Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΚΥΑ με θέμα Παραχώρηση των εγκαταστάσεων όλων των θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.


ΚΥΑ με θέμα Παραχώρηση των εγκαταστάσεων όλων των θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

27 Μαρτίου 2020

ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 1075

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.21170

Παραχώρηση των εγκαταστάσεων όλων των θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1.

Τις διατάξεις:

α. Της παρ. 1 του τεσσαρακοστού πέμπτου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 68).

β. Του ν. 2292/1995 «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 35).

γ. Του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148).

δ. Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121).

ε. Του α.ν. 1137/1946 «Περί κυρώσεως και κωδικοποιήσεως των διατάξεων των αφορωσών το Νοσηλευτικόν Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού-Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.» (Α΄ 113).

2.

Την 247153α/9.8.2019 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή» (Β΄ 3181).

3.

Την αριθμ. Β1α/οικ. 20517/24.3.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

4.

Το γεγονός ότι, ενόψει της ανάγκης νοσηλείας ασθενών με κορωνοϊό COVID-19, κρίνεται επιτακτική η παραχώρηση στο Ελληνικό Δημόσιο των εγκαταστά

σεων όλων των θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού-Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω των ειδικών συνθηκών πανδημίας για την αντιμετώπιση της παρούσης έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας,

αποφασίζουμε:

 

Άρθρο μόνο

1.

Την παραχώρηση των εγκαταστάσεων όλων των θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας για χρονικό διάστημα από 27.3.2020 έως και 24.6.2020.

2.

Ρητά σημειώνεται ότι οι δεσμευόμενες εγκαταστάσεις όλων των θαλάμων και κλινών νοσηλείας είναι δυνατόν να μετατρέπονται, ως προς τη χρήση τους, σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) ή και σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), δυνάμει απόφασης που λαμβάνει ο Διοικητής-Συντονιστής της λειτουργίας του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

3.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό COVID-19 σε εγκαταστάσεις, θαλάμους και κλίνες του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Ομοίως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας ή του αρμοδίως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, εξειδικεύεται η διαδικασία, καθώς και τυχόν αναγκαία συνοδευτικά έγγραφα για την παραπομπή των ασθενών στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.

4.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. Προς τον σκοπό αυτό προβλέπεται ο ορισμός Διοικητή-Συντονιστή της λειτουργίας του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. σε συνεργασία με την 1η Υ.Πε. Ο Διευθυντής του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., πέραν της άσκησης των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία αρμοδιοτήτων του, συνδράμει τον Συντονιστή του εδαφίου 1 της παρούσας παραγράφου στην άσκηση των καθηκόντων του.

5.

Στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ορίζεται επιστημονικός υπεύθυνος ιατρός, με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ειδικότητας Πνευμονολογίας ή Παθολογίας ως εξής:

α) Εάν πρόκειται περί ιατρού με βαθμό Συντονιστή Δ/ντή Κλινικής δημόσιου νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ., αυτός ορίζεται με απόφαση του Διοικητή της 1ης Υ.Πε., ενώ

β) εάν πρόκειται περί ιατρού με βαθμό Δ/ντή Κλινικής στρατιωτικού νοσοκομείου, αυτός ορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας.

6.

Η 1η Υ.Πε. διαθέτει στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό) και ιατροφαρμακευτικό υλικό, λαμβάνοντας υπόψη τις κείμενες διατάξεις της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64), καθώς και τα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού για την έναρξη λειτουργίας των θαλάμων νοσηλείας όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό COVID-19. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινείται προσωπικό που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης Υ.Πε., για τις ανάγκες λειτουργίας του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου δεύτερου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42).

7.

Οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλίων. Η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή για ασθενή νοσούντα από κορωνοϊό COVID-19 με συνοδά ή μη νοσήματα, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

8.

Υπεύθυνος συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε τμήματα νοσηλείας ή και θαλάμους με κλίνες αυξημένης φροντίδας στο Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. ορίζεται το Ε.Κ.Α.Β., κατόπιν σχετικής ημερήσιας ενημέρωσής του για τη διαθεσιμότητα των κλινών νοσηλείας και των κλινών αυξημένης φροντίδας, καθώς και για το είδος των υπό διακομιδή νοσηλευτικών περιστατικών.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2020

Οι Υπουργοί

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Υγείας

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ