμένου για πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον εξήντα επτά τοις  εκατό (67%), γνωμάτευση των οικείων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου  Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής  Επιτροπής (Α.Σ.Υ.Ε.).

 Για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας 67% γίνονται δεκτές, εκτός από τις  γνωματεύσεις της Α.Σ.Υ.Ε. και οι γνωματεύσεις που εκδίδονται από τις  υγειονομικές επιτροπές της Α.Ν.Υ.Ε., της Α.Α.Υ.Ε., της Α.Υ.Ε. της Ελληνικής  Αστυνομίας και της Α.Υ.Ε. του Πυροσβεστικού Σώματος, καθόσον ενώ καταργήθηκαν  όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούσαν στους Φορείς  Κοινωνικής Ασφάλισης, στις νομαρχίες και στο Δημόσιο, οι Ανώτατες Υγειονομικές  Επιτροπές του Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), του Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), της Αεροπορίας  (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εξακολουθούν  να ασκούν τα καθήκοντά τους για την πιστοποίηση της αναπηρίας του  φορολογουμένου.

 Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν από την 1.9.2011 (ημερομηνία έναρξης  λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α.) από τις υγειονομικές επιτροπές των νομαρχιών μπορούν να  χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής ελάφρυνσης επ'  αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που  λήγει η ισχύς τους.

 Σε όλες τις ανωτέρω γνωματεύσεις, προκειμένου να γίνουν δεκτές, πρέπει να  διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που  αφορούν, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν  λόγω αναπηρία, ενώ, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι σε ισχύ κατά το  φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων  διατάξεων.

 Αναφορικά με τις εκδοθείσες γνωματεύσεις, με διάρκεια αναπηρίας που δεν αφορά  στο σύνολο των μηνών του φορολογικού έτους, δεδομένου ότι από τη φορολογική  νομοθεσία δεν προβλέπεται ο επιμερισμός της φορολογικής ελάφρυνσης/απαλλαγής  στους μήνες της χρήσης, γίνονται αποδεκτές και ο φορολογούμενος τυγχάνει της  ανάλογης φορολογικής ελάφρυνσης ή απαλλαγής για ολόκληρη τη χρήση (αριθ. ΔΕΑΦ Α  1118203 ΕΞ 2016/29.7.2016 εγκύκλιος).

 Για τη μείωση του φόρου κατά 200 ευρώ δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή  ασφαλιστική αναπηρία.

 

 β) Προκειμένου για ανάπηρους αξιωματικούς ή οπλίτες, θύματα πολέμου, καθώς και  για αναπήρους ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου, απαιτείται σχετική  βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 Ειδικά, για τους ανάπηρους αξιωματικούς ή οπλίτες από πολεμική αιτία και για τα  θύματα πολέμου αρκούν τα ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής της σύνταξής τους, στα  οποία αναγράφεται ο αριθμός μητρώου της σύνταξης, ο οποίος πρέπει να αρχίζει από  3 ή 4.

 Για αξιωματικούς οι οποίοι υπέστησαν τραύμα ή νόσημα, που επήλθε λόγω κακουχιών  σε πολεμική περίοδο, απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας που  τους χορηγεί τις αποδοχές τους.

 Τέλος, για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών απαιτείται βεβαίωση από τον οικείο  συνταξιοδοτικό φορέα ότι ο φορολογούμενος έχει αναγνωριστεί ως θύμα  τρομοκρατικής ενέργειας και συνταξιοδοτείται για τον λόγο αυτό, βάσει του  οικείου νομοθετικού πλαισίου, όπως ισχύει κάθε φορά.

 

 

Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

 

11. Μπορεί να χορηγηθεί απαλλαγή και μετά την υποβολή δήλωσης φόρου  μεταβίβασης και καταβολή του φόρου;

 

 Είναι δυνατόν να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση απαλλαγής και μετά από την  υποβολή δήλωσης φ.μ.α., μέχρι την οριστικοποίηση της υπόθεσης με οποιονδήποτε  τρόπο. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και  ζητείται η επιστροφή του φόρου. Μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και τη  διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων της απαλλαγής, συντάσσεται  συμπληρωματική πράξη του συμβολαίου, στο οποίο αναφέρεται η απαλλαγή και μετά τη  μεταγραφή της, επιστρέφεται ο φόρος.

 

12. Ποια είναι η έκταση της παρεχόμενης απαλλαγής;

 

 - Για αγορά κατοικίας: από άγαμο μέχρι του ποσού των 200.000€, από άγαμο που  παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική  αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000€, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000€, ενώ  από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία, τουλάχιστον, 67% από διανοητική καθυστέρηση  ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000€. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά  25.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000€ για το τρίτο  και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

 - Για αγορά οικοπέδου: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000€, από έγγαμο μέχρι  ποσού αξίας 100.000€. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000€ για καθένα από τα  δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα  τέκνα του.

 Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή  χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία  οφείλεται φ.μ.α.

 Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία  μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου (είτε είναι ξεχωριστές  οριζόντιες ιδιοκτησίες, είτε παρακολουθήματα της μεταβιβαζόμενης ιδιοκτησίας),  για επιφάνεια εκάστου έως είκοσι (20) τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο  και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

 

13. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας;

 

 α) Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του δεν έχουν δικαίωμα  πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί  τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί  οικοπέδουοικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί  εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε  δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Θεωρείται ότι  καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το  συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους  χώρους, όταν υφίσταται σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών)κατοικιών που υφίστανται ή  υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70  τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και 25  τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα.

Κατ' εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες  του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90  τ.μ..

 β) Το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή  το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο κατά τον χρόνο της αγοράς και εντός του  εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας ή μέσα στα όρια οικισμού  χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια  εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού.

 γ) Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα  του αγοραστή για τουλάχιστον μία πενταετία.

 

14. Ποιές είναι οι προϋποθέσεις χορήγησης δεύτερης απαλλαγής;

 

 Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται  μία φορά. Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον αθροιστικά:

 α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά τον χρόνο της νέας αγοράς ο  αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές  ανάγκες της οικογένειάς τους και

 β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ τον φόρο που  αναλογεί στην αξία του ακινήτου που είχε τύχει της απαλλαγής.

 

I. ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2017 ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΝ

 

10. Ποιες απαλλαγές παρέχονται από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.  Απαλλαγές τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

 

 α) Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650κ.εκ., που ανήκουν:

 αα)στους αναπήρους πολέμου, αξιωματικούς και οπλίτες,

 αβ) στους ανάπηρους αξιωματικούς και οπλίτες των τριών κλάδων των Ενόπλων  δυνάμεων, στους αξιωματικούς και άνδρες των Σωμάτων ασφαλείας, στους  αξιωματικούς και άνδρες του Πυροσβεστικού και Λιμενικού σώματος, στους άνδρες  της Αγροφυλακής, καθώς και στους υπαλλήλους της Τελωνειακής Υπηρεσίας τους  εντεταλμένους στη δίωξη του λαθρεμπορίου.

 αγ) στους πολίτες που κατέστησαν ανάπηροι, κατά το από 21.4.1967 έως 23.7.1974  χρονικό διάστημα,

 συνεπεία της δράσεώς τους κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

 Σημείωση

 Κατ'εξαίρεση, τα επιβατικά αυτοκίνητα για τις ανωτέρω περιπτώσεις παραπληγικών  αναπήρων και των αναπήρων με αναπηρία 100%, δύνανται να έχουν κυλινδρισμό  κινητήρα ανώτερο των 1650 κ.εκ. αδ)στους ανάπηρους αγωνιστές της Εθνικής  Αντίστασης. αε)στους ανάπηρους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού.

 

 β) Στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες και πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι:

 βα) έχουν πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό  αυτών ή ββ) εμφανίζουν σοβαρή κινητική αναπηρία:

 β1) του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι  μικρότερο του 67%. β2) του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή κινητικής  αναπηρίας του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι  μικρότερο του 67%, από το οποίο το 40%, τουλάχιστον, από το ένα κάτω άκρο.

 βγ) έχουν ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση με ποσοστό αναπηρίας 100%.  βδ) είναι νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40% ή

 βε) πάσχουν από αυτισμό, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή  πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι εξαιτίας των παθήσεων  αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,  είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας ή

 βστ) πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική  αναιμία ή βζ) πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή έχουν υποβληθεί  σε μεταμόσχευση νεφρού ηη) πάσχουν από συγγενική αιμορραγική διάθεση  (αιμορροφιλία).

 

 γ) Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι και 2650 κ.εκ. και 3650 κ.εκ., που  ανήκουν:

 Σε ανάπηρους πολίτες, οι οποίοι έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή  αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,  κατ'εξαίρεση απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητο μέχρι 2650  κ.εκ.και για ποσοστό αναπηρίας 100% μέχρι 3650 κ.εκ. Σημειώσεις:

 Οι ως άνω απαλλαγές των αναπήρων χορηγούνται, εφόσον :

 • H κυριότητα του οχήματος ανήκει 100% στον ανάπηρο, όπως αυτή προκύπτει από την  άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, το δικαίωμα  της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί  τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία και μέχρι το έτος ενηλικίωσής του.

 • Η πάθηση από την οποία πάσχει ο ανάπηρος εμπίπτει στις προαναφερόμενες  διατάξεις.

 • Ο ανάπηρος δεν έχει στην κατοχή του άλλο όχημα στο οποίο να έχει χορηγηθεί  απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας (όπως αυτό προκύπτει από σχετική υπεύθυνη δήλωση).  Στην περίπτωση ανήλικου αναπήρου, όπου το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη  κυκλοφορίας έχει παραχωρηθεί στον/στους ασκούντα/ασκούντες τη γονική μέριμνα ή  την επιτροπεία, τα πρόσωπα αυτά να μην έχουν στην κατοχή τους άλλο όχημα για το  οποίο έχει χορηγηθεί απαλλαγή.

 Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας χορηγείται, μόνο, με την έκδοση σχετικής  απόφασης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και αφορά στα επόμενα έτη από την  έκδοσή της, με εξαίρεση τα νέα οχήματα τα οποία θα λαμβάνουν απαλλαγή και για το  πρώτο έτος ταξινόμησης.

 • Για αυτοκίνητο που ανήκε σε θανόντα ανάπηρο, στον οποίο είχε χορηγηθεί  απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας λόγω της αναπηρίας του, οι κληρονόμοι στους  οποίους περιέρχεται αυτό οφείλουν τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο του θανάτου  του κληρονομούμενου ημερολογιακό έτος.

 • Σε περίπτωση θανάτου προσώπου στο οποίο έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα της  απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας για λογαριασμό ανήλικου αναπήρου, δύναται να  παραχωρείται εκ νέου το δικαίωμα απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στο πρόσωπο που  ορίζεται επίτροπος ή στο έτερο πρόσωπο που δύναται να ασκεί τη γονική μέριμνα  και έως την ενηλικίωση του αναπήρου.

 • Τέλος σε περίπτωση θανάτου ανήλικου αναπήρου, για λογαριασμό του οποίου είχε  χορηγηθεί στα ως άνω πρόσωπα απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη κυκλοφορίας  οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος εκείνου του θανάτου του αναπήρου.

 

 

52. Σε ποιες περιπτώσεις οι συναλλαγές δεν βαρύνονται με προμήθεια;

 

 Δεν επιβαρύνονται με προμήθεια οι παρακάτω συναλλαγές:

 α) Συναλλαγές μέσω των υπηρεσιών e-banking, phone banking, ATM, Κέντρα Αυτόματων  Πληρωμών (ΚΑΠ/APS) των Τραπεζών.

 β) Συναλλαγές στο ταμείο των καταστημάτων των Τραπεζών με χρέωση του τραπεζικού  λογαριασμού του δικαιούχου, για την πληρωμή μη ρυθμισμένου ΕΝΦΙΑ ή μη  ρυθμισμένου Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Π.) και εφόσον ο υπόχρεος  ανήκει σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες φυσικών προσώπων:

 βα) άνω των 70 ετών,

 ββ) σε δικαστική συμπαράσταση,

 βγ) με βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω και

 βδ) κάτοικοι μη τουριστικών περιοχών, με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή  κάτοικοι μη τουριστικών νησιών, με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με  τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από την τελευταία διαθέσιμη απογραφή.

 γ) Συναλλαγές στο ταμείο των καταστημάτων των Τραπεζών για πληρωμή  παρακρατηθέντων ποσών βάσει Ενημερότητας ή Βεβαίωσης Οφειλής.

 δ) Συναλλαγές με χρήση καρτών πληρωμών μέσω Taxisnet ή μέσω της λειτουργίας του  δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ και στα Τελωνεία.